Koleginica drMira je odobrila da PP prosledim na sve ucesnike foruma , ovo je njeno iskustvo sa GWP-a u BW tacnije u Tubingenu:
Dakle,prvo pacijent-glumac,nama je bila devojka 15 god sa bauchschmerzen re,anamnezu radis pred profesorima a onda i pregled,potrudi se sto detaljniju anamnezu i kompletan pregled,ja sam i ceo neuroloski radila sa sve refleksima,znaci sto detaljnije,iako naravno ti ne treba,moras da im pokazes da sve znas :-). Onda imas dovoljno vremena za bericht,ja nisam znala da to moram da im predam pa sam pisala z'brda z'dola:-) posle su mi rekli da mi je bericht bio najbolji,a pisala sam onako kako sam kuci ucila: licni podaci,sadasnje tegobe,licna,porodicna,socijalna anam. slobodno ukljucite latinski,onda status: kao sto radim na klinici, AZ,EZ,atmung und kreislauf,haut,oedemen,LK,onda glava,vrat,toraks-ono simetricno pikretan pri disanju,bez deformiteta,oziljaka itd, lungen,herz,RR i puls,AF,bauch sa svim testovima,extremiteti,refleksi,ma sve sam napisala,pulsevi obavezno......
I naravno ne pises epikrizu nego samo dif dg,i tu nabroj sto vise stvari,sta ti vec padne na pamet i sta bi dalje u dg radio-sta trazis u lab.. sono, itd
Sta bi prvo u th dao
E onda im sve to i ispricas,mozes da bacis pogled na to sto si pisao da se podsetis
Najvaznije je da kazes sto vise dif dg i za svaku da kazes sta jos ocekujes,zasto mislis da nije to...... meni je naravno prva dg bio appendicitis,pozitivan blomberg i sl. Bubrezna kolika nije jer nisu tako jaki bolovi u vidu kolike,U-status proveris za Er..... enteritis nije samo je npr. jednom povracala nevezano za jelo,niko u okruzenju nema slicne tegobe,nije nigde putovala,nista posebno jela..... sto detaljnije,opet kazem anamneza
E onda usmeni:bio mi je hirurg,internista od oko hiljadu godina i farmakolog
Pit.hir: muskarac 60god pusac iz punog zdravlja pocinje da iskasljava krv,sta mislite?
Ja krenula od tbc-a,pa te pita sve o tome,ali ne nesto detaljno,kakav je bacil,cesta lokalizacija,testovi....
Onda tumor-gde,kako,simptomi,dg,histoloski tipobi,metastaze sta daje najcesce,put metastaziranja....
Onda fraktura radiusa loco typico-kako nastaje,mehanizmi,simptomi,sta snimas,obavezno i lakat zbog moguce luksacije npr,uvek dva susedna zgloba in 2ebenen,kako reponiras i sa kojom anestezijom
Internista me udavio sa ikterusom,prvo dif dg a onda hepatitisi redom,koje nikad nisam ni naucila posteno:-)
Onda bol u regiji epigastrijuma i donjeg dela sternuma-na sta mislite? I jos mi kaze tu imate celu internu medicinu. Nabroji sve sto ti padne na pamet pa za sta se uhvati,odusevio se kad sam rekla disekantnu aneurizmu,nekako te kroz sve proseta
E farma je bila laka-.markumar,kada kako deluje,doziranje,sta je inr,koliko treba kod VHF
I b-blokeri,nista previse detaljno…
C1 mi niko nije ni pomenuo,nisam morala ni PKT jer sam otisla licno kod drage nam frau holzwarth jer su mi se dokumenta za BE nekako zagubila postom pa sam licno odnela druge,kad su sa moje klinike pitali za pkt ona rekla ne treba,ona je iz razgovora sa mnom zakljucila da ja dovoljno znam samo da treba jos da ucim :-) sreca moja,nekad me i pogodi :-). Za ispit sam se prijavila cim sam pocela praktikum,i trazila sam sept-okt,u avgustu sam jednom samo pozvala Mankea da pitam za termine,reko je da sam na spisku i da cekam. Posle par nedelja mi je na mejl a i postom poslao raspored sve do nove godine pa da odaberem,i ja sam odmah prvi datum odabrala,uplatila i to je to. Nikakvo dugo cekanje,papiri