Srpski lekari u Nemačkoj

drage kolege, evo i ja da povratim optimizam onima koji i dalje tragaju za poslom. dobila sam posao u Niedersachsenu, malo mesto i to na klinici za ginekologiju. daju mi celu specijalizaciju, nadoknadjuju troskove preseljenja, pomazu oko stana. nisam ni imala klasican razgovor, skoro da nisam morala ni usta da otvorim. imam utisak da su oni bili spremni da me prime odmah, posto je chef odmah poceo o tome kako je razgovarao sa personalcima, sta mogu da mi pomognu itd. odmah su mi dali potrebne papire za Be i vizu.inace, ja sam sama nasla kliniku na netu, i to mi je bila 200 i neka prijava po redu, malo je falilo sve zivce da pogubim, pa eto upalilo je. sad se bacam na posao oko papira i vize pa da brisem odavde konacno :bye:

Draga koleginice, ako se vratite malo unazad na ovom forumu mozete pronaci dosta informacija koje trazite. Ukratko, Sachsen Vam je verovatno najbolja pokrajina za dobijanje aprobacije. Zahtev za aprobaciju mozete skinuti na sajtu Landesdirektion Dresden. Sva dokumenta pripremite kao sto tamo pise, dakle obavezno OVERENE fotokopije svih dokumenata koje ne saljete u originalu, cak i fotokopije pasosa, iako to deluje blesavo. Ako Ste studirali u Bg-u, osim dodatka diplomi, trazice vam naknadno da im posaljete neki dokaz iz kojeg se vidi da je opsta medicina kod nas primarna zdravstvena zastita, traze jos gerijatriju i palijativnu medicinu, sto sam ja jurila u knjizi sa detaljnim planom i programom studija, tako sto sam podvukla teme, njihov opis i broj casova i samo to prevela i poslala zajedno sa overenim fotokopijama stranica iz knjige. Bilo je cimanje, i nimalo jeftino, ali isplatilo se, jer sam dobila aprobaciju bez polaganja bilo kakvog ispita. Sve zajedno sa svim peripetijama i slanjem dopuna u 3 navrata u mom slucaju trajalo je krace od mesec i po dana.
Lekarsko uverenje mozete uraditi u Srbiji i prevesti, ne traze nikakvog specijalnog lekara, niti prevodioca. Overa dokumenata se po mom misljenju najvise isplati o jednom trosku u konzulatu u Beogradu. Tamo odnesete sve originala i fotokopije (po 2 primerka- jedan zadrzavaju) koje zelite da overite, i oni to overe jednim pecatom i naplate 10e. Rade od 9-11, petkom do 10.
Srecno!

Draga koleginice, ako se vratite malo unazad na ovom forumu mozete pronaci dosta informacija koje trazite. Ukratko, Sachsen Vam je verovatno najbolja pokrajina za dobijanje aprobacije. Zahtev za aprobaciju mozete skinuti na sajtu Landesdirektion Dresden. Sva dokumenta pripremite kao sto tamo pise, dakle obavezno OVERENE fotokopije svih dokumenata koje ne saljete u originalu, cak i fotokopije pasosa, iako to deluje blesavo. Ako Ste studirali u Bg-u, osim dodatka diplomi, trazice vam naknadno da im posaljete neki dokaz iz kojeg se vidi da je opsta medicina kod nas primarna zdravstvena zastita, traze jos gerijatriju i palijativnu medicinu, sto sam ja jurila u knjizi sa detaljnim planom i programom studija, tako sto sam podvukla teme, njihov opis i broj casova i samo to prevela i poslala zajedno sa overenim fotokopijama stranica iz knjige. Bilo je cimanje, i nimalo jeftino, ali isplatilo se, jer sam dobila aprobaciju bez polaganja bilo kakvog ispita. Sve zajedno sa svim peripetijama i slanjem dopuna u 3 navrata u mom slucaju trajalo je krace od mesec i po dana.
Lekarsko uverenje mozete uraditi u Srbiji i prevesti, ne traze nikakvog specijalnog lekara, niti prevodioca. Overa dokumenata se po mom misljenju najvise isplati o jednom trosku u konzulatu u Beogradu. Tamo odnesete sve originala i fotokopije (po 2 primerka- jedan zadrzavaju) koje zelite da overite, i oni to overe jednim pecatom i naplate 10e. Rade od 9-11, petkom do 10.
Srecno!

Koleginice,hvala na brzom odgovoru!
Ja sam doduse zavrsila medicinski u Nisu,ali pretpostavljam da su programi slicni.U svakom slucaju probacu!

To se i ja pitam, to u BW jos nisam cuo da neko dobije 3000, sta reci svaka cast. Ja sam bio presrecan sa 1500. I ja uzivam u delimicnoj samostalnosti, samo moja pisma nisu jos uvek potpuno upotrebljiva tako da pisanje otpusnih pisama ukljucuje rad mog mentora. Ali i njegova tj. pisma ostalih Stationsärzte koriguju OÄ.

Posto mi iz nekog razloga predhodni post nije objavljen, pisem ponovo......
Kao prvo cestitam na ispitu, svaka cast!:super:
Sto se tice mene, ja sam dobila Zusage kao Assistentärztin. Nakon polozenog PKT, Frau Holzwarth je poslala dopis da mogu raditi samo kao praktikant tj. Potpisati ugovor kao praktikant na dvije godine s tim da u roku od godinu dana moram polagati Aprobaciju. Tada mi je i direktor rekao da ce mi plata biti manja tj. 3000€ bruto. Ja nikoga ne znam iz BW pa tako da i nisam ni znala koliko su praktikanti uopce placeni.
I mene bi takodje kao i kolegu interesovalo malo vise detalja vezano za polaganje ispita, odakle ste spremali Farmakologiju i koliko je detaljno pitaju, npr kako izgleda jedno pitanje iz Farmakologije na ispitu? Da li je moguce Farmakologiju spremati samo iz knjige Frage und Antworte???
Pozz

Eh ne snalazim se sa ovim forumom,izĝleda da sam zhuci poslala sve kao pp pa moze on da to prosledi ,da ne pisem ponovo,frage und antwort i vise nego dovoljno,nikakve doze,nista detaljno,opustite se ljudi,sad vidim i ja da smo mi generalno vrlo potkovani u skoro svim obladtima,meni je vise znacio rad na klinici od svih nemackih knjiga......neke kolege iz sirije cini mi se su pale na strahlenschutzu,ovih meseci imate hiljadu kratkih kurseva o tome sirom nemacke,pa odvojite dva dana,ne kosta puno,a do kraja godine ionako moraju svi nemacki lekari to da prodju. Mene to srecom nisu ni pitali :-)
Samo sto sam sada opet bez posla :-( ko opet da se bakce s tim

Molim za pomoc:) moja situacija je malo drugacija, prosle godine vencala sam se u Nemackoj, okolina Stutgarta. Znam otprilike sta je potrebno od dokumentacije nasim lekarima i koji nivo jezika. Ono sto me zanima jeste da li u mom slucaju postoje neke povlastice, i da li je i meni potreban prilravnicki staz odradjen u Srbiji kao i drzavni ispit ili po zavrsetku studija uz naravno odgovarJuci nivo jezika mogu pripravnickj od 6 mrseci da odradim u Nemackoj gde cu biti i prijavljena za koji mesec. Hvala unapred ...

Pre deset dana sam polozila aprobaciju,u Tuebingenu,dakle BW. Meni uopste nije bilo tesko,mada sam ja jedina og 6kandidata polozila. Pet meseci sam ovde na praktikumu na internoj,vec posle dva meseca su me ostavili da sama vodim odeljenje jer su bili zadovoljni sa mnom. Ako vec radite,ispit uopste ne treba da se sprema,jedino ako radite neurologiju ili tako nesto. Ja sam ovde trazila da budem dve nedelje na hirurgiji kako bi se spremila malo bolje. Imala sam srecu da me nisu pitali famozni strahlenschuzt, samo hir,int,i farma. Pitanja na principu primera,nista posebno. I to bez PKT sam bila. Problem je sto na mojo klinici sada nemaju mesta da me prime,a da cekam nekoliko meseci sa punim radnim vremenom i samo pola plate ne bih,pa ako neko zna gde se trazi dr za internu u BW bila bih zahvalna.

Ne snalazim se bas sa ovom aplikacijim pa se izvinjavam unapred:) vidim da ste polozili ispit u tubingenu.. Vec sam u postu napisala , udata sam u Ebingenu sto je blizu Tubingena . Ovde zavrsavam medicinu za koji mesec. naravno preselicu se u Nemacku ali nemam pojma koja je procedurA u okolini Stutgarta i imam li ja neke povlastice kao neko sa pravom boravka u njihovoj zemlji:) Suprug nema nemacko drzavljanstvo nego srpsko i neograniceni boravak mada bi uskoro trebalo da dobije i nemacki pasos..
Bila bih vam jako zahvalna na bilo kakvim informacijama . V

Kolege, imam polozen B2, jos trazim posao, kontaktirala sam jednog agenta, medjutim on je uporan da moram da imam zavrsen pacijentkonunikacion kurs i tek onda moze da mi zakaze poziv na razgovor. Da li ste i vi pre nego sto ste nasli posao isli na taj kurs ili kada se krene za radom?

Molim za pomoc:) moja situacija je malo drugacija, prosle godine vencala sam se u Nemackoj, okolina Stutgarta. Znam otprilike sta je potrebno od dokumentacije nasim lekarima i koji nivo jezika. Ono sto me zanima jeste da li u mom slucaju postoje neke povlastice, i da li je i meni potreban prilravnicki staz odradjen u Srbiji kao i drzavni ispit ili po zavrsetku studija uz naravno odgovarJuci nivo jezika mogu pripravnickj od 6 mrseci da odradim u Nemackoj gde cu biti i prijavljena za koji mesec. Hvala unapred ...
Povlastica ima samo u smislu da se nadje lakse praktikum jer sa pravom boravka u De nema prepreke u ambasadi i ogranicenja boravka. Ostalo je sve isto tj. diploma ce ti biti samo uslovo priznata tj. moraces verovatno da polazes kao vecina nas Gleichwertigkeitsprüfung. Mozda mozes da pokusas da staz uradis u De , kod njih se to zove PJ-praktisches Jahr i sluzi za pripremu nemackih lekara za Staatsexamen-drzavni ispit i mislim da u principu nije placeno. Neke bolnice imaju na sajtu ponudu za PJ (npr. to sam procitao na sajtu jedne bolnice u Bad Säckingen-u ali ne znam sada kako se ta bolnica zove ali nije ni bitno to je daleko od Stuttgarta) pa procesljaj bolnice u tvojoj okolini koje su po udeljenosti tebi zgodne da li imaju nesto tj. PJ u ponudi. Ako nemaju pisi inicijativno pismo na bolnice (po pravilu su to vece bolnice) koje tebi odgovaraju i predstavi se da si studirala u inostranstvu da se interesuje ta oblast kojom se bavi ta bolnica u kojoj se prijavljujes i da li bi za njih doslu u obzir da ti kao student iz inostranstva tj. Sr radis PJ. Posle tih godinu dana ne moze ti niko nista tj. bices spremna kako za Staatsexamen tako i za Gleichwertigkeitsprüfung. Ovo nije licno iskustvo ali ako imas pravo boravka (i rada to se dobija automatski) u De mislim da je izvodljivo.A sada prvo diploma pa nemacki jezik.

Eh ne snalazim se sa ovim forumom,izĝleda da sam zhuci poslala sve kao pp pa moze on da to prosledi ,da ne pisem ponovo,frage und antwort i vise nego dovoljno,nikakve doze,nista detaljno,opustite se ljudi,sad vidim i ja da smo mi generalno vrlo potkovani u skoro svim obladtima,meni je vise znacio rad na klinici od svih nemackih knjiga......neke kolege iz sirije cini mi se su pale na strahlenschutzu,ovih meseci imate hiljadu kratkih kurseva o tome sirom nemacke,pa odvojite dva dana,ne kosta puno,a do kraja godine ionako moraju svi nemacki lekari to da prodju. Mene to srecom nisu ni pitali :-)
Samo sto sam sada opet bez posla :-( ko opet da se bakce s tim

Hvala Koleginice na super informacijama! Poceo sam traziti seminare o Strahlenschutzu. Kako i samo ime kaze, radi se o Schutzu, a ne o ucenju citanja RTG snimaka. Da li je vec neko posetio seminare ove vrste? Cene su oko 250+/- 30 eura.

Koleginica drMira je odobrila da PP prosledim na sve ucesnike foruma , ovo je njeno iskustvo sa GWP-a u BW tacnije u Tubingenu:
Dakle,prvo pacijent-glumac,nama je bila devojka 15 god sa bauchschmerzen re,anamnezu radis pred profesorima a onda i pregled,potrudi se sto detaljniju anamnezu i kompletan pregled,ja sam i ceo neuroloski radila sa sve refleksima,znaci sto detaljnije,iako naravno ti ne treba,moras da im pokazes da sve znas :-). Onda imas dovoljno vremena za bericht,ja nisam znala da to moram da im predam pa sam pisala z'brda z'dola:-) posle su mi rekli da mi je bericht bio najbolji,a pisala sam onako kako sam kuci ucila: licni podaci,sadasnje tegobe,licna,porodicna,socijalna anam. slobodno ukljucite latinski,onda status: kao sto radim na klinici, AZ,EZ,atmung und kreislauf,haut,oedemen,LK,onda glava,vrat,toraks-ono simetricno pikretan pri disanju,bez deformiteta,oziljaka itd, lungen,herz,RR i puls,AF,bauch sa svim testovima,extremiteti,refleksi,ma sve sam napisala,pulsevi obavezno......
I naravno ne pises epikrizu nego samo dif dg,i tu nabroj sto vise stvari,sta ti vec padne na pamet i sta bi dalje u dg radio-sta trazis u lab.. sono, itd
Sta bi prvo u th dao
E onda im sve to i ispricas,mozes da bacis pogled na to sto si pisao da se podsetis
Najvaznije je da kazes sto vise dif dg i za svaku da kazes sta jos ocekujes,zasto mislis da nije to...... meni je naravno prva dg bio appendicitis,pozitivan blomberg i sl. Bubrezna kolika nije jer nisu tako jaki bolovi u vidu kolike,U-status proveris za Er..... enteritis nije samo je npr. jednom povracala nevezano za jelo,niko u okruzenju nema slicne tegobe,nije nigde putovala,nista posebno jela..... sto detaljnije,opet kazem anamneza
E onda usmeni:bio mi je hirurg,internista od oko hiljadu godina i farmakolog
Pit.hir: muskarac 60god pusac iz punog zdravlja pocinje da iskasljava krv,sta mislite?
Ja krenula od tbc-a,pa te pita sve o tome,ali ne nesto detaljno,kakav je bacil,cesta lokalizacija,testovi....
Onda tumor-gde,kako,simptomi,dg,histoloski tipobi,metastaze sta daje najcesce,put metastaziranja....
Onda fraktura radiusa loco typico-kako nastaje,mehanizmi,simptomi,sta snimas,obavezno i lakat zbog moguce luksacije npr,uvek dva susedna zgloba in 2ebenen,kako reponiras i sa kojom anestezijom
Internista me udavio sa ikterusom,prvo dif dg a onda hepatitisi redom,koje nikad nisam ni naucila posteno:-)
Onda bol u regiji epigastrijuma i donjeg dela sternuma-na sta mislite? I jos mi kaze tu imate celu internu medicinu. Nabroji sve sto ti padne na pamet pa za sta se uhvati,odusevio se kad sam rekla disekantnu aneurizmu,nekako te kroz sve proseta
E farma je bila laka-.markumar,kada kako deluje,doziranje,sta je inr,koliko treba kod VHF
I b-blokeri,nista previse detaljno…
C1 mi niko nije ni pomenuo,nisam morala ni PKT jer sam otisla licno kod drage nam frau holzwarth jer su mi se dokumenta za BE nekako zagubila postom pa sam licno odnela druge,kad su sa moje klinike pitali za pkt ona rekla ne treba,ona je iz razgovora sa mnom zakljucila da ja dovoljno znam samo da treba jos da ucim :-) sreca moja,nekad me i pogodi :-). Za ispit sam se prijavila cim sam pocela praktikum,i trazila sam sept-okt,u avgustu sam jednom samo pozvala Mankea da pitam za termine,reko je da sam na spisku i da cekam. Posle par nedelja mi je na mejl a i postom poslao raspored sve do nove godine pa da odaberem,i ja sam odmah prvi datum odabrala,uplatila i to je to. Nikakvo dugo cekanje,papiri

Dragi moje kolege u Nemackoj imam jedno pitanje u vezi stalne radne dozvole.Naime svi mi koji imamo plavu kartu mozemo nakon 21 meseca boravka u Nemackoj da predamo zahtev za dobijanje neogranicene radne dozvole. Zanima me da li je to neko od vas vec uradio,ja imam polozenu aprobaciju. I sta mi treba od dokumenata?hvala unapred

1. Da li je u teoretski moguće polagati GWP bez prethodnog iskustva u DE, tj da li postoji mogućnost da se neko recimo direktno iz Srbije prijavi za polaganje GWP?
2. Da li u onim pokrajnama koje traže položen PKT prvo mora da se položi PKT, pa tek onda GWP?
3. Da li je moguće prijaviti se za PKT direktno iz Srbije i polagati ga, bez radnog iskustva u DE (osim što je naravvno verovatno daleko teže)?

Pozdrav svima na forumu, jako sam odušveljen što sam naišao na vas. Sjajni ste:klap: .
1. Iz mog uskustva u BW mogu slobodno da kažem da GWP može da se polaže i bez prethodnog radnog iskustva u DE. Mislim da to i stoji u nekom članu zakona o GWP. Ja sam se prijavio i polažem ga u sad u novembru. Samo mislim da bi trebalo pre toga dostaviti potrebna dokumenta (ja sam prošle godine u avgustu dostavio kopije prevoda diplome, dodatka diplomi, potvrde od položenom državnom ispitu kod nas i kopiju serifikata B2. Originale sam nosio na uvid. Dodatno mi nisu ništa tražili, niti sam overavao kopije.

2.Po pravilu mora prvo da se položi PKT. Mada izgleda da to ostaje na službeniku (čuvena Frau Holzwarth u RPS) da proceni da li ti treba (čini mi se da je koleginica drMira ovde na forumu napisala da nije polagala PKT. Ja sam ga polagao u feburaru 2014.

3. PKT može da se prijavi i iz Srbije preko sajta www.freiburg-international-academy.de (košta trenutno 95 e) ili može da se polaže direktno kod Frau Holzwarth u RPS (ne košta ništa ali se ni ne dobija sertifikat, to kao stoji kod njih u kompjuteru). Za polaganje u RPS se dogovara sve sa gorepomenutom gospođom.

Pozdrav svima,
nov sam na forum, za neverovati, ovaj sajt toliko dugo postoji a ja se tek sad registrovao :)

Zovem se Dragan i naravno zanima me kako doci do te Nemacke.Lekar sam opste prakse sa B2 nivoom Nemackog jezika (Goethe).
Posalo sam na stotine aplikacija kao i vecina ovde ali nista. skoro me je kontaktiral neka agencija iz Austrije, zainteresovani jesu ali im treba nivo jezika c1.Samo da dodam, da sam ja njih kontaktirao pre tri meseca, dobio dozvolu da pribavim sva dokumenta od drzave, sa prevodima, bukvalno sveee, bili su zadovoljni sa mnom na intervju i sa mojim trenutnim b2....da bi mi danas rekli da ,moram da polazem za nivo c1, strasno....jel ta procedura uobicajena ili je to samo moje iskustvo.Znam da je mnogo ljudi odlazilo da radi i sa pocetnim znanjem pa su jezik tamo usavrsavali zajedno sa praksom i poslom.
Ako ima nekih ideja, javite se. Hvala

Koliko sam ja shvatio (neka me kolegenice i kolege isprave ako grešim) čitajuću postove na forumu, agencije traže C1 jer im je onda lakše da nekog ubace u neku bolnicu i time zarade. Mada već neke klinike i čak čitave pokrajine traže C1 to još uvek nije zakonski usvojeno pravilo.

Postovani kolega, pogledajte moj post br 2306.
Pozdrav svima,
nov sam na forum, za neverovati, ovaj sajt toliko dugo postoji a ja se tek sad registrovao :)

Zovem se Dragan i naravno zanima me kako doci do te Nemacke.Lekar sam opste prakse sa B2 nivoom Nemackog jezika (Goethe).
Posalo sam na stotine aplikacija kao i vecina ovde ali nista. skoro me je kontaktiral neka agencija iz Austrije, zainteresovani jesu ali im treba nivo jezika c1.Samo da dodam, da sam ja njih kontaktirao pre tri meseca, dobio dozvolu da pribavim sva dokumenta od drzave, sa prevodima, bukvalno sveee, bili su zadovoljni sa mnom na intervju i sa mojim trenutnim b2....da bi mi danas rekli da ,moram da polazem za nivo c1, strasno....jel ta procedura uobicajena ili je to samo moje iskustvo.Znam da je mnogo ljudi odlazilo da radi i sa pocetnim znanjem pa su jezik tamo usavrsavali zajedno sa praksom i poslom.
Ako ima nekih ideja, javite se. Hvala

Postovani kolega, pogledajte moj post br 2306.
Koleginice, u pravu ste mora da se svuda konkurise. Hvala vam na vasem iskustvu. Moram da kazem da mi ovaj forum puno znaci, kada cujem da je neko nasao posao dobijem nadu da i mene ceka i da je sve moguce. Sto se tice agencija i agenata, licno nisam do sada imala srece da mi pomognu, meni su trazili prvo b2, sada c1 a jedan agent i PKT.Sve me to obeshrabrilo, ali nastavila sam da saljem sama, jedna klinika me je pozvala na 2 nedeljnu hospitaciju, pa javicu kako bude..

Pozdrav svima na forumu, jako sam odušveljen što sam naišao na vas. Sjajni ste:klap: .
1. Iz mog uskustva u BW mogu slobodno da kažem da GWP može da se polaže i bez prethodnog radnog iskustva u DE. Mislim da to i stoji u nekom članu zakona o GWP. Ja sam se prijavio i polažem ga u sad u novembru. Samo mislim da bi trebalo pre toga dostaviti potrebna dokumenta (ja sam prošle godine u avgustu dostavio kopije prevoda diplome, dodatka diplomi, potvrde od položenom državnom ispitu kod nas i kopiju serifikata B2. Originale sam nosio na uvid. Dodatno mi nisu ništa tražili, niti sam overavao kopije.

2.Po pravilu mora prvo da se položi PKT. Mada izgleda da to ostaje na službeniku (čuvena Frau Holzwarth u RPS) da proceni da li ti treba (čini mi se da je koleginica drMira ovde na forumu napisala da nije polagala PKT. Ja sam ga polagao u feburaru 2014.

3. PKT može da se prijavi i iz Srbije preko sajta www.freiburg-international-academy.de (košta trenutno 95 e) ili može da se polaže direktno kod Frau Holzwarth u RPS (ne košta ništa ali se ni ne dobija sertifikat, to kao stoji kod njih u kompjuteru). Za polaganje u RPS se dogovara sve sa gorepomenutom gospođom.

Hvala ti care! Razmatram te opcije jer ne vidim da cu moci da odem u DE u dogledno vreme, pa me interesovalo da li je teoretski ovo izvodljivo! Super!

Postovane kolege u Njemackoj. Ja vas molim vasa zapazanja vezano za odnos prema strancima. Da li je uobicajeno da se domacima greske pa ni grube, ne prigovaraju, a da prema strancima postoje drugaciji kriteriji? Jasno mi je da je stranac u minus poziciji. Nisam protiv kritike koja je konstrukrivna. .no ovdje domaci sto god naprave je odlicno..njih se izgradjuje i o njima se mislo..stranci su potisnuti i rade. .rade. .kako je u Njemackoj? Ja sam u austriji i ozbiljno razmisljam o seobi. Hvala

Drage kolege, ne znam da li ste znali, ali i u Srbiji, tj.Beogradu postoji UPS, a slanje dokumenata u inostranstvo preko njega visestruko je jeftinije nego DHL-om, a jednako brzo. Ja to, nazalost, nisam znala, ali mozda nekome pomognem da malo smanji troskove.

Drage kolege, ne znam da li ste znali, ali i u Srbiji, tj.Beogradu postoji UPS, a slanje dokumenata u inostranstvo preko njega visestruko je jeftinije nego DHL-om, a jednako brzo. Ja to, nazalost, nisam znala, ali mozda nekome pomognem da malo smanji troskove.

Ja sam slao preko EMS.
Salje se preko poste, do granice ide nasom postom, a posle paket preuzima DHL, Posiljku pratite preko DHL sajta.
Jeftinije je od DHL-a svakako.

Pozdrav svima! U pokusaju sam da procitam prvo ceo forum,a za to naravno treba vremena, posto sam novajlija ovde. Do sada sam lutala kao slepo kuce dok nisam naisla na ovaj forum, potpuno sam odusevljena i svim ljudima i kolegijalnoscu i pozitivnom energijom koja ovde vlada.
Moja pitanja:
1) Da li ima neko mozda ko je odlucio da ode odavde, ili da je vec otisao, sa zapocetom i nedovrsemon specijalizacijom? Citam informacije da nam bas nije priznata cela specijalizacija tamo, i da moramo da polazemo neke ispite razlike i kao specijalisti,

2) Moze li neko da mi kaze ako zna koje su za sada najpovoljnij pokrajine za potregu za poslom? U smislu da ne traze vec polozen C1 i da imam period duzi od 6 meseci do aprobacije? Da li Bavarska spada u pokrajine koje imaju povoljne uslove? Poslala sam par oglasa u Bavarsku, ali ne bih na slepo da saljem u druge pokrajine dok se ne raspitam kakvi su uslovi.

Hvala na odgovoru i na svemu sto sam do sad ovde saznala!

Back