Gimnazija ili strukovna skola ?

Ako imate dete koje treba da upiše srednje obrazovanje šta biste mu preporucili u današnje vreme .

Gimnaziju ili neku srednju strukovnu školu ?
Da pali iz Srbije u Sloveniju recimo. Tamo ce da ima posteno i bolje obrazovanje, naucice daleko vise nego u Srbiji od onih hostlapera u prosveti koji gledaju samo svoje doope.

No, ako ostaje u Srbiji a roditelji nemajue novca za privatne srednje skole u zavisnosti od toga kakav je djak, recimo nema prosek iznad 4,80 recimo, onda u je bolje da ide na zanat nego u gimnaziju. U suprotnom ako je 4,80+ onda treba da sagledate sta zeli i da ode u gimnaziju ako ima plan da studira.

Strukovne skole su gubljenje vremena inace, ne nauce se tamo ne znam kakve stvari u oblasti za koju se skoluje dete. Isto toliko ce nauciti na nekim kursevima po bivsim narodnim univerzitetima i radom u praksi, serviser liftova ili elektrontslater ce pre nauciti posao na terenu uz neki kurs od godinu dana na Bozidara Adzije nego da dzudzi 3 ili 4 godine u masinsko/elektro skoli.
Nekad je strukovna skola bila potrebna za sticanje kvalifikacija ( KV, VKV radnik), danas nije, potrebno ej da znas da radis taj posao i niko te ne pita za diplomu.

Iako su zanati danas jedno od sigurnijih i profitabilnijih zanimanja lično bih voleo da mi dete bude intelektualac, da dobije širinu u obrazovanju i stekne radne navike koje su potrebne za gimnaziju. Tu se ipak kroz oblasti kao što je književnost, umetnost, istorija i oplemenjuje malo.

Strukovne skole su gubljenje vremena inace, ne nauce se tamo ne znam kakve stvari u oblasti za koju se skoluje dete. Isto toliko ce nauciti na nekim kursevima po bivsim narodnim univerzitetima i radom u praksi, serviser liftova ili elektrontslater ce pre nauciti posao na terenu uz neki kurs od godinu dana na Bozidara Adzije nego da dzudzi 3 ili 4 godine u masinsko/elektro skoli.
Nekad je strukovna skola bila potrebna za sticanje kvalifikacija ( KV, VKV radnik), danas nije, potrebno ej da znas da radis taj posao i niko te ne pita za diplomu.
Moje dete je završilo srednju farmaceutsku školu a drugo sportsku gimnaziju i ne slažem se sa tobom po pitanju takvih strukovnih srednjih škola. Za ostalo si donekle u pravu.
P.S..i dalje me baš briga što sam na ignore :mrgreen:

Back