Srpski lekari u Nemačkoj

Inace pitanje za kolege koji rade,da li ste se vi prvih dana na poslu osjecali kao totalne budale,kako se ja sad osjecam? Sve mi je strano, frka Svaki dan, od prve sedmice me ostavljaju samu na stationu...u glavi milion pitanja, ne stizem sve da popamtim, ocekuju da svaki dan ostajem satima duze...nikako nisam zadovoljna...

Identicna situacija bila samnom u septembru, nedelju dana kasnije sam dobila mail od ambasade da se moja viza ne moze ni uzeti na razmatranje dok ne dobijem BE.
I da, zena sa saltera me je terala da idem i da stampam taj mail gde pise da je sva dokumentacija tamo i da cekam na termin, jer se po njoj TO OBAVEZNO MORA PRILOZITI. A kad je sve papire sortirala, rekla je, videcemo da li ce vam se viza uopste moci izraditi bez BE. I izgleda da ipak nije mogla....
Mada onda lepo nek napisu to u informator a ne da stoji najkasnije do podizanja vize.

Hajde mi se javis na mejl ako nije problem da te pitam jos par detalja.
zoksa@gmail.com

Kolege, pokusao sam da nadjem odgovor na problem koji me muci na forumu ali nisam uspeo pa mi je potrebna pomoc. Naime, predali smo za be u Tiringiji i dobili smo mail da moramo dva dokumna da posaljemo jos. Prvi, lekarsko uverenje ne starije od mesec dana. Znaci za Tiringiju lekarsko uverenje i uverenje iz suda ne sme biti starije od mesec dana, da se neko ne zezne kao mi.

A drugo je : praktikumsnachweise? Sta je to?

1) uverenje iz ministarstva da sam obavio staz?
2) stazerska knjizica?
3) uverenje iz bolnice gde sam staz obavio? Ili je to
4) plan i program staza?

Ako neko zna konkretno sta je to neka odgovori.
Hvala

Inace pitanje za kolege koji rade,da li ste se vi prvih dana na poslu osjecali kao totalne budale,kako se ja sad osjecam? Sve mi je strano, frka Svaki dan, od prve sedmice me ostavljaju samu na stationu...u glavi milion pitanja, ne stizem sve da popamtim, ocekuju da svaki dan ostajem satima duze...nikako nisam zadovoljna...

Da, upravo tako, i takva situacija može da potraje neko vreme, ja nisam mogao ni sve pacijente da popamtim :mrgreen: izgledalo mi je nemoguće, ostajao sam kao što ti pišeš uvek duže. A posle nekog vremena, na istoj klinici na istoj Station sam pravio pauzu od 45 Min i čekao i dosadjivao se da mi prodje smena. Posle se udje u rutinu. Da se ostaje duže i pune ruke posla vidim ja sad ´´im Nachhinein´´ kao test tvojih sposobnosti i ispitivanje tvojih granica, ko odustane, on im i ne treba, nesposobni i lenji radnici nisu poželjni. Oni zapravo ne očekuju da ostaneš duže već da završiš svoj posao, e sad o obimu posla možemo raspravljati, tačnije odredjuje šef... Dobrodošla u kapitalizam :mafijas: Ne znam u kojoj si klinici ili bolnici, ali je svejedno jer boljih nema...

Poslednja izmena:
Kolege, pokusao sam da nadjem odgovor na problem koji me muci na forumu ali nisam uspeo pa mi je potrebna pomoc. Naime, predali smo za be u Tiringiji i dobili smo mail da moramo dva dokumna da posaljemo jos. Prvi, lekarsko uverenje ne starije od mesec dana. Znaci za Tiringiju lekarsko uverenje i uverenje iz suda ne sme biti starije od mesec dana, da se neko ne zezne kao mi.

A drugo je : praktikumsnachweise? Sta je to?

1) uverenje iz ministarstva da sam obavio staz?
2) stazerska knjizica?
3) uverenje iz bolnice gde sam staz obavio? Ili je to
4) plan i program staza?

Ako neko zna konkretno sta je to neka odgovori.
Hvala

Mislim da tu očekuju kao od Nemačkih studenata uverenja sa Praktikuma sa studija. Nemački studenti moraju da obave u toku studija više praktikuma od kojih npr. 3 su Pflege, znači rad kao srednje medicinsko osoblje po nekoliko sedmica, transfer pacijenata iz kolica u krevet i obrnuto, higijena pacijenata, podela terapije, merenje pritiska itd. To kod nas nema , tako da bi ja preveo i poslao nešto od tvojih ponuđenih odgovora 1-3 ili najbolje sva 3. Ko je studirao u NS, oni imaju u toku leta po mesec dana da provedu u bolnici, ako se ne varam, onda bi moglo to da se priloži...

Poslednja izmena:
ispit se ne moze prijaviti direktno u Komori (gdje se polaze), vec mora ici preko Regierung von Oberbayern ili Unterfranken. Prvo se aplicira ili za BE ili za Aprobaciju, pa vas oni dalje prijavljuju za FSP. Nakon toga, dobijate email od Komore da ste prijavljeni i racun da uplatite 400 eura. Nakon potvrde o uplati, dobijate termin polaganja ispita, koji je otprilike 2 mjeseca od datuma placanja. Da li se moze mimo Regierunga radi ubrzavanja procesa, nije mi poznato, znam da su neke kolege zvale direktno komoru da zakazu termin, to je sve prica rekla-kazala, ovo sto sam opisala je "legalan" put. Za ispit kazu da je tezak, vidjecemo, ja polazem za 10-ak dana pa cu pisati utiske. I da, ja ne radim, ali mogla sam da apliciram za Aprobaciju.
Da li si posle polozenog FSP dobila aprobaciju ?

Postovane kolege,

trenutno ucim B2 nivo, planiram uskoro da polazem, imam EU pasos i 3 godine radnog iskustva, zanima me sta mi savjetujete, da li datrazim posao preko agencija, da sama saljem mailove ili da odem negdje licno i odnesem CV u Nemacku? Takodje me zanima, da li me neko moze informisati, kada saljem prijavu za posao, saljem prevedenu diplomu, certifikat o znanju nemackog jezika i CV?

Pozdrav kolegama

Ako je neko imao sličnu situaciju, zamolila bih za info. Naime,dobila sam boravišna vizu preko supruga, a sada sam našla posao u drugoj regiji. Šta sad treba da radim za vizu? Da li neko zna proceduru? Kako da prebacim u drugu regiju, i na plavu kartu? Nadam se da ne treba opet preko naše ambasade... I nadam se da je neko razumeo sta sam htela da kazem

Ne samo prvih dana,ja se i sad tako osecam. Taman udjem u neku rutinu,a oni se smisle da fali lekar na intenzivnoj, na IMC, u hitnoj i nas sef misli da mi sa anestezije to sve mozemo da 'kompenzujemo'! Vrhunac je bio prosle nedelje kad nije bilo dovoljno sestara u OP salama ,pa smo i to morali da 'kompenzujemo'! Kad dodjem s'posla nisam ni za sta . Nadam se da ce biti bolje :)

Ne samo prvih dana,ja se i sad tako osecam. Taman udjem u neku rutinu,a oni se smisle da fali lekar na intenzivnoj, na IMC, u hitnoj i nas sef misli da mi sa anestezije to sve mozemo da 'kompenzujemo'! Vrhunac je bio prosle nedelje kad nije bilo dovoljno sestara u OP salama ,pa smo i to morali da 'kompenzujemo'! Kad dodjem s'posla nisam ni za sta . Nadam se da ce biti bolje :)

Kad ovo procitam,Boze dragi počnem se premišljati,ja u prvoj smeni pregledam izmedju 50 i 65 pacijenata,dodje kraj meseca,primim 66hiljada dinara,pevam od sreće....da li da idem u tu Nemačku???

Back