Ivamil:
Јелена и ја сам професор и завршила сам језике на Филолошком, али та лењост........
Слажем се да се латиницом брже пише и ручно и на рачунару, али је ћирилична слова много лепше изгледају.
Tebi !
Ali npr. meni upravo latinica izgleda lepse.
To je stvar licnog izbora i tako i treba da ostane. neka svako pise kako god zeli.
Ivamil:
И цела ова прича око употребе овог или оног писма....
Сигурна сам да је добор знати што више писама као и страних језика.
Govori se o cirilizatorima i nametanju cirilice ljudima koji je ne zele a ti pises kako je dobro da se znaju jezici...
Isto je i dobro da se jede voce i povrce ali to nije tema ...
Ivamil:
По томе смо, мислим јединствени у свету.
Po cemu smo jedinstveni u svetu?
Ako mislis da jedini imamo dva ili vise pisama - nisi u pravu.
Ivamil:
Ако одете у Аустрију или Немачку можете причати само и искључиво на немачком,ако сте у Енглеској Енглези ће комуницирати само на енглеском, а у Француској на француском.
I ovo nije tacno.
Em nije tema em i nije tacno. U Engleskoj ljudi govore i irskim, velskim, skotskim...
U Francuskoj bretonskim, korzikanskim, katalonskim...
U Nemackoj govore i luzicko srpskim, poljskim ...
Ali ni ovo nema veze sa temom...
Ivamil:
И не само да не желе или не знају друге језике већ се и згрозе кад чују неки други који није њихов матерњи.
Totalno netacno.
A sto ne pokazes na primeru npr. Spanije koja ima zvanicne jezike: kastiljanski, katalonski, baskijski...
Ili Belgije koja koristi: valonski, flamanski, nemacki, holadnski i francuski...
Ili Svajcarska koja koristi nemacki, francuski, italijanski i retoromanski...
Ivamil:
Укратко тешко оном који хоће да путује по Европи а не научи претходно основу за споразумевање управо на језику који је званичан у тој држави. А ми.....
Излазимо у сусрет странцима, покушавамо да комуницирамо на њиховом језику без обзира да ли је та комуникација резултат потребе или задовољства. Вероватно велики утицај на овакво понашање има и наш менталитет. Али добро...
Pa normalno je da kad putujes u drugu zemlju da naucis jezik te zemlje... Ne ocekujes valjda da nemci govore srpski kad ti ides tamo?
Ivamil:
Мислим да је много већа опасност по опстанак нашег језика у целини употреба туђица него употреба писма.
A ja ne mislim tako.
Prvo, nas jezik VEC ima X tudjica pa to nije nikakva "opasnost" za nas jezik.
Drugo, svaki jezik (pa i nas) se razvija SAM i reci same ulaze i izlaze iz njega i NIKO to ne moze da spreci.
Tri, nikakva opasnost ne preti nasem jeziku.
Ivamil:
Будући да сам по професији филолог веома ми смета све већа употреба страних речи.
Kakve veze ima to sto si ti filolog?
Znaci ako sam ja klavirstimer onda je moja rec najvaznija za stimovanje klavira?
Ti imas pravo na misljenje ali nemoj da se pozivas na to sto si ti filolog...
I ja sam pravnik i kompjuterski ekspert pa se nikad ne pozivam na to kad sa nekim polemisem.
Na kraju meni ne smeta to sto u sroki jezik dolaze strane reci.
Ivamil:
Постоје лепе и адекватне речи за скоро сваку страну.
Pa ti ih koristi. Niko te ne bije i niko ti ne zabranjuje da ih koristis...
Ivamil:
Присуствовала сам једном састанку на коме је било речи о употреби одређених апликација на рачунару где сам чула речи као што су: максимизирање, минимизирање, сејвовање....
Помислила сам да половина присутних, који иначе раде на рачунару механички и не знајући заправо шта која функција значи и чему служи, ништа не разумеју. Изашли су са састанка збуњенији него кад су ушли.
A zamisli kako li je tek ljudima koji npr. dodju na seminar o medicini... a tamo sve na latinskom...
Predlozi da se predje na nas srpski jezik...
Ivamil:
Ја разумем да ни један језик није непроменњив и да се они неумитно формирају под утицајем других језика и многих мање или више успешних реформи, али исто тако треба бити паметан па правити селекцију шта је добро а шта лоше; шта треба прихватити а шта не.
'Oces ti da budes ta koja ce da pravi selekciju?
Ili neka grupa ljudi?
Shvati da ce jezik SAM da napravi selekciju jer je jezik ziv i svakodnevno se menja.
Ivamil:
Ипак није све добро што долази са Запада.
A ko je to rekao ikada?
Ivamil:
Надам се не вређам нашег узаврелог поборника латинице јер нисам сигурна да бих желела да се опет "дигне".
Ne vredjas nikoga...
Samo cini mi se da ne znas o cemu pricas...
Tema je nametanje cirilice ljudima koji zele da pisu latinicom a ti nam ovde ocita nekakov (polunetacno) predavanje o jezicima, seminarima i babaam i zabama...
Ovo o "dizanju" ne bi' da komentarisem...