Srpska latinica i cirilica - nastavak teme

• Začetnik teme Začetnik teme Σ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
GagaNS:
Pa ti si baš neki pametnjaković.
Sve koji nisu tvoji istomišljenici nazivaš, budalama i debilima, očigledno baš i nemaš neke osnove za ovu temu.
O cemu ti devojko pricas?
Gde sam ja nazvao nekoga debilom i budalom?

GagaNS:
Nešto mi baš i ne deluješ kao Srbin, ajde molim te proveri da te nisu zamenili u porodilištu.

E tebi cu da se pravdam bas...

GagaNS:
Niti sam čitala sve ono što si napisao niti me zanima, mnogo smara i ajde idi tu svoju "slobodu" prodaj negde drugde.

E blago tebi...
"Nisam citala to sto si rekao ali to sigurno nije tacno i evo ja sad malo da napisem bilo sta ovde..."

GagaNS:
Upravo zbog takvih kao ti mi ćemo uvek biti robovi tuđih običaja. ĆIRILICA JE SRPSKO PISMO I SRBI ĆE NJIME PISATI DOK GOD POSTOJE NA OVOM SVETU, KAD NESTANU ONDA NEĆE PISATI ĆIRILICOM!!!

A kako nisu nestali kad su prestali da pisu glagoljicom ili crkvenoslovenskom cirilicom?
ISTO su i tada dezurni kriticari svega govorili !

GagaNS:
Ajde zagrej malo stolicu i umesto što predlažeš neke bezvezne zakone, koji se Bogu hvala neće ostvariti, obnovi neka znanja iz osnovne škole pa kad shvatiš onda se javi da komentarišeš nešto.

Ajde ti malo procitaj ovo o cemu se radi pa se javi posle kad procitas...

GagaNS:
Vidiš li da te ne podržavamo!?

Ne vidim.
A jel ti vidis da iz Srbije pobeze polovina Srba...

GagaNS:
Pa ti si baš neki pametnjaković.
Sve koji nisu tvoji istomišljenici nazivaš, budalama i debilima, očigledno baš i nemaš neke osnove za ovu temu.
O cemu ti devojko pricas?
Gde sam ja nazvao nekoga debilom i budalom?

GagaNS:
Nešto mi baš i ne deluješ kao Srbin, ajde molim te proveri da te nisu zamenili u porodilištu.

E tebi cu da se pravdam bas...

GagaNS:
Niti sam čitala sve ono što si napisao niti me zanima, mnogo smara i ajde idi tu svoju "slobodu" prodaj negde drugde.

E blago tebi...
"Nisam citala to sto si rekao ali to sigurno nije tacno i evo ja sad malo da napisem bilo sta ovde..."

GagaNS:
Upravo zbog takvih kao ti mi ćemo uvek biti robovi tuđih običaja. ĆIRILICA JE SRPSKO PISMO I SRBI ĆE NJIME PISATI DOK GOD POSTOJE NA OVOM SVETU, KAD NESTANU ONDA NEĆE PISATI ĆIRILICOM!!!

A kako nisu nestali kad su prestali da pisu glagoljicom ili crkvenoslovenskom cirilicom?
ISTO su i tada dezurni kriticari svega govorili !

GagaNS:
Ajde zagrej malo stolicu i umesto što predlažeš neke bezvezne zakone, koji se Bogu hvala neće ostvariti, obnovi neka znanja iz osnovne škole pa kad shvatiš onda se javi da komentarišeš nešto.

Ajde ti malo procitaj ovo o cemu se radi pa se javi posle kad procitas...

GagaNS:
Vidiš li da te ne podržavamo!?

Ne vidim.
A jel ti vidis da iz Srbije pobeze polovina Srba...

GagaNS:
Naravno pošto već tako RAZMIŠLJATA, kako ti kažeš!
Za početak moglo bi se malo više razmišljati o pismenosti našeg naroda. Recimo da se uvede zakon koji uči građane a pre svega one koji se bave javnim poslovima ( voditelje, glumce...) pravilnom govoru, pošto se brinem da li će se naši naslednici sa juga i severa sporazumeti. Mislim da je to pravi problem. Pisanje ćirilice i latinice je savladao svako ko je završio osnovnu školu i oba pisma svi znamo i koristimo ih po želji ili potrebi ali se iskreno bojim da veliki broj ljudi uopšte i ne mari kako govori. E to već jeste problem, a najgore od svega je što ne umeju da govore pravilno ni oni koji treba da nas uče. Treba uvesti neki zakon tipa da se u svim školama uvede Dikcija kao jedan od važnijih predmeta, šta o tome mislite? U pismenom se već nismo složili, ja sam za da ostane kako jeste, a što se usmenog tiče, na vama je da komentarišete.
Veliki pozdrav

Sestro...
Vidim da si ekspert za zakone...
Ti bi sve zakonima propisivala, jel da?
Kada malo bolje proucis pravo, shvatices da se ne moze SVE propisivati nikakvim zakonima...
Kladim se da si i ekspert za sve ostalo...

S.M.BG:
Poštovani postavljaču teme:
Profesor sam na filološkom fakultetu ( čisto da se razumemo) i morao sam da pročitam ovu temu iako mi deluje besmisleno.

I mira Markovic je bila profesor na fakultetu... I Seselj...
Sta mene briga sta tebi deluje? Nek ti i dalje deluje...

S.M.BG:
Umesto da se zalažeš ( kad se već zalažeš) za neke stvari koje zaista imaju smisla, tebi je očigledno dosadno pa onda izmišljaš nešto.

A jel...
A ti si taj koji ces da kazes sta ima smisla a sta nema, jel da?

S.M.BG:
Ne bih se složio sa tobom ( razloga je mnogo i veruj mi svi su opravdani).

Opet me bas briga sto se ti ne slazes sa mnom...
I ne verujem ti. Sto moram da ja tebi verujem da ima razloga?

S.M.BG:
Nisi u pravu jer kad stavimo oba pisma u isti rang kroz neko vreme opet će se naći neko pametan da traži da se ćirilica i ne piše, šta će nam!?
Sto nisam u pravu?
Ako si profesor folologije to znaci da si zavrsio filoloski fakultet a tamo su te naucili da su u srpskom jeziku cirilica i latinica ravnopravna pisma, jel da?

S.M.BG:
Biće besmisleno pisati ćirilicu ko što je besmisleno zablagodariti nekome umesto zahvaliti ( vole ljudi tuđe više nego svoje pa to ti je).

Produkcija sesira u Makedoniji je porasla za 17,5%.
Ova recenica ima veze sa temom isto koliko i tvoja...

S.M.BG:
Samo ti piši latinicom i super je što to možemo ( da koristimo dva pisma) ali ćirilica je osnov i naša je i tačka.

Tako je i jedna zena odgovorila Isaku Njitnu kad je on objasnio da svet nije ploca i da ploca ne stoji na 4 kornjace...

Usput, nas osnov je glagoljica a ne cirilica...

S.M.BG:
Druga stvar, nije u redu da vređaš ljude koji ovu temu čitaju i koji su dosta toga pametnog ovde rekli, ali to, kako se odnosiš prema drugima, to je već stvar vaspitanja.

Nije lepo.
Samo ne znam gde sam ja to vredjao ikoga...
Al slazem se da nije lepo vredjati ljude...

S.M.BG:
Sa Gagom bih se složio oko dikcije jer na prste možemo da prebrojimo one koji umeju pravilno da govore u našoj zemlji, a svi bi hteli nešto da kažu.

Oooo.. jos jedan "uvodjac" zakona...

S.M.BG:
Uzgred, nemoj se truditi da mi odgovoriš svojim uvredama jer me tvoj odgovor i ne zanima, tako da ga neću ni pročitati.

Ovo ni ne odgovaram tebi "profesore", nego odgovaram da drugi ljudi vide kakve "profesore" imamo...

Ivamil:
Све је то лепо и сви сте пуни ових или оних аргумената и сви сте мање више за ово или оно писмо, али ако смем да приметим сви ви и даље, па чак и у овом форуму, пишете латиницом. Толико о искреној борби за ћирилично писмо.

Pa to samo znaci da vecina Srba vise voli da pise latinicom.

Ivamil:
Значи, може некако да прође ћирилица али кад дође до потписа не дирај им латиницу.

Ne diraj...

Ivamil:
Треба ми да знамо и једно и друго писмо. И још по неко, што да не?

Naravno.
Ako Srbi pocnu da pisu nekim novim pismom - nema potrebe da iko govori da cemo propasti i nestati...
Jezik i pisma se menjaju...

Ivamil:
Али помислите шта би Грци или Кинези нпр. дали да имају једну тако од нас запостављену ћирилицу?

Ja mislim da bi dali sve pare ovoga sveta...

Ivamil:
Покушавају вековима да изврше реформе али без већих резултата.

Ali zato smo ih prevazisli sve...
Prvo su Grci nama dali cirilicu (koja ima jedno 80% slova IDENTICNO kao i grcki alfabet i latinica) i onda smo je mi Srbi proglasili za srpsko pismo iako njome pisu i X drugik naroda, sto slovenskih a sto neslovenskih.
I onda, kada je Vuk reformisao cirilicu, pojavili su se identicni ljudi kao i sada ovde sa njihovim idejama kojim bi da zaustave vreme: "propascemo", "nestacemo"...

Ivamil:
И данас ћете у грчким новинама ранга наше"Политике" видети да има огромних грешака у правопису.

Nisu ukljucili spell checker...
A u nasim novinama uopste nema pravopisnih gresaka????
Ima ih vise nego u drugim jezicima ! Pogledaj ovde kako ljudi pisu. pogledaj kako pisu deca koja izadju iz skola...

Ivamil:
Па када учени људи и лингвисти нису у стању да науче своје писмо ( а правила за писање нема) како онда очекивати од средње или ниско образованог грађанина?

Pa koja je poenta?
Daj da uvedemo zakon... I da streljamo sve koji ne pisu kako ti zelis.

Ivamil:
И тако закључак би могли извући и гледајући два детета која завиде оном другом на нечему што овај нема. Нама је изгледа увек све било боље и лепше и више смо поштовали оно што је туђе него што је наше.

A cirilica je "nasa"?
Srbi su je izmislili?
Jedino Srbi pisu njome?
Po cemu je ona nasa a nije i ruska ili mongolska?

Ivamil:
Нико на свету више не гази по свом него ми Срби.

I latinica je "nasa". Nije to samo cirilica.
Ti predlazes da gazimo latinicu da bismo "sacuvali" cirilicu...

Ivamil:
Зар немате осећај да нам се смеју?!

Nemamo taj osecaj.
Ali se zato smeju "cirilizatorima" koji bi da proteraju latinicu iz srpskog jezika pozivajuci se na "cuvanje" cirilice, ne shvatajuci da to nije posao nikakve drzave i slicno nego vremena.
Ako Srbi ne zele da pisu cirilicom - nikakvi zakoni nece promeniti to. Ako zele da pisu arapskim pismom sutra - tako ce pisati.
Sloboda.

Σ:
Ivamil:
Све је то лепо и сви сте пуни ових или оних аргумената и сви сте мање више за ово или оно писмо, али ако смем да приметим сви ви и даље, па чак и у овом форуму, пишете латиницом. Толико о искреној борби за ћирилично писмо.

Pa to samo znaci da vecina Srba vise voli da pise latinicom.

Ivamil:
Значи, може некако да прође ћирилица али кад дође до потписа не дирај им латиницу.

Па "Secret agent-у", што си ти нервозан.....Ова тема те баш погађа, јел' да? Немој толико да се узрујаваш јер нећеш ништа променити. Једноставно не можеш ти то. Немаш оно што је потребено- МОЋ!!!!Још нешто, врло си груб у разговору(дописивању) са неким кога ни не познајеш. А можда да кренемо прво од личне културе и васпитања па ако икада успемо да се култивишемо можда успемо и да урадимо нешто поводом писма. Видим живиш далеко. Нема везе где живиш, колико новца имаш човек у бити остаје оно што је био и пре тога. Јер бити џентлмен не значи имати пара то је много више.

Ne diraj...

Ivamil:
Треба ми да знамо и једно и друго писмо. И још по неко, што да не?

Naravno.
Ako Srbi pocnu da pisu nekim novim pismom - nema potrebe da iko govori da cemo propasti i nestati...
Jezik i pisma se menjaju...

Ivamil:
Али помислите шта би Грци или Кинези нпр. дали да имају једну тако од нас запостављену ћирилицу?

Ja mislim da bi dali sve pare ovoga sveta...

Ivamil:
Покушавају вековима да изврше реформе али без већих резултата.

Ali zato smo ih prevazisli sve...
Prvo su Grci nama dali cirilicu (koja ima jedno 80% slova IDENTICNO kao i grcki alfabet i latinica) i onda smo je mi Srbi proglasili za srpsko pismo iako njome pisu i X drugik naroda, sto slovenskih a sto neslovenskih.
I onda, kada je Vuk reformisao cirilicu, pojavili su se identicni ljudi kao i sada ovde sa njihovim idejama kojim bi da zaustave vreme: "propascemo", "nestacemo"...

Ivamil:
И данас ћете у грчким новинама ранга наше"Политике" видети да има огромних грешака у правопису.

Nisu ukljucili spell checker...
A u nasim novinama uopste nema pravopisnih gresaka????
Ima ih vise nego u drugim jezicima ! Pogledaj ovde kako ljudi pisu. pogledaj kako pisu deca koja izadju iz skola...

Ivamil:
Па када учени људи и лингвисти нису у стању да науче своје писмо ( а правила за писање нема) како онда очекивати од средње или ниско образованог грађанина?

Pa koja je poenta?
Daj da uvedemo zakon... I da streljamo sve koji ne pisu kako ti zelis.

Ivamil:
И тако закључак би могли извући и гледајући два детета која завиде оном другом на нечему што овај нема. Нама је изгледа увек све било боље и лепше и више смо поштовали оно што је туђе него што је наше.

A cirilica je "nasa"?
Srbi su je izmislili?
Jedino Srbi pisu njome?
Po cemu je ona nasa a nije i ruska ili mongolska?

Ivamil:
Нико на свету више не гази по свом него ми Срби.

I latinica je "nasa". Nije to samo cirilica.
Ti predlazes da gazimo latinicu da bismo "sacuvali" cirilicu...

Ivamil:
Зар немате осећај да нам се смеју?!

Nemamo taj osecaj.
Ali se zato smeju "cirilizatorima" koji bi da proteraju latinicu iz srpskog jezika pozivajuci se na "cuvanje" cirilice, ne shvatajuci da to nije posao nikakve drzave i slicno nego vremena.
Ako Srbi ne zele da pisu cirilicom - nikakvi zakoni nece promeniti to. Ako zele da pisu arapskim pismom sutra - tako ce pisati.
Sloboda.

Еј стварно ме мрзи да нон стоп пребацујем са писма на писмо на рачунару, међутим ја увек пишем ћирилицом када пишем руком. Будући да сам професор у средњој школи то радим сваки дан, а и прибатно ми је ћирилица некако много лепша и лакша.
Латиницом се служим само за енглески језик и за ово куцкање због лењости

jelenakatic:
Еј стварно ме мрзи да нон стоп пребацујем са писма на писмо на рачунару, међутим ја увек пишем ћирилицом када пишем руком. Будући да сам професор у средњој школи то радим сваки дан, а и прибатно ми је ћирилица некако много лепша и лакша.
Латиницом се служим само за енглески језик и за ово куцкање због лењости

Јелена и ја сам професор и завршила сам језике на Филолошком, али та лењост........
Слажем се да се латиницом брже пише и ручно и на рачунару, али је ћирилична слова много лепше изгледају.
И цела ова прича око употребе овог или оног писма....
Сигурна сам да је добор знати што више писама као и страних језика. По томе смо, мислим јединствени у свету. Ако одете у Аустрију или Немачку можете причати само и искључиво на немачком,ако сте у Енглеској Енглези ће комуницирати само на енглеском, а у Француској на француском. И не само да не желе или не знају друге језике већ се и згрозе кад чују неки други који није њихов матерњи. Укратко тешко оном који хоће да путује по Европи а не научи претходно основу за споразумевање управо на језику који је званичан у тој држави. А ми.....
Излазимо у сусрет странцима, покушавамо да комуницирамо на њиховом језику без обзира да ли је та комуникација резултат потребе или задовољства. Вероватно велики утицај на овакво понашање има и наш менталитет. Али добро...
Мислим да је много већа опасност по опстанак нашег језика у целини употреба туђица него употреба писма.
Будући да сам по професији филолог веома ми смета све већа употреба страних речи. Постоје лепе и адекватне речи за скоро сваку страну. Присуствовала сам једном састанку на коме је било речи о употреби одређених апликација на рачунару где сам чула речи као што су: максимизирање, минимизирање, сејвовање....Помислила сам да половина присутних, који иначе раде на рачунару механички и не знајући заправо шта која функција значи и чему служи, ништа не разумеју. Изашли су са састанка збуњенији него кад су ушли. Ја разумем да ни један језик није непроменњив и да се они неумитно формирају под утицајем других језика и многих мање или више успешних реформи, али исто тако треба бити паметан па правити селекцију шта је добро а шта лоше; шта треба прихватити а шта не.Ипак није све добро што долази са Запада. Надам се не вређам нашег узаврелог поборника латинице јер нисам сигурна да бих желела да се опет "дигне".

Mislim da postavljač teme ima pravo da treba dozvoliti i latinicu kao službeno pismo,jer praktičnije je kada se može sporazumjevati na dva pisma nego na jednom.
To insistiranje naćirilici treba da bude u školama gdje će se svako naučiti da piše ćirilicom (kao i latinicom),a ne u administraciji,tj.državnoj službi,
jer kad bi čovjek još o tom mor'o da razmišlja,bilo bi strašno,efikasnost se gubi,
administracija je ionako pregolema.
Zamislite kako neki biznis plan propada jer lik koji podnosi neki zahtjev državi ne zna ćirilicu,pa se pojavi puno takvih,pa to su gubici u $...

Mene lično nervira knjiška obrazovanost koja nije u toku sa živim dešavanjima u narodu,
podsjeća me na Vukovu borbu za narodni jezik kada su ti tzv.intelektualci redom bili protiv nar.jezika.

A možda si ti samo iskompleksiran i krivo ti je što sa svojom pričom nisi stekao svetsku slavu.
Tema koju si postavio zaista je toliko nebitna za život bilo koga od nas. Svi smo oba pisma dobro savladali i pišemo ih po želji i potrebi a ono o čemu ja govorim nisu zakoni već POTREBA (mislim na usmeno izražavanje), koja bi nam mogla biti od koristi. Što si mi se ti toliko zabrinuo za latinicu, stvarno počinjem da mislim da ti je teško ćirilicu da naučiš pa želiš da postaviš ZAKONE (a ovamo kao ja postavljam zakone).
Ah uzgred, nešto da ti citiram:
Iz epohe nastanka slovenske pismenosti ostale su DVE azbuke, danas poznate a to su: glagoljica i ćirilica. Jedino pitanje koje se postavlja je: Koja je od ove dve azbuke starija?
U daljem tekstu (da ti sad ne bih sve kucala ako si ikada nešto učio o pismenosti Slovena, verovatno znaš) govori se da je jedna od njih, prvo i spada među najsavršenija pisma do tada stvorena. Kasnije kao što znaš ćirilica je reformisana i imamo je danas ovakvu kakva je. Nigde i nikada nisam čula da je latinica nastala usavršavanjem ćirilice, tako da ne vidim baš neku poentu u tolikoj opsesiji latinicom. U celom tekstu ne naiđoh nigde ni da se pominje tvoje omiljeno pismo. Moguće je da za to postoji razlog a ti o tome misli pre nego što me ponovo stručno napljuješ. Izgleda da se ćirilica sama odabrala za srpsko pismo a latinica mu dođe tu negde pride. Meni to apsolutno ne smeta ne znam zašto si se ti uspaničio zbog toga kao pred klanje.
A tebi bi možda bilo zanimljivo ako bi recimo deca učila u prvom razredu svaki dan po jedno slovo ali na dva načina, onako uporedo, možda je to ta ravnopravnost koju ti želiš. Mislim, o kojoj ravnopravnosti govoriš? Ja još nisam čula da su nekog obesili zbog korišćenja latinice. Ne brini nije ugrožena.

A možda si ti samo iskompleksiran i krivo ti je što sa svojom pričom nisi stekao svetsku slavu.
Tema koju si postavio zaista je toliko nebitna za život bilo koga od nas. Svi smo oba pisma dobro savladali i pišemo ih po želji i potrebi a ono o čemu ja govorim nisu zakoni već POTREBA (mislim na usmeno izražavanje), koja bi nam mogla biti od koristi. Što si mi se ti toliko zabrinuo za latinicu, stvarno počinjem da mislim da ti je teško ćirilicu da naučiš pa želiš da postaviš ZAKONE (a ovamo kao ja postavljam zakone).
Iz epohe nastanka slovenske pismenosti ostale su DVE azbuke, danas poznate a to su: glagoljica i ćirilica. Jedino pitanje koje se postavlja je: Koja je od ove dve azbuke starija?
U daljem tekstu (da ti sad ne bih sve kucala ako si ikada nešto učio o pismenosti Slovena, verovatno znaš) govori se da je jedna od njih, prvo i spada među najsavršenija pisma do tada stvorena. Kasnije kao što znaš ćirilica je reformisana i imamo je danas ovakvu kakva je. Nigde i nikada nisam čula da je latinica nastala usavršavanjem ćirilice, tako da ne vidim baš neku poentu u tolikoj opsesiji latinicom. U celom tekstu ne naiđoh nigde ni da se pominje tvoje omiljeno pismo. Moguće je da za to postoji razlog a ti o tome misli pre nego što me ponovo stručno napljuješ. Izgleda da se ćirilica sama odabrala za srpsko pismo a latinica mu dođe tu negde pride. Meni to apsolutno ne smeta ne znam zašto si se ti uspaničio zbog toga kao pred klanje.
A tebi bi možda bilo zanimljivo ako bi recimo deca učila u prvom razredu svaki dan po jedno slovo ali na dva načina, onako uporedo, možda je to ta ravnopravnost koju ti želiš. Mislim, o kojoj ravnopravnosti govoriš? Ja još nisam čula da su nekog obesili zbog korišćenja latinice. Ne brini nije ugrožena.

Према још важећем Уставу, у Републици Србији у званичној употреби је српски језик и ћирилично писмо.

Тако би требало да стоји и у новом уставу, ако икада буде донет.

Елем, ако се одрекнемо ћирилице - одрекли смо се своје традиције. Ако се, пак, одрекнемо латинице - аутоматски смо је препустили некаквим Хрватима, Бошњацима, Црногорцима, итд.

Другим речима, И ЋИРИЛИЦА И ЛАТИНИЦА СУ СРПСКА ПИСМА, али је ћирилица тренутно УГРОЖЕНА, и зато је треба НЕГОВАТИ!

Ivamil:
Па "Secret agent-у", што си ти нервозан.....Ова тема те баш погађа, јел' да? Немој толико да се узрујаваш јер нећеш ништа променити. Једноставно не можеш ти то. Немаш оно што је потребено- МОЋ!!!!Још нешто, врло си груб у разговору(дописивању) са неким кога ни не познајеш. А можда да кренемо прво од личне културе и васпитања па ако икада успемо да се култивишемо можда успемо и да урадимо нешто поводом писма. Видим живиш далеко. Нема везе где живиш, колико новца имаш човек у бити остаје оно што је био и пре тога. Јер бити џентлмен не значи имати пара то је много више.

Seko uopste nisam nervozan...
A jesi ti mala radikalka, a?

Niti se ja uzrujavam niti me tema nesto posebno pogadja. Pravo da ti kazem - zabole me za vas sve... ja zivim u Americi i pisem latinicom a ti pisi vincanskim pismom ako zelis (tj. ako ti neko utuvi u glavu da je upravo to pismo prvo srpsko...

I necu ja nista da menjam, noge ce Srbi da menjaju ako zele, a ako ne zele nece da menjaju. Trenutno Srbi vise vole da pisu latinicom...
Nikakva moc nema veze sa ovim.
I nisam grub u dopisivanju.
Sve si pogresila...

Vidis, toliko tvojih reci a poente nema...

Ivamil:
Јелена и ја сам професор и завршила сам језике на Филолошком, али та лењост........
Слажем се да се латиницом брже пише и ручно и на рачунару, али је ћирилична слова много лепше изгледају.

Tebi !
Ali npr. meni upravo latinica izgleda lepse.
To je stvar licnog izbora i tako i treba da ostane. neka svako pise kako god zeli.

Ivamil:
И цела ова прича око употребе овог или оног писма....
Сигурна сам да је добор знати што више писама као и страних језика.
Govori se o cirilizatorima i nametanju cirilice ljudima koji je ne zele a ti pises kako je dobro da se znaju jezici...
Isto je i dobro da se jede voce i povrce ali to nije tema ...

Ivamil:
По томе смо, мислим јединствени у свету.
Po cemu smo jedinstveni u svetu?
Ako mislis da jedini imamo dva ili vise pisama - nisi u pravu.

Ivamil:
Ако одете у Аустрију или Немачку можете причати само и искључиво на немачком,ако сте у Енглеској Енглези ће комуницирати само на енглеском, а у Француској на француском.
I ovo nije tacno.
Em nije tema em i nije tacno. U Engleskoj ljudi govore i irskim, velskim, skotskim...
U Francuskoj bretonskim, korzikanskim, katalonskim...
U Nemackoj govore i luzicko srpskim, poljskim ...
Ali ni ovo nema veze sa temom...

Ivamil:
И не само да не желе или не знају друге језике већ се и згрозе кад чују неки други који није њихов матерњи.
Totalno netacno.
A sto ne pokazes na primeru npr. Spanije koja ima zvanicne jezike: kastiljanski, katalonski, baskijski...
Ili Belgije koja koristi: valonski, flamanski, nemacki, holadnski i francuski...
Ili Svajcarska koja koristi nemacki, francuski, italijanski i retoromanski...

Ivamil:
Укратко тешко оном који хоће да путује по Европи а не научи претходно основу за споразумевање управо на језику који је званичан у тој држави. А ми.....
Излазимо у сусрет странцима, покушавамо да комуницирамо на њиховом језику без обзира да ли је та комуникација резултат потребе или задовољства. Вероватно велики утицај на овакво понашање има и наш менталитет. Али добро...

Pa normalno je da kad putujes u drugu zemlju da naucis jezik te zemlje... Ne ocekujes valjda da nemci govore srpski kad ti ides tamo?

Ivamil:
Мислим да је много већа опасност по опстанак нашег језика у целини употреба туђица него употреба писма.

A ja ne mislim tako.
Prvo, nas jezik VEC ima X tudjica pa to nije nikakva "opasnost" za nas jezik.
Drugo, svaki jezik (pa i nas) se razvija SAM i reci same ulaze i izlaze iz njega i NIKO to ne moze da spreci.
Tri, nikakva opasnost ne preti nasem jeziku.

Ivamil:
Будући да сам по професији филолог веома ми смета све већа употреба страних речи.
Kakve veze ima to sto si ti filolog?
Znaci ako sam ja klavirstimer onda je moja rec najvaznija za stimovanje klavira?
Ti imas pravo na misljenje ali nemoj da se pozivas na to sto si ti filolog...
I ja sam pravnik i kompjuterski ekspert pa se nikad ne pozivam na to kad sa nekim polemisem.

Na kraju meni ne smeta to sto u sroki jezik dolaze strane reci.

Ivamil:
Постоје лепе и адекватне речи за скоро сваку страну.
Pa ti ih koristi. Niko te ne bije i niko ti ne zabranjuje da ih koristis...

Ivamil:
Присуствовала сам једном састанку на коме је било речи о употреби одређених апликација на рачунару где сам чула речи као што су: максимизирање, минимизирање, сејвовање....
Помислила сам да половина присутних, који иначе раде на рачунару механички и не знајући заправо шта која функција значи и чему служи, ништа не разумеју. Изашли су са састанка збуњенији него кад су ушли.

A zamisli kako li je tek ljudima koji npr. dodju na seminar o medicini... a tamo sve na latinskom...
Predlozi da se predje na nas srpski jezik...

Ivamil:
Ја разумем да ни један језик није непроменњив и да се они неумитно формирају под утицајем других језика и многих мање или више успешних реформи, али исто тако треба бити паметан па правити селекцију шта је добро а шта лоше; шта треба прихватити а шта не.

'Oces ti da budes ta koja ce da pravi selekciju?
Ili neka grupa ljudi?
Shvati da ce jezik SAM da napravi selekciju jer je jezik ziv i svakodnevno se menja.

Ivamil:
Ипак није све добро што долази са Запада.

A ko je to rekao ikada?

Ivamil:
Надам се не вређам нашег узаврелог поборника латинице јер нисам сигурна да бих желела да се опет "дигне".

Ne vredjas nikoga...
Samo cini mi se da ne znas o cemu pricas...
Tema je nametanje cirilice ljudima koji zele da pisu latinicom a ti nam ovde ocita nekakov (polunetacno) predavanje o jezicima, seminarima i babaam i zabama...

Ovo o "dizanju" ne bi' da komentarisem...

GagaNS:
A mozda si ti autisticna... Mozda si glupa... mozda nisi normalna... Mozda...

GagaNS:
Tema koju si postavio zaista je toliko nebitna za život bilo koga od nas.
Pa sto onda odgovaras na nebitne teme? Sta te je to nateralo da napises ovaj post ako ti je nebitno?

GagaNS:
Svi smo oba pisma dobro savladali i pišemo ih po želji i potrebi a ono o čemu ja govorim nisu zakoni već POTREBA (mislim na usmeno izražavanje), koja bi nam mogla biti od koristi.
Kome to "nama"?
zasto trpas u isti kos sebe i druge. Sta drugi imaju sa tobom?
Ako ti imas potrebu da pises cirilicom - pisi.
Ja, ako zelim da pisem latinicom - pisacu, i nikakav zakon me nece naterati da pisem cirilicom.

GagaNS:
Što si mi se ti toliko zabrinuo za latinicu, stvarno počinjem da mislim da ti je teško ćirilicu da naučiš pa želiš da postaviš ZAKONE (a ovamo kao ja postavljam zakone).
A jel bas "stvarno" mislis?

GagaNS:

Glagoljica.

GagaNS:
U daljem tekstu (da ti sad ne bih sve kucala ako si ikada nešto učio o pismenosti Slovena, verovatno znaš) govori se da je jedna od njih, prvo i spada među najsavršenija pisma do tada stvorena.

Draga GagoNS...
Ocigledno je da mesas pismo i PRAVOPIS.
Kod nas vazi (netacno) da je srposki pravopis najsavrseniji jer propagira: jedno slovo - jedan glas.
To nema nikakve veze sa pismom.
A uzgred, cirilica je nastala na osnovu grckog alfabeta i ako se malo bolje udubis, uocices da ima jedno 80% slova IDENTICNO sa grckim alfabetom...

GagaNS:
Kasnije kao što znaš ćirilica je reformisana i imamo je danas ovakvu kakva je. Nigde i nikada nisam čula da je latinica nastala usavršavanjem ćirilice, tako da ne vidim baš neku poentu u tolikoj opsesiji latinicom.

Al' je zato cirilica nastala preko grckog pisma, bsa kao sto je i latinica nastala iz grckog pisma

GagaNS:
U celom tekstu ne naiđoh nigde ni da se pominje tvoje omiljeno pismo.

A to je?

GagaNS:
Moguće je da za to postoji razlog a ti o tome misli pre nego što me ponovo stručno napljuješ. Izgleda da se ćirilica sama odabrala za srpsko pismo a latinica mu dođe tu negde pride. Meni to apsolutno ne smeta ne znam zašto si se ti uspaničio zbog toga kao pred klanje.

Pa upravo je medju Srbima u VELIKOJ vecini latinica... A ne cirilica... Ne znam odakle ti podatak da se cirilica sama odabrala da bude srpsko pismo a da je latinica negde tu...
Ako pazljivo procitas pravopis srpskog jezika ili se okrenes oko sebe uocices da je u srpskom jeziku cirilica RAVNOPRAVNA sa latinicom.
Dakle u srpskom jeziku postoje DVA pisma.

GagaNS:
A tebi bi možda bilo zanimljivo ako bi recimo deca učila u prvom razredu svaki dan po jedno slovo ali na dva načina, onako uporedo, možda je to ta ravnopravnost koju ti želiš.

Ne GagoNS.
Nego neka drzava NE odredjue gradjanima koje je tzv. :sluzbeno" pismo jer tako nesto ne postoji u normalnim drzavama sveta... Jezik i pismenost spadaju u pitanja kulture a kultura se sama slobodno razvija bez upliva drzave ...

GagaNS:
Mislim, o kojoj ravnopravnosti govoriš? Ja još nisam čula da su nekog obesili zbog korišćenja latinice. Ne brini nije ugrožena.

Nisu obesili ali je zato SAMO i ISKLJUCIVO cirilica zastupljena u SVIM drzavnim dokumentima, imenima ulica, licnim kartama, pasosima, itd...

Pobunjenik:
Према још важећем Уставу, у Републици Србији у званичној употреби је српски језик и ћирилично писмо.

Тако би требало да стоји и у новом уставу, ако икада буде донет.

Ne bi tako trebalo da bude.
Trebalo bi da ili:
-pise da su oba pisma ravnopravna, ili da
-ne pise nista o pismima.

Inace, pozivanje na vazeci ustav je neukusno.
Tako se i nacista poziva na zakone i ustav po kojima su se ubijali Jevreju, komunisti se pozivaju na zakone i ustave po kojima su oduzimali ljudima imovinu, belci u juznoafrickoj republici su se pozivali na njihove zakone i ustav po kojima je aparthejd bio zvanican i legalan...

Pobunjenik:
Елем, ако се одрекнемо ћирилице - одрекли смо се своје традиције. Ако се, пак, одрекнемо латинице - аутоматски смо је препустили некаквим Хрватима, Бошњацима, Црногорцима, итд.

A sta je to nasa tradicija?
Glagoljica? Nase prvo pismo... Odrekli smo ga se i nista nam se nije desilo.
Crkvenoslovenska cirilica? I njega smo se odrekli prelazeci na Vukovu cirilicu... Opet nam nista nije bilo...
Sad polako prelazimo na latinicu. I nista nam nece biti ni sad.

Pobunjenik:
Другим речима, И ЋИРИЛИЦА И ЛАТИНИЦА СУ СРПСКА ПИСМА, али је ћирилица тренутно УГРОЖЕНА, и зато је треба НЕГОВАТИ!

A ko je to "ugrozava"?
Papa, masoni, iluminati, rotari klub... ?
Ko?

Na kraju, neguj ti cirilicu. Ali PRIVATNO !
Nemoj nametati nekakvim zakonima i ustavima jer je to protivpravno (buduci da su oba pisma u realnosti ravnopravna)

Σ:
Sad polako prelazimo na latinicu. I nista nam nece biti ni sad.

Неће нам ништа бити зато што НАС више неће бити!

Не залажем се ја за некакво наметање ћирилице, већ само за поштовање важећег Устава. Док се не донесе нови, овај актуелни, у коме стоји да је у службеној употреби ЋИРИЛИЦА, мора се поштовати, свидело се то некима или не.

Масони на свом званичним сајту пишу ћирилицом, али оно у шта они верују коси се са очувањем наше традиције. Дакле, они су само део завере која ради на уништењу како ћирилице тако и целог српског језика.

Масони стварају НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК у коме неће бити места никаквим државама, владама, нацијама...Ако нема нација, онда нема ни националних писама! У догледној будућности сви људи ће говорити једним језиком. Моја је претпоставка да тај језик неће бити енглески, како се то сада чини, већ КИНЕСКИ!

Pobunjenik:
Неће нам ништа бити зато што НАС више неће бити!

A kako to da smo evo zivi i zdravi a presli smo sa glagoljice na crkvenoslovensku cirilicu...
Pa smo posle presli sa crkvenoslovenske cirilice na vukovu cirilicu...
I eto postojimo i dan danas...
A potpuno ISTO su pre 150 godina govorili protivnici Vukove cirilice...: nestacemo, propascemo, tradicija, nacionalni identitet (ako napustimo crkvenoslovensku cirilicu)

I nismo nestali.

Pobunjenik:
Не залажем се ја за некакво наметање ћирилице, већ само за поштовање важећег Устава. Док се не донесе нови, овај актуелни, у коме стоји да је у службеној употреби ЋИРИЛИЦА, мора се поштовати, свидело се то некима или не.

Tako su i nacisti govorili...
Mora da se postuje ustav i zakoni kada se ubijaju Jevreji i ostali ljudi ...
Jel, to je bilo po zakonu! I po ustavu.
Isto i u Juznoafrickoj republici. Po zakonu je bilo da su crnci niza rasa...

Ja pricam da je nepravno i nepravedno da ustav propisuje da JEDNO OD DVA RAVNOPRAVNA pisma bude jedino proglaseno za zvanicno (cirilica) a da drugo ravnopravno pismo (latinica) to ne bude.
U pravu postoji nesto sto se zove zabrana diskriminisanja...

Pobunjenik:
Масони на свом званичним сајту пишу ћирилицом, али оно у шта они верују коси се са очувањем наше традиције. Дакле, они су само део завере која ради на уништењу како ћирилице тако и целог српског језика.

Znaci oni su ti koji "ugrozavaju" cirilicu !

Pobunjenik:
Масони стварају НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК у коме неће бити места никаквим државама, владама, нацијама...Ако нема нација, онда нема ни националних писама! У догледној будућности сви људи ће говорити једним језиком. Моја је претпоставка да тај језик неће бити енглески, како се то сада чини, већ КИНЕСКИ!

Da... da ...
Znaci vreme je da se organizujemo i unistimo ih sve tako sto cemo "braniti" nesto sto niko ne zeli...
Uaa masoni... Uaa papa... Uaa iluminati...

Opet nisi odgovroio ko to "ugrozava" cirilicu i kako je to ugozava?

1# Са црквенословенске ћирилице се прешло на Вукову зато што се испоставило да је његова знатно лакша. Подсетио бих да је наше писмо НАЈСАВРШЕНИЈЕ НА СВЕТУ, јер је једно слово - један глас. Не мораш да напишеш пет слова да би изговорио два. Са латиницом је другачији случај. Српска латиница је такође прилично једноставна, али не и једноставнија од ћирилице. Да ли је лакше написати Љ или Lj? Њ или Nj?

2# Какве везе има поштовање Устава Србије са убијањем Јевреја током Другог светског рата?! Значи ли то да нико у свету не би требало да поштује сопствени устав како се, ето, не би јавио ко ће рећи да су се и нацисти залагали за поштовање устава??

Ако присталице латинице буду имали већину приликом доношења новог устава, онда ће и латиница бити званично писмо. До тада, ћирилица остаје једино званично писмо, односно оно које је у службеној употреби.

3# Не могу рећи да су масони једини који угрожавају ћирилицу, али свакако да и они доприносе њеном потискивању. На крају крајева, сам Броз је био масон.

Напад на ћирилицу је започео након Другог светског рата, односно доласком КОМУНИСТА на власт. Тада је наступило тзв. братство и јединсво (можда се то односило на масоне али не и на народе), па се Србима на веома перфидан начин сервирала латиница. Медији су почели да емитују свој програм на латиници, фирме (под контролом Владе, наравно, јер приватних није ни било) су своје називе писали латиницом, у излозима продавница стајали су углавном латинични натписи, тако да смо данас дошли у ситуацију да у самом центру Београда, има преко 90% латиничних натписа.

Настави ли се овако, Срби ће у потпуности изгубити своје писмо!

И на крају, ако се већ толико залажеш за употребу српске латинице, зашто је онда и сам не користиш, макар на овом форуму???

Pobunjenik:
1# Са црквенословенске ћирилице се прешло на Вукову зато што се испоставило да је његова знатно лакша. Подсетио бих да је наше писмо НАЈСАВРШЕНИЈЕ НА СВЕТУ, јер је једно слово - један глас. Не мораш да напишеш пет слова да би изговорио два. Са латиницом је другачији случај. Српска латиница је такође прилично једноставна, али не и једноставнија од ћирилице. Да ли је лакше написати Љ или Lj? Њ или Nj?

A ja bi' tebe podsetio da nije cirilica najsavrsenije pismo nego PRAVOPIS.

Inace se sa crkvenoslovensku cirilicu JEDVA preslo na Vukovu jer su i tad postojali ljudi kao ti, tradiocionalisti koji su svakodnevno govorili "propascemo, nestacemo, bicemo unisteni, mi i nas narod, drzava... bla bla bla..."
Nista od toga se nije desilo...

Pobunjenik:
2# Какве везе има поштовање Устава Србије са убијањем Јевреја током Другог светског рата?! Значи ли то да нико у свету не би требало да поштује сопствени устав како се, ето, не би јавио ко ће рећи да су се и нацисти залагали за поштовање устава??

Pa kada te pita neko ZASTO je SAMO cirilica sluzbeno pismo po ustavu ti odgovaras "pa zato sto je po ustavu"...
Objasnio sam ti da postoje stvari koje su PO ZAKONU I USTAVU a nisu PRAVEDNE I PO PRAVU.

Kako moze nesto sto je ravnopravno da po ustavu ne bude ravnopravno?
Kako neko moze meni da propise da ja moram da pisem cirilicom kad se jezikom sluzim u sluzbene svrhe?
Pripadniku npr. nacionalne manjine je slobodno da pise SVOJIM pismom a Srbima nije dozvoljeno da pisu JEDNIM OD DVA SVOJA RAVNOPRAVNA pisma nego im se nepravno i nepravedno PROPISUJE da se MORAJU sluziti samo cirilicom.

Pobunjenik:
Ако присталице латинице буду имали већину приликом доношења новог устава, онда ће и латиница бити званично писмо.

E ne... Nego ce biti ravnopravno tako da i manjina i vecina mogu da se sluze onim cime ZELE.
Niko ne moze nekome drugom da odredjuje kako ce taj neko drugi raditi.

Pobunjenik:
До тада, ћирилица остаје једино званично писмо, односно оно које је у службеној употреби.

Znaci Srbi koji pisu latinicom nece biti ravnopravni sa Srbima koji pisu cirilicom?
Znas li ti da je po tom istom ustavu zabranjeno i kaznjivo diskriminisanje? Shvatas li ti da krsis ustav time sto promovises neravnopravnost i diskriminaciju?

Pobunjenik:
3# Не могу рећи да су масони једини који угрожавају ћирилицу, али свакако да и они доприносе њеном потискивању. На крају крајева, сам Броз је био масон.

Ahaaaaaa....

Pobunjenik:
Напад на ћирилицу је започео након Другог светског рата, односно доласком КОМУНИСТА на власт. Тада је наступило тзв. братство и јединсво (можда се то односило на масоне али не и на народе), па се Србима на веома перфидан начин сервирала латиница.

jel?
A kako to da je cak i izmedju dva rata latinica bila zvanicno pismo u Kraljevini SHS?

Na kraju, cak da je i istina da su komunisti doneli latinicu ( sto nije tacno, videli smo) - pa sta?
Ko je doneo cirilicu u srpski jezik? Grci!
Izbacili su glagoljicu, kao prvo slovensko pismo...
So what...
Ajde da vratimo vreme unazad i da vratimo glagoljicu...
Ili da vratimo vreme unazad i da isteramo latinicu...

Pobunjenik:
Медији су почели да емитују свој програм на латиници, фирме (под контролом Владе, наравно, јер приватних није ни било) су своје називе писали латиницом, у излозима продавница стајали су углавном латинични натписи, тако да смо данас дошли у ситуацију да у самом центру Београда, има преко 90% латиничних натписа.

Tada je proglaseno da su po pravopisu jezika oba pisma RAVNOPRAVNA.

Pobunjenik:
Настави ли се овако, Срби ће у потпуности изгубити своје писмо!

A nasteve li ovako da zabranjuju ustavom da se u sluzbene svrhe pise latinicom - ISTO CE IZGUBITI SVOJE PISMO - LATINICU (posto je i latinica SRPSKO PISMO)

Pobunjenik:
И на крају, ако се већ толико залажеш за употребу српске латинице, зашто је онда и сам не користиш, макар на овом форуму???

Ne zalazem se za upotrebu srpske latinice nego se zalazem da vi cirilizatori ostavite ljude na miru da sami odluce kojim ce pismom pisati...

Сине, што теби толико смета што се ја борим ЗА ћирилицу? Видиш, мени уопште не смета што се ти залажеш за некакву равноправност српске ћирилице и српске латинице, а при томе не користиш ни једно од та два писма. Заправо, сам си рекао да се ти не залажеш ЗА латиницу већ ПРОТИВ "ћирилизатора". Зато сматрам да је свака даља дискусија на ову тему бесмислена.

Back