Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege, nova sam na forumu i hitno mi je potrebna informacija. Naime pozvana sam na razgovor za posao u gradu u oblasti BW, e sad čitala sam da je tamo izuzetno teško za strane lekare, npr. da hospitiraju po 6 meseci pa tek onda dobijaju beruferlaubnis i sve nekakve takve nepotupne informacije. Zamolila bih vas ako ste upućeni da mi tačno do detalja napišete šta može da me očekuje. Pokušavala sam da pronađen na prethodnim stranicama ali nije pisalo. Hvala vam puno

Drage kolege, nova sam na forumu i hitno mi je potrebna informacija. naime, pozvali su me na razgovor ua posao u gradu u oblasti BW,sad,čula samda je tamo izuzetno nezgodno za strane lekare, da hospitacija traje nekada i duže od 6 meseci,dadosta obaraju na ispitima i sve takve negativne stvari. Zamolila bih vas, da ako neko imaikakavog skorašnjeg iskukstva podeli sa mnom, odnosno da mi dočara šta mogu očekivati.:-) Hvala vam puno

cao ja sam zainterosavan!!!! Gde prevodite i da li celu knjigu prevodite???? Ja sam u Nwmackoj trenutno ali sam zainterosavan. Ovih dana treba da nazovem Centralu gde su ti " Gutachter"-i da piotam da li zaista cela knjiga treba da se prevodite: Kako mogu da te kontaktiram inace?

- - - - - - - - - -

ja imam neke poznanike tamo. Mozda ti se cini kao ppteskoce ali kod njih je makar janso ne mozes raditi bez Aprobacije, tj mozes samo hospitirati da bi onda polozila Approbaciju. Pored toga onaj medicinski jezik trebas poloziti.

Cao kolege! Hvala puno svima na dragocenim informacijama koje delite. Imam jedno pitanje na koje mi je hitno potreban odgovor. Od klinike u Thüringenu sam dobila poziv za hospitaciju a nakon polozenog PKT-a ce mi dati ugovor o radu. Da li postoji mogucnost da u ambasadi dobijemo vizu za hospitaciju? Citala sam na sajtu ambasade,pominje se hospitacija ali mi ipak nije jasno da li je to to. Da li je neko imao slicno iskustvo? ????

Drage kolege, pricitao sam dosta Postova ali nisam nasao odgovor koji trazim. Zavrsio sam Medicinski fakultet u Beogradu u septembru 2016 po bolonji. Kako vec imam polozen nemacki jezik C1, bacio sam se na trazenje poslao i dobio sam ponudu jedne bolnice u Kasselu ( Hessen). Sada priupljam dokumentaciju prvo za Berufserlaubnis/aprobation a zatim cu i za vizu. Interesuje me sto se tice dokumenata
1. Certificate of good standing- Kako ja jos uvek nisam nigde radio da li mogu da dobijem tu potvrdu uopste? da li traba da je predajem.
2. Beschenigung über die Berechtigung zur Berufsausübung im Herkunfsstaat- Sta je to tacno? Da li je to drzavni ili?

Kako imam dvojno drzavljanstvo Bih i Srbije , polozio sam drzavni ispit u Banjaluci, a staz u srbiji sam zapoceo ali ne nameravam da ga zavrsavam ako pre toga odem u Nemacku.

HVala vam a odgovoru :)

Dragi kolega,
U pitanju su 1. dokument koji izdaje Lekarska komora- Certificate of good standing, i 2. Licenca, ali nisam bas najbolje razumela da li ste posle polaganja drzavnog ispita u BiH dobili licencu i učlanili se u lekarsku komoru?
Najvažnije je da ste našli zainteresovanu kliniku, naći ćete vec rešenje!
Sve najbolje, pozz :)

Medicinski fakultet u Kragujevcu NEMA nastavni plan i program na engleskom! Iz RvOBy su za aprobaciju trazili verziju na engleskom (zvaniönu od fakulteta) ili prevod sa srpskog na nemacki. Posto je knjiga od preko 200 strana, ima li interesenata za podelu troskova prevoda? To je NPP po "starom", iz 1996.

Pozdrav kolege, upravo sam dobio Potvrdu o zaposlenju u jednoj kilicinu u Kasselu, sada pripremam ostale dokumente za aprobaciju. Jer bolnica mi ne priznaje Berufserlaubnis vec moram odmah da predam za Aprobation. Odradio sam lekarski pregled u Hamburgu kod obicnog lekara opste prakse. Pregled traje 5-10 min a kosta 38 evra, tako da nije ni mnogo skuplji nego u Srbiji. Interesuje me polaganje FSP, da li se to polaze u Nemackoj ili moze negde drugu i koje su alternative? Ja za sad imam C1 Goethe Instituta. I jos da li moze da se uzme "certificate of good standing" u lekarskoj komori u Beogradu ukoliko jos uvek nisam radio , jer sam tek zavrsio fakultet. Hvala :)

Da li Telc , koji se polozi u Beogradu vazi U nemackoj? Nasao sam na internetu da moze da se polaze u ovoj skoli. http://www.centarjezikaneven.com/ A cena je mnogo manja nego da se polaze u nemackoj. Oko 15 000 je ispit u Beogradu, dok je ispit u Nemackoj 390 evra.

Postovani kolega,
sto se sertifikata tice mozete ga dobiti, ali se morate uclaniti u komoru sto kosta 6000 i plus 100 din za sertifikat koji se od pre dva meseca izdaje samo na srpskom.
Sto se polaganja tice, od pre par meseci, ne znam tacno koliko, ispit se polaze samo pri lekarskoj komori u odredjenoj pokrajini u Nemackoj, vise ne priznaju TELC.

Hvala na odgovoru :) Malo sam trazio po netu i nasao sam da zavisi sve od pokrajine. U vecini mora da se polaze pred njihovom komisijom ali evo za Hessen vaze ovi svi,
Hessen
Behörde:
Regierungspräsidium Gießen
Hessisches Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen
Prüfungen:
• Allgemeinsprachliches Goethe-Prüfungszertifikat C1 (GER) oder
• Allgemeinsprachliches telc-Prüfungszertifikat C1 Deutsch (GER) oder
• telc-Zertifikat Deutsch B2-C1 Medizin C1 (GER) oder
• Sprachzeugnis „Fit für den Job“ des RPZ der Universität Marburg oder
• Patientenkommunikationstest (PKT) der „Freiburg International Academy“ C1 (GER)

Veliki pozdrav!

Da li mozda ima nekog medju kolegama da je polagao u skorije vreme Kenntnisprüfung u Sachsenu?
Ja bih trebalo za tri cetiri meseca na ispit, pa bi mi svaka informacija dobro dosla. I iz kojih knjiga je najbolje uciti? Ja imam Innere Medizin in Frage und Antwort.....Mogu reci da su knjige dosta opsirne i nije nikako lako.

Veliki pozdrav!

Da li mozda ima nekog medju kolegama da je polagao u skorije vreme Kenntnisprüfung u Sachsenu?
Ja bih trebalo za tri cetiri meseca na ispit, pa bi mi svaka informacija dobro dosla. I iz kojih knjiga je najbolje uciti? Ja imam Innere Medizin in Frage und Antwort.....Mogu reci da su knjige dosta opsirne i nije nikako lako.

Dragi kolega,

Ovo je link sa znacajnim brojem knjiga koji je neko ovde na forumu ranije postavio, i koje Vam mogu biti od koristi za pripremu Kenntnispüfunga, naročito Fallbuch za Innere Medizin npr. Polaze se interna, hirurgija, farmakologija, radiologija (Strahlenschutz), pravni dio i urgentna, bar koliko sam se do sad informisala, tako da ovde ima literature skoro za sve.

https://onedrive.live.com/redir?resid=769E584827B830F3!277&authkey=!AKt2tWqmxneRiy8&ithint=folder,

Puno uspeha, srdačan pozdrav :)

Drage kolege, nova sam na forumu i hitno mi je potrebna informacija. Naime pozvana sam na razgovor za posao u gradu u oblasti BW, e sad čitala sam da je tamo izuzetno teško za strane lekare, npr. da hospitiraju po 6 meseci pa tek onda dobijaju beruferlaubnis i sve nekakve takve nepotupne informacije. Zamolila bih vas ako ste upućeni da mi tačno do detalja napišete šta može da me očekuje. Pokušavala sam da pronađen na prethodnim stranicama ali nije pisalo. Hvala vam puno

Drage kolege, nova sam na forumu i hitno mi je potrebna informacija. naime, pozvali su me na razgovor ua posao u gradu u oblasti BW,sad,čula samda je tamo izuzetno nezgodno za strane lekare, da hospitacija traje nekada i duže od 6 meseci,dadosta obaraju na ispitima i sve takve negativne stvari. Zamolila bih vas, da ako neko imaikakavog skorašnjeg iskukstva podeli sa mnom, odnosno da mi dočara šta mogu očekivati.:-) Hvala vam puno

Hvala koleginice na času brojanja do 3....
Inače to za hosptaciju je netačno. Traje ili par dana ili 3 meseca ako je uopšte i bude. Izdavanje BE u principu ne zavisi od hospitacije. Uslov za izdavanje BE je B2 i ugovor od poslodavca ili pismena saglasnost da će da te prime (što zavisi delom od hospitacije, tj. kako im se dopadneš za to vreme), naravno treba priložiti i ostala standardna dokumenta (diploma, pasoš, biografija, potvrde iz policije...). BE se izdaje obično za desetak dana od kad se dostavi sva dokumentacija. FSP nije neophodan.Tačno je da nisu baš radi da primaju strance, ali to zavisi od bolnice do bolnice. Čim su te pozvali na razgovor, onda su zainteresovani. Nezgodno je to što se sa BE radi za praktikantsku platu i zvanično ne bi smela samostalno da radiš, pa nekom šefu to ne odgovara a nekom je sve jedno pa radiš isto sve kao sa aprobacijom samo za manje pare. Tako da je u interesu i tebi i njima da položiš aprobaciju što pre. Nije tačno da na ispitima obaraju, zavisi od komisije, ali uglavnom su ok. Da ne dužim previše, pošto je pisano ranije. Ako imaš još pitanja piši slobodno na PP.

Zdravo,dobila sam posao na Ocnoj klinici u Neubranderburgu,pokrajina MV.
U kojoj banci da otvorim racun?
Koji je najbolji kucni,a koji mobilni internet?
Hvala
Postovana koleginice,

Sto se racuna tice moja preporuka bi bila Best Konto u Deutsche Bank, uz koji dobijate gratis Master Card Gold i uz nju besplatno putno osiguranje po celom svetu, cena mesecnog odrzavanja 9€. Kucni internet definitivno Kabel Deutschland tj sad pripada Vodafonu, 19€ neogranicen internet do 32mb/s, uz taj paket dobijate i 2 fixne telefonske linije, ali posto sad to pripada Vodafonu mozda je moguce povezati sa nekom post paid tarifom tipa Red M kako bi bilo povoljnije(sama je oko 35€) da bude ako je moguce povoljnije, nesto tipa nasem Box paketu u Srb. AOK sto se tice zdravstvenog i to je to. Obavezno private rechtschuztvesicherung, izguglajte koji vam je najpovoljniji i mirne ste glave.

Srdacan pozdrav i srecno u daljoj karijeri

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Evo mog iskustva sa planom i programom. Nadam se da ce nekom biti od koristi. Meni je plan i program bio potreban zbog nostrifikacije diplome u Becu. Na fakultetu u Bg su mi nudili tu knjigu od 200 strana,ali to nisam prihvatila jer ona pokriva samo tri godine mojih studija (pola sam slusala po starom,a pola po novom programu) a i nije ni bilo vremena da se prevede. Uputili su me na Dusicu Stefanovic (mejl je stefanovicd@med.bg.ac.rs)
koja je rekla da ce mi ona napisati plan i program. Medjutim,njoj nikako nisam mogla da objasnim da taj plan mora da bude u skladu sa dodatkom diplomi,da broj casova,kao i broj ispita, mora da se podudara na oba dokumenta. Na kraju mi je,posle nekoliko bezuspesnih verzija, poslala u pdf-u detaljne planove koje je imala i sama sam napisala plan i program. Njoj sam ga,naravno,poslala da bi se udario pecat fakulteta. Izdavanje dokumenta je kostalo 5.000din. Imao je oko 20 strana,pa je prevod izasao oko 12.000din. Prihvacen je na fakultetu u Becu i nisu mi trazili nista dodatno. Ovo je samo dobronameran savet,ako ste stari student,pitajte je da vam posalje primer plana i programa,koji inace ona sastavlja kolegama,pa na osnovu njega izvadite iz te knjige sta vam treba. Sigurno vam ne treba svih 200 strana. A ako ste studirali po novom programu,to je mnogo lakse,jer na fakultetu imaju ti planovi u pdf-u.

Back