Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane kolege zanima me koliko dugo ste cekali na izdavanje Zusicherung der Berufserlaubnis? Meni su u Bavarskoj uzeli dokumentaciju u obradu za Berufserlaubnis pre oko mesec dana, u medjuvremenu sam zakazao FSP za decembar, pre 3 nedelje su mi iz ambasade javili da je viza gotova ali da im prilozim u ambasadu Zusicherung der Berufserlaubnis. Odmah sam kontaktirao sluzbenicu koja u Regierungu obradjuje moj predmet i zamolio je da mi izda Zusicherung, pa me zanima koliko dugo mogu cekati na ovaj dokument? Da li je dovoljano da se samo sken tog dokumenta prilozi u ambasadu ili moram da sacekam da mi postom posalju papirnu verziju originala? Hvala ! Pozdrav

Koliko znam Regierung vam nece izdati Zusicherung dok ne polozite FSP. Bar ovaj u Oberbayern-u. Ja sam isto trazila jer sam u istoj poziciji bila, ali su mi rekli kad se steknu svi uslovi za izdavanje BE onda mogu dobiti i Zusicherung. Jer fakticki ko ce njima da garantuje da cemo mi poloziti ispit, a mi na konto toga dobijamo vizu. Ako neko ima drugu informaciju bila bih zahvalna da podeli...

Znam da svi jedva cekaju da dobiju mjesto i pocnu da rade, ali nakon jedno mjesec dana pocetne srece dodju ostale ne tako lijepe vijesti... Vec se na prethodnim stranicama pisalo o tome, ali ne sjecam se koliko obimno. Sa Berufserlaubnisom se ne moze zapoceti Weiterbildung u Hessenu, dok se ne dobije Approbacija i vrijeme koje je uradjeno sa radnom dozvolom se ne racuna kasnije u Weiterbildung. Ako ima neka pokrajina u kojoj se to vrijeme sa radnom dozvolom kasnije moze pripojiti Weiterbildungu i ako je neko tako uradio neka pise. To moze biti znacaj orjentir nekome ko sad salje Bewerbunge i trazi mjesto.

Hvala svim koleginicama i kolegama na informacijama , koje nesebicno delite na forumu.
Mene zanima kakva je situacija oko zaposljavanja specijalista opste hirurgije. Za nesto manje od godinu dana polazem specijalisticki ispit i aktivno ucim jezik. Kakve su sanse oko pronalazenja posla ?

Hvala koleginicama i kolegama na nesebicnom pruzanju informacija.
Ja sam specijalizant opste hirurgije, za nesto manje od godinu dana polazem specijalisticki ispit. Usput aktivno ucim nemacki jezik.
Zanima me kakve su sanse za pronalazenje posla u hirurskim granama? I da li je povoljnije traziti posao kao specijalizant ili nakon zavrsene specijalizacije?

Pošto je meni ovaj forum bio od velike pomoći u mojim pripremama za odlazak u Njemačku, red je da se i ja odužim sa par informacija.

Trenutno sam u Bavarskoj u Thurnau-u, došao sam radi dva razgovora. Negdje na forumu sam našao info o njemačkoj agenciji L-R Mediconsult i kontaktirao sam ljude, javili su mi se mejlom i poslje par dana smo se čuli preko Skajpa. Ja inače tražim posao samo na anesteziji tako da mi je moj agent već sutradan poslao mejl da mi je dogovorio dva razgovora, Helios klinika u Erfurtu i Asklepios u Goslaru.

06.11. sam došao i moje je bilo da platim put do Njemačke dok ovdje smještaj i sve troškove prevoza na razgovore i nazad snose oni. Ništa im ne plaćam jer na kraju naplaćuju od bolnice. Oni obavljaju i sve oko podnošenja zahtjeva za BE, prijavu FSP, zahtjev za Aprobaciju ali ipak takse za sve te stvari sam plaćam. I ovdje tri puta nedeljno drže pripreme za FSP i dva puta se radi gramatika na nivou B2-C1.

Moje iskustvo je dobro za sada. Pošto je moj agent bolestan na razgovore me je vozio gazda firme. Kaže da traže samo ljude koji hoće da rade i imaju iskustva u oblastima anestezije, interne, neurologije i psihijatrije. Valjda im se to najviše isplati.

Ja sam prije svega ovoga sam slao prijave na oglase i na sve su stigle odbijenice a samo su me jedni pitali kada planiram da završim proceduru oko aprobacije pa da se onda javim. Ovi su me uspjeli bolje prodati. Iako imam samo B2 sertifikat oni me predstavljaju kao da imam C1:hahaha: al mi rekoše na razgovorima da sasvim dobro pričam.

Što se tiče potrebne dokumentacije, oni su mi poslali spisak pa sam sve tako pripremao.
Dokumenta na koja ide apostil:
1. Diploma
2. Dodatak diplomi
3. Licenca
4.Uvjerenje o položenom državnom ispitu
5. Potvrda iz ministarstva o dužini i sadržaju pripravničkog staža
6. Izvod iz matične knjige rođenih (može na međunarodnom obrascu ali i na njega mora apostil:dash: i onda se mora prevesti apostil i pečat, ostalo ne mora)

Sertifikat dobre prakse uglavnom važi tri mjeseca a potvrda iz policije zavisi od pokrajine (u Tiringiji važi samo mjesec dana) pa se ne isplati svaki čas vaditi i prevoditi nego sačekati Zusage pa onda to juriti.

Pasoš treba samo iskopirati i ovjeriti kopiju.

Što se tiče prevoda, uglavnom kažu da mora prevodilac iz EU al vidim da ljudi imaju različita iskustva. Ja sam u Austriji našao prevodioca i tu sad imam zajebanciju. Papire sam slao skenirane a oni su mi onda sve slali nazad pošto. Ovdje su mi sad rrekli da i te kopije moraju biti ovjerene pa tek onda mogu da se šalju na prevod. Najbolje onda da se sve ovjeri u ambasadi pa onda šalje ako neko isto tako bude radio.

Kao što su već pisali ljudi onda se svi prevodi povezani sa kopijama originala iskopiraju i sve odnese u ambasadu na ovjeru, ponjeti i sve originale na uvid. Ovjera u ambasadi je svaki dan od 8 do 11, bez zakazivanja, samo se javiti na ulazu. Sada su smješteni u kanadskoj ambasadi. Teta koja radi ovjeru je veoma nadrndana i samo pljuje po svima i po Srbiji. Možda bi i njoj trebalo preporučiti da ide sa nama.:D

Ko sam šalje prijave na konkurse neka pripremi i dobre preporuke. Najbolje da sami ispišete pa sa tadašnjim/sadašnjim šefom to dopunite. Najbitnije je da se nabroji šta ste sve radili i koliko puta. Npr. radio u hitnoj: imao ca. toliko intervencija, zbrinu toliko srčanih, moždanis, ubo braunila, radio na anesteziji: učestvovao u toliko operacija, intubirao ...puta, ubo regionalnih anestezija... Na kraju obavezno da stoji kako šef mnogo žali za vama ali želi sve najbolje i da se kod njega uvjek možete vratiti. Šefove ovdje zanima samo iskustvo u oblasti za koju ste se prijavili. Ja sam oko 6 mjeseci proveo na anesteziji i zadnje 3,5 godine u opštoj i nikog ne zanima šta sam u opštoj radio, striktno anestezija.

U srjedu sam imao razgovor u Erfurtu i juče u Goslaru. Sljedeće nedelje hospitiram tri dana u Erfurtu pa će mi onda reći šta su odlučili a u Goslaru od 20-og, cjelu nedelju. Ja se već skoro odlučio za Erfurt jer je u Tiringiji puno lakše završiti sve papire, ko preda zahtjev za BE do nove godine polaže samo PKT al mi onda juče šef u Goslaru iznio svoju ponudu pa sam se ozbiljno zamislio. Nudi hospitaciju dok čekam termin za FSP, oni su unajmili profesora tri puta nedeljno za pripremu za FSP, smještaj se plaća oko 250 eur ali postoji velika šansa da mi za vrjeme hospitacije mogu isplaćivati 850 eur mjesečno.

Pooštravaju svugdje i biće sve teže položiti i FSP i dobiti aprobaciju al veliki je manjak ljudi. U Erfurtu im fali deset ljudi na anesteziji i nije u izgledu da će se uskoro popuniti tako da i bolnice nude sve što mogu samo da im neko dodje i da što prije sve procedure završi. Prednost mi jeste što imam i hrvatski pasoš pa se ne moram oko vize zezati ali mi je ovdje sve ostalo isto jer je beogradski univerzitet. Masa Indijaca je ovdje, dosta ljudi iz Afrike su zapošljava pa ćemo valjda i mi.:)

Još jedna stvar. Valjalo bi da se prijavljujete za one oblasti koje vas stvarno interesuju. Šef agencije mi reče da su imali problem da se ljudi prijavljuju na anesteziju zato što znaju da je najlakše dobiti a da ih to opšte ne zanima pa da kad to vremenom skontaju i šefovi u bolnici šutiraju ljude jer znaju da ovaj nikad u tome neće biti dobar jer ga jednostavno ne zanima. Jurite ono što vas zanima, kad već toliko mjenjamo život iz korjena onda makar da radimo ono što želmo. Kao što ja reče mom sadašnjem direktoru u Beogradu kad reče da odlazim: Poslje 18 godina školovanja, plus 5 godina buduće specijalizacije, mislim da sam zaslužio da se bavim onim što volim.

Ja se baš raspisah. Prenjeću i iskustva sa hospitacija.

Svima sve najbolje u ovom pohodu.

Hvala koleginicama i kolegama na nesebicnom pruzanju informacija.
Ja sam specijalizant opste hirurgije, za nesto manje od godinu dana polazem specijalisticki ispit. Usput aktivno ucim nemacki jezik.
Zanima me kakve su sanse za pronalazenje posla u hirurskim granama? I da li je povoljnije traziti posao kao specijalizant ili nakon zavrsene specijalizacije?

Mislim da su Vam šanse dosta dobre, odnosno da ne treba da se brinete hoćete li naći posao, pogotovo ako niste izbirljivi vezano za pokrajine.
Mislim i da je manje više svejedno da li ćete tražiti posao nakon ili prije specijalističkog, jer ćete u Njemačkoj svakako morati odraditi specijalizaciju ispočetka.
Čuo sam da postoji mogućnost i da se jedan dio specijalizacije odrađene kod nas prizna, ali ne znam iskreno na koji način to Komora vrednuje.
U svakom slučaju, mislim da neko ko već ima znanja i iskustva može brzo da se prilagodi novoj sredini i da Vam je to prednost.

Kolege,
Danas sam u Hessenu predao zahtjev za izdavanje Berufserlaubnisa. Pitanje, koji je najkraći rok za izlazak na Kenntnisprüfung i FSP. Gospođa mi je rekla da je rok godina dana. Volio bih to završiti u najkraćem mogućem roku. Literatura?

Kolega, izgleda da sam jedina koja je nedavno imala iskustvo sa Hessenom jer vam stalno odgovaram :D ali to za cekanje je nazalost istina... Ja kada sam dobila BE, dobila sam i formular preko kojeg se prijavljuje KP na kojem stoji napomena, da moram da racunam da se na termin ceka i do 9 mjeseci (to je otprilike bilo prije mjesec dana i za taj mjesec dana rok se "popeo" na cak godinu :eek: ). Uz taj formular dobicete i uputstvo u kojem je opisan sadrzaj ispita, da se polazu interna, chirurgija (ja kad sam predavala zahtjev, receno je da se polaze samo visceralna hirurgija, ali na tom papiru pise samo hirurgija, ali jos neke kolege su mi rekle da se polaze samo visceralna) i da se pitanja mogu postavljati iz drugih oblasti, uglavnom kad dobijete BE uz njega cete dobiti i to sve... FSP polazete prije izlaska na KP, a u Hessenu su prihvaceni svi oblici ispita koji dokazuju C1 Medizin. Sta vam je ta gospodja (Kaiser ili Bake) rekla, kada mozete da ocekujete BE?

HITNO HITNO
Kolege prošle nedelje sam objavio da su potrebna 2 lekara sa minimum B2 znanja nemačkog jezka pokrajine Hesen i Nordrhein-Westfalen,sada se potreba klinike proširila na još jednog lekara speijalistu i to :

1. Radiolog specijalista
2. Neurolog specijalista
3. Ginekolog specijalista

kontakt telefon +381642572399 Srdjan , ili e-mail srle_p@hotmail.com

Back