Srpski lekari u Nemačkoj

Obaveštenje za one koji planiraju da rade u BW. Od. 1. juna ove godine se Fachsprachenprüfung polaže isključivo pri lekarskoj komori u BW. Tako da PKT položen na Freiburg International Academy ili TELC Medizin više ne važe. Omogućen je prelazni period od tri meseca gde će važiti raniji ispiti. Ispit pri komori košta 350 e.
Evo linka sa sajta RPS
https://rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Seiten/Fachsprachenpruefung.aspx

Bas tako..ako nista drugo uspeo sam da uklopim 2,5 nedelje odmora pre pocetka na novom radnom mestu. Sta sam takodje primetio, je da svo nase znanje izadje nekako napolje u tim stresnim situacijama i reaguje se pravovremeno i kako treba. Bice sve ok, videcete.. :) Svako ko je od nas presekao da dodje ovde, ima vec petlju da se uhvati u kostac sa svim sto dolazi. Samo napred !

Da li zna neko proceduru za spajanje porodice?
Naime, dobio sam u ambasadi radnu vizu i idem za Njemačku za 10ak dana sa porodicom .
Pitanje glasi, da li tamo istovremeno predajem zahtjev za Plavu kartu, i zahtjev za spajanje porodice? Ili moram prvo predati zahtjev za Plavu kartu, pa kad se odobri plava karta, tek tada predajem zahtjev za spajanje porodice?

Da li zna neko proceduru za spajanje porodice?
Naime, dobio sam u ambasadi radnu vizu i idem za Njemačku za 10ak dana sa porodicom .
Pitanje glasi, da li tamo istovremeno predajem zahtjev za Plavu kartu, i zahtjev za spajanje porodice? Ili moram prvo predati zahtjev za Plavu kartu, pa kad se odobri plava karta, tek tada predajem zahtjev za spajanje porodice?

Ja sam cekala u Srbiji da suprug dobije plavu kartu i onda sam predala za spajanje porodice u ambasadi i brzo smo deca i ja dobili vizu. Stvarno ne znam dal moze spajanje porodice da se uradi direktno u Nemackoj.

Pozdrav svima! Posle stotina bewerbunga,dobio sam jednu jedinu ponudu. Odem do Nemacke i ponude mi mesto praktikanta. Dace mi sobu i dva obroka i to je sve sto mogu da mi ponude. Nisam pametan sta da radim? Ima li tu neke nade,da ce kasnije nesto da se promeni? Kakve koristi cu imati ja od toga?

Pozdrav svima! Posle stotina bewerbunga,dobio sam jednu jedinu ponudu. Odem do Nemacke i ponude mi mesto praktikanta. Dace mi sobu i dva obroka i to je sve sto mogu da mi ponude. Nisam pametan sta da radim? Ima li tu neke nade,da ce kasnije nesto da se promeni? Kakve koristi cu imati ja od toga?

Kolega verovatno niste dobro razumeli. Dobijate ili pola plate ili taschengeld. Ako mislite na tu korist. Najbolje je da prihvatite to sto vam nude (ja bih na Vasem mestu prihvatila) jer cete imati mogucnost da steknete radno iskustvo.
A i ne mozete da dezurate kao peaktikant. Sto je videcete po preshodnim postovima dobro za pocetak.
Srecno i samo napred.

Kolega @Mrmac: zahtev za vizu za ostatak porodice mozete odmah predati odmah, tj.istovremeno sa sopstvenim zahtevom, zato sto je osnov odobravanja ocigledan. Isprobala na sopstvenom primeru. Ne morate cekati plavu kartu. Ako ste za svoju vizu vec predali, onda slobodno odmah predajte i za ostatak porodice. Kada stignete u Nemacku, sredite prijavu boravka i sve ostale formalnosti direktno vezane za zasnivanje radnog odnosa, onda idete u sluzbu za strance i podnosite (i platite) zahtev za plavu kartu (ako se ne varam 120e za odraslog, 60e za dete), koju cekate i do 8 nedelja.

- - - - - - - - - -

A sto se dezurstava tice, nista nije tako strasno kao sto izgleda, prvo treba misliti na pacijenta, zatim i na sebe, ne verujem da bi bila zgodna situacija da se kao stranci branimo pred nekim u slucaju loseg ishoda. Ja se ne bih pravila pametnijom nego sto jesam, zato i postoji hintergrund, koji takodje ima odgovornost da bude dostupan za pitanja. podrazumeva se da ne mozemo sve sami da resimo. s tim sto se uvek treba potruditi da dodjes do informacija do kojih mozes, kao i da odradis/prikupis sto vise podataka sa kojima uopste moze neko nesto da odluci.

Back