Srpski lekari u Nemačkoj

Zdravo kolege,interesuje me preko kojih agencija postoji mogucnost odlaska lekara u Nemacku?
Hvala

Postoji više agencija.... neke su i na ovom forumu pomenute. Samo pazi da ti ne trose vreme, neke su bas spore, a i kad ti nesto ponude traze ugovor na 2 god i ponuda im nije bas najbolja. Ali sve zavisi od tvog iskustva i sta trazis...
Videces odmah po razgovoru sa agentom, cemu mozes da se nadas...
Ako trazis bilo kakav posao, naci ces brzo.

- - - - - - - - - -

Jel zna neko jel Nemacka priznaje OSD sertifikate? Konkretno Saarland i Hessen...

Idi na sajt njihove komore Landesärztekammer i na odeljak za FSP i tamo ćeš naći da li stoji to ili ne....
Npr.za berlin stoji da sertifikat ne sme biti stariji od 3 godine, itd

Kolege, moze li mi neko dati informaciju da li je za izjednacavanje diplome neophodno da Curiculum bude preveden od strane nemackog prevodioca? Zapravo, ja sam u fazi prikupljanja dokumenata za BE u Sachsenu. Receno mi je da je u ovoj regiji kolegama vracena sva dokumentacija koja nije bila prevedena od strane nemackog prevodioca. Imam prevedeni Curiculum od strane sudskog prevodioca, pa bih zbog toga pokusala sa uporedjivanjem diplome, a naravno, ne bih volela da pored prevoda koji sam vec odradila, potrosim jos dodatnih 1000e na Gutachtera, ako prevod ni ne smatraju validnim... Ima li neko slicno iskustvo? Moze li se na neki nacin dodatno potvrditi validnost prevoda overom kod notara, dodatnim pecatom drugog prevodioca i sl... Molim vas za savet i unapred hvala!

Kolege, moze li mi neko dati informaciju da li je za izjednacavanje diplome neophodno da Curiculum bude preveden od strane nemackog prevodioca? Zapravo, ja sam u fazi prikupljanja dokumenata za BE u Sachsenu. Receno mi je da je u ovoj regiji kolegama vracena sva dokumentacija koja nije bila prevedena od strane nemackog prevodioca. Imam prevedeni Curiculum od strane sudskog prevodioca, pa bih zbog toga pokusala sa uporedjivanjem diplome, a naravno, ne bih volela da pored prevoda koji sam vec odradila, potrosim jos dodatnih 1000e na Gutachtera, ako prevod ni ne smatraju validnim... Ima li neko slicno iskustvo? Moze li se na neki nacin dodatno potvrditi validnost prevoda overom kod notara, dodatnim pecatom drugog prevodioca i sl... Molim vas za savet i unapred hvala!

Ja sam prevoditeljica. Pravilo je inace da prijevod mora biti ovjeren od strane njemackog prevoditelja ili prevoditelja u EU, sto znaci da NE mora biti samo prevoditelj iz Njemacke. Ja sam u Austriji i moji prijevodi su priznati, jer sam u EU i jer Njemacka i Austrija imaju poseban ugovor kojim se dokumenti tretiraju jednako validni. A i 99% prevodim za Regierung, dosad su svi dobili aprobaciju (ukoliko im je zavrsen proces provjere) preko mene. Tako da je to pouzdana informacija. Vi imate prijevod od sudskog tumaca sto je dobro, ali je pitanje da li je taj tumac priznat u EU? Ako ne znate, mozete njega direktno pitati. Ako nije priznat, nazalost morate ponovo raditi prijevod u EU ili zamoliti EU-prevoditelja da Vam samo ovjeri Vas prijevod. Ne moze se kod notara sam prijevod kao prijevod sadrzaja originala ovjeriti. Dakle samo kod drugog prevoditelja. Ja ne ovjeravam vise tudje prijevode, jer vecinom moram sve ponovo prepravljati i pisati. Ali ako imam curriculum kojeg trebate, mogu Vam dati (ca. 500-600€, ovisi koji je). No raspitajte se najprije da li je Vas prevoditelj priznat, da ne bacate novac :) lp

caos svima, imam jedan mozda problem pa me zanima da li je neko imao slicnu situaciju. roknula sam prvi put FSP, dobicu termin u januaru ali mi BE istice sredinom decembra. da li je to neka frka ili jednostavno kad polozim ispit dobijem produzenje? u pitanju je BW.

Da li neko od vas radi /ili je radio u privatnim koncernima kao što su Helios i sl.?
Ili u crkvenim bolnicama. Naravno, najbolji su uslovi u komunalnima, ali ukoliko se ukaže prilika za tako nešto, svakako bih prihvatio.

Pozdrav,
ja sam sa jedne univerzitetske klinike presla u Helios, jer sam morala iz privatnih razloga da se preselim u drugi grad, i mogu da kazem da je Helios dobar poslodavac. Kada dodjem na posao, cekiram se, isto i kad idem kuci, tako da mi se broji svaki minut prekovremenog sto sam radila. A na uniklinici sam morala prekovremene sate da upisujem na papir,pa da dajem Oberarztu da pregleda i potpise, a posto mi je bilo neprijatno da upisujem prekovreme sate, uglavnom nisam upisivala. Zatim, veca mi je plata u heliosu, i dezurstva su bolje placena. Tako da se finansijski isplati, a i nacelnici nisu umisljeni kao na uniklinikama, nekako mi je opustenija atmosfera generalno.

Pozdrav kolege!

Da li neko u poslednje vreme podnosio zahtev za vizu za trazenje posla u ambasadi u Beogradu?
U kom odeljku se zakazuje termin za ovu vizu?
Da li se zakazuje u odeljku "Obrazovanje i usavrsavanje" pa onda pod "Stručno obrazovanje ili radna praksa"?
Ili pod odeljkom "Zaposljavanje" pa onda pod "Visokokvalifikovani, plava karta, ugovori o izradi i isporuci proizvoda od materijala samog proizvođača"?
I koliko se ceka na termin za ovu vizu?

Unapred zahvalan!

Imam predlog za kolege koji planiraju narednih meseci FSP, prevod dokumenata, hospitaciju, kontaktiranje agencija i trazenje posla, da formiramo Facebook grupu gde bi smo mogli mnogo brze da razmenjujemo informacije i da se uzajamno pomazemo u pronalasku posla.
Mislim da se previse ceka na odgovore na forumu.
Ima li zainteresovanih?

Pozdrav drage kolege,
Ima zainteresovanih za fb grupu. Ovaj forum ima vrlo veliku vrednost zahvaljujuci vama. Ja sam sada na B1, ali redovno citam ovaj forum. Inace sam neurolog sa 9 godina iskustva kao specijalista, ukupno 16 god.iskustva. Pa videcemo kako ce ova avantura dalje da se odvija...

Koleginice, vi se mozete prijavit za ispit i sada, ako su vam svi dokumenti prevedeni. Oko mesec dana cekate da provere da li su vam svi papiri u redu. Obicno neki fali, i to tipa adresa u DE. Nakon toga vam stigne da uplatite 400e, i onda dobijete termin. Sto znaci : od konkurisanja do termina 2,5-3 meseca. Taman se prijavite i za vizu, jer vizu ne mozete podici bez BE.

Kolegice mozete li mi pomoci neke stvari? Vidim da ste upuceni?

- - - - - - - - - -

Mene iste infos zanimaju. Da li ste dobili neki odgovor? Da li polozeni FSP vrijedi u svim regijama odnosno citavoj zemlji? Ako ste nesto saznali. Javite

- - - - - - - - - -

Drage kolege. Specijalista sam u svojoj balkanskkj zemlji. Ginekologija. Prijavljujem se vec mjesecima za posao u Njemackoj. I dobila sam jednu ili dvije ponude da budem samo praktikant. Nemam FSP. Samo Goethe. Mozete li mi reci da li je uopce potraznja? Ono sto me buni na silnim konkursima jesu uslovi koji su aprobacija ili BE. Kako da ih imam ako ne radim u Njemackoj? Kako uopce prijavljujem Strucni medicinski njemacki odnosno FSP? Gdje se najlakse polaze? Vrijedi li za cotavu zemlju? Ako njega polozim kakva mi vrata otvara? Mogu li prijaviti za aprobaciju i bez ugovora o radu? Hvala vam svima

- - - - - - - - - -

Mene iste infos zanimaju. Da li ste dobili neki odgovor? Da li polozeni FSP vrijedi u svim regijama odnosno citavoj zemlji? Ako ste nesto saznali. Javite

- - - - - - - - - -

Drage kolege. Specijalista sam u svojoj balkanskkj zemlji. Ginekologija. Prijavljujem se vec mjesecima za posao u Njemackoj. I dobila sam jednu ili dvije ponude da budem samo praktikant. Nemam FSP. Samo Goethe. Mozete li mi reci da li je uopce potraznja? Ono sto me buni na silnim konkursima jesu uslovi koji su aprobacija ili BE. Kako da ih imam ako ne radim u Njemackoj? Kako uopce prijavljujem Strucni medicinski njemacki odnosno FSP? Gdje se najlakse polaze? Vrijedi li za cotavu zemlju? Ako njega polozim kakva mi vrata otvara? Mogu li prijaviti za aprobaciju i bez ugovora o radu? Hvala vam svima

Poštovana koleginice, ako ste specijalista najbolje vam je u pokrajini Bayern...govorim vam iz ličnog iskustva. FSP možete prijaviti odmah pri čemu morate imati potvrdu o višednevnoj hospitaciji na nekoj Klinici ili poziv za Vorstellunggespräch.

- - - - - - - - - -

Nažalost, položen FSP važi samo za pokrajinu u kojoj ste polagali.

Dragi kolega. Mozete li mi malo vise pomoci? Jeste li vi zaposleni tamo? Koliko su vam priznali specijalizacije?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Mozeye li
Poštovana koleginice, ako ste specijalista najbolje vam je u pokrajini Bayern...govorim vam iz ličnog iskustva. FSP možete prijaviti odmah pri čemu morate imati potvrdu o višednevnoj hospitaciji na nekoj Klinici ili poziv za Vorstellunggespräch.

- - - - - - - - - -

Nažalost, položen FSP važi samo za pokrajinu u kojoj ste polagali.
. Mozete li mi malo vise pomoci nekim informacijama? Jeste li vi tu kao specijalista otisli?

Dragi kolega. Mozete li mi malo vise pomoci? Jeste li vi zaposleni tamo? Koliko su vam priznali specijalizacije?

- - - - - - - - - -

Mozeye li
. Mozete li mi malo vise pomoci nekim informacijama? Jeste li vi tu kao specijalista otisli?

Počinjete kao Assistenzarzt kao i svi drugi...jedina razlika je što ćete lakše doći do posla, zbog iskustva i činjenice da ste specijalista. Prvo ide proces priznavanja Aprobacije... kad se sa tim završi ide potvrđivanje specijalističke diplome...koliko tačno priznaju, ne znam...tek sam na početku. Ali svakako dobar deo priznaju. Viel Erfolg!

Back