Srpski lekari u Nemačkoj

Drage moje kolege.

Kao i kod Vas situacija je slicna, mladi doktor bez posla i tako. Dvije godine sam radila praksu u Njemackoj u klinici ali oni nemaju trenutno mjesto da mi ponude, mene zanima sledece: da li mi molim Vas neko moze objasnit i pomoc sa tom hospitacijom, kako da ja to trazim, gdje u bewerbungu da naglasim da hocu hospitaciju ali da to bude kao neka mogucnost zaposljavanja, ako im se naravno svidim.

Hvala Vam unaprijed na odgovoru

Drage kolege,

Pre mesec dana dobio sam poziv jedne klinike u Bavarskoj za hospitaciju. Medjutim ganjam se sa njihovom administracijom u vezi vize za hospitaciju. Dok mi Nemacka ambasada u Beogradu kaze da viza nije potrebna, dotle ovi u Bavarskoj su zapeli da mi je potrebna neka vrsta Arbeitserlaubnisa. U medjuvremenu traze mi da im posaljem dokumenta kao npr. kopija licne karte , diplome itd. Nisu precizirali bas sta, tako da jos ocekujem odgovor da preciziraju koje dokumente. Meni i dalje nista ovde nije jasno, ambasada stoji na svome da viza ne treba, a ovi u upravi klinike ne odustaju a i ne znaju bas tacno sta bi to trebalo. Da li mi neko moze reci , je li bio u ovakvoj situaciji i kako je to resio? Puno vam hvala

Drage kolege,

Pre mesec dana dobio sam poziv jedne klinike u Bavarskoj za hospitaciju. Medjutim ganjam se sa njihovom administracijom u vezi vize za hospitaciju. Dok mi Nemacka ambasada u Beogradu kaze da viza nije potrebna, dotle ovi u Bavarskoj su zapeli da mi je potrebna neka vrsta Arbeitserlaubnisa. U medjuvremenu traze mi da im posaljem dokumenta kao npr. kopija licne karte , diplome itd. Nisu precizirali bas sta, tako da jos ocekujem odgovor da preciziraju koje dokumente. Meni i dalje nista ovde nije jasno, ambasada stoji na svome da viza ne treba, a ovi u upravi klinike ne odustaju a i ne znaju bas tacno sta bi to trebalo. Da li mi neko moze reci , je li bio u ovakvoj situaciji i kako je to resio? Puno vam hvala

Jel to Medical Park Bad Wiessee?

I ja sam u istoj situaciji, cekam do septembra jer tada trebam dobiti produzenje boravka. Sa muzem sam razgovarala o tuzbi jer imamo Rechtsutzversicherung, samo ne znam da li pokriva i ovo, trebam se raspitati.
Koleginice mala377, kada ste im vi poslali Einvärstandnisserklärung, saglasnost za Gutachtera? Ja sam poslala jos u februaru i dosad mi nema nikakve promjene na statusu. Je li moguce da toliko cekam da bi mi samo poslali dokumenta Gutachteru?

U mom slucaju je bilo ovako: 21.03. su dobili moju saglasnost za Gutachtera, a dokumenti su poslati Gutachteru 25.05. To sam videla na statusu online, na mejlove mi nisu odgovarali.

Pozdrav svima. Bio sam na razgovoru za posao u jednoj klinici u Erfurtu (Turingen) i sef je bio jako zadovoljan razgovorom (iako nisam polozio B2, za deset dana imam ispit), prakticno mi je ponudio posao nakon pet minuta. Poslali su mi predugovor sa svim neophodnim informacijama u svrhu slanja zahtjeva za Berufserlaubnis i boravisnu dozvolu. Nasao sam na sajtu thuringen.deutschland da za Berufserlaubnis prakticno i ne treba papir o polozenom B2, vec samo predugovor. Da li je neko već ganjao papire za tu pokrajinu, mnogo bi mi značio savjet iz prve ruke. Pozdrav

Ja sam proslog ponedeljka poceo sa radom u ovoj pokrajni. Teba ti B2 sigurno, ne mozes da dobijes Zusicherung bez toga, a bez njega nema radne vize. Komunikacioni test je isto obaveza, ali to mozes da odradis u toku hospitacije. Meni su zakazali test u avgustu u Freiburgu.

Da li je neko od clanova foruma polagao PKT u Freiburgu i ako moze samo da mi kaze kakav je test? Danke im Voraus.

Evo kolega koji je pitao za PKT za Freiburg...Ima cetiri dela..Prvo se dobije razgovor lekar pacijent kao hoerverstehen i podaci se upisuju u neku kao tabelu..znaci cela anamneza ,glavne tegobe,prethodne op,uzimanje medikamenata,itd...To nije tesko...mnogo lakse nego slusanje sto je bilo iz B2 ispita...Zatim se dobija da se pise arztbrief..meni je bila jedna pacijentkinja sa holecistektomijom i postoperativnom komplikacijom kao infekcija rane...Postoje primeri na netu arztbriefchirurgie,arztbrief innere medizin,kao i na sajtu www.immed-komm-eu...tu imaju dosta primera za PKT..Zatim je pauza pa usmeni..Pre usmenog dobijete podatke o pacijentu koga treba da predstavite Oberarztu kao...Ovaj deo mozete vezbati iz knjige Deutsch fuer aerztinen und aerzte,i poslednji deo aufklaerunggespraech..Tu dolaze u obzir herzkateteruntersuchung,magenspiegelung,dickdarmspiegelung,EKG,ultraschall,MRT,CT,pleuralpunktion,cistoskopie,herzschrittmacherimplantation,abd.punkcija,phlebographie,choleczstektomie,ERCP,FKDS...itd.Prijatni su na ispitu i mislim da ima dovoljno vremena ..bez panike..Eto...nadam se da je ovo od pomoci..

Kolege, evo polozila sam i ovaj B2 :) . Ali mi se cini da to nazalost nije dovoljno. Pocela bih da spremam i taj C1 ali ne mogu nigdje da nadjem knjige ili testove za vjezbanje pa ako ima neko neki savjet ili knjigu ili bilo sta, bila bih mu vjecno zahvalna da mi iste proslijedi.

Evo kolega koji je pitao za PKT za Freiburg...Ima cetiri dela..Prvo se dobije razgovor lekar pacijent kao hoerverstehen i podaci se upisuju u neku kao tabelu..znaci cela anamneza ,glavne tegobe,prethodne op,uzimanje medikamenata,itd...To nije tesko...mnogo lakse nego slusanje sto je bilo iz B2 ispita...Zatim se dobija da se pise arztbrief..meni je bila jedna pacijentkinja sa holecistektomijom i postoperativnom komplikacijom kao infekcija rane...Postoje primeri na netu arztbriefchirurgie,arztbrief innere medizin,kao i na sajtu www.immed-komm-eu...tu imaju dosta primera za PKT..Zatim je pauza pa usmeni..Pre usmenog dobijete podatke o pacijentu koga treba da predstavite Oberarztu kao...Ovaj deo mozete vezbati iz knjige Deutsch fuer aerztinen und aerzte,i poslednji deo aufklaerunggespraech..Tu dolaze u obzir herzkateteruntersuchung,magenspiegelung,dickdarmspiegelung,EKG,ultraschall,MRT,CT,pleuralpunktion,cistoskopie,herzschrittmacherimplantation,abd.punkcija,phlebographie,choleczstektomie,ERCP,FKDS...itd.Prijatni su na ispitu i mislim da ima dovoljno vremena ..bez panike..Eto...nadam se da je ovo od pomoci..

Hvala ti puno, nisam imao pojma da je prvi deo Hörenverstehen. Pretpostavljam da je treci deo najtezi. Mnogo sam se uplasio oko ovog ispita jer sve kolege koju se zaposlile u ovoj pokrajni su polagali PKT u Jeni (nema termina za ispit uopste), a od pojedinih sam cuo da je u Freiburgu katastrofa tesko. Hvala jos jednom, puno si mi pomogao.

Pa rekao mi je gospodin da mora da su dokumenti kod Gutachtera. Onda je isprintao moj fail i rekao da ce se pobrinuti da odgovorni za moj predmet promijeni status. Takodjer mi je naglasio da je za moj slucaj krajnji datum 1.9.2016 da dobijem odgovor. Eto izasla sam nekako optimisticna iz kancelarije, sa uvjerenjem da oni ipak rade i da se zna neki red. Inace, cekaonica je bila puna ljudi kojima su nesto pogrijesili, ocito im se greske cesto desavaju :-)

Pa rekao mi je gospodin da mora da su dokumenti kod Gutachtera. Onda je isprintao moj fail i rekao da ce se pobrinuti da odgovorni za moj predmet promijeni status. Takodjer mi je naglasio da je za moj slucaj krajnji datum 1.9.2016 da dobijem odgovor. Eto izasla sam nekako optimisticna iz kancelarije, sa uvjerenjem da oni ipak rade i da se zna neki red. Inace, cekaonica je bila puna ljudi kojima su nesto pogrijesili, ocito im se greske cesto desavaju :-)

Ako sam dobro razumeo, vec sedam meseci cekate na eventualni odgovor Gutachtera?

Pa on ne zna koliko ja imam iskustva i koje sam predmete slusala na faksu, ali ja znam svoj slucaj, i meni je vjerovatno ispit. Sad kad malo bolje razmislim, ko bi me zaposlio 4 god nakon diplomiranja, u kojima nisam imala ni dana radnog iskustva?! Meni taj ispit treba i da ponovim gradivo i da dokazem da imam znanje, tako da je svaki odgovor meni ok.

Pa on ne zna koliko ja imam iskustva i koje sam predmete slusala na faksu, ali ja znam svoj slucaj, i meni je vjerovatno ispit. Sad kad malo bolje razmislim, ko bi me zaposlio 4 god nakon diplomiranja, u kojima nisam imala ni dana radnog iskustva?! Meni taj ispit treba i da ponovim gradivo i da dokazem da imam znanje, tako da je svaki odgovor meni ok.

Hvala na brzom odgovoru, sve najbolje u daljoj borbi za aprobaciju.

Back