E pa prvo cestitam na ispitu, sad imas i zvanicno veci nivo znanja jezika od nas koji smo polozili C1-Medizin, jer koliko ja znam C1 na Goethe-u je visi nivo nego C1-Medizin. Sa C1 mozes da studiras u Nemackoj (C1 je preduslov za strane studente za nemacke fakultete) sa C1-Medizin ne mozes da studiras. Fachdeutsch ne moras polagati pre dobijanja BE, jer je preduslov za BE jos uvek u vecini pokrajina B2, sa C1 si spreman za BE. Moze cak biti da ni Fachdeutsch polagati moras, to ti zavisi od Regierungspräsidiuma i kako protumace tvoj C1 sertifikat. Ne dozvoli da te zavlace, ako ti budu trazili bas bas Fachdeutsch C1 , pisi Goethe-Institutu u Nemackoj radi poredjenja nivoa jezika C1 i C1-Medizin. Pisi u fazonu polozio sam kod vas to i to, taj i taj Regierungspräsidium ili Ärztekammer nece da prizna to i trazi to i to, i pitaj da li se to moze uporediti i sta je koji nivo. Na kraju krajeva ako ti ne uspe moras polagati Fachdeutsch C1, ali ti to verovatno nece tesko pasti. Prevedi sve najbolje u Nemackoj, tako nemas rizik. U svakoj pokrajini, u kojoj ubedis ´´Regirungspräsidium´´ da ti je nasa diploma i nase studije iste ili veoma slicna da su razlike minimalne, moguce je dobiti ´´Approbation´´ bez polaganja ispita. U to njih ubediti je nemoguce. Da je moguce i da se to zna svi bi isli tamo tj. u tu pokrajinu. Za ovih 5300 postova (ukljucujuci i ove koji broje svoje poruke do 3

) na ovom forumu samo je jednoj osobi to poslo za rukom. Ostali ili nisu dobili ili nece da pisu o tome. A ta koleginica je o tome pisala pre nekih par hiljada postova ovde na forumu. Sta je ona preduzela da bi dobila Approbation bez ispita, licno po meni, ne isplati se vremena i zivaca, tj. lakse je poloziti Kenntnisprüfung. Kad konkurises za posao, napisi u ´´Anschreiben´´-u nesto u fazonu: ´´…nach § 10 Abs. 2 BÄO dürfte Erteilung einer Berufserlaubnis, als eine vorübergehende Lösung bis zur Erteilung der Approbation, die ggf. erst nach einer Gleichwertigkeitsprüfung erteilt werden kann, keine Hindernis darstellen…´´ Bitno je da te pozovu na razgovor da ti daju hospitaciju ili ugovor, da uletis u sistem, posle ces brzo da polozis sve neophodne ispite jezika itd.
Ovde i
ovde mozes videti sta traze u Baden-Württemberg-u (gde sa ja sve licno prosao) za BE a sta za Approbation. Pozdrav.