Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane kolege,

Nadam se da mi mozete pomoci.
Da li neko mozda zna kakva je aprobacija u Bavarskoj, koji ispiti se moraju polagati? Htela bih da prijavim aprobaciju pre nalazenja posla.

U Bavarskoj se polazu: interna, hirurgija, farmakologija, urgentna, Bildgebende Verfahren, Strahlenschutz i pravni dio.. To bi bilo sve :-) Naravno, ako imate srece ove posljednje 3 stvari vas i ne pitaju, osim nekog RTG-a ili CT-a... Moj "izvor informacija" je ucio iz Fallbuch i Last Minute.. Sad sto se tice prijave ispita, ja ne znam da li je moguce odmah prijaviti, bez da se prodje Gutachter.. Kad sam ja predavala dokumenta, rekli su mi da moram da Imam Gutachten, koji cekam vec godinu i pol, a i termin se ceka bas dugo, preko godinu dana. Ja mislim da sam se bas presla sto sam predala za Aprobaciju, ali opet nisam imala druge alternative jer tada nisam mogla raditi zbog djeteta, a sad kad mogu ne bih da zapocinjem proces dobijanja BE jer svaki dan ocekujem odgovor Gutachtera.. Eto razmislite opet sta vam je ciniti, ako nemate neku zelju gdje da trazite posao, nego imate cijelu Bavarsku na raspolaganju, bolje bi bilo krenuti sa BE

Moze li mi neko od kolega dati tacan link sa Anabin sajta o potvrdi o priznavanju visokoskolske spreme, a sto je potrebno da se prilozi za izdavanje vize? Ja sam pronasla nesto, mozda je to to, ali cisto da mi potvrdi neko od kolega koji vec imaju iskustva u tome.
Hvala puno unapred!

U Bavarskoj se polazu: interna, hirurgija, farmakologija, urgentna, Bildgebende Verfahren, Strahlenschutz i pravni dio.. To bi bilo sve :-) Naravno, ako imate srece ove posljednje 3 stvari vas i ne pitaju, osim nekog RTG-a ili CT-a... Moj "izvor informacija" je ucio iz Fallbuch i Last Minute.. Sad sto se tice prijave ispita, ja ne znam da li je moguce odmah prijaviti, bez da se prodje Gutachter.. Kad sam ja predavala dokumenta, rekli su mi da moram da Imam Gutachten, koji cekam vec godinu i pol, a i termin se ceka bas dugo, preko godinu dana. Ja mislim da sam se bas presla sto sam predala za Aprobaciju, ali opet nisam imala druge alternative jer tada nisam mogla raditi zbog djeteta, a sad kad mogu ne bih da zapocinjem proces dobijanja BE jer svaki dan ocekujem odgovor Gutachtera.. Eto razmislite opet sta vam je ciniti, ako nemate neku zelju gdje da trazite posao, nego imate cijelu Bavarsku na raspolaganju, bolje bi bilo krenuti sa BE
Hvala na brzom odgovoru!!!! Dosta mi znaci!
Da li znate mozda, da li postoje razlike u broju ispita koji se polaze u zavisnosti od toga na kom univerzitetu i po kom statutu su zavrsene studije?

E pa prvo cestitam na ispitu, sad imas i zvanicno veci nivo znanja jezika od nas koji smo polozili C1-Medizin, jer koliko ja znam C1 na Goethe-u je visi nivo nego C1-Medizin. Sa C1 mozes da studiras u Nemackoj (C1 je preduslov za strane studente za nemacke fakultete) sa C1-Medizin ne mozes da studiras. Fachdeutsch ne moras polagati pre dobijanja BE, jer je preduslov za BE jos uvek u vecini pokrajina B2, sa C1 si spreman za BE. Moze cak biti da ni Fachdeutsch polagati moras, to ti zavisi od Regierungspräsidiuma i kako protumace tvoj C1 sertifikat. Ne dozvoli da te zavlace, ako ti budu trazili bas bas Fachdeutsch C1 , pisi Goethe-Institutu u Nemackoj radi poredjenja nivoa jezika C1 i C1-Medizin. Pisi u fazonu polozio sam kod vas to i to, taj i taj Regierungspräsidium ili Ärztekammer nece da prizna to i trazi to i to, i pitaj da li se to moze uporediti i sta je koji nivo. Na kraju krajeva ako ti ne uspe moras polagati Fachdeutsch C1, ali ti to verovatno nece tesko pasti. Prevedi sve najbolje u Nemackoj, tako nemas rizik. U svakoj pokrajini, u kojoj ubedis ´´Regirungspräsidium´´ da ti je nasa diploma i nase studije iste ili veoma slicna da su razlike minimalne, moguce je dobiti ´´Approbation´´ bez polaganja ispita. U to njih ubediti je nemoguce. Da je moguce i da se to zna svi bi isli tamo tj. u tu pokrajinu. Za ovih 5300 postova (ukljucujuci i ove koji broje svoje poruke do 3 :per: :per: :per:) na ovom forumu samo je jednoj osobi to poslo za rukom. Ostali ili nisu dobili ili nece da pisu o tome. A ta koleginica je o tome pisala pre nekih par hiljada postova ovde na forumu. Sta je ona preduzela da bi dobila Approbation bez ispita, licno po meni, ne isplati se vremena i zivaca, tj. lakse je poloziti Kenntnisprüfung. Kad konkurises za posao, napisi u ´´Anschreiben´´-u nesto u fazonu: ´´…nach § 10 Abs. 2 BÄO dürfte Erteilung einer Berufserlaubnis, als eine vorübergehende Lösung bis zur Erteilung der Approbation, die ggf. erst nach einer Gleichwertigkeitsprüfung erteilt werden kann, keine Hindernis darstellen…´´ Bitno je da te pozovu na razgovor da ti daju hospitaciju ili ugovor, da uletis u sistem, posle ces brzo da polozis sve neophodne ispite jezika itd. Ovde i ovde mozes videti sta traze u Baden-Württemberg-u (gde sa ja sve licno prosao) za BE a sta za Approbation. Pozdrav.
Postovani,
post je odlican, daje puno korisnih informacija. Naravno nikad kraja pitanjima. Koje ste ispite polagali za aprobaciju u vasoj regiji?
Hvalaaa, PozZ

da li je neko upucen,gde se u Bavarskoj polaze pkt i da li je potrebno samoinicijativno se prijaviti ili to urade kao u drugim regijama kada se preda za BE
PKT je sada od 1 aprila neophodan i u Bavarskoj pa ne znam sta mi je ciniti,spremati ga ali kako i gde prijaviti

Koliko ja znam, ko polaze Kenntnisprüfung, polaze sve ovo sto sam navela. Mi smo svi iz "trećih zemalja", kako nas oni zovu, pa se i ne gleda koji je Univerzitet. Sto se tice Fachsprachprüfunga, ima na stranici Bayerische Ärztekammer sve vezano za to, izgleda da se ne moze prijaviti direktno, mora ici preko Regierunga.

- - - - - - - - - -

http://www.blaek.de/

da li je neko upucen,gde se u Bavarskoj polaze pkt i da li je potrebno samoinicijativno se prijaviti ili to urade kao u drugim regijama kada se preda za BE
PKT je sada od 1 aprila neophodan i u Bavarskoj pa ne znam sta mi je ciniti,spremati ga ali kako i gde prijaviti

Evo informacije iz prve ruke. Danas mi je stigao Schreiben iz Regierunga. Ja sam predala dokumenta za Aprobaciju krajem januara (dakle pre 01.04.2017), u Bayernu radim od sredine 2015. Danas su me obavestili da moram da polazem FSP, jer kako kazu, FSP ne polazu samo oni koji su podneli zahtev za App nakon 01.04, vec i svi oni koji su ranije predali za Aprobaciju a status im je jos uvek neresen.
Ispit kosta 400 e. Polaze se u BLAEKu u Minhenu. Ne moze se prijaviti direktno. Prijavljuje se iskljucivo preko Regierunga, a onda se BLAEK javlja na mail i daje datum ispita. Pise da se datum ne moze birati i da oni kandidate obavestavaju minimum 2 nedelje pre ispita.
Da li je FSP uslov za BE- ne znam, ali za Aprobaciju jeste...i to ne dakle samo za prijave od 01.04. vec i sve koje su do sada podnete a nisu resene. Po meni je ovo cist hohstapleraj i kradja para, ali moze im se ocigledno...

Drage kolege,

radim par mjeseci u jednoj pokrajini ali vodim se mislju da je u narednih par mijenjam. Zanima me da li je dozvoljeno da vec unaprijed trazim radnu dozvolu od te pokrajine iako zivim i radim u drugoj?
Hvala unaprijed!

Dozvoljeno je da se prijavis u lekarskoj komori u novoj pokrajini, da zatrazis radnu dozvolu u novoj pokrajini itd. itd. ali za to sve moras imati adresu i radni ugovor iz nove pokrajine. Ako mozes prijavi adresu u novoj oblasti i zatrazi radnu dozvolu u toj oblasti, ali sa pocetkom vazenja tek od pocetka vazenja novog ugovora, jer prebacivanje u novu lekarsku komoru i prijavljivanje u lekarskoj komori zavisi od mesta bavljenja lekarskim poslom. Drugim recima mozes ziveti u Hamburgu ali ako si zaposljen u Berlinu moras se u lekarsku komoru uclaniti u Berlinu...Pozdrav

Back