Srpski lekari u Nemačkoj

Kolega, izgleda da sam jedina koja je nedavno imala iskustvo sa Hessenom jer vam stalno odgovaram :D ali to za cekanje je nazalost istina... Ja kada sam dobila BE, dobila sam i formular preko kojeg se prijavljuje KP na kojem stoji napomena, da moram da racunam da se na termin ceka i do 9 mjeseci (to je otprilike bilo prije mjesec dana i za taj mjesec dana rok se "popeo" na cak godinu :eek: ). Uz taj formular dobicete i uputstvo u kojem je opisan sadrzaj ispita, da se polazu interna, chirurgija (ja kad sam predavala zahtjev, receno je da se polaze samo visceralna hirurgija, ali na tom papiru pise samo hirurgija, ali jos neke kolege su mi rekle da se polaze samo visceralna) i da se pitanja mogu postavljati iz drugih oblasti, uglavnom kad dobijete BE uz njega cete dobiti i to sve... FSP polazete prije izlaska na KP, a u Hessenu su prihvaceni svi oblici ispita koji dokazuju C1 Medizin. Sta vam je ta gospodja (Kaiser ili Bake) rekla, kada mozete da ocekujete BE?
Frau Kaiser je rekla da cu BE dobiti u roku od 4-6 sedmica. Da li može mala pomoć oko stručne literature? Da li imate literaturu za FSP?

Pozdrav kolege. Imam par pitanja pa ako neko zna odgovor bio bih mu zahvalan. Prvo je da li FSP polozen u jednoj pokrajini vazi i u ostalim pokrajinama ili se mora ponovo polagati? Druga stvar, da li je u redu da imam fiksnu ponudjenu platu od 3300E brutto od dobijanja BE pasve do zavrsetka specijalistickog ispita, tako mi je ponudjeno, a smatram da bi se sa dobijanjem aprobacije morala uvecati i plata, pa ne znam kako da postupim. U pitanju je pokrajina Sachsen. Hvala unaprijed!

Frau Kaiser je rekla da cu BE dobiti u roku od 4-6 sedmica. Da li može mala pomoć oko stručne literature? Da li imate literaturu za FSP?

Zvanicna Literaura za KP ne postoji, ni za Hessen ni za ostale pokrajine. Kako sam citala ovdje po forumu, ljudi su koristili razne knjige, od Herolda Innere, preko onih izdanja 150 slucajeva sa pitanjima i odgovorima za Innere i Chirugie, Last minute Pharmakologie, postoje i Basic izdanja od Elseviera... Po mom misljenju, sve te knjige su napisane veoma koncizno i lako shvatljivo, mozda je stvar u tome sto smo to vec naucili pa sad kao ponavljamo, ali meni ucenje iz njih uopste nije tesko. Za FSP takodje su razlicita izdanja, u zavisnosti da li cete polagati Telc B2-C1 Medizin ili mozda PKT iz Freiburg Akademie... Na njihovim sajtovima mozete naci primjere testova, a neke od knjiga su Menschen in Beruf Medizin ili Deutsch für ausländische Ärztinen und Ärzte...

Pozdrav kolege. Imam par pitanja pa ako neko zna odgovor bio bih mu zahvalan. Prvo je da li FSP polozen u jednoj pokrajini vazi i u ostalim pokrajinama ili se mora ponovo polagati? Druga stvar, da li je u redu da imam fiksnu ponudjenu platu od 3300E brutto od dobijanja BE pasve do zavrsetka specijalistickog ispita, tako mi je ponudjeno, a smatram da bi se sa dobijanjem aprobacije morala uvecati i plata, pa ne znam kako da postupim. U pitanju je pokrajina Sachsen. Hvala unaprijed!

Pozdrav :) FSP polozen u jednoj pokrajini vazi i u svim ostalim, samo ga trebate priloziti uz dokumentaciju u toj drugoj pokrajini gdje predajete papire. Sto se tice plate, to je iskljucivo vasa odluka da li cete tako nesto prihvatiti. Ovdje se plate za nas obracunavaju prema Tarifvetrag (TV-Ärzte/VKA), a vi (kao i ja pocetnik) spadate u Grupe 1 Stuffe 1 i plata prema tome jasno pise. Pronadjite te tabele i pogledajte. Imala sam slicnu situaciju na Vorstellungsgesprächu kada sam upitana za platu, kao koliku platu smatram da zasluzujem, na sta sam ja odgovorila zaista okvirno (nesto manje nego sto je odredjena Vertragom) i ta me plata i docekala na ugovoru kao "dogovorena plata außertarifliche" i ja sam prihvatila, s obzirom da mi je to bio prvi razgovor i prva ponuda, ali ubrzo sam imala jos jedan razgovor na kome nije bilo takvih pitanja nego jasno odredjena plata i stoji da je odredjena prema TV-Ärzte... U pitanju su bile dvije klinike u istom gradu... Tako da ako zelite iskren savjet, ako vam se zuri da radite Berufserlaubnis i FSP onda prihvatite i pisite i dalje Bewerbunge i trazite nesto cime cete biti zadovoljni... Kada dobijete BE njime ste ograniceni na jednu pokrajinu, ali ne i za bolnicu koja vam je dala prvobitni Zusage za izradu BE (tako sam bar pitala u Hessenu i tako mi je receno), tako da malo "iskalkulisite" kako cete to izvesti, a ja vam zelim puno srece ;)

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na detaljnom odgovoru. Nije mi uopste zurba za BE jer sam trenutno zaposlen i usput to sve ganjam. Stvar koja me muci je da nakon polozenog FSP-a u Sachsenu dobijam BE i onda sam ogranicen iskljucivo na Sachsen, a tamo nema puno drugih mjesta u kojima bi se mogao zaposliti, jer nije bolnica u pitanju. Da li ove tarife vaze za sve ljekare koji rade tamo, bez obzira na radno mjesto? Po toj tabeli meni kao pocetniku sa Approbation bi islo minimalno 4400E brutto.

Zahvaljujem na detaljnom odgovoru. Nije mi uopste zurba za BE jer sam trenutno zaposlen i usput to sve ganjam. Stvar koja me muci je da nakon polozenog FSP-a u Sachsenu dobijam BE i onda sam ogranicen iskljucivo na Sachsen, a tamo nema puno drugih mjesta u kojima bi se mogao zaposliti, jer nije bolnica u pitanju. Da li ove tarife vaze za sve ljekare koji rade tamo, bez obzira na radno mjesto? Po toj tabeli meni kao pocetniku sa Approbation bi islo minimalno 4400E brutto.

Postoji neka minimalna razlika izmedju univerzitetskih bolnica i onih drugih koje to nisu, ali otprilike to je ta Brutto plata...koja se povecava i vasim vremenom provedenim na radnom mjestu, a vidite da se i od maja 2018 opet povecava.

Pozdrav drugari! Pomagajte ako ste u mogucnosti! :) Specijalista sam oftalmologije koji je pozvan od strane poslodavca iz pokrajine Hessen da radi u privatnoj ocnoj klinici. Marta meseca sam poslala kompletnu zahtevanu dokumentaciju za nostrifikaciju kvalifikacija u Hessisches Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen (HLPUG) i prvi odgovor od g. Wolfganga Betza (osoba koja je zaduzena za moje procesuiranje) sam dobila u maju mesecu. Jula meseca dostavljam dodatno i sertifikat o polozenom B2 Telc nivou jezika, koji je bio zahtevan. U tom momentu moj buduci poslodavac angazuje advokata u cilju ubrzavanja procesa. Tom prilikom me advokat informise da je sva neophodna dokumentacija vec dostavljena, a da bi sledeci koraci trebalo da budu Sprachprüfung za 6 meseci, a zatim Kenntnisstandsprüfung za 9 meseci. Iz meni nepoznatih razloga do sada advokat nije uspeo da izdejstvuje priznavanje mojih kvalifikacija. U poslednjem mejlu od juce, advokat mi je objasnio da se nalazimo u poslednjoj fazi procesa, ali mi dodatno zahteva i zakazivanje termina za polaganje B2-C1 Medizin Fachsprachentest-a... Ja sam sada zatecena, s obzirom da sam ga prethodno razumela da se ovaj strucni test jezika polaze nakon 6 meseci boravka u Nemackoj i rada kod poslodavca. Da li sam u pravu ili se nesto u medjuvremenu promenilo? Izvinjavam se na opsirnom pismu, ali bih vas zamolila da ukoliko neko ima validne informacije ili linkove sa kojih bih mogla da se dodatno informisem, da mi ih posalje. Hvala puno unapred i veliki pozdrav!

Pozdrav drugari! Pomagajte ako ste u mogucnosti! :) Specijalista sam oftalmologije koji je pozvan od strane poslodavca iz pokrajine Hessen da radi u privatnoj ocnoj klinici. Marta meseca sam poslala kompletnu zahtevanu dokumentaciju za nostrifikaciju kvalifikacija u Hessisches Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen (HLPUG) i prvi odgovor od g. Wolfganga Betza (osoba koja je zaduzena za moje procesuiranje) sam dobila u maju mesecu. Jula meseca dostavljam dodatno i sertifikat o polozenom B2 Telc nivou jezika, koji je bio zahtevan. U tom momentu moj buduci poslodavac angazuje advokata u cilju ubrzavanja procesa. Tom prilikom me advokat informise da je sva neophodna dokumentacija vec dostavljena, a da bi sledeci koraci trebalo da budu Sprachprüfung za 6 meseci, a zatim Kenntnisstandsprüfung za 9 meseci. Iz meni nepoznatih razloga do sada advokat nije uspeo da izdejstvuje priznavanje mojih kvalifikacija. U poslednjem mejlu od juce, advokat mi je objasnio da se nalazimo u poslednjoj fazi procesa, ali mi dodatno zahteva i zakazivanje termina za polaganje B2-C1 Medizin Fachsprachentest-a... Ja sam sada zatecena, s obzirom da sam ga prethodno razumela da se ovaj strucni test jezika polaze nakon 6 meseci boravka u Nemackoj i rada kod poslodavca. Da li sam u pravu ili se nesto u medjuvremenu promenilo? Izvinjavam se na opsirnom pismu, ali bih vas zamolila da ukoliko neko ima validne informacije ili linkove sa kojih bih mogla da se dodatno informisem, da mi ih posalje. Hvala puno unapred i veliki pozdrav!

Ja vam mogu samo zazeljeti srecu.

Cao Kolege.....htela bi ve pitati dali znate kako je stanje za BE i Aprobacijoj po svakoj pokraini .....gde ide to najbrzije ...cula sam da stanje nije bas sjajnije...........ondak jos jedno pitanje jer znate neku dobru agenciju za kontaktu ...ako imate licno iskustvo bilo bi super .....sta mislite za FIA....dali ima neko iskustvo ...puto pitanja ...hvala vam na odgovor ......jer neko ima iskustvo sa transfer na dokumentima od jednu pokrainu u drugoj.kako ide to ....licno ili prekoj bolnicoj....

Pozdrav kolege, imam ponudu za posao u jedne klinike u Hessen. Dali neko zna koja je procedura za Berufserlaubnis, od momenta kad dobijes Zusage. I dali moram da odem licno u Frankfurt da prrdam dokumente? Ako neko ima ponuda za posao u Hessen,mozemo da razmenimo informacije.

Cao Kolege.....htela bi ve pitati dali znate kako je stanje za BE i Aprobacijoj po svakoj pokraini .....gde ide to najbrzije ...cula sam da stanje nije bas sjajnije...........ondak jos jedno pitanje jer znate neku dobru agenciju za kontaktu ...ako imate licno iskustvo bilo bi super .....sta mislite za FIA....dali ima neko iskustvo ...puto pitanja ...hvala vam na odgovor ......jer neko ima iskustvo sa transfer na dokumentima od jednu pokrainu u drugoj.kako ide to ....licno ili prekoj bolnicoj....

Pozdrav.
Moj Vam je savjet da za stanje oko pokrajina prelistate malo forum, ima dosta dobrih savjeta od kolega iz raznih pokrajina, kako, gdje, sta.
Odgovor na ostalo Vam mogu poslati na pp ako zelite.

Pozdrav kolege, imam ponudu za posao u jedne klinike u Hessen. Dali neko zna koja je procedura za Berufserlaubnis, od momenta kad dobijes Zusage. I dali moram da odem licno u Frankfurt da prrdam dokumente? Ako neko ima ponuda za posao u Hessen,mozemo da razmenimo informacije.

Zusage vam treba na Anlage 2 koji je u sklopu Antraga za BE. Na sajtu stoji koji vam dokumenti trebaju da predate Antrag, od utorka do cetvrtka od 09-12h Procedura je takva da sakupite sve to ili licno odnesete (ne treba termin, samo se najavite kod sekretarice kad dodjete, a onda vas referent koji je zaduzen za vase prezime prozove) ili da sve to kopirate i ovjerite u Njemackoj negdje u Rathausu ili Bürger Bürou (zavisi u kojem gradu-ako ima neko da vam to uradi ili vi ako ste u drugom dijelu Njemacke) i posaljete to postom preporuceno. Ono na sta treba obratiti paznju je Lebenslauf, koji morate popuniti skoro do svakog dana...ako ste vec negdje radili onda napisati u kojem vremenskom periodu, ako ste ucili njemacki onda napisati to, ako ste bili bez posla napisati jednostavno Arbeitsuchend, znaci izmedju stavki koje navedete u Lebenslaufu, ne smije biti "rupa"... Ostalo je sve kao sto stoji na sajtu...srecno :)

B2-C1 Medizin se u Hesssenu polaze do dobijanja aprobacije ili polaganja KP. Posto ste vi vec specijalista i pretpostavljam da ste vjerovatno predali sve da vam se i specijalizacija prizna a i da dobijete aprobaciju, znaci morate sto prije da polozite taj Fachsprachentest. Taj period od 6 mjeseci je vise za nas "pocetnike" koji radimo sa Berufserlaubnisom i spremamo se za aprobaciju.

Zufrieden, Iz procitanog sam video da ste u Hessen-u,trebao bih par informacija. U Frankfurtu sam od jula ove godine,posao je gotovo nemoguce naci,sve bolnice traze vec uradjenu aprobaciju,a jos gora stvar je to sto imam polozen ÖSD B2,za koji sam cuo da se ne priznaje,ne znam da li znate vi nesto o tome sto se jezika tice i da li znate neku bolnicu ili Praxis gde bih mogao da krenem sa radom bez aprobacije? Hvala unapred

Back