Srpski lekari u Nemačkoj

Dokumentaciju sam prevodio u Zupanji, ali samo onu osnovnu za potrebe Vorstellungsgesprächa. Platio sam cca 130€. Na žalost, za postupak dobivanja BE i aprobacije priznaju se isključivo prevodi kod sudski ovlaštenih tumača u Njemackoj. Dakle, svaki prevod u BiH ili nekoj drugoj zemlji članici EU, bacanje para. Plan i program MF možete tražiti na engleskom jeziku i većina pokrajina ih prihvata i na taj način ćete uštedjeti značajan iznos kod prevoda u DE. Pozzz

Pogledajte link ...

http://europa.eu/youreurope/citizen...n-of-professional-qualifications/index_de.htm

Tu piše "die Behörden beglaubigte Übersetzungen aus anderen EU-Ländern anerkennen müssen." ili na našem "vlasti moraju priznati overene prevode iz drugih zemalja EU."

Tako da prevodi u HR bi treblo da su sasvim ok...

Pogledajte link ...

http://europa.eu/youreurope/citizen...n-of-professional-qualifications/index_de.htm

Tu piše "die Behörden beglaubigte Übersetzungen aus anderen EU-Ländern anerkennen müssen." ili na našem "vlasti moraju priznati overene prevode iz drugih zemalja EU."

Tako da prevodi u HR bi treblo da su sasvim ok...
. Na žalost u Hessenu ne priznaju. Vodeći se iskustvima drugih kolega, uradim prevode u EU, ali u Hessenu traže isključivo prevode kod ovlaštenih tumača u Njemackoj.

https://rp-giessen.hessen.de/sites/...mation zur Approbation und Erlaubnis_BF_1.pdf

Pozdrav svima,
vidim da ovde ima dosta ljudi koji već žive i rade u Nemačkoj i onih koji su generalno dobro obavešteni o tome pa mi treba vaše mišljenje o nečemu.
Ja sam lekar specijalista u srbiji već 10 godina, supruga je instrumentarka i evo gotovo dve godine se lomimo o tome da odemo preko. Imamo dva klinca predškolskog uzrasta i psa. Imamo geteove sertifikate za nemački, ona A2, a ja B1.
Sada su se stekli neki uslovi da možemo time ozbiljnije da se pozabavimo ovim planom pa me zanima koliko je izvodljivo za nas da se uhlebimo u Nemačkoj?

Hvala unapred na mišljenjima :D

Pozdrav kolege! Ljekar sam iz BiH s polozenim B2 Telc, trenutno sam u Sindelfingenu i imam potencijalnog Arbeitgebera. Isto tako imam Arbeitplatzsuche Visum. Zanima me kome trebam da saljem dokumente za BE u BW i kako, licno, postom ili mailom, kao i koliko traje BE ovdje?
Ja bih sada radila hospitaciju do dobijanja BE pa me zanima zna li neko kako to funkcionise sa uredom za strance s obzirom da u toku hospitacije necu biti placena?!

Eh da napokon ide i treca poruka i moje jedno pitanje. Ima li netko informacije ili iskustvo o tomu da Centar za afirmaciju i razvoj organizira zaposljavanje medicinskih radnika u Njemackoj? Ima li netko neke informacije o njima jer su mi nepoznati a nadjoh njihovu objavu?
hvala punooooo

Pozdrav kolege! Ljekar sam iz BiH s polozenim B2 Telc, trenutno sam u Sindelfingenu i imam potencijalnog Arbeitgebera. Isto tako imam Arbeitplatzsuche Visum. Zanima me kome trebam da saljem dokumente za BE u BW i kako, licno, postom ili mailom, kao i koliko traje BE ovdje?
Ja bih sada radila hospitaciju do dobijanja BE pa me zanima zna li neko kako to funkcionise sa uredom za strance s obzirom da u toku hospitacije necu biti placena?!

E to je najbolji put za nalaženje posla, viza za traženje posla, i to bih preporučio svakome ko hoće da ide za Nemačku. Čisto za ostale forumaše bitna je informacija jel imaš i boravišnu dozvolu tj. Aufenthaltstitel ili se dobija samo viza sa kojom se sme boraviti. Ako imaš boravišnu dozvolu i prijavljenu adresu u Nemačkoj po osnovu te vize više ti ništa ne stoji na putu. Procedura je ovakva: imaš boravišnu dozvolu i adresu u De (čak iako je to zapravo samo privremena adrese) i na osnovu toga i činjenice da si završila med. fakultet možeš da zatražiš BE pri tome daješ (manje ili više obavezujuću) izjavu da ćeš zatražiti Approbation u Bundesland-u u kojem ti je adrese u tvom slučaju u Baden-Württemberg-u. Ja sam tako davne 2014 sa ograničenom ali u tom trenutku važećom boravišnom (ne sa vizom za traženje posla, već po potpuno drugom osnovu) dozvolom zatražio BE. Ja sam išao lično u Regierungspräsidium Stuttgart sa svim dokumentima koji su stajali na sajtu da su potrebni za BE. Regierungspräsidium-a ima u više gradova u BW ali za nas lekare zadužen je samo Stuttgart. Sad ne mogu da se setim da li sam zakazao termin ili se moglo ići bez termina. Uglavnom lično sam išao sa svim papirima koji stoje na sajtu RP Stuttgart (što sa originalima prevedenim i overenim od Dolmetscher-a što sa kopijama, zavisno šta je traženo na sajtu), prvenstveno jer se tada poznavanje stručnog jezika moglo dokazati preko polaganja Fachspracheprüfung-a ili direktno u razgovoru sa službenikom RP Stuttgart. Pošto sam već bio malo radio u struci u De, službenik je ustanovio da je znanje jezika zadovoljavajuće i da mogu podneti za BE. Posle su uvedeni C1-Medizin i ostala čuda, tako da opcija dokazivanja znanja jezika mislim da više ne postoji, nisam siguran. Uglavnom bilo je to prijatno iskustvo i službenik mi je rekao da mora da pregleda sve i ako je sve ok dobiću BE, što se i desilo posle nekoliko meseci i knapp pre početka zaposlenja. BE odobravaju nešto kratko, na 6 meseci mislim, ali se po zakonu može produžiti do 2 godine kao svuda u De, ja mislim da dozvoljavaju na tako kratko samo da bi nam podizali nivo stresa i držali nas na tankom ledu. Kasnije sam posle par produžetaka zaista i zatražio Approbation, morao još položiti C1-Medizin i Kenntnissprüfung, ostalo je povijest :D :D :D Zusammenfassend ako imaš adresu u De iskoristi to i podnesi odmah za BE i očekuj da možeš početi oko nove godine ili u januaru ili februaru posao sa tom BE, tako moraš i reći i dogovoriti se sa poslodavcem, da se čeka malo duže na BE. Što se tiče neplaćene hospitacije (uobičajeno u BW, čak i u moje vreme) do početka posla, mislim i da se za to može dobiti viza za traženje posla, ali to nisam siguran, možeš hospitirati sa tromesečnom turističkom vizom i paziti da ne prekoračiš dozvoljeno vreme boravka u EU. Pošto si već u De možeš pokušati to iskoristiti i produžiti tvoju trenutnu vizu u Landratsamt-u ili Bürgerservice-u gde si već prijavljena ili izaći iz EU po isteku vize i onda ući turistički i raditi hospitaciju. Za sve forumaše bila bi vrlo značajna info kako si dobila tu vizu šta si morala da uradiš pre dobijanja, gde šta da podneseš, pošto je koliko sam na sajtu ambasade video neophodan račun i pare u banci u De pre podnošenja za tu vrstu vize, kao neka vrste garancije, jel tačno to? Kako to funkcioniše?

Kolege jedno pitanje...
Kome se trebamo obratiti da bi dobili personalizovani plan i program Medicinskog fakulteta j Beogradu sa dodatkom klinickog staza ? Da li postoji email adresa nekog sa faxa ?

Ja sam trenutno u Nemackoj i imam odmor za nedelju dana pa me zanima da li bih mogao pre nego sto dodjem da se obratim nekom i da po dolasku u Srbiju uplatim taksu i podignem Plan i program.

Unapred hvala svima

Pozdrav.
Ja imam sredjene papire, neograniceni boravak u Nemackoj, polozen FSP i Berufserlaubnis na dve godine u pokrajini MV, medjutim zelela bih da se prebacim u Hessen! Da li vec neko ima iskustva sa takvom situacijom? Koje korake preduzeti? Da li je to uopste moguce?

Postovane kolege, da li mozda neko ima informaciju o zaposljavanju farmaceuta-biohemicara u laboratorijama u Nemackoj. Ili informacije u vezi prepoznavanja ili nostrifikacije diploma
Hvala puno unapred!!!

Po mom misljenju za farmaceute-biohemicare koji zele da rade u Nemackoj postoje 2 opcije:
1. PhD studije, posto mislim da vi imate titulu magistra, bar kad je rec o fakultetu u Beogradu. PhD studije su moguce ako bi vam priznali master nivo. Ako doktor medicine na primer hoce na PhD, on mora prvo da ide na master, jer nama posle 6 godina skolovanja ne priznaju master-nivo ili kako se vec to zove. Na PhD su plate ili stipendije1100-1200 eura mesecno netto, traje 3-4 godine, i naravno radi se na engleskom. Nakon toga mozete u industriju da odete kao biohemicar ili da nastavite da se bavite naukom kao Postdoc
2. Da radite u laboratoriji kao MTA tj. kao tehnicar. Tu su plate otprilike 1600 eura netto
Nije moguce da kao biohemicar radite u laboratoriji onaj posao koji se radi u Srbiji, jer to ovde rade lekari, i specijalizacija se zove Labormedizin i traje 5 godina. Ja jos nisam videla da taj posao radi neko ko nije lekar. A mozda i gresim.

Back