Kolege molim vas za savet.
Završio sam medicinu i trenutno stažiram, imam još 3 meseca do kraja staža. Inače sam pre studija završio srednju medicinsku i imam 1,5 godinu radnog iskustva kao med. tehničar. Moje znanje nemačkog je na nivou solidnog A2.
Pošto sam oženjen i imam malu bebu, a želeli bi smo da što pre odemo odavde, želim da čujem vaše mišljenje o tome da li je moguće da tražim posao kao pfleger sa manjim znanjem jezika, pa posle u Nemačkoj da učim veći nivo jezika i na kraju (za godinu-dve) se samo "prebacim" na mesto lekara?
Da li je neko od vas imao ili ima slično iskustvo?
Cao,
za Pflege moras imati najmanje B1. Ne traze ovde svuda sertifikat kao dokaz vec A2 je jako nizak nivo,ni B1 nije nesto veruj mi.Jako je tesko kad ne razumes ni 50% a jos manje pricas.
Ovde mozes kao Pflegehelfer da radis,posto nase diplome srednje medicinske nisu priznate.Za zaposlenje traze radnu dozvolu u nemackoj,dozvolu da mozes u nemackoj uopste da radis.Inace si radnik na crno i niko nece da te primi.Jedan od nacina za dobijanje radne dozvole je da dodjes ovde preko neke leijf firme koih ima u Srbiji.Drugi nacin je da bracni partner ima u Nemackoj plavu kartu jer tada drugi supruznik dobija automatski radnu dozvolu.Moze da radi sve samo ne posao lekara.Da li ima jos neki nacin ,ne znam.
Posao Pflegehelfera u starackom domu je jako tezak,radi se puno ,6 dana u nedelji su radni.Kad na to dodas nerazumevanje jezika i stalnu frku da li si nesto dobro razumeo,sto kolege sto pacijente,borba za stan i ostale potrepstine koje ni malo nisu jeftine a jos preko toga sto cistis govna a lekar si,mnogo mnogo tesko za podneti.Nikako ti to ne bih savetovala.
Moj savet ti je da ostanes u Srbiji dok ne naucis nemacki za B2 sertifikat.To znaci nekoliko sati dnevno ucenja jezika ozbiljno. Sa B2 stices uslov da predas u neku pokrainu dokumentaciju,ne na vestacenje nego za radnu dozvolu lekara i za Kentnisprufung. Za to vreme skupljaj sve moguce informacije o procesu priznavanja diplome ,ovaj forum na primer dobro procesljaj.
Jos si mlad,imas vec A2,znaci na dobrom si putu.Ne znam kakva ti je situacija u Srbiji ali ne' trosi se' dzaba po Nemackoj ,uopste ovde nije slatko za stranca iz zemlje izvan EU a pogotovu za nekvalifikovani kadar,sto bi ti i bio kao Pflegehelfer.Jer ti nemas njihov Ausbildung za Pflege.Nista ovde ne moze bez njihove diplome ili bar priznate diplome iz inostranstva(mozes da crncis na nekom gradilistu ili peres ulice ).Za medicinskog tehnicara opet moras da nostrifikujes diplomu srednje skole a za to ti opet treba B2 i polaganje ispita..Ne slusaj mnogo sta ljudi pricaju,kako se ovde lako zaradjuje i kako zive kao lordovi jer to jednostavno nije istina.
Strpi se jos godinu ,dve,savladaj jezik,sto ga bolje znas bice ti ovde mnogo lakse jer nas najvesci problem je ustvari jezik. Cim savladas otprilike B1 i krenes da ucis B2 skuplja svu literaturu na nemackom za polaganje Fachsprachprufunga i pocni da ucis na vreme.Ako kasnije ne nadjes hospitaciju u Nemackoj na kojoj mozes da uvezbas i spremis se za Fachsprachprufung,na vreme pripremljen ,bice ti lakse da ga polozis.Postoji TELC B2-C1 Medicinski koji mozes da polazes posle B1 i on se recimo uvazava u Hessenu za dobijanje radne dozvole i kasnije za izlazak na KP.Ne priznaje se u svim pokrainama ali nema veze ,mozda je bolje da kroz ucenje medicinzkog nemackog ustvari ucis jezik.
Tako bih ja uradila sad iz ove perspektive.
pozz.