Poštovane kolege,
pripremam dokumenta za Nemačku i navedeno je mi je da je potrebno za neka od njih (diplome između ostalo) nakon stavljanja apostila, overe kod notara, potom i prevoda kod oficijalnog sudskog tumača., čak i "Beglaubigung bei der Deutsche Botschaft in Belgrad". Da li neko zna šta to podrazumeva, konkretno?
Da li je neka vrsta overe u samoj ambasadi? Da li se neko sretao sa time?
Hvala unapred.
U Hessenu sam predala dokumenta>na originale se stavlja Apostil(Diploma,potvrda o stazu,plan i program fakulteta,potvrda o polozenom drzavnom ispitu,indeks-meni u sudu nisu hteli da stave na indekx Apostil zbog velicine formata pa sam indeks kopirala,overila kod notara pa u sud i an tu kopiju dobila Apostil)---to su dokumenta koja dokazuju tvoje skolovanje i samo na njih ide Apostil,na Licencu npr.nije potreban Apostil.
Ta dokumenta dajes prevodiocu
ali samo onom koji je zvanicno priznat u Nemackoj--www.justic-dolmetscher.de= stoji u informacionom listu Hessische Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen--to je odgovorna institucija za nas u Hessenu(u svakoj republici se zove razlicito-najbolje udji na sajt odgovarajuce institucije i tamio u informacijama Antrag für Approbation ( Drittstaate)stoji preporuka zvanicnih prevodioca.Taj prevodilac ti prevodi sva dokumenta i stavlja svoj yvanicni pecat na PREVODE.Te prevode i originale kopiras ,najobicnije kopije napravis i to sve nosis u odgovarajucu Instituciju(Behörde).
Nikakav dodatni pecat ti nije potreban.Overu u nemackoj ambasadi traze za ljude koji dolaze iz Sirije,Iraka,Irana....To ne vazi za nas iz Srbije.To mi je rekla zena koja je bila odgovorna za mene u zvanicnom Behörde u Hessenu.
Da,jos na semestralni list treba Apostil.
Plan i program fakulteta ti treba samo ako se odlucis za vestacenje,ako se odlucis da hoces da ides na Kentnisprufung onda ti plan i program fakulteta i ne treba.Ako imas radnog iskustva preko 6 godina(mislim da je to granica ,nisam sigurn) onda se isplati traziti vestacenje jer postoji mogucnost da te oslobode KP i daju ti Aprobaciju.