Srpska himna

Сасвим довољно да мањине буду уставна категорија као што и јесу, па и је тако требало изабрати томе одговарајућу химну, ако већ "комунистичка" није ваљала.

Колико ја знам, Србија под комунистима и није имала химну? Имала је Хрватска Лијепу нашу, "која није вређала никога", али Србија после 1945. није имала ништа.

Ja sam za to da himna Srbije bude Mars na Drinu. Moze samo instrumental.

Da li je to ok?

Zelim iskreno misljenje.

Tamo daleko je isto ok, ali je Mars na Drinu vise za himnu.

Није, јер је војни марш.

Србија је република са дугом државном традицијом а не војни протекторат или војна хунта.

- - - - - - - - - -

Колико ја знам, Србија под комунистима и није имала химну? Имала је Хрватска Лијепу нашу, "која није вређала никога", али Србија после 1945. није имала ништа.

Тако је.

Poslednja izmena:
„Боже правде“ је званична химна Републике Србије, дефинисана чланом 7 Устава.[1] „Боже правде“ је такође била химна Кнежевине Србије и Краљевине Србије до 1918. године, када је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Предложена верзија текста као химне одређена је законом 11. маја 2009.[2] Изворна песма настала је 1872. године, када је Јован Ђорђевић, инспирисан сатиричном Змајевом Народном химном, написао речи на музику Даворина Јенка, а представљала је завршницу позоришне представе „Маркова сабља“, осмишљене поводом пунолетства Милана Обреновића. Огромна популарност речи и мелодије допринеле су да ова песма постане званична српска државна химна. Композиција Јозефа Хајдна под називом Царска химна имала је великог утицаја на мелодију Даворина Јенка.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Боже_правде

https://sr.wikipedia.org/wiki/Даворин_Јенко

davorin jenko srbin do skrotuma

Dotični Josif Runjanin je, pored muzike za današnju himnu Ustaške, komponovao i pesmu "Rado ide Srbin u vojnike" :hahaha:

Ако консултујеш хрватску Википедију, интернационално познато легло клерофашиста због којег је својевремено формиран комитет страних уредника да би сузбио негирање Холокауста, Јосиф је Јосип и цинцарског је порекла. хахахахха

Ако консултујеш хрватску Википедију, интернационално познато легло клерофашиста због којег је својевремено формиран комитет страних уредника да би сузбио негирање Холокауста, Јосиф је Јосип и цинцарског је порекла. хахахахха

Zavisi od mesta, negde kažu i da je Hrvat, samo još da opravdaju kako je onda komponovao i "Rado ide Srbin u vojnike" :D

Neverovatno je,koliko mnogo ljudi u srbiji,ne voli da cuje istinu,koju vrlo cesto,u svojim postovimas iznosi kolega BLAJBI. Sa velikom radoscu,primio sam povratak
na Forum Krstarice njegove postove,koji uvek vrlo pametno i precizno,iznose sve ono,sto kod nas ne valja,sto nije u duhu demokratskih drustava.Potpuno podrzavam
njegovo protivljenje,da himna koja je kod nas sada u upotrebi,ne pominje nacionalne manjine.Takodje,pominje se u himni Bog,a dobro znamo,da pola naroda u srbiji,
nije religiozno.:rtfm:

Ти само једну ствар са "великом радошћу" примаш...:lol:

Back