Srpski lekari u Nemačkoj

Zdravo kolege. Ja sam u opstini u Nisu trazila da mi daju izvod iz maticne knjige rodjenih na medjunarodnom obrascu, i naravno uplatila taksu i predala. Medjutim oni su meni taj dokument izdali na francuskom. To mi nikako nije logicno i sutra cu da idem da ih molim da isprave gresku. Sad mi samo kazite da li taj izvod na medjunarodnom obrascu treba da mi izdaju na nemackom ili engleskom?
Unapred hvala. Pozdrav!

Pozdrav kolege, dobio sam ponudu od bolnice(oblast Bayern, unterfranken), da radim kao praktikant dok ne polozim FSP i dobijem BE. Interesuje me da li u ambasadi treba da trazim plavu kartu ili neki drugi oblik vize?

Unapred zahvalan
Igor

Kolega, to vam zavisi da li je taj Praktikum placen i koliko dugo traje. Ako cete biti placeni za praksu koju obavljate i ako traje duze od 3 mjeseca, onda morate imati vizu. Ako nazalost ne, onda vam ne treba nista, mozete da budete na hospitaciji ta tri mjeseca bez problema.

Htela sam da vas zamolim za pomoć. Zanima me da li se u Nemačkoj mogu priznati dve diplome, i sa srednjom i sa fakultetom, jer ja sam lekar po struci, a otišla sam da radim u Nemačku kao tehničar prvo i traže mi anerkennung ubrzo i zanima me da li posle mogu da izvršim aprobaciju kao lekar? Ovo nije moja informacija, već mi je jedan posrednik rekao da proverim to. On je negde to pročitao na internetu. Unapred hvala.

Koleginice ako mozete da pustite jos 2 poruke da se cujemo na pp

@zufrieden Hvala na odgovoru kolega. Navode da ce mi placati 1500e brutto, stan i jedan obrok u bolnici, cim obezbedim Arbeits i Aufenhaltserlaubnis, a koliko sam upoznat, da bih to dobio moram prvo da imam radnu vizu, kako bih to zatrazio od odeljenja za strance. Da li je jos neko imao slucaj da ide da radi kao praktikant u Nemacku do polaganja FSP i dobijanja BE?

@zufrieden Hvala na odgovoru kolega. Navode da ce mi placati 1500e brutto, stan i jedan obrok u bolnici, cim obezbedim Arbeits i Aufenhaltserlaubnis, a koliko sam upoznat, da bih to dobio moram prvo da imam radnu vizu, kako bih to zatrazio od odeljenja za strance. Da li je jos neko imao slucaj da ide da radi kao praktikant u Nemacku do polaganja FSP i dobijanja BE?

Onda neka vam na ugovoru napisu taj iznos plate kao i to da cete imati stan i hranu, te podnesite zahtjev za vizu za praktikum, manje se ceka na termin. A za plavu kartu ipak je potrebna mnogo veca plata.

Dobar savjet Vam je dala koleginica "zufrieden". Tražite vizu u svrhu obavljanja Praktikuma, a kad položite FSP i dobijete BE i novi ugovor, samo je prebacite u Plavu kartu, to možete i u Njemačkoj odraditi u Ausländerbehörde, ne morate ići opet u BG u ambasadu.

Pozdrav kolege!:D Ne snalazim se baš najbolje sa dokumentima...
Da li bi mi neko mogao objasniti koje sve dokumente trebam prevesti?
Na koje dokumente se stavlja apostil?
Pošto sam pročitala da se prevod naših sudskih tumača ne priznaje, da li da odmah prevedem sve u Njemačkoj? Da li i za ambasadu trebaju prevodi sudskog tumača priznatog od strane njemačkog suda? Ne bih htjela da dva puta plaćam isti prevod...:confused:Kako ste vi to riješili? Hvala vam svima unaprijed!:bye:

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege!:D Ne snalazim se baš najbolje sa dokumentima...
Da li bi mi neko mogao objasniti koje sve dokumente trebam prevesti?
Na koje dokumente se stavlja apostil?
Pošto sam pročitala da se prevod naših sudskih tumača ne priznaje, da li da odmah prevedem sve u Njemačkoj? Da li i za ambasadu trebaju prevodi sudskog tumača priznatog od strane njemačkog suda? Ne bih htjela da dva puta plaćam isti prevod...:confused:Kako ste vi to riješili? Hvala vam svima unaprijed!:bye:

To mozda da provjerite na sajtu pokrajinskog ministarstva za zdravlje gdje cete predavati papire za BE/App, jer negdje pise da prevodi moraju biti uradjeni u Njemackoj, negdje da mogu biti uradjeni u okviru EU (ako postoji 3 opcija nek neko napise), jer cijene prevoda naravno variraju. Takodje pravila oko apostile pecata su drugacija, negdje su obavezna a negdje u zavisnosti od toga da li zelite Begutachtung dokumenata ili se odmah prijavljujete za Kenntnissprufüng. Na sajtu ambasade mislim da stoji da samo diploma treba biti ovjerena apostilom i prevedena (ne pise gdje). Tako da najbolje da to prvo provjerite, pa onda uradite prevode. Ne postoji ispravan savjet tu, svako ce vam napisati svoje iskustvo, a ona su razlicita od pokrajine do pokrajine. Nadam se da nisam jos vise odmogla :D

Postovane kolege zanima me koliko dugo ste cekali na izdavanje Zusicherung der Berufserlaubnis? Meni su u Bavarskoj uzeli dokumentaciju u obradu za Berufserlaubnis pre oko mesec dana, u medjuvremenu sam zakazao FSP za decembar, pre 3 nedelje su mi iz ambasade javili da je viza gotova ali da im prilozim u ambasadu Zusicherung der Berufserlaubnis. Odmah sam kontaktirao sluzbenicu koja u Regierungu obradjuje moj predmet i zamolio je da mi izda Zusicherung, pa me zanima koliko dugo mogu cekati na ovaj dokument? Da li je dovoljano da se samo sken tog dokumenta prilozi u ambasadu ili moram da sacekam da mi postom posalju papirnu verziju originala? Hvala ! Pozdrav

Ne treba puno dokumenata, mada stvarno zavisi od pokrajine do pokrajine. Ima negdje sajt gdje tacno stoji sta treba od dokumenata.
Ugrubo, znaci sigurno:
Diploma, skraceni plan i program studiranja sa ocjenama, Licenca, Drzavni ispit, Potvrda o dobrom glasu (Komora), Uvjerenje o nekaznjavanju, Lebenslauf sa fotografijom(sam napises), B2, kopija pasosa.
Ja sam sa apostile ovjeravao Diplomu, Plan i program, Licencu, Drzavni ispit, Potvrdu o dobrom glasu.
Jel trebalo to sve, nije li, ne znam, nije bilo problema.
Negdje moze prevod npr iz HR a negdje mora iz DE.
Posaljes mejl Komori pa upitas, najjednostavnije je.

Za ambasadu samo prevod diplome.

Ne treba puno dokumenata, mada stvarno zavisi od pokrajine do pokrajine. Ima negdje sajt gdje tacno stoji sta treba od dokumenata.
Ugrubo, znaci sigurno:
Diploma, skraceni plan i program studiranja sa ocjenama, Licenca, Drzavni ispit, Potvrda o dobrom glasu (Komora), Uvjerenje o nekaznjavanju, Lebenslauf sa fotografijom(sam napises), B2, kopija pasosa.
Ja sam sa apostile ovjeravao Diplomu, Plan i program, Licencu, Drzavni ispit, Potvrdu o dobrom glasu.
Jel trebalo to sve, nije li, ne znam, nije bilo problema.
Negdje moze prevod npr iz HR a negdje mora iz DE.
Posaljes mejl Komori pa upitas, najjednostavnije je.

Za ambasadu samo prevod diplome.

Hvala mnogo! :)

Pozdrav Igore,

Ambasada ne izdaje plavu kartu ona izdaje vizu za boraviste ako je duze od tri meseca. Najbolje bi bilo da kontaktirate bolnicu da vam posalju ugovor (potpisan) i onda se ide u ambasadu na izradu vize. Kad stignete u Nemacku onda kontaktirate HR bolnice gde ce vam dati sve papire vezana za vasa primanja. Tada se sa tim papirima odlazi u Ausländeramt i ako su primanja dovoljno velika oni izradjuju plavu kartu. Srecno.

Poz

Pozdrav Igore,

Ambasada ne izdaje plavu kartu ona izdaje vizu za boraviste ako je duze od tri meseca. Najbolje bi bilo da kontaktirate bolnicu da vam posalju ugovor (potpisan) i onda se ide u ambasadu na izradu vize. Kad stignete u Nemacku onda kontaktirate HR bolnice gde ce vam dati sve papire vezana za vasa primanja. Tada se sa tim papirima odlazi u Ausländeramt i ako su primanja dovoljno velika oni izradjuju plavu kartu. Srecno.

Poz

Уместо кориснице Stacey82, шаљем њен одговор који је грешком послала модерацији:

Da li neko od kolega ima ili zna kako doci do prevoda kurikuluma Med.faxa u Beogradu uz sve potrebne pecate -plan pre Bolonje naravno da me interesuje prevod koji je "prosao" aprobaciju po mogucnosti u Bayernu.
Hvala unapred

Da li znate da li neko može u moje ime ovjeriti dokumentaciju u Ambasadi u Sarajevu. U pitanju je nadovjera / legalizacija dokumentacije...

Moze. Originalni dokumenti moraju biti ovjereni apostile pecatom. Dokumente predajete jedan dan, a podizete slijedeci. Po dokumentu kosta 20 KM. I provjerite imaju razlicito radno u toku sedmice za salter za ovjere. Ne treba nikakvo zakazivanje i slicno, samo odete :)

Back