Srpski lekari u Nemačkoj

Hvala kolega.

Može li pojašnjenje oko Kenntnisprüfung..., i razlika prema aprobaciji, jeli to isto, kako idu te procedure.
Hvala

Ja mogu pisati za Hessen, ne znam kako je u drugim pokrajinama. Gdje Vi počinjete raditi? Kad podnosite zahtjev za Berufserlaubnis u zahtjevu se opredjelite za opciju vještačenja/ Gutachten, tj. komparacije našeg nastavnog plana i programa za njemačkim ili izlazak na Kenntnisprüfung. Na ova dva načina se dolazi do aprobacije. Kada je Hessen u pitanju, velika većina (čak i referenti to kažu između redova da rijetko ko iz BiH dobije direktnu aprobaciju u Hessenu) izlazi na ispit. Meni ne službenica rekla da mi je puno jeftinije i brže doći do aprobacije izlaskom na Kenntnisprüfung, a vec imam kolege koje su to u Hessenu odradile. Postupak vještačenja je puno skuplji, zahtjeva vise dokumentacije (službenica mi je rekla da imaju problem, jer nemaju dovoljan broj vještaka i da zbog toga proces traje predugo), a uvijek pronađu neka neslaganja između nastavnih planova, tako da se opet mora izaći na ispit. Prije izlazak na ispit morate položiti jezik struke (FSP C1) ili Test komunikacije sa pacijentima (PKT), koji je, kako kolege kažu, puno lakši od FSP. Opet, sve ovo zavisi od pokrajine. Jedino u Hessenu i Saarlandu priznaju PKT kao FSP C1. Na primjer, u Bayernu ne možete dobiti Berufserlaubnis dok ne položite jezik struke (molim kolege da me isprave, ako je ovo pogrešna info). Malo duži post, ali se nadam da sam napisao ono sto Vas zanima.

Ja mogu pisati za Hessen, ne znam kako je u drugim pokrajinama. Gdje Vi počinjete raditi? Kad podnosite zahtjev za Berufserlaubnis u zahtjevu se opredjelite za opciju vještačenja/ Gutachten, tj. komparacije našeg nastavnog plana i programa za njemačkim ili izlazak na Kenntnisprüfung. Na ova dva načina se dolazi do aprobacije. Kada je Hessen u pitanju, velika većina (čak i referenti to kažu između redova da rijetko ko iz BiH dobije direktnu aprobaciju u Hessenu) izlazi na ispit. Meni ne službenica rekla da mi je puno jeftinije i brže doći do aprobacije izlaskom na Kenntnisprüfung, a vec imam kolege koje su to u Hessenu odradile. Postupak vještačenja je puno skuplji, zahtjeva vise dokumentacije (službenica mi je rekla da imaju problem, jer nemaju dovoljan broj vještaka i da zbog toga proces traje predugo), a uvijek pronađu neka neslaganja između nastavnih planova, tako da se opet mora izaći na ispit. Prije izlazak na ispit morate položiti jezik struke (FSP C1) ili Test komunikacije sa pacijentima (PKT), koji je, kako kolege kažu, puno lakši od FSP. Opet, sve ovo zavisi od pokrajine. Jedino u Hessenu i Saarlandu priznaju PKT kao FSP C1. Na primjer, u Bayernu ne možete dobiti Berufserlaubnis dok ne položite jezik struke (molim kolege da me isprave, ako je ovo pogrešna info). Malo duži post, ali se nadam da sam napisao ono sto Vas zanima.

A na koliko ste vi vremenski dobili BE u Hessen-u? Razumela sam da ste BE dobili i pre neko sto ste polozili FSP/PKT? Ili sam ja to nesto lose razumela? Sta konkretno pripremate za KP i koju literaturu koristite?

A na koliko ste vi vremenski dobili BE u Hessen-u? Razumela sam da ste BE dobili i pre neko sto ste polozili FSP/PKT? Ili sam ja to nesto lose razumela? Sta konkretno pripremate za KP i koju literaturu koristite?
Ja sam BE dobio na dvije godine bez FSP/PKT. Pripremam internu, hirurgiju i farmakologiju. Pogledajte na Amazonu: Fallbuch Inner...Last Minute Pharmakologie...
https://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&ke...targid=kwd-31942260596&ref=pd_sl_7mek4bnjus_e

https://www.amazon.de/gp/aw/s/ref=i...n+150+fälle&sprefix=fallbu&crid=2BMAR0UL0S58P

Poštovani kolega hvala za informacije.
Ja sam predao dokumentaciju u Minhen za BE, sad moram dopuniti još " dodatak za diplomu " i saglasnost da proslijede moju dokumentaciju u ljekarsku komoru za polaganje FSP.
Prilikom podnosenja dokumentacije za BE nigdje se nisam izjasnjavao za vid aprobacije, to mi je nova informacija.
Sad kad im dostavim dodatnu dokumentaciju očekujem mail od ljekarske komore za uplatu polaganja FSP, pa tek kad polozim dobijam BE, tako su mi rekli iz regije i moj poslodavac u Minhenu.
Imam još jedno pitanje za kolege iz regije Bajer, kad uplatim za FSP nakon koliko vremena mogu očekivati termin za ispit.
Takodjer me interesuje kad dobijem termin za polaganje, dali postoji mogućnost pomjeranja termina tj pomjeranja unaprijed ili odgadjanja termina.
Hvala unaprijed.

Poštovani kolega hvala za informacije.
Ja sam predao dokumentaciju u Minhen za BE, sad moram dopuniti još " dodatak za diplomu " i saglasnost da proslijede moju dokumentaciju u ljekarsku komoru za polaganje FSP.
Prilikom podnosenja dokumentacije za BE nigdje se nisam izjasnjavao za vid aprobacije, to mi je nova informacija.
Sad kad im dostavim dodatnu dokumentaciju očekujem mail od ljekarske komore za uplatu polaganja FSP, pa tek kad polozim dobijam BE, tako su mi rekli iz regije i moj poslodavac u Minhenu.
Imam još jedno pitanje za kolege iz regije Bajer, kad uplatim za FSP nakon koliko vremena mogu očekivati termin za ispit.
Takodjer me interesuje kad dobijem termin za polaganje, dali postoji mogućnost pomjeranja termina tj pomjeranja unaprijed ili odgadjanja termina.
Hvala unaprijed.

U Hessenu je sasvim drugačiji postupak. Ja sam na zahtjevu za BE morao napisati, odnosno izabrati opciji, Gutachtera ili Kenntnisprüfunga.

Agencija za posredovanje medicinskih radnika ( u potrazi za radnicima iz Ex Yu , za rad u Njemackoj) trazi radnike sljedecih profila:

1. Njegovatelji,
2.Babice i sestre u porodnistvu,
3.Medicinski tehnicari u radiologiji,
4.Medicinski tehnicari za hitnu sluzbu,

Opis: prvo se vrsi selekcija kandidata shodno njihovoj skoli,iskustvu, te znanju jezika. Agencija nudi i ucenje jezika u maticnoj drzavi kandidata uz novcanu podrsku te kasnije u Njemackoj.

Za vise informacija javite se mailom na :
proselectvermittlungsagentur@gmail.com

Agencija za posredovanje medicinskih radnika ( u potrazi za radnicima iz Ex Yu , za rad u Njemackoj) trazi radnike sljedecih profila:

1. Njegovatelji,
2.Babice i sestre u porodnistvu,
3.Medicinski tehnicari u radiologiji,
4.Medicinski tehnicari za hitnu sluzbu,

Opis: prvo se vrsi selekcija kandidata shodno njihovoj skoli,iskustvu, te znanju jezika. Agencija nudi i ucenje jezika u maticnoj drzavi kandidata uz novcanu podrsku te kasnije u Njemackoj.

Za vise informacija javite se mailom na :
proselectvermittlungsagentur@gmail.com[/email
Posao njegovatelja bez medicinske skole. Perfektno znanje jezika. Pitam za rođaka. Pozzz

Trazi se minimum B2. Sto se tice nase stampe pisu svasta. Ja sam ovde vec 5 godina. Zaplslenje ide na sledeci nacin:
Prate se oglasi za lekare po internim stranicama klinika, ili na stranici njihovog biroa za zaposljavanje (https://jobboerse.arbeitsagentur.de), ili po hedhunter agencijama (s tim sto oni uzimaju deo plate dok se radi preko njih).
Dokumentacija malo varira od pokrajine do pokrajine, ali ukoliko se sklopi dogovor sa klinikom papiri se brzo rese i moze se poceti sa radom kao lekar na specijalizaciji, jer nasa specijalizacija nije priznata .

Poslednja izmena:
Pozdrav Kolegama .

Trenutno zavrsavam papirologiju oko aprobacije (uporedjuvanja diplome preko Gutachtera).
U dekanatu u Beogradu trenurtno ne moze da se nabavi PLAN PETOGODISNJIH STUDIJA MEDICINE, sto mi je potrebno kao dalji korak ka zavrsavanju papirologije.
Ukoliko neko poseduje knjigu petogodisnjeg plana studija medicinskog fakulteta u Beogradu iz 86. ili do 89. neka mi pusti PM da se dogovorimo oko pozajmice za kopiranje.

Hvala unapred
Goca

Kolege, počeo sam raditi, ali zbog puno posla i radnih obaveza, rijetko sam u mogućnosti da u toku radnog vremena završim određene administrativne stari. Online sam izvršio prijavio kod nadležne Ärztekammer, ali mi na BE stoji da se moram prijaviti i u Gesundheitsamtu - na web stranici ne vidim opciju online prijave. Hessen je u pitanju. Molimo kologe koje su odradile ovaj dio za malo vise informacija. Pozzz

Kolege molim vas za savet.
Završio sam medicinu i trenutno stažiram, imam još 3 meseca do kraja staža. Inače sam pre studija završio srednju medicinsku i imam 1,5 godinu radnog iskustva kao med. tehničar. Moje znanje nemačkog je na nivou solidnog A2.
Pošto sam oženjen i imam malu bebu, a želeli bi smo da što pre odemo odavde, želim da čujem vaše mišljenje o tome da li je moguće da tražim posao kao pfleger sa manjim znanjem jezika, pa posle u Nemačkoj da učim veći nivo jezika i na kraju (za godinu-dve) se samo "prebacim" na mesto lekara?
Da li je neko od vas imao ili ima slično iskustvo?

Kolege, počeo sam raditi, ali zbog puno posla i radnih obaveza, rijetko sam u mogućnosti da u toku radnog vremena završim određene administrativne stari. Online sam izvršio prijavio kod nadležne Ärztekammer, ali mi na BE stoji da se moram prijaviti i u Gesundheitsamtu - na web stranici ne vidim opciju online prijave. Hessen je u pitanju. Molimo kologe koje su odradile ovaj dio za malo vise informacija. Pozzz

Ne mogu da vjerujem da sam ja jedini ljekar sa foruma koji je posao našao u Hessenu:)

Hvala puno na adgovoru, plan i program 6 godisnjih studija sa medizinskog fakulteta u Beogradu imam,ali mi treba 5 godisnjih studija,jer sam prvu godinu isla po petogodisnjem planu.Ukoliko neko poseduje knjigu petogodisnjeg plana studija medicinskog fakulteta u Beogradu iz 86. ili do 89. neka mi pusti PM da se dogovorimo

Unapred hvala

Pozdrav svima. Da li neko zna da li se u Nemackoj priznaju specijalizacije iz medicine, zavrsene u Srbiji?
Mene interesuje konkretno za specijalizaciju iz medicinske
mikrobiologije. Da li se priznaje u Nemackoj i da li je potrebno
polagati nesto dodatno radi obavljanja posla lekara specijaliste.
Unapred hvala.

Pozdrav.
Specijalizacije iz Srbije nisu priznate u Nemackoj.
Ovde mikrobiologija traje 5 godina, od toga godinu dana mora da se radi na internoj ili pedijatriji, a 4 godine u laboratoriji. Verovatno fali mikrobiologa, kao i svih drugih specijalista, ali mislim da bez aprobacije nema sanse za posao. Sad su sve laboratorije privatizovane iako su pri bolnicama i zovu se MVZ. Pa se privatnici boje da zaposle nekog stranca koji ima samo radnu dozvolu, koliko sam cula, traze samo sa aprobacijom.

Kolege molim vas za savet.
Završio sam medicinu i trenutno stažiram, imam još 3 meseca do kraja staža. Inače sam pre studija završio srednju medicinsku i imam 1,5 godinu radnog iskustva kao med. tehničar. Moje znanje nemačkog je na nivou solidnog A2.
Pošto sam oženjen i imam malu bebu, a želeli bi smo da što pre odemo odavde, želim da čujem vaše mišljenje o tome da li je moguće da tražim posao kao pfleger sa manjim znanjem jezika, pa posle u Nemačkoj da učim veći nivo jezika i na kraju (za godinu-dve) se samo "prebacim" na mesto lekara?
Da li je neko od vas imao ili ima slično iskustvo?

Cao,

za Pflege moras imati najmanje B1. Ne traze ovde svuda sertifikat kao dokaz vec A2 je jako nizak nivo,ni B1 nije nesto veruj mi.Jako je tesko kad ne razumes ni 50% a jos manje pricas.
Ovde mozes kao Pflegehelfer da radis,posto nase diplome srednje medicinske nisu priznate.Za zaposlenje traze radnu dozvolu u nemackoj,dozvolu da mozes u nemackoj uopste da radis.Inace si radnik na crno i niko nece da te primi.Jedan od nacina za dobijanje radne dozvole je da dodjes ovde preko neke leijf firme koih ima u Srbiji.Drugi nacin je da bracni partner ima u Nemackoj plavu kartu jer tada drugi supruznik dobija automatski radnu dozvolu.Moze da radi sve samo ne posao lekara.Da li ima jos neki nacin ,ne znam.
Posao Pflegehelfera u starackom domu je jako tezak,radi se puno ,6 dana u nedelji su radni.Kad na to dodas nerazumevanje jezika i stalnu frku da li si nesto dobro razumeo,sto kolege sto pacijente,borba za stan i ostale potrepstine koje ni malo nisu jeftine a jos preko toga sto cistis govna a lekar si,mnogo mnogo tesko za podneti.Nikako ti to ne bih savetovala.
Moj savet ti je da ostanes u Srbiji dok ne naucis nemacki za B2 sertifikat.To znaci nekoliko sati dnevno ucenja jezika ozbiljno. Sa B2 stices uslov da predas u neku pokrainu dokumentaciju,ne na vestacenje nego za radnu dozvolu lekara i za Kentnisprufung. Za to vreme skupljaj sve moguce informacije o procesu priznavanja diplome ,ovaj forum na primer dobro procesljaj.
Jos si mlad,imas vec A2,znaci na dobrom si putu.Ne znam kakva ti je situacija u Srbiji ali ne' trosi se' dzaba po Nemackoj ,uopste ovde nije slatko za stranca iz zemlje izvan EU a pogotovu za nekvalifikovani kadar,sto bi ti i bio kao Pflegehelfer.Jer ti nemas njihov Ausbildung za Pflege.Nista ovde ne moze bez njihove diplome ili bar priznate diplome iz inostranstva(mozes da crncis na nekom gradilistu ili peres ulice ).Za medicinskog tehnicara opet moras da nostrifikujes diplomu srednje skole a za to ti opet treba B2 i polaganje ispita..Ne slusaj mnogo sta ljudi pricaju,kako se ovde lako zaradjuje i kako zive kao lordovi jer to jednostavno nije istina.
Strpi se jos godinu ,dve,savladaj jezik,sto ga bolje znas bice ti ovde mnogo lakse jer nas najvesci problem je ustvari jezik. Cim savladas otprilike B1 i krenes da ucis B2 skuplja svu literaturu na nemackom za polaganje Fachsprachprufunga i pocni da ucis na vreme.Ako kasnije ne nadjes hospitaciju u Nemackoj na kojoj mozes da uvezbas i spremis se za Fachsprachprufung,na vreme pripremljen ,bice ti lakse da ga polozis.Postoji TELC B2-C1 Medicinski koji mozes da polazes posle B1 i on se recimo uvazava u Hessenu za dobijanje radne dozvole i kasnije za izlazak na KP.Ne priznaje se u svim pokrainama ali nema veze ,mozda je bolje da kroz ucenje medicinzkog nemackog ustvari ucis jezik.
Tako bih ja uradila sad iz ove perspektive.

pozz.

Back