Srpski lekari u Nemačkoj

Ja sam relativno nova na forumu pa bi me interesovalo ovo oko razlicitih nivoa poznavanja jezika. Ja koliko sam cula do sad se uvek pricalo da je potreban B2 nivo, a sad ovde se spominje C1. Da nema nekog lekara koji radi u ovoj pokrajini pa da moze da potvrdi. Hvala!

Ja nisam trenutno u Hessen-u ali sam na stalnoj veyi sa drugaricom koja je tamo, uci jeyik i aplicira za posao.... Pre neki dan mi je napisala poruku sa informacijom da je za Hessen sad neophodan C1...
Bojim se da ce se C1 epidemija prosiriti :(

Zanima me je l' ima neko iskustva s polaganja na austrijskom institutu i da li je njihov sartifikat podjedanko validan kao i sa Goethe instituta tj da li ga sve bolnice u Nemckoj priznaju? Hvala
Raspitao sam se u avgustu prošle godine u nemačkoj ambasadi i tamo mi je rečeno da ta zemlja priznaje ÖSD diplome (pored GOETHE-a i TELC-a). Iz ličnog iskustva, mislim da je ÖSD ispit najlakše spremiti.
U Srbiji se ispit može polagati na tri mesta:
-BEOGRAD - Austrijski Institut,
-NOVI SAD - daf-perfekt škola nemačkog jezika
-i takodje u nekoj školi u SUBOTICI.
Lično preporučujem NOVI SAD iz više razloga. Za razliku od beogradskog insituta, oni imaju polaganje za sve nivoe svakog mesece, veoma su korektni i profesionalni, za ispit se možete prijaviti i par dana pre početka istog (u Beogradu je prijava 20ak dana pre), neki evro su jeftiniji...
Njihova stranica na netu: http://www.daf-perfekt.com/index.php
Ispit se, kao i svuda, sastoji iz pismenog i usmenog dela. Ukoliko se desi da neko samo jedan deo položi, u narednih godinu dana ima pravo da na bilo kom institutu ili školi koja ima licencu za davanje ÖSD sertifikata polaže samo jedan deo. Ne postoji vremenski rok koji treba da prodje izmedju dva polaganja. Uglavnom se rezultati saznaju za nedelju dana, dok je za dobijanje diplome potrebno minimum mesec dana (čeka se iz Austrije), ali bez obzira na to, oni mogu za prvu pomoć da napišu potvrdu o položenom ispitu dok diploma ne stigne (ako je nekom hitno zbog traženja posla).
Za one koji nisu u toku kako izgleda ispit, isti mogu skinuti sa sajta Austrijskog instituta: http://www.osd.at/default.aspx?SIid=32&LAid=2&ARid=107
Na sledećoj stranici možete download-ovati knjigu testova (3 testa za OSD i 3 za GOETHE): https://docs.google.com/file/d/0B6-G3y-i0IGKM28xZERKSlZwTms/edit
Ako nekoga zanima nešto što ja ovde nisam rekao, neka pita slobodno. Takodje mogu preporučiti par proverenih profesora u Beogradu, pa u zavisnosti od njihovog angažovanja, možete se dogovoriti oko pripreme.

Hvala mnogo na odgovoru.
Raspitao sam se u avgustu prošle godine u nemačkoj ambasadi i tamo mi je rečeno da ta zemlja priznaje ÖSD diplome (pored GOETHE-a i TELC-a). Iz ličnog iskustva, mislim da je ÖSD ispit najlakše spremiti.
U Srbiji se ispit može polagati na tri mesta:
-BEOGRAD - Austrijski Institut,
-NOVI SAD - daf-perfekt škola nemačkog jezika
-i takodje u nekoj školi u SUBOTICI.
Lično preporučujem NOVI SAD iz više razloga. Za razliku od beogradskog insituta, oni imaju polaganje za sve nivoe svakog mesece, veoma su korektni i profesionalni, za ispit se možete prijaviti i par dana pre početka istog (u Beogradu je prijava 20ak dana pre), neki evro su jeftiniji...
Njihova stranica na netu: http://www.daf-perfekt.com/index.php
Ispit se, kao i svuda, sastoji iz pismenog i usmenog dela. Ukoliko se desi da neko samo jedan deo položi, u narednih godinu dana ima pravo da na bilo kom institutu ili školi koja ima licencu za davanje ÖSD sertifikata polaže samo jedan deo. Ne postoji vremenski rok koji treba da prodje izmedju dva polaganja. Uglavnom se rezultati saznaju za nedelju dana, dok je za dobijanje diplome potrebno minimum mesec dana (čeka se iz Austrije), ali bez obzira na to, oni mogu za prvu pomoć da napišu potvrdu o položenom ispitu dok diploma ne stigne (ako je nekom hitno zbog traženja posla).
Za one koji nisu u toku kako izgleda ispit, isti mogu skinuti sa sajta Austrijskog instituta: http://www.osd.at/default.aspx?SIid=32&LAid=2&ARid=107
Na sledećoj stranici možete download-ovati knjigu testova (3 testa za OSD i 3 za GOETHE): https://docs.google.com/file/d/0B6-G3y-i0IGKM28xZERKSlZwTms/edit
Ako nekoga zanima nešto što ja ovde nisam rekao, neka pita slobodno. Takodje mogu preporučiti par proverenih profesora u Beogradu, pa u zavisnosti od njihovog angažovanja, možete se dogovoriti oko pripreme.

Nadovezala bih se samo na ovo. Kolega se lepo raspitao i sto se Nemaca tice priznaju sertifikate iz Austrije. Ja sam polagala na TU Wien, i dobila njihov sertifikat, test jeste bio OSD ali nisam dobila zvanicni njihov sertifikat.
Bitno Vam je da je ustanova gde polazete akreditovana i da vam pise da ste POLOZILI a ne samo pohadjali kurs.
Obratite se pokrajinama u Nemackoj, jer su oni u sustini ti koji odredjuju sta je priznato. To sam ja upravo i uradila za vecinu pokrajina. Nisam svima slala. Odgovor je bio pozitivan od svih, a negde nevezano od sertifikata koji imate, Gete, Telc... imaju svoje komisije koje vas ispituju. Tako su mi bar odgovorili. Za sva nedoumice najbolje obratiti se direktno njima, ljudi odgovaraju i upute vas kako i sta treba.
Ja sam se naslusala prica kako iz Austrije nije priznato od ljudi ovde, i nije korektno davatii informacije za koje niste sigurni jer svi mi ovde smo da jedni drugima pomognemo, a ne unosimo paniku.
Npr. Hessen je od skora, sto kad i ukucate Berufserlaubnis Hessen, uveo C1 TELC ili GETE. To je ono sto kazem, svaka pokrajina manje vise prica za sebe.
Jos jednom hvala i kolegi koji je razresio nedoumice oko Austrijskih sertifikata.
Savet jos jednom:Pitajte pokrajinske vlasti za sve sto niste sigurni.
Pozdrav i srecno svima :D

Ljudi, da li se meni cini ili je u poslednje vreme teze naci posao nego ranije?

Pricam sa nekim kolegama i dosli smo do zakljucka da je sad skoro nemoguce otici sa nizim znanjem jezika i tamo usavrsavati i raditi kao praktikant...

Ranije su klinike i put placale i davale hospis za dolazak na razgovor, jel zna neko kakva je sada situacija?

Pozdrav svima!

Pozdrav svima.
Ja zivim u Berlin-u i citam cesto u Novinama da u Bolnicama i u Dimovima za Stare Ljude fali personala. Jedna stvar je radno vreme, nocne smene itd. druga stvar su plate koje su za Nemacki nivo prosecne. To se ne odnosi na plate Lekara, ova grupa je naravno naj bolje placena. Zavisi od kvalifikacije, ja imam dobrog Druga, on je Ginekolog i radi samo honorarno u raznim Bolnicama. On to radi samo zato sto nece da radi full-time. On recimo ponekad mesecima samo radi Vikendom, to samo Honorarno. Izadje mu izmedju 6500-8500 €, od toga naravno mora da plati sebi sam socialno, porez i osiguranje. Kad odbije sve troskove izadje mu negde izmedju 4500- 6000 Mesecno. On to naravno moze sam da regulise, kad mu se radi vise ima i vise love. Jedan Lekar "opste medicine"u Bolnici moze realno da zaradi 4800- do 6000 € mesecno. Zavisi koliko Nocnih smena i Vikenda radi. Ja znam da "Kardiolog" u Bolnici ima godisnje primanje od 140 000 € Bruto. Sto se tice Zarade, je u Nemackoj ista prica kao svuda, Zubari i Kardiolozi imaju najvece Plate, a onda drugi "strucni" Lekari, na kraju dolaze Lekari opste Medicina, ali i od Plate od 5500€ se moze solidno Ziveti. U Nemackoj postoji dobro organizovana samouprava Medicinskog sektora za Lekare postoji u svakoj pokraijini " Ärztekammer " = Lekarska Komora a ima i savezna Lekarska Komora, evo Link imate na Engleskom i na Francuskom. http://www.bundesaerztekammer.de/

toliko od mene
pozdrav od pacijent-a

Back