Srpska vojska podigla se iz pepela.

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Za tri godine stiglo 100 sistema naoružanja, avijacija jača nego ikada pre!​

Samo u protekle tri godine Vojska Srbije je u upotrebu uvela 100 sistema naoružanja i vojne opreme. Najviše je uloženo u nabavku i osavremenjavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, vazduhoplovnih ubojnih sredstava, sistema za protivvazduhoplovna dejstva, radara za vazdušno osmatranje, zemaljske opreme i izgradnju infrastrukture.

Srbija trenutno poseduje 14 lovačkih aviona MiG-29 koji su dovedeni na nivo SN. Srbija je od Rusije dobila šest aviona ovog tipa, dok je od Belorusije dobila četiri, 29 novih sistema za opsluživanje vazduhoplova, 14 školskih aviona Lasta V-54, nove helikoptere Mi-35M, Mi-17V5, Mi-35P sa Kipra koji će najverovatnije biti dovedeni na nivo Mi-35M.

Stigli su i novi Erbasovi helikopteri H-145M, a o tome šta je još uvedeno u vojni arsenal Vojske Srbije saznajte u odličnom video klipu ispod.

SD

Za tri godine stiglo 100 sistema naoružanja, avijacija jača nego ikada pre!​

Samo u protekle tri godine Vojska Srbije je u upotrebu uvela 100 sistema naoružanja i vojne opreme. Najviše je uloženo u nabavku i osavremenjavanje aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, vazduhoplovnih ubojnih sredstava, sistema za protivvazduhoplovna dejstva, radara za vazdušno osmatranje, zemaljske opreme i izgradnju infrastrukture.

Srbija trenutno poseduje 14 lovačkih aviona MiG-29 koji su dovedeni na nivo SN. Srbija je od Rusije dobila šest aviona ovog tipa, dok je od Belorusije dobila četiri, 29 novih sistema za opsluživanje vazduhoplova, 14 školskih aviona Lasta V-54, nove helikoptere Mi-35M, Mi-17V5, Mi-35P sa Kipra koji će najverovatnije biti dovedeni na nivo Mi-35M.

Stigli su i novi Erbasovi helikopteri H-145M, a o tome šta je još uvedeno u vojni arsenal Vojske Srbije saznajte u odličnom video klipu ispod.

SD
Проблем настаје када се упореде стварне бројке и потребе, а тек кад се упореде стварне борбене могућности тих система брзо се схвати да смо далеко од тога да је тако добро стање као што каже предизборна кампања...

Prva domaća krstareća raketa "Košava" neverovatnih performansi​

Srbija je od 2012. godine uradila veliki posao u cilju razvoja domaće odbrambene industrije i usavršavanja domaćeg naoružanja, za razliku od prethodnog mračnog perioda koji je trajao od 2000. do 2012. godine, kada je naš vojni arsenal znatno umanjen i sistemski uništavan, topljenjem, rezanjem i prodajom po izuzetno niskim cenama veoma kvalitetnog i još uvek dobrog oružja koje je moglo da bude remontovano i vraćeno u službu naših oružanih snaga.

Pored kupovine stranog oružja, naša zemlja je od 2012. godine uložila dosta sredstava, truda i snage da ojača domaću vojnu industriju, a primera za to je zaista mnogo. Predsednik Vučić je u više navrata godinama unazad podsticao razvoj domaće vojne industrije i jačanje Vojske Srbije, što se može i dokazati kroz konkretne primere razvoja srpskog naoružanja u koje spada i "Košava". Jedan od projekata sa izuzetno dobrim ostvarenim uspehom je proizvodnja prve srpske krstareće rakete "Košava", što se pokazalo na kasnijim testiranjima. Raketa je dizajnirana 2017. godine, a njene mogućnosti su impresivne u šta se uverio i Vučić tokom posete Vojnotehničkom institutu, u prisustvu i tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina 2018. godine.

Posebnu pažnju prisutnih tada su privukle rakete, preciznije rečeno raketna municija za višecevne bacače raketa. Prikazane su usavršene verzije dobro poznatih raketa "Oganj" i "Plamen", ali i navođene rakete, kao što su upravo "Košava" i A-DND-18. Sve one mogu se ispaljivati sa višecevnog bacača raketa "Morava".

"Košava" je prva krstareća raketa proizvedena u Srbiji, koju je razvio Vojnotehnički institut.
Ovu raketu karakteriše veoma dobar i potpuno novi dizajn sa planirajućim krilima i buster motorom koja se otvaraju u krstarećem delu putanje. U pitanju je buster motor poznatiji i kao turbo-mlazni motor potiska 0,75 kN, poreklom sa nevođene rakete V-Z kal 128 mm M-80 "Munja".

Ljudi često mešaju krstareću raketu "Košava" sa projektilom "Košava" iz perioda 90-ih godina prošlog veka što je pogrešno. Tada su avionske bombe FAB 100 I FAB 250 postavljali na motore rakete "Oganj" i K-13 i ispaljivali ih sa šina na kamionskoj šasiji TAM 150 ili FAP. Taj sistem je imao domet do 9 kilometara i bio je neprecizan, pa je zbog toga napušten.

Košava je raketa "zemlja-zemlja" koju odlikuje izuzetna preciznost. Ona ima istu TV/IC glavu za samonavođenje kao i raketa "Alas". Ove dve rakete dele istu stanicu za navođenje, a jedna od glavnih razlika je u načinu razmene informacija između operatera i rakete tokom trajanja srednjeg dela putanje posle lansiranja. To se obavlja putem radio linka koji se može ometati kao i svaki drugi radio signal.

Osnovne karakteristike prve srpske krstareće rakete "Košava 1" su sledeće performanse. Njena težina iznosi 309 kilograma, dok masa bojeve glave iznosi oko 100 kilograma, dostiže brzinu od oko 250 metara u sekundi, odnosno 900 kilometara na čas i smatra se visoko podzvučnom. Lanseri ovih raketa su modernizovani M-77 "Oganj" i samohodni višecevni lanser raketa "Morava".

kosava_foto_shutterstock.jpg

Vođenje rakete je kombinovano i obavlja se kroz samonavođenje i inercijalno, s tim što samonavođenje sledi u završnom delu leta rakete.

Domet rakete "Košava 1" je duplo veći od dometa rakete "Alas" i iznosi 50 kilometara dok kod ove druge iznosi do 25 kilometara. Obe rakete su u aktivnoj službi Vojske Srbije. One mogu gađati utvrđene položaje, ali i pokretne ciljeve poput tenkova, oklopnih vozila i to kao što se može videti sa velikih udaljenosti.

U cilju lakšeg korišćenja, "Košava 1" se pokreće iz kontejnera, što omogućava lako dopunjavanje lansera. Da bi se povećala tačnost, ima inercijalno navođenje sa TV/IC glavom. Posle lansiranja krila se rašire i rakete lete u položaj sa raketnim motorom.

Nakon što je dostigao minimalni domet i odgovarajući položaj u zavisnosti od dometa cilja, nastavlja let ka meti koristeći pogon koji stvaraju krila. Kako se približava ciljnoj oblasti u svojoj kasnijoj fazi leta, oružje se vodi preko data veze koristeći TV/IC glavu za terminalno navođenje.

Koristeći data-link operater može izabrati i zaključati bilo koju određenu metu preko TGM-a i usmeriti projektil u željenom pravcu. Kao što smo spomenuli meta može biti utvrđenje, komandno mesto ili komandno vozilo, tenk, ali i brod, deo mosta ili nešto drugo što bojeva glava od 100 kg može da ošteti ili uništi.

Na oficiru zaduženom za upravljanje ovim oružjem je da odlučuje o meti na osnovu naređenja, stanja na bojnom polju, mogućnosti sistema koji koristi, važnosti i vrednosti mete.

SD

Коме је до анализе стања у ВС довољно је да оде на интернет презентацију МО и баци поглед на конкурсе за Војну академију...
Ако му је баш до остраживања нека провери и колико се доноси наредби за престанак професионалне војне службе у ВС у току године (јавно доступан податак али се мора чепркати по службеним листовима)... свако иоле писмен ће брзо схватити да је одлив у односу на планирану попуну далеко већи...

Sta ovo sad radi zandarmerija umesto vojske?
Gledao sam takmicenje zandarmerije , pola ili vise od pola je vojni deo.
Ekipa 5 clanova 50km. Topografsko navodjenje , zadaci nepoznati dok ne dodjes na tacku.
Gadjanje , gasno polje, puzenje , nosenje ranjenika , guranje pinca , prelaz preko sajle , bacanje bombe.
Skoro kao rural spec u vojsci , tj ono sto svaka kasarna ima specijalna jedinica lozaje fizikalije.

Kao ruski S300! SRBIJA DOBIJA FK-3 SA HLADNIM LANSIRANJEM?​

Jedna baterija može istovremeno da gađa šest vazdušnih ciljeva sa po dvanaest raketa ...

Nedavno je kineska vojska prikazala sistem FK-3, koji je Srbija kupila, ali sa hladnim lansiranjem rakete kao na ruskim sistemima S-300 i S-400. Najveća prednost ovakvog lansiranja je činjenica da lanseri ne moraju biti okrenuti ka cilju, jer pokriva 360 stepeni. Podsećanja radi u našu zemlju u naredne četiri godine trebalo bi da stignu 3 baterije, a svaka će imati po 4 lansirna oruđa sa po 4 rakete, vozilo sa radarom i logistička vozila.

Sam sistem FK-3 ciljeve otkriva na velikoj udaljenosti, čak do 180 kilometara, takođe odlikuje ga veliki domet rakete koji je do 100 kilometara, dok je po visini oko 30 kilometara. Napominje se da su dometi koji se pominju samo kataloške informacije, a često se spominje da su karakteristike i dometi ovog sistema daleko veći u stvarnosti.

O kakvom se naoružanju radi, do detalja možete pogledati u videu ispod teksta ...

SD

Mig 31 je ustvari samo updateovana verzija 29 ke
пре ће бити Миг 25...
Мигови 25 и 29 су потпуно другачији авиони са различитом наменом и могућностима....
МиГ 31 јесте МиГ 25 са исправљеним грешкама (којих је 25ица имала доста па чак и оних критичних)..

Унапређена верзија МиГ 29 јесте МиГ 35...

Odlican avion za Srbiju,visenamenski,znaci moze biti i lovac a i bombarder,od naoruzanja moze nositi i hipersonicne rakete sto znaci da se moze dejstvovati sa svoje teritorije po neprijateljskim bazama,kao izraelci u Siriji
не баш... У питању је авион слабе маневарбилности коме су преимћства висок плафион лета и брзина.
Услед нашег рељефа нама је ипак погодниј авион тима МиГ 35 који је мањих габарита али високе покретљивости и који представља тактичког ловца.

Евентуално нека прерада на ловца-бомбардера.
Али сам МиГ 31 је за наше подневље неподесан.

не баш... У питању је авион слабе маневарбилности коме су преимћства висок плафион лета и брзина.
Услед нашег рељефа нама је ипак погодниј авион тима МиГ 35 који је мањих габарита али високе покретљивости и који представља тактичког ловца.

Евентуално нека прерада на ловца-бомбардера.
Али сам МиГ 31 је за наше подневље неподесан.
Shvatam nacin na koji razmisljas ali moj koncept je jednostavno drugaciji,nisam ekspert ali mislim da sve lezi u dometu raketa i radara,manevarske sposobnosti ok ali nije presudno

Ma dok se mi natezemo oko ove i one verzije miga ovi biseri ce uzeti rafale,ajd,nekazem da je to los avion ali em je skup em nasi piloti to nikad nisu pilotirali a migove jesu,dali smo uopste poslali neku ponudu da smo zainteresovani Kinezima sa njihove avione,da vidimo kakv bi dil dobili

Ma dok se mi natezemo oko ove i one verzije miga ovi biseri ce uzeti rafale,ajd,nekazem da je to los avion ali em je skup em nasi piloti to nikad nisu pilotirali a migove jesu,dali smo uopste poslali neku ponudu da smo zainteresovani Kinezima sa njihove avione,da vidimo kakv bi dil dobili
Ne vidim sta ce nam avioni kada smo okruzeni najjacom avijacijom na svetu. Mislim ono samo mi mozemo 14 migova da posaljemo na avacse i 1000 aviona...

Jos kad bi se uveo obavezni vojni rok na pet meseci sve bi bilo na nivou.Neko ce reci sta lupas medjutim to bi bila dobra stvar,obucis jednu smenu mladih vojnika pa drugu, trecu...i tako redom.Jedina dilema bi bila od kog godista poceti.
tako je

dovoljno da ih dobro obucis

potom u slucaju opste mobilizacije miran si, imas obucenu vojsku, a ne ko danas da ni vidjeli pusku nijesu ili oruzje i orudje da njime rukuju...

sa vremena na vreme posle nekih 5 do 10 god ubaciti deset dana vojne vezbe, upoznavanje sa novostima, kako ne bi zatareli...

to mnogo znaci da u kontinuitetu imas osposobljenu rezervu ...

Гледајући сукоб у Украјини, Србија би у неком озбиљнијем рату изгубила готово целу војну технику за мање од 7 дана.
Србији су потребни Kornet и NLAW системи.
Не авиони и тенкови за параде...

Гледајући сукоб у Украјини, Србија би у неком озбиљнијем рату изгубила готово целу војну технику за мање од 7 дана.
Србији су потребни Kornet и NLAW системи.
Не авиони и тенкови за параде...
NLAW? Srbiji je potrebna dobra i efikasna PVO,zato me zabrinjava zasto kasni isporuka FK-3 sistema iz Kine koji je vec trebao da bude u Srbiji

Back