Srpski lekari u Nemačkoj

Poštovane kolege,
pripremam dokumenta za Nemačku i navedeno je mi je da je potrebno za neka od njih (diplome između ostalo) nakon stavljanja apostila, overe kod notara, potom i prevoda kod oficijalnog sudskog tumača., čak i "Beglaubigung bei der Deutsche Botschaft in Belgrad". Da li neko zna šta to podrazumeva, konkretno?
Da li je neka vrsta overe u samoj ambasadi? Da li se neko sretao sa time?

Hvala unapred.

Poštovane kolege,
pripremam dokumenta za Nemačku i navedeno je mi je da je potrebno za neka od njih (diplome između ostalo) nakon stavljanja apostila, overe kod notara, potom i prevoda kod oficijalnog sudskog tumača., čak i "Beglaubigung bei der Deutsche Botschaft in Belgrad". Da li neko zna šta to podrazumeva, konkretno?

Hvala unapred.
Da,to vam je overena kopija orginala. I oni samo priznaju kopije overene od strane nemacke ambasade. I to zadovoljstvo kosta 10 e po dokumentu.

Hitno potrebne informacije joü bolje ko ima prevod kurikuluma po novom programu sa beogradskog medicinskog fakulteta zbog aprobacije u Bayernu.... (Fakultet sam upisao 2005 god.)
Ima li ko prevod?
Imam ja. Sama sam prevodila za svoje klijente koji su vec dobili aprobaciju (bilo je u proljece 2017.). Prodajem ga za 500€. 20€ je svaki izborni predmet. 40€ uvezivanje, posta i porez. Javite se ako zelite na info@jj-translation.net

Poštovane kolege,

Hvala unapred.

U Hessenu sam predala dokumenta>na originale se stavlja Apostil(Diploma,potvrda o stazu,plan i program fakulteta,potvrda o polozenom drzavnom ispitu,indeks-meni u sudu nisu hteli da stave na indekx Apostil zbog velicine formata pa sam indeks kopirala,overila kod notara pa u sud i an tu kopiju dobila Apostil)---to su dokumenta koja dokazuju tvoje skolovanje i samo na njih ide Apostil,na Licencu npr.nije potreban Apostil.
Ta dokumenta dajes prevodiocu ali samo onom koji je zvanicno priznat u Nemackoj--www.justic-dolmetscher.de= stoji u informacionom listu Hessische Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen--to je odgovorna institucija za nas u Hessenu(u svakoj republici se zove razlicito-najbolje udji na sajt odgovarajuce institucije i tamio u informacijama Antrag für Approbation ( Drittstaate)stoji preporuka zvanicnih prevodioca.Taj prevodilac ti prevodi sva dokumenta i stavlja svoj yvanicni pecat na PREVODE.Te prevode i originale kopiras ,najobicnije kopije napravis i to sve nosis u odgovarajucu Instituciju(Behörde).
Nikakav dodatni pecat ti nije potreban.Overu u nemackoj ambasadi traze za ljude koji dolaze iz Sirije,Iraka,Irana....To ne vazi za nas iz Srbije.To mi je rekla zena koja je bila odgovorna za mene u zvanicnom Behörde u Hessenu.
Da,jos na semestralni list treba Apostil.
Plan i program fakulteta ti treba samo ako se odlucis za vestacenje,ako se odlucis da hoces da ides na Kentnisprufung onda ti plan i program fakulteta i ne treba.Ako imas radnog iskustva preko 6 godina(mislim da je to granica ,nisam sigurn) onda se isplati traziti vestacenje jer postoji mogucnost da te oslobode KP i daju ti Aprobaciju.

Poslednja izmena:
Sta podrazumevate pod tim 'samostalno'? Mislite bez Zusage ili?

Da Alex upravo tako , bez Zusage. Naime, supruga i ja smo bili u North Rhine-Westphalia na hospitaciji tj u Padebornu i ne mozemo poceti raditi bez FSP a direktor klinike nam neda Zusage ako ne ostanemo tamo da jos hospitiramo. Problem je u tome sto je nasa cimerka tamo bila 5 meseci na hospitaciji i tek je posle toga izasla da polaze u FSP i nazalost nije polozila i nastavlja dalje hospitaciju. Problem je u tome sto sve to vreme si bez ikakvih primanja a toliki dug vremenski period zaista mi je tesko isfinansirati. Sam FSP u North Rhine-Westphalia se polaze u Munster -u gde su izgleda malo stroziji kriterijumi. Usli smo u zacarani krug jer bez Zusage ne mozemo da izadjemo a direktor nam neda Zusage ako ne ostanemo duze da hospitiramo. Ovo nam je prva hospitacija tako da ne znam da li je inace ovakva praksa u celoj Nemackoj ili smo mi samo naleteli na 'lose uslove' ? Da zlo bude jos vece nama se klinika dopala kao i sam grad i rado bismo radili tamo ali...

Sva srpska dokumenta sa apostilom skupi na jednu gomilu i u nemačkoj ambasadi overiš sve zajedno kao jedan dokument, razumeće tamo, na šalteru C za 1200 ili 1300 din. Ne overavaj posebno. Plaća se u din. samo viza u evrima. Dođi pre 8 da zauzmeš mesto u redu ispred ambasde. Nekim dokumentima kao sertifikat dobre prakse ili policijskom uverenju ističu brzo rokovi, zato nakon overe odmah šalji za nemačku. Procedure se razlikuju od pokrajine do pokrajine. Na sajtovima se raspitaj za formulare i u njima imaš uputstva za dokumenta koja se skupljaju.
Na ovom sajtu kucaj grad u kome tražiš posao i zanimanje, pa će ti izbaciti dalje sajt Regierungspräsidiuma na kome se nalaze formulari za Berufserlaubniss i Aprobaciju. Srecno

- - - - - - - - - -

Da Alex upravo tako , bez Zusage. Naime, supruga i ja smo bili u North Rhine-Westphalia na hospitaciji tj u Padebornu i ne mozemo poceti raditi bez FSP a direktor klinike nam neda Zusage ako ne ostanemo tamo da jos hospitiramo. Problem je u tome sto je nasa cimerka tamo bila 5 meseci na hospitaciji i tek je posle toga izasla da polaze u FSP i nazalost nije polozila i nastavlja dalje hospitaciju. Problem je u tome sto sve to vreme si bez ikakvih primanja a toliki dug vremenski period zaista mi je tesko isfinansirati. Sam FSP u North Rhine-Westphalia se polaze u Munster -u gde su izgleda malo stroziji kriterijumi. Usli smo u zacarani krug jer bez Zusage ne mozemo da izadjemo a direktor nam neda Zusage ako ne ostanemo duze da hospitiramo. Ovo nam je prva hospitacija tako da ne znam da li je inace ovakva praksa u celoj Nemackoj ili smo mi samo naleteli na 'lose uslove' ? Da zlo bude jos vece nama se klinika dopala kao i sam grad i rado bismo radili tamo ali...

Mozete se prijaviti za aprobaciju(ako je Arnsberg u pitanju,onda se podnosi Approbationsantrag) onda sledi termin za FSP, i bez Stellenzusage sa Hospitationsvereinbarung.

Pozdrav drugari,
jel moze neko da mi pomogne ko je polagao Fachsprachprüfung C1 zahnmedizin,sta se koristi od literature,ima li nekih pitanja za ispit koja se ponavljaju,ja zivim u Stuttgartu i potrebna mi je FSP da bi poceo da radim?Ako neko ima informacija kako izgleda ispit jel tesko da se polaze i od literature sta je koristio bio bih jako zahvalan☺️

Puno pozdrava

Zdravo kolege,
ja vec duze vreme trazim posao ali bez uspeha u medjuvremenu sam polozila Goethe C1 ispit ali ne znam koliko ce mi to pomoci u potrazi sa poslom. Razmisljam da mozda polazem i FSP u Freiburg akademiji ili Telc Medizin . Kakva su vasa iskustva koji od ova dva ispita se vise ceni?

Poštovane Kolege,
ulazim u mukotrpan proces prevodjenja Currriculum-a sa niskog fakulteta po Bolonji, fakultet sam upisala 2009 godine. Da li ima kolega koji bi bili zainteresovani za podelu troskova prevoda ili koji pomenuti dokument već imaju preveden?
Srdačan pozdrav

Zdravo kolege,
ja vec duze vreme trazim posao ali bez uspeha u medjuvremenu sam polozila Goethe C1 ispit ali ne znam koliko ce mi to pomoci u potrazi sa poslom. Razmisljam da mozda polazem i FSP u Freiburg akademiji ili Telc Medizin . Kakva su vasa iskustva koji od ova dva ispita se vise ceni?

Oba su samo jos u Saarland-u i Hessen-u priznata. Mislim da je PKT laksi. Ja sam sad u februaru polozila PKT bas u Freiburgu.

Back