Srpski advokati u Nemačkoj

mmijatovic

Početnik
Poruka
10
Poštovani forumaši,

Supruga mi je nezaposleni lekar u Srbiji. S obzirom na trend odlazaka naših lekara u Nemačku, i mi smo razmišljali o ovom scenariju. Za njen posao u Nemačkoj je lako, međutim, i ja bih hteo da nastavim da se bavim svojom profesijom u Nemačkoj. Da li neko zna da li je ovo izvodljivo tj. da li ja ikako mogu i na koji način da postanem advokat u Nemačkoj. Malo sam googlao i pronašao da nemam nikakvih šansi pošto nisam iz EU ili Švajcarske, međutim, čuo sam da su neki naši ljudi nakon položenih određenih ispita postali advokati u Nemačkoj pa me sada to malo buni. Ako neko ima bilo kakve informacije, bio bih jako zahvalan da ih podeli sa mnom.

Pozdrav

Pises o nostrifikaciji svoje diplome tamo, mislim da je izvodljivo, skoro sam slusao razgovor 2 lika o tome u posti, neki zubar bio preko, radio ne znam koliko meseci, polozio neki njihov kao strucni ispit ili sta je vec, ali je morao da se vrati u zemlji i ceka nostrifikaciju i poziv da se vrati, dalje ne znam sta ide...

Posto se nase i njihovo pravo razlikuju dovoljno, jer smo mi zaostali i za onim prepisivanjem koje smo uglavnom od njih i radili u doba SFRJ, morao bi verovatno neki broj ispita da polazes, ali kao prvo jezik da savladas, ne daju ti nista da radis niti ucis tamo dok ne odradis 6. mesecni kurs, ja sam zbog toga odustao od prebacivanja u Austriju na faks, nisam hteo da izgubim 6 meseci (a onda sam ovde i vise izgubio)!

neznam da li je moguće ili nije, ali ono što je definitivno je da je bez DOBROG znanja nemačkog, čisto gubljenje vremena i pokušavati tražiti posao u Nemačkoj. Kada kažem "dobro" mislim bar na C1 nivo. Lično ne poznajem nikoga ko je sa pravnim fakultetom uspeo da se zaposli bilo gde van Srbije (a kad bolje razmislim, malo ih je koje znam da su i u Srbiji uspeli :) znam jedino jednog momka koji već neko vreme pokušava da upiše master u DE posle završenog pravnog fakulteta u Beogradu, ali mu nešto ne ide.
inače, baš je problem u Nemačkoj za posao za sve koji nisu iz deficitarnih branši (programeri, inženjeri, lekari), u ostalim branšama je jaka konkurencija i među samim Nemcima... poznajem jednu devojku iz Rumunije, koja je nekoliko godina ovde u Nemačkoj, govori nemački jako dobro, master ekonomije završen u Rumuniji i već duže vreme pokušava da se zaposli u struci, ali jednostavno - nema šanse! nigde je čak ni na razgovor ne pozovu.

neznam da li je moguće ili nije, ali ono što je definitivno je da je bez DOBROG znanja nemačkog, čisto gubljenje vremena i pokušavati tražiti posao u Nemačkoj. Kada kažem "dobro" mislim bar na C1 nivo. Lično ne poznajem nikoga ko je sa pravnim fakultetom uspeo da se zaposli bilo gde van Srbije (a kad bolje razmislim, malo ih je koje znam da su i u Srbiji uspeli :) znam jedino jednog momka koji već neko vreme pokušava da upiše master u DE posle završenog pravnog fakulteta u Beogradu, ali mu nešto ne ide.
inače, baš je problem u Nemačkoj za posao za sve koji nisu iz deficitarnih branši (programeri, inženjeri, lekari), u ostalim branšama je jaka konkurencija i među samim Nemcima... poznajem jednu devojku iz Rumunije, koja je nekoliko godina ovde u Nemačkoj, govori nemački jako dobro, master ekonomije završen u Rumuniji i već duže vreme pokušava da se zaposli u struci, ali jednostavno - nema šanse! nigde je čak ni na razgovor ne pozovu.

Ovo mogu i ja da ti potvrdim, barem iz empirijskog iskustva iz moje okoline. Za inženjere, lekare, hemičare, molekularne biologe, programere i slično, (sa višom i visokoškolskom diplomom), dakle pre svega tehničke ili medicinske orijentacije, nema apsolutno nikakvih problema za zaposlenje. Nešto znanja nemačkog jezika (zavisno od zanimanja, manje za programere, značajno više za, recimo, lekare), volja da se zapne na početku, ideja da nigde nema "na gotovo", i nema zime :mrgreen:

Takođe, dobro stoje i razne tehničke struke bez više/visokoškolske diplome, pogotovo struke koje su na listi deficitarnih zanimanja Nemačke. Pogotovo dobre šanse imaju svi oblici mašinske struke: majstori i poslužioci CNC mašina, tehničari, mehatroničari, električari, majstori za vodovod, kanalizaciju, grejanje, hlađenje, ali i razni pozivi koji se odnose na negu bolesnih i/ili starih lica i slično.

Ekonomske, pravne i društvene nauke, koje i sami Nemci posprdno nazivaju "ja bi nešto sa medijima ili PR ili sociolog i tako to"-zanimanja su i za rođene Nemce veliki problem za zaposlenje. Nalaženje iole normalno plaćenog, stalnog radnog mesta u ovim zanimanjima je teško, i (lokalna) konkurencija je ogromna. Da ne pričam što takvi pozivi uglavnom podrazumevaju znanje nemačkog jezika praktično na nivou (kultivisanog) maternjeg jezika. Iako će službeno možda i napisati da je minimum C1 ili sličan nivo, ne treba to preterano ozbiljno shvatati. Ali, ako možete dobro da se prodate, i pogotovo ako imate neko specijalno znanje iz ovih oblasti ili dobro iskustvo i reference, isto nećete imati (većih) problema.

Naravno, ovde izuzimam nesposobne, lenje, kretene, "ću sad učim švapski boli me *****"-idiote, "metar moga sela..."-propovednike i njima slične, sa medicinskom/tehničkom diplomom ili strukom i bez nje ;)

Back