Srpski jezik Gimn. DELA

Upisao sam Gimnaziju, i sada dok sam jos na raspustu, i ubijam se od dosade :eek: :D hteo bih nesto da procitam, tj. ako mozete da mi kazete koja se knjizevna dela rade a koja nisu u citanku, kao lektire.. ? Dela za PRVU godinu!!! (cisto sumnjam da bih citao tako nesto kad krene skola, i obaveze nikad kraja ) :DD

'fala unapred! :)

Antigona.........Romeo i Julija.............Rani jadi..................Gilgames.............Tvrdica (Molijer)..........Don Kihot...............
Ja ti ipak preporucujem da lektiru citas tokom skolske godine. Tako ti je i bolje i efikasnije. Ovako ces mnogo toga zaboraviti, a nesto neces ni razumeti...

od svega ovoga vredi procitati samo Kisa (Rani jadi), sve ostalo je shitina teska, ni Kis nije nista posebno ali je bar zanimljiv, ostalo bolje citati samo ako se mora (sacekas da vidis ko ce ti predavati, pa na osnovu toga procenis da li ti treba za ocenu da citas, za zivot ti sigurno nece trebati xD)

od svega ovoga vredi procitati samo Kisa (Rani jadi), sve ostalo je shitina teska, ni Kis nije nista posebno ali je bar zanimljiv, ostalo bolje citati samo ako se mora (sacekas da vidis ko ce ti predavati, pa na osnovu toga procenis da li ti treba za ocenu da citas, za zivot ti sigurno nece trebati xD)
Sram te bilo!
Ko si ti da odvracas buduceg akademskog gradjanina od knjizevnosti i njenih estetskih vrednosti?! Ih. :P :P
( Sve to ima svoju lepotu, mozda nisi uspela da je pronadjes. :D :D )

Upisao sam Gimnaziju, i sada dok sam jos na raspustu, i ubijam se od dosade :eek: :D hteo bih nesto da procitam, tj. ako mozete da mi kazete koja se knjizevna dela rade a koja nisu u citanku, kao lektire.. ? Dela za PRVU godinu!!! (cisto sumnjam da bih citao tako nesto kad krene skola, i obaveze nikad kraja ) :DD

'fala unapred! :)

Za pocetak gramatike za sve 4 godine gimnazije .

Sto se tice knjizevnih dela, sta znam . U prvoj se pretezno stavlja akcenat na knjizevnost starog veka pa bih kao takva preporucio Antigonu, Ep o Gilgamesu i Ilijadu . Rane Jade preskoci, gubljenje vremena, Kisa citaj tek kad ti bude trebalo . Onda mozes da citas Tvrdicu od Molijera, i ako zelis da ostavis utisak procitaj i Tvrdicu od J.S Popovica na osnovu koje mozes da pravis poredjenje sa Molijerovom . Toliko od prve godine . Obavezno dok citas delo uz sebe treba da imas papir i olovku (stavise preporucujem onu mali svesku) gde ces beleziti broj stranice u knjizi i bitan pojam , kako posle ne bi citao knjigu opet . Dakle dovoljno je samo da pribelezis i posle kada se bude delo obradjivalo samo prelistaj to sto si belezio u svesci i to je to . Eventualno neke bitne i jezgrovite delove procitas opet . Ovo ce ti takodje pomoci i prilikom odgovaranja , jer profesor od tebe trazi da "dokumentujes" ono sto govoris, za sve sto kazes od tebe ce traziti da citiras, kazes, pojasnis, aludiras ... Na primer na stranici toj i toj, tamo neki lik pokazao je da je takav takav i takav . I ti sada to kazes ali ako ne znas da citiras , ne vazi se . Stoga ti savetujem da belezis to sto procitas i na kraju svake glave, ili neke tematske celine (ako knjiga nema glave) napises u svesci po par recenica o tome sta si procitao . Posle kada to budes citao nece biti ni potrebe da sve opet citas , jer ako si kvalitetno citao, samo par recenica bice ti dovoljno da osvezis svoje pamcenje .

:eek:

Ako je za celu prvu godinu Kis na tebe ostavio najsnazniji utisak i to ni manje ni vise do Ranim jadima , onda .... :eek:

Enciklopedija mrtvih je kul, ali Rani jadi blagi uzas .

A koje su tvoje kvalifikacije da tvrdis tako nesto?!

Moja kvalifikacija ?! Ne treba meni nikakva kvalifikacija da bih plasirao svoje misljenje .... ovde :lol: Na kraju krajeva, navrseni sam gimnazijalac i moze mi se :manikir:

Dakle, Dusane prijatelju slusaj ti mene .... Preskoci Rane jade dok ti ne budu bili potrebni, knjizica je ionako dovoljno "sadrzajna" da ces je procitati za jedno pre podne .

Moja kvalifikacija ?! Ne treba meni nikakva kvalifikacija da bih plasirao svoje misljenje .... ovde :lol: Na kraju krajeva, navrseni sam gimnazijalac i moze mi se :manikir:

Dakle, Dusane prijatelju slusaj ti mene .... Preskoci Rane jade dok ti ne budu bili potrebni, knjizica je ionako dovoljno "sadrzajna" da ces je procitati za jedno pre podne .
Je l' te? Korisniji si nazad na prirodnim naukama, ovde kvaris decu. Osim toga, moguce da nisi ni citao 'Jade', 'Antigonu', itd... Ne bi me cudilo, tebe to ne sprecava da prosipas pamet. :)

Je l' te? Korisniji si nazad na prirodnim naukama, ovde kvaris decu. Osim toga, moguce da nisi ni citao 'Jade', 'Antigonu', itd... Ne bi me cudilo, tebe to ne sprecava da prosipas pamet. :)

Dobro Stefane, ti bi voleo da si barem negde koristan , no bezuspesno i zamolio bih te da me zaobidjes svojim krajnje neumesnim i neopravdanim izjavama . Uostalom moze mi se jer imam sta da "prosipam" .

Antigona.........Romeo i Julija.............Rani jadi..................Gilgames.............Tvrdica (Molijer)..........Don Kihot...............
Ja ti ipak preporucujem da lektiru citas tokom skolske godine. Tako ti je i bolje i efikasnije. Ovako ces mnogo toga zaboraviti, a nesto neces ni razumeti...

Ja se Antigone uopšte ne sećam i pojma nemam o čemu je ta knjiga...

Romeo i Julija zna da bude smorno za čitanje jer svako zna o čemu se tu radi, pa zavisi od toga koliko "duboko" profesor traži da se priča o tome, a iz nekog razloga ne vole ono po meni sasvim tačno objašnjenje "i onda upadnu u loš trip i koknu se" :)

Doh Kihot isto traje kao gladna godina... i ideja je da se uđe u zaplet priče kao da ti je stalo do Don Kihota a ne da samo hukćeš i kažeš "ma šta ovaj lupeta, skrenuo je" jer je cela poenta da se prati tok razmišljanja u njegovoj ludoj glavi (kao posle kada budete čitali Stranca od Kamija, to je sve namerno napravljeno preterano i uvrnuto kao doktor Haus)

Rani jadi mislim da je priča o autorovom detinjstvu, i to su obične pričice iz života jako siromašnog deteta, nema neke duboke filozofije, dete živi svoj težak život i to je to, mislim nikome nije lako, ali mislim da on ne zapada u neku naročitu depresiju.

E da, inače su lektire uglavnom o nekim depresivnim ljudima na ivici samoubistva i alkoholizma. Na svu sreću danas ljudi piju lekove pa se radnje uvek dešavaju u nekim prošlim vekovima.:whistling:

Je l' ti opet ona sto hronicno mrzi skolu?
xDD

Jeste, jeste ta sam :D...al svu sam lektiru pročitala...bravo ja :klap:. Šalim se. Mnoge su mi se knjige dopale, i da ih nisam tada pročitala, kasnije ne bih nikada. Školska lektira bi trebalo da utiče na formiranje mladih ljudi, da ostavi pozitivan trag na njihovo razmišljanje, ponašanje... :think: u protivnom, ne vidim njenu svrhu. Neko čita, a ovamo na odmorima se sa drugarima tuče :(. Knjige su tu da nas čine dobrim, boljim, da nas oplemene.

Evo spiska svih lektira u toku cetvorogodisnjeg skolovanja u gimnaziji pa nek decko sam odabere sta ce a sta ne:

I razred

1. Ep o Gilgamešu
2. Ilijada (odlomci) - Homer
3. Izbor iz Biblije
4. Antigona - Sofokle
5. Pakao - Dante Aligijeri
6. Dekameron (izbor) - Đovani Bokačo
7. Romeo i Julija - Šekspir
8. Don Kihot (izbor) - Servantes
9. Dundo Maroje - Marin Držić
10. Tvrdica - Molijer

II razred

1. Tvrdica - Jovan Sterija Popović
2. Život i priključenija (odlomci) - Dositej Obradović
3. Evgenije Onjegin, Cigani (poema) (odlomak) - A. S. Puškin
4. Gorski vijenac - Njegoš
5. Čiča Gorio - Balzak
6. Revizor - Gogolj
7. Ana Karenjina - Tolstoj
8. Zona Zamfirova - Sremac
9. Narodni poslanik - Nušić
10. Povareta - Matavulj
11. Most na Žepi - Andrić
12. Smrt Smail-age Čengića (odlomci) - Mažuranić

III razred

1. Ujka Vanja - Anton Pavlovič Čehov
2. Koštana, Nečista krv - B. Stanković
3. Proces - F. Kafka
4. Tihi Don (I deo) - M. Šolohov
5. Ljudi govore - R. Petrović
6. Ex ponto (odlomci) - I. Andrić
7. Seobe (I knjiga) - M. Crnjanski
8. Na Drini ćuprija - I. Andrić
9. Starac i more - E. Hemingvej

IV razred

1. Hamlet - V. Šekspir
2. Faust - V. Gete
3. Braća Karamazovi, Zločin i kazna - F. M. Dostojevski
4. Stranac - A. Kami
5. Majstor i Margarita - M. Bulgakov
6. Hazarski rečnik - M. Pavić
7. Prokleta avlija - I. Andrić
8. Derviš i smrt - M. Selimović
9. Koreni, Vreme smrti (I deo) - D. Ćosić
10. Enciklopedija mrtvih - D. Kiš
11. Proljeća Ivana Galeba (odlomci) - V. Desnica
12. Čekajući Godoa - S. Beket

Ja se Antigone uopšte ne sećam i pojma nemam o čemu je ta knjiga...

Romeo i Julija zna da bude smorno za čitanje jer svako zna o čemu se tu radi, pa zavisi od toga koliko "duboko" profesor traži da se priča o tome, a iz nekog razloga ne vole ono po meni sasvim tačno objašnjenje "i onda upadnu u loš trip i koknu se" :)

Doh Kihot isto traje kao gladna godina... i ideja je da se uđe u zaplet priče kao da ti je stalo do Don Kihota a ne da samo hukćeš i kažeš "ma šta ovaj lupeta, skrenuo je" jer je cela poenta da se prati tok razmišljanja u njegovoj ludoj glavi (kao posle kada budete čitali Stranca od Kamija, to je sve namerno napravljeno preterano i uvrnuto kao doktor Haus)

Rani jadi mislim da je priča o autorovom detinjstvu, i to su obične pričice iz života jako siromašnog deteta, nema neke duboke filozofije, dete živi svoj težak život i to je to, mislim nikome nije lako, ali mislim da on ne zapada u neku naročitu depresiju.

E da, inače su lektire uglavnom o nekim depresivnim ljudima na ivici samoubistva i alkoholizma. Na svu sreću danas ljudi piju lekove pa se radnje uvek dešavaju u nekim prošlim vekovima.:whistling:

Antigona je bas fina . Evo u par recenica . Antigonin brat nadjen mrtav, medjutim taj se pre nego je umro nesto pokacio sa Kreontom olicenjem moci i cega sve ne . I posto je njen brat nadjen mrtav Kreont ne dozvoljava da se on sahrani nego naredjuje da se baci tamo negde i da trune . Antigonica nam draga, kojoj je ovaj brat naravno to ne dozvoljava i zeli tajno da ga sahrani i tu pocinje Antigonina drama . Kao rezultat Antigoninog izdajstva, Kreont naredjuje da se Antogiona cini mi se ali nisam siguran zazida ziva :think: Ne mogu da se setim tacno kako umire . Elem tragedija je u pitanju , glavni junak umire . Da je filozofski nesto duboka nije, ali izvanredno pokazuje privrzenost sestre bratu ali isto tako sta moc cini od coveka, i kako moc menja ljudi i cini ih onakvim kakvi su . Ista prica i danas samo u drugom obliku .

:eek:

Ako je za celu prvu godinu Kis na tebe ostavio najsnazniji utisak i to ni manje ni vise do Ranim jadima , onda .... :eek:

Enciklopedija mrtvih je kul, ali Rani jadi blagi uzas .

Nevermind. Nijedna knjiga koju sam morala procitati u gimnaziji (do sada) nije nesto sto bih pozelela da procitam jos jedanput. Znaci sra.nje tesko, samo se razlikuju nijanse. Mozda sam ja kreten jer ocekujem da u svakoj knjizi (ako nista drugo) bar nadjem razlog zasto je u lektiri, ali kako sam starija sve su veci šokovi :eek: Ispasce na kraju da je 'orlovi rano lete' najzanimljivija lektira u toku citavog skolovanja.

Antigona je bas fina . Evo u par recenica . Antigonin brat nadjen mrtav, medjutim taj se pre nego je umro nesto pokacio sa Kreontom olicenjem moci i cega sve ne . I posto je njen brat nadjen mrtav Kreont ne dozvoljava da se on sahrani nego naredjuje da se baci tamo negde i da trune . Antigonica nam draga, kojoj je ovaj brat naravno to ne dozvoljava i zeli tajno da ga sahrani i tu pocinje Antigonina drama . Kao rezultat Antigoninog izdajstva, Kreont naredjuje da se Antogiona cini mi se ali nisam siguran zazida ziva :think: Ne mogu da se setim tacno kako umire . Elem tragedija je u pitanju , glavni junak umire . Da je filozofski nesto duboka nije, ali izvanredno pokazuje privrzenost sestre bratu ali isto tako sta moc cini od coveka, i kako moc menja ljudi i cini ih onakvim kakvi su . Ista prica i danas samo u drugom obliku .

totalno debilna prica, prikazuje porodicnu tragediju za koju su oni sami krivi, a posle kao nesto treba da ih sazaljevas, brat brata, ko ce koga ako ne svoj svoga... i cime je ova knjiga zasluzila da bude lektira?! Bolje gledajte Jelenu Bacic Alimpic, cak su i njene emisije zanimljivije od ovoga...

Evo spiska svih lektira u toku cetvorogodisnjeg skolovanja u gimnaziji pa nek decko sam odabere sta ce a sta ne:
Ja sam pročitao valjda 21 od ove 43 knjige, od čega mislim da nam dve ili tri nisu bile u lektiri nego sam ih pročitao nezavisno. Mislim da nam desetak od ovih knjiga tada nisu ni bile u lektiri (Hazarski rečnik je npr. suviše mlada knjiga), a neke nismo ni čitali nego nam je profesorka prepričala poentu. Stranca sam čitao na raspustu posle osmog razreda (jer su mi tu knjigu dali kao nagradu za odličan uspeh u osmom razredu), i Ilijadu (ali u prepričanom proznom obliku) još u 6-7 razredu. "Starac i more" sam gledao film u okviru Školskog programa RTS, i naravno "Romea i Juliju" u onoj staroj ekranizaciji kad sam bio 2-3 razred.. Inače, "Ujka Vanja" ima jako lepe ekranizacije koje prate knjigu, uključujući i jednu adaptiranu na Australiju (među likovima ima jedan ekološki aktivista koji se zalaže za očuvanje ruskih šuma, e pa u australijskoj verziji on se bori za prava Aboridžina).

Nevermind. Nijedna knjiga koju sam morala procitati u gimnaziji (do sada) nije nesto sto bih pozelela da procitam jos jedanput. Znaci sra.nje tesko, samo se razlikuju nijanse. Mozda sam ja kreten jer ocekujem da u svakoj knjizi (ako nista drugo) bar nadjem razlog zasto je u lektiri, ali kako sam starija sve su veci šokovi :eek: Ispasce na kraju da je 'orlovi rano lete' najzanimljivija lektira u toku citavog skolovanja.
Kad bi samo u nekoj od tih knjiga mogla da se vidi svetlost na kraju tunela a da nisu sve crna depresija do zadnje strane, bilo bi podnošljivo. Kao da su namerno birali knjige da budu što crnje i depresivnije, a nisu morali. Eto Šekspir, mogli su da izaberu neku komediju, recimo "San letnje noći".
Još mi se čini da je "Proleća Ivana Galeba" najmanje depresivna od svih tih knjiga, ne po zapletu nego po načinu kako je napisano. Pomirio se čovek sa sudbinom i gleda da preživi svaki dan što bolje može.

Onda si promasila umetnost . Moj profesor srpskog jezika kaze da ko ne vidi lepotu u delima iz gimnazije neka ide da cita umetnicka dela kao sto su recepti za lenju pitu ili tako nesto . Isto porucujem i tebi ako stvarno iz cele gimnazije ne mozes da izdvojis jedan pravac, jednu knjigu ili jednog pisca/pesnika za koje mozes da kazes da su te odusevili . Sa druge strane gledano, knjiga ne mora da bude uvek nesto sto treba da te odusevi , ali treba da te podstakne na kriticko razmisljanje i pomogne ti u sagledavanju situacije danas . Ko zeli da ga knjiga odusevi , tacno neka gleda a boga mi i cita Bacicevu .
totalno debilna prica, prikazuje porodicnu tragediju za koju su oni sami krivi, a posle kao nesto treba da ih sazaljevas, brat brata, ko ce koga ako ne svoj svoga... i cime je ova knjiga zasluzila da bude lektira?! Bolje gledajte Jelenu Bacic Alimpic, cak su i njene emisije zanimljivije od ovoga...
:think:
Totalno si ogranicena . Samo cu to reci . Nista onda, poslusaj mog profesora . Idi citaj recept za lenju pitu :lol:
Ee ljudi, hvala vam puuuno! :)
Nema na cemu .

Onda si promasila umetnost . Moj profesor srpskog jezika kaze da ko ne vidi lepotu u delima iz gimnazije neka ide da cita umetnicka dela kao sto su recepti za lenju pitu ili tako nesto . Isto porucujem i tebi ako stvarno iz cele gimnazije ne mozes da izdvojis jedan pravac, jednu knjigu ili jednog pisca/pesnika za koje mozes da kazes da su te odusevili . Sa druge strane gledano, knjiga ne mora da bude uvek nesto sto treba da te odusevi , ali treba da te podstakne na kriticko razmisljanje i pomogne ti u sagledavanju situacije danas . Ko zeli da ga knjiga odusevi , tacno neka gleda a boga mi i cita Bacicevu .

:think:
Totalno si ogranicena . Samo cu to reci . Nista onda, poslusaj mog profesora . Idi citaj recept za lenju pitu :lol:

Nema na cemu .

Mora da sam promasila umetnost. Jadna ja. A sta cemo sa 30 drugih ljudi u mom razredu? Izgleda da su i oni promasili umetnost. A ostala odeljenja? Ma i oni su sigurno promasili umetnost. Jadna ova drzava sa nama promasenima :neutral:
A ja protiv recepta za lenju pitu nemam nista, samo smatram da ipak 'gimnazijsko obrazovanje' ne treba da bude na nivou recepta za lenju pitu ;)
Bacicka je bila samo slucajan primer, ja doticnu ne podnosim ali nije iskljuceno da su i njene knjige (ili knjiga, ne znam koliki joj je knjizevni opus) zanimljivije od neciste krvi, npr. Ja smatram da knjiga, lektira, kao obavezno stivo mora necim da te odusevi. Do sada, sve knjige su me odusevile iskljucivo svojom nezanimljivoscu ;)

Ne, ne ako ti kazes da sam ogranicena, onda ok. Mozda ti imas neki super power da udjes u pisceve misli i znas tacno sta kako i zasto je doticni napisao. Ja sam izgleda po tom pitanju ogranicena. Ebiga :)

Back