Srpski lekari u Nemačkoj

U vezi rada ne mogu ti puno pomoci. Termini se zakazuju, zavisi kako gde po par dana ili nedelja cekaju pacijenti. Ima i tzv. Notfalltermina gde se moze doci kod Hausarzta po pozivu i u istom danu ako se ima debeo razlog. Pregledaju se deca tj. bukvalno je cela porodica kod jednog lekara. (U Srbiji bar nisam imao nista sa pregledom dece kad sam radio u opstoj praksi. ) Ima kucnih poseta, kako i koliko cesto saznaces verovatno i sama, ubrzo. I najvaznije, mnogo mnogo papirologije. Petkom posle 12h nema otvorene opste prakse u celoj Nemackoj, a obicno se ima jos jedan kratak, isto do 12h, dan u sedmici i jedan dug do 18:30 ili sl. Sve ovo znam samo indirektno ili preko iskustva kod mog Hausarzt-a. A da ima Praxis-a koje su dobro opremljene sa Ultraschall-ovima itd., sto je opet u cilju ustede, da se manje pacijenti salju na stranu a vise dijagnostike radi samostalno, sto je po meni od prednosti i za pacijente. Valjda je od pomoci...

Hvala! kako da ne ,zaista si mi pomogao I to veoma velikodusno!
Vec Sam mislila da nema nikoga ovde da je upoznat sa opstom praksom,da su svi u bolnicama

Ne bojte se nije preambiciozno :). Samo na konkurse za Assistenzarzt-a možete i da šaljete. Za mesto Arzt im Praktikum koliko sam ranije video nema oglasa, to možete da šaljete samoinicijativno. Mada pošto je u pitanju Bavarska, Assistenzarzt je dovoljno.
Da li ste samo po Minhenu tražili mesto ili ste razmatrali okolinu do nekh 50-60 km udaljenosti? Minhen je veliki grad i tu se po pravilu teško nalazi mesto pogotovo ako ste stranac bez aprobacije. Nemojte da se obeshrabrujete, videli ste i sami na forumu da je većina nas slala gomilu Bewerbung-a širom Nemačke sa uglavnom malim procentom odgovora a još manjim pozitivnih odgovora. Retki su primeri gde su ljudu dobili poziv(e) na razgovor posle 10-20 poslatih pisama.

Trazila sam u krugu od 20 km, to mi je bio start da okusam srecu, ali naravno da planiram u krugu od 50-60 km...ja sam ona najgora kombinacija: stranac bez aprobacije, bez iskustva (osim pripravnickog od 6 mjeseci), nisam radila nista vezano za medicinu vec 2 godine, dosta toga sam zaboravila, nesigurnost mi se "uvukla pod kozu", imam malo dijete, njemacki daleko od savrsenog...ja savrseno razumijem klinike koje mi salju negativne odgovore...usput, svi kojima sam poslala Bewerbung su mi odgovorili, naravno negativno...ali Vama, kolega, hvala na odgovoru, malo mi se vratio optimizam ...pozdrav svim sapatnicima

Kolege,

da li je za dobijanje Vize neophodno da se medju neophodnom dokumentacijom preda i BE ili je dovoljan ugovor ili potvrda Klinike o zaposlenju? Ako je neko od kolega skorije isao na upisivanje za termin, da li mozete da mi kazete koliko se otprilike cega od momenta upisivanja do termina za predavanje dokumentacije?

Hvala unapred na odgovoru.

Draga koleginice Ljiljana,

s obzirom da planiram da polazam PKT C1, bio bih vam veoma zahvalan kada bi ste mi samo ukratko opisali tok ispita. Ja sam procitao sta pise na sajtu FIA ali bi mi mnogo koristilo vase licno iskustvo. Unapred hvala.

Nenad

Dragi Forumasi i Kolege,

radim 3 meseca na Anesteziji i krenula sam od nule. pre mesec dana je Oberärztin postala nicht unfreundlich sondern agressiv i vristi svaki dan na mene kad napravim gresku, a normalno je da sa 3 meseca iskustva pravim greske. Sta se radi u tim situacijama sigurno imate iskustva? kako se braniti kome se obratiti trpeti ili pokazati zube? postalo je neizdrzivo...inace imam aprobaciju i c1 ali me Oberärztin ne voli.. ponizava pred sestrama i vredja cak i smesta greske...

Zvečkarice...jaoj tako je bilo meni..ja sam imala jos i jednog dr uz obericu...oni su skakali na svaku moju gresku..potkopavali me..uz to sam imala deturstva odmah i svaki vikend..nakon 5 mj sam rekla sefu da mi je to nepodnosljivo i on je obecao da ce ih umririti. I ucinio je to ali su na van bili pristojni ali radili na fino jos gore stvari. Usla sam ,ne svojom greskom,u neku vrstu rata. Sef je doduse uvidio moje vrijednosti kao radnika.. ali ali ali..ja sam se razbolila od njih...otisla sam i sef je tek tada shvatio koja je to gamad. Cak i kada sam otisla naime, nisu me pustali na miru..Cujem da ih sada kroji ali sta ja od toga imam. Mislim da na mudar nacin treba pokazati zube i suprotstaviti se argumentima. Mislim da nesmijes ponoviti moje greske. Treba postaviti granice. Neznam kakav ti je sef al to ili rijesi sama ili odi. Pitaj je zasto je takva tuka i da zelis poprqviti odnos sa njom. Ali joj se i suprotstavi kada napadne, sa samopostobanjem i mirno...tesko je to...bas neznam sto ti reci. Ali budes li trpila izgubit ces motivaciju i poceti zaista grijesiti. A to takvi i žele.

Poslednja izmena:
Dragi Forumasi i Kolege,

radim 3 meseca na Anesteziji i krenula sam od nule. pre mesec dana je Oberärztin postala nicht unfreundlich sondern agressiv i vristi svaki dan na mene kad napravim gresku, a normalno je da sa 3 meseca iskustva pravim greske. Sta se radi u tim situacijama sigurno imate iskustva? kako se braniti kome se obratiti trpeti ili pokazati zube? postalo je neizdrzivo...inace imam aprobaciju i c1 ali me Oberärztin ne voli.. ponizava pred sestrama i vredja cak i smesta greske...

Ah, mislim da je to normalno. Ja ne bih isao kod Chef-a i zalio se, bar u mom slucaju tj. u mojoj bolnici mislim da Chef zna i vidi odlicno sta se desava. I ja sam imao isti problem u pocetku sam se vrlo nervirao i mislio da cu da odsustanem od medicine cak. A onda sam se predomislio i uzeo stav ZABOLE ME DUPE ja radim vredno i savesno, i radio najbolje sto umem i sto znam, pomirio se sa tim da cu da idem iz te klinike i da izgubim taj posao i lagano psihicki poceo da se pripremam za trazenje novog mesta. I tako je sve proslo. Ja sam i dalje u istoj bolnici, radim sa istim OA i sa znacajno manje trvenja nego u pocetku a nista nisam u medjuvremenu preduzeo, osim sto sam sa vremenom postao brzi i pravim realno manje gresaka, bar mislim. Mozda jer sam pred polaganjem Approb. pa je taj OA dobio direktivu od Cheff-a da malo spusti loptu dok ispit ne prodje, bar ja mislim da to moze biti u pitanju, ali videcemo trenutno sa njim nemam problema. Drugim recima nije to do tebe tako da ti nemas sta da mislis i da se stresiras, koncentrisi se na posao, poboljsaj svoj rad. To je iskljucivo do nje, kad je neko iznervira (kod mog OA je to obicno Chef ili drugi OA ili mu dodje dan ili je nezadovoljan sobom ili ima previse pacijenata ili) ona mora na nekome da se istresa. Znas ono´´Je weiter du unten sitzt desto mehr wirst du von oben beshissen´´ :) :) A u situaciji u kojoj se ti nalazis, tj. sa Approb. i C1 tek bi trebalo da te je bas briga, ja nemam Approbation jos uvek i kad je to bilo najgore sa ´´napadima´´ nisam se nervirao. Napadao me je sto sam nesto napisao u otpusnom pismu, a ja sam uradio tacno onako kako je Chef rekao da se u tom i tom slucaju uradi na sastanku na kom je i taj OA prisutan bio. Ja sam samo rekao da je Chef tako rekao na sta je OA odgovorio ah, ja stimmt. Znaci on je od starta krenuo da je greska moja, i toliko zapenio da je zaboravio da je i on bio prisutan kad je receno da se tako radi. Onda mi je trazio jednom pri jednoj konsultaciji neke Leitlinien da pogledamo sta tacno pise ja mu dam on pocne da se dere nije ta, ja mu dam drugu on opet, ja ga onda pitam sta tacno trazi on mi kaze i ispostavi se to je ona prva Leitlinien koju sam mu dao, onda se izvinjavao. Jednom se derao na mene sto sam ga potrazio da se konsultujem u vezi jednog pacijenta koji me je startovao na hodniku da mu nije dobro ima tegobe i tako. To je bilo nesto posle radnog vremena (ja ko normalno ostao duze) a pacijent nije bio moj, tj. nije sa moje Station, znaci nemam sa njim prakticno nista osim sto me je u tom trenutku nahvatao. Ja pitam dezurnog Assistenzarzt-a (a ja nisam bio ni 3 meseca tu, status Praktikant, umesto da mi pomogne ) on (stoka) kaze pitaj OA. Ja pitam, on pocne da se dere jel uradjeno to i to itd. ja kazem ne znam, sta je kolega kod koga je taj pacijent radio, poenta deao se samo da bi se derao iako ja sa ti realno nista nemam. I apsolutni hit, napadne me jednom sto u dijagnozama ne stoji jedan nalaz, to je moja greska bila i strucna i tehnicka. Nisam imao vremena da pogledam sta taj tacno nalaz znaci (radilo se o Hypertrophe obstruktive Cardiomyopathie) i jos gore posle zaboravim da to prenesem u dijagnoze i on me pocne vozati, u redu sa pravom. Posle 2-3 meseca dodje ista pacijentkinja, taj OA je pregleda (ofrlje) i ne napise u nalaz ono sto je on pre 2-3 meseca ustanovio ali ja napisem u dijagnoze (ako je jednom imala HOCM mora to imati i pri ponovnom pregledu, tesko da je u medjuvremenu HOCM izlecila :) :) :) on pogleda i kaze ah, ja to je ona ... Ja nista nisam rekao samo sam pomislio 1:1, Assistezarzt tj. Praktikant koriguje OA-a...i tako svasta, zanimljivo sve u svemu. I sad ja treba zbog toga da se uzbudjujem, ma___kao sto napisah gore krupnim slovima. E sad pred drugima se nije nikada derao i nije me vredjao ili slicno. I ja sam isto mislio da mi par puta nesto smesta ali nisam imao vremena time da se bakcem. Ako mislis da ti tvoja OÄ-in nesto smesta pokusaj da ispratis stvari do kraja ili slikaj protoklole ili sta god telefonom (samo nemoj da te vidi neko slucajno) da znas ako se nesto desi i dokumenta nisu tu (ako se nesto desi akte idu Cheff-u u ruke najbrzom brzinom) da znas sta je pisalo i sta si ti upisala a sta neko drugi. Ili ako bas hoces mozes da zatrazis od Chef-a da te premeste da budes kod drugog OA, ja sam to imao u planu (po cenu da dobijem zbog takvog zahteva otkaz) ali se situacija trenutno smirila, tu moras samo dobro razmisliti kako ce Cheff reagovati. I glavna stvar nista se ne brini i ne uzbudjuj, najgore sto moze da se desi je da izgubis posao i onda nadjes drugi. Vidis kako je koleginica nasla nesto (nadamo se) bolje. I to je dobar savet od kolegice Wanda, pitaj tu OÄ-in sta je problem i kako se to i to radi ispravno, isteraj na cisto sve ili menjaj bolnicu (bolje je sve na cisto isterati). Ako imas Appr. i C1 imas i boravisnu dozvolu znaci mozes biti u Nemackoj cak iako izgubis posao dok ne nadjes drugi koliko god ti boravisna traje. Ajd samo hrabro.

Poslednja izmena:
Da li neko zna mogu li naci te Aufklarunge,ako bude trebalo za predstojeci posao,I da li treba jos nesto pripremiti,obnoviti pre pocetka rada u Allgemeinmedizin,opstoj praksi.znam da treba vadjenje krvi,davanje injekcija..da li bi trebalo jos nesto pripremiti sem tih Aufklarunga?

Nemamtikad, trebas ponoviti EKG i neznam rade li analizu urina mikroskopom te analizu urinokulture. Al EKG svakako.
Davanje cijepiva tj injekcije
Malo ponoviti i cjepiva kako se zovu i koja se daju.. neznam u kojoj si regiji ima li npr krpelja....tetanus i s.

Poslednja izmena:
Kolega Fleisig, pisem iz licnog iskustva.BE imam ugovor o radu ocekujem.BE sam dobio na osnovu izjave poslodavca da zeli da me zaposli.A za vizu ti treba ugovor o radu sa svim pojedinostima kao sto je visina bruto plate.U konzulatu su mi da nije obavezno, ali je pozeljno priloziti pored ugovora o radu i BE, posto oni imaju pravo da istu traze i naknadno, sto samo produzava postupak.

Back