Srpski lekari u Nemačkoj

Ćao svima. Pratim već neko vreme komentare na forumu ali nikako da vidim neki post o polaganju medicinskog nemačkog u Niedersachsen. Od 1. jula krećem da hospitiram na hirurgiji na Heidekreis Klinikum, Walsrode. Za vreme hospitacije bih trebao i taj ispit da položim. Imam literaturu ali me intresuju utisci ljudi koji su već polagali ispit. U Niedersachsen se od 1. januara traži taj ispit tako da verovatno mali broj ljudi uopste ima iskustva sa tim. Ako neko ima šta da podeli sa svima nama bio bih mu zahvalan. Pozdrav.

Pozdrav, kolege!

Da li je neko ovde predao zahtev za aprobaciju u Bavarskoj? Sta je uslov za to? Ja vec imam Berufserlaubnis koji mi vazi dve godine, ali bih da promenim kliniku u kojoj trenutno radim i direktor jedne druge drzavne klinike kojoj sam nedavno poslao moj Bewerbung insistira na tome da imam i aprobaciju i polozen ispit iz "Strahlenschutz". Nigde na sajtu ministarstva zdravlja Bavarske ne pise da je uslov za predaju zahteva za aprobaciju najmanje godinu dana rada u nekoj klinici u Bavarskoj, vec samo da Berufserlaubnis vazi najvse dve godine i da ne moze da se produzava, vec nakon dve godine mora da se podnese zahtev za dobijanje aprobacije. Medjutim, pre dolaska u Nemacku kolege sa foruma su me informisale da je najbolje da ne predam i zahtev za Berufserlaubnis i zahtev za aprobaciju istovremeno, vec da sacekam tih godinu dana. Navodno, ako "prerano" predam zahtev za aprobaciju ministarstvo Bavarske ce mi odgovoriti da moram da polazem neke ispite, tj. tu zastitu od radijacionog zracenja, a ako sacekam godinu dana sa predajom zahteva - dobicu aprobaciju automatski i bez polaganja nekog / nekih ispita.
Hvala unapred!

Unapred hvala!

Nije da je "najbolje" da ne predas odmah vec je i nemoguce. U stvari, moguce je ali ce ti verovatno odgovoriti da se javis opet posle minimum 18 meseci rada(dakle ne godinu dana), sad te ne uzimamo u obzir. I onda cekas jos par meseci, nerviras se, saljes jos dokumenata koje traze, i na kraju ti daju aprobaciju a da ama bas nista ne moras da polazes. ****** sta je tu je, tako te Bayern vezuje za Bayern. A taj direktor je ljakse, BE ili aprobacija iste odgovornosti i obaveze.

Pozdrav, kolege!

Da li je neko ovde predao zahtev za aprobaciju u Bavarskoj? Sta je uslov za to? Ja vec imam Berufserlaubnis koji mi vazi dve godine, ali bih da promenim kliniku u kojoj trenutno radim i direktor jedne druge drzavne klinike kojoj sam nedavno poslao moj Bewerbung insistira na tome da imam i aprobaciju i polozen ispit iz "Strahlenschutz". Nigde na sajtu ministarstva zdravlja Bavarske ne pise da je uslov za predaju zahteva za aprobaciju najmanje godinu dana rada u nekoj klinici u Bavarskoj, vec samo da Berufserlaubnis vazi najvse dve godine i da ne moze da se produzava, vec nakon dve godine mora da se podnese zahtev za dobijanje aprobacije. Medjutim, pre dolaska u Nemacku kolege sa foruma su me informisale da je najbolje da ne predam i zahtev za Berufserlaubnis i zahtev za aprobaciju istovremeno, vec da sacekam tih godinu dana. Navodno, ako "prerano" predam zahtev za aprobaciju ministarstvo Bavarske ce mi odgovoriti da moram da polazem neke ispite, tj. tu zastitu od radijacionog zracenja, a ako sacekam godinu dana sa predajom zahteva - dobicu aprobaciju automatski i bez polaganja nekog / nekih ispita.
Hvala unapred!

Unapred hvala!

Moja prijateljica je nedavno predala zahtjev za aprobaciju u Regierung Oberbayern, a da predhodno nije radila. Jos uvijek nije nasla posao, a aprobaciha ce joj znatno povecati sanse. Poslali su joj relativno brzo odgovor, a to je da polaze hirurgiju, urgentnu, radiologiju, internu i farmakologiju. Sljedeci termin polaganja GWP je u maju. I ja takodjer razmisljam o polaganju...

U maju? Maju 2016? Znaci za godinu dana?! Bas logicno. Do tada ce naci posao deset puta.

Tako je ona meni rekla, navodno se ispit odrzava u jesen i u proljece. Znaci prije maja bi trebao imati rok i krajem ove godine (potkrala mi se greska u gornjem postu-moje izvinjenje).. joj da je meni naci posao bar jednom :-) ali i ona i ja smo vezane za Minhen pa nam je utoliko teze doci do posla...

ImageUploadedByForum1434976982.241036.jpg

Ovo su brutto plate

Preporučio bi svima da budete članovi sindikata i da pogledate ponekad na stranicu

http://m.marburger-bund.de/betriebsrat/erfahrungsberichte/betriebsratspraxis02

Uglavnom vas vuku za nos i plaćaju vas minimalcem a to po zakonu se nesme. Vaša prava (doktora) mora da se poštuju inače radi vašeg neznanja ima da dobijate ugovore uvek na dve godine samo

Žene koje imaju ugovor na dve godine, i ako zatrudne, ne morate se plašiti zato što po zakonu vam se ugovor automatski produžuje. Ako budete godinu dana roditeljskom odsustvu onda dobijate 60% plate iako neradi te. Ako imate muža koji je sa vama isti taj zakon i za njega znači tj. I on može da uzme roditeljski odmor do Max dve godine. Preporučio bi da to iskoristi onaj roditelj koji ima manju platu.

Postovane kolege,

ukoliko neko ima kontakt lekara, koji je ovlascen od strane nemacke ambasade, molio bih da mi isti prosledi. Neophodan mi je radi obavljanja lekarskog pregleda u svrhu dobijanja BE. U medjuvremenu sam uspeo da dobijem ambasadu i dali su mi neki broj, na koji se vec danima niko ne javlja. Hvala unapred

Jedno pitanje za kolege koji su duze u DE. Kako ide sa boravisnom vizom dalje ? Meni su ponudili da polazem tzv. Orientierungstest sa kojim mogu da dobijem unbefristet. A cuo sam da se i posle 5 god. provedenih ovde dobija unbefristet automatski..da li je ovo tacno, nemam pojma..ja sam vec 2 god. ovde i predao sam prosle nedelje za produzenje. Verovatno ce mi dati jos 3 i to bi trebalo da je to ? Kada sam predavao dokumente pitao sam sluzbenika tamo i rece mi da pitam kada budem podizao Ausweis..verovatno je u pitanju drugi Abteilung pa nije bio upoznat sa problematikom. Pa rekoh da pitam ovde dok cekam, mozda neko zna. Pozdrav !

Jedno pitanje za kolege koji su duze u DE. Kako ide sa boravisnom vizom dalje ? Meni su ponudili da polazem tzv. Orientierungstest sa kojim mogu da dobijem unbefristet. A cuo sam da se i posle 5 god. provedenih ovde dobija unbefristet automatski..da li je ovo tacno, nemam pojma..ja sam vec 2 god. ovde i predao sam prosle nedelje za produzenje. Verovatno ce mi dati jos 3 i to bi trebalo da je to ? Kada sam predavao dokumente pitao sam sluzbenika tamo i rece mi da pitam kada budem podizao Ausweis..verovatno je u pitanju drugi Abteilung pa nije bio upoznat sa problematikom. Pa rekoh da pitam ovde dok cekam, mozda neko zna. Pozdrav !

Heh?
Nakon godinu i 9 meseci rada(ukupno 21 mes.) podneses zahtev za Niederlassungserlaubnis i dobijes je. Auslaenderamt valjda. Uslov B1 a mi svi lekari imamo B2 ili C1. Vidi na, mislim da je sajt bamf.de
Prvi put cujem za taj test, to ne treba

Ćao svima. Pratim već neko vreme komentare na forumu ali nikako da vidim neki post o polaganju medicinskog nemačkog u Niedersachsen. Od 1. jula krećem da hospitiram na hirurgiji na Heidekreis Klinikum, Walsrode. Za vreme hospitacije bih trebao i taj ispit da položim. Imam literaturu ali me intresuju utisci ljudi koji su već polagali ispit. U Niedersachsen se od 1. januara traži taj ispit tako da verovatno mali broj ljudi uopste ima iskustva sa tim. Ako neko ima šta da podeli sa svima nama bio bih mu zahvalan. Pozdrav.

Test se polaze tek kada si podneo zahtev za Berufserlaubnis . Jesi li to uradio? Ja cu morati da polazem, pa cu javiti utiske.

Heh?
Nakon godinu i 9 meseci rada(ukupno 21 mes.) podneses zahtev za Niederlassungserlaubnis i dobijes je. Auslaenderamt valjda. Uslov B1 a mi svi lekari imamo B2 ili C1. Vidi na, mislim da je sajt bamf.de

Hm..ok, ja sada pa prvi put cujem za Niederlassungserlaubnis..to ti je tako kada ne poznajes jos sistem. :D Hvala na informacijama, raspitacu se. Pozdrav !

Heh?

Hm..ok, ja sada pa prvi put cujem za Niederlassungserlaubnis..to ti je tako kada ne poznajes jos sistem. :D Hvala na informacijama, raspitacu se. Pozdrav !

EDIT: Sada videh ovo..

https://de.wikipedia.org/wiki/Niederlassungserlaubnis

Voraussetzungen zur Erteilung

Die grundsätzlichen Voraussetzungen zur Erteilung einer Niederlassungserlaubnis sind gemäß § 9 Abs. 2 Satz 1 AufenthG:

der fünfjährige Besitz einer Aufenthaltserlaubnis
die Sicherung des Lebensunterhalts
der Nachweis von mindestens 60 Monaten Pflichtbeiträgen (oder freiwillige Beiträge) zur gesetzlichen Rentenversicherung
die grundsätzliche Straffreiheit
die Erlaubnis zur Beschäftigung als Arbeitnehmer
der Besitz der ggf. notwendigen Erlaubnisse zur Ausübung einer selbstständigen Erwerbstätigkeit
ausreichende Kenntnisse der deutschen Sprache
Grundkenntnisse der Rechts- und Gesellschaftsordnung und der Lebensverhältnisse in Deutschland
ausreichender Wohnraum.

EDIT2: http://www.bamf.de/DE/Migration/Arbeiten/BuergerDrittstaat/BlaueKarte/blaue-karte-node.html

ma moram da pitam, imao sam utisak da i oni nisu sigurni sta i kako.. :lol:

Poslednja izmena:

Back