Srpski lekari u Nemačkoj

Draga koleginice,
Ja sam dobila posao u NRW ali posto sam prethodno radila u Niedersachsenu ne mogu ponovo dobiti Berufserlaubnis vec moram da idem ili na Gutachten ili direktno na Gleichwertigkeitsprüfung. Koliko ste cekali na rezultate Gutachtena i kakve su sanse generano da diploma bude priznata po Vasem misljenju u NRW? Ja sam zavrsila u Beogradu po novom programu. Hvala unapred na odgovoru.

Kolege, da li je neko zavrsio telc medizin kurs u Beogradu? Kakva su vam iskustva? Da li se isplati dati im 400e? Nesto nisam siguran da mogu sam da spremam FSP, pa bih upisao taj kurs cisto zbog samopouzdanja...Hvala unapred :)

Kurs mozete da kupite direktno od Telca,Frankfurt,90 lekcija,jednu dnevno otvarate,120eur kosta online,ja sam ga odslusala.Inace polaganje u Bg kosta 60hiljada,a u Nemackoj 400eur.

Drage kolege kakva je procedura za zaposlenje za lekare sa specijalizacijom. Sta se nostrifikuje? Da li se nase specijaliyacije priznaju i sta sve treba da se polaze? Ja imam polozen nemacki nivo B1 , sada krecem na B2. Imam polozen drzavni ispit, nasu licencu i 10 punih godina rada u struci.... Bila bih jako zahvalana za bilo koju informaciju koju bih dobila:worth:

Poslednja izmena:
Specijalizacije se ne priznaju u potpunosti, a kao specijalisti prolazimo kroz proceduru dobijanja aprobacije najpre pa tek onda se ide na potvrđivanje specijalističke diplome. Skoro za sve specijalizacije postoji nadoknada koju određuje Ärztekammer...Put nije lak ali svakako se lakše dolazi do posla sa specijalizacijom, možete birati takoreći. Puno sreće i istrajnosti!

Predajete sve diplome za mesto Assistenzarzt u određenoj oblasti, pregovarate sa šefom oko svih pojedinosti, a svakako ste interesantni poslodavcu zbog iskustva koje imate i činjenice da ste specijalista u svojoj zemlji. Zakoni se prilično razlikuju po pokrajinama, na to obratite pažnju. Pozdrav!

Pozdrav drage kolege! Moze li neko da mi odgovori, koja su mi dokumenta potrebna za dobijanje Berufserlaubnisa u Hessenu? Posedujem B2 Goethe Zertifikat, specijalizacija u Bg ce biti zavrsena u januaru nadam se, ali sam vec pronasao poslodavca u Hessenu.
Hvala najlepse i puno pozdrava!

Da li ima ovde lekara koji su se zaposlili u pokrajni SCHLESWIG-HOLSTEIN? Imam par pitanja, ukoliko biste mogli da mi pomognete za neke informacije. Unapred zavhalna :)

Svi nasi lekari koji su prethodnih godina nasli uhlebljenje u Schleswig Holsteinu,posle dobijene nemacke aprobacije,dobili su poslove sirom Bayerna,BW,Hessena.......ili ......pa javite se devojci,5.dan nikog nema,skočio Vam ego,nesto drugo???

Svi nasi lekari koji su prethodnih godina nasli uhlebljenje u Schleswig Holsteinu,posle dobijene nemacke aprobacije,dobili su poslove sirom Bayerna,BW,Hessena.......ili ......pa javite se devojci,5.dan nikog nema,skočio Vam ego,nesto drugo???

Kolega, hvala na podrsci. Meni je takodje neverovatno da apsolutno nikog nema od lekara na celom forumu da se zaposlio u Schleswig Holsteinu.Ne ocekujem da me neko od njih zaposli tamo, vec samo par pitanja bih imala.

Kolega, hvala na podrsci. Meni je takodje neverovatno da apsolutno nikog nema od lekara na celom forumu da se zaposlio u Schleswig Holsteinu.Ne ocekujem da me neko od njih zaposli tamo, vec samo par pitanja bih imala.

Nema na čemu,meni je to dosta smetalo na samom početku ovde,mislim da smo od svih profesija najmanje kolegijalni.A to sto se tice ega,prosle nedelje sam bila na sedmičnoj hospitaciji u Bavarskoj,na klinici 6 lekara iz Srbije,samo mi se jedna koleginica obratila i pozvala na rucak,ostali svi na nivou,kao da su rodjeni tamo....uzas koliko polozaj menja coveka.Ja sam zavrsila B2/c1 medizin Telc,on ti se u Slezvig Holstajnu,Hessenu i Sarlandu racuna kao FHSP....,pozdrav od Danijele,drzi se....

B2C1Telc,kontaktiras njih u Frankfurtu,uplatis im 120eur,oni ti posalju sifru,otvaras 90 dana po jednu lekciju online,polazes u Beogradu,pred isputnom komisijom u kojoj su dva lekara iz DE.

Postovane kolege,
da li je neko u poslednjih pola godine dobio Berufserlaubnis u Thüringenu? Navodno sad treba Aprobacija za izdavanje radne dozvole. Nesto su tu zakomplikovali tako da mi nista nije jasno. :-( Ako neko ima neke informacije neka se javi.
Hvala.

Postovane kolege,
da li je neko u poslednjih pola godine dobio Berufserlaubnis u Thüringenu? Navodno sad treba Aprobacija za izdavanje radne dozvole. Nesto su tu zakomplikovali tako da mi nista nije jasno. :-( Ako neko ima neke informacije neka se javi.
Hvala.

Da jesu zakomplikovali. Supruga i ja se spremamo tamo da idemo. Moras da imas sada FSP koji se polaze u Yeni i kosta 450 eu. Kada ga polozis onda predas dokumenta lekarskoj komori u Thüringenu i cekas uporedjivanje diploma i dobijes termin za aprobaciji.Dok cekas aprobaciju mozes da radis ali moras da konkurises prvo za aprobaciju. Imas na sajtu njihove komore tacno sta sve treba od papira.

- - - - - - - - - -

Malo je glupo pitanje: da li ima negde detaljan opis kako da se konkurise za plavu kartu ? Korak po korak.... ako neko ima link ili vremena neka napise. Unapred hvala

Back