Српска ћирилица и српска латиница – Стање и перспективе

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.890
Имајући у виду да је латинично писмо у свом класичном виду вековима било у употреби код Срба-католика, чинећи тако део и српске традиције – али, и због неприлагођености српском и, уопште, словенском гласовном систему која је стварала велике потешкоће у писању – те знајући да су два најпознатија српска филолога 19. века творци његове варијанте која се данас употребљава на већем делу српске земље, с пуним правом тврдимо да је латиница српско писмо. Но, значи ли то да се спокојно можемо препустити поплави латинице којом је захваћен овај остатак остатака Србије, и мирно посматрати изгон ћирилице? Тешко – мада такво насиље доприноси, што би казао Момчило Селић, утврђивању сопства – кључа српске духовне ризнице и ослободитеља народне снаге.

Пошто смо, први пут задуго, у могућности да с лакоћом препознамо неке од наших прекривених непријатеља – а тобожњих бранитеља Српства који су по њега кудикамо штетнији од отворених непријатеља, будући да спречавају оно најважније: освешћивање народа и збијање редова за одсудну борбу – и пошто ни о отвореним непријатељима не можемо више имати илузија да је с њима могућа нека нагодба, или суживот по цену одрицања од себе, тек сада можемо сагледати како му се, на овом фронту, ваљано супротставити.

Наставак на:

http://www.srpskilist.net/gledista/srpska-cirilica-i-srpska-latinica

Пошто смо, први пут задуго, у могућности да с лакоћом препознамо неке од наших прекривених непријатеља – а тобожњих бранитеља Српства који су по њега кудикамо штетнији од отворених непријатеља, будући да спречавају оно најважније: освешћивање народа и збијање редова за одсудну борбу – и пошто ни о отвореним непријатељима не можемо више имати илузија да је с њима могућа нека нагодба, или суживот по цену одрицања од себе, тек сада можемо сагледати како му се, на овом фронту, ваљано супротставити.

Болдовано је веома важно, и политички, не само лингвистички.

И и даље се већини слуђеног и збуњеног народа, очајнички жељног коначно ПРАВЕ и ОДГОВОРНЕ политичке и уопште сваке српске елите, понавља иста грешка, повођење за лажним патриотама...

]

Ово је веома важно, и политички, не само лингвистички.

И и даље се већини слуђеног и збуњеног народа, очајнички жељног коначно ПРАВЕ и ОДГОВОРНЕ политичке и уопште сваке српске елите, понавља иста грешка, повођење за лажним патриотама...

Не одричемо се латинице нити Срба "латинске вере", али чувамо нашу ћирилицу.

Ne mogu da veruje, kakvih zabludjenika ima, koji se bave Cirilica vs Latinica, u cemu je fora, nije mi jasno?

Većina knjiga je napisana na ćirilici, latinica se u skoli skoro ni ne upotrebljava, vec samo na netu fonu kompu i to! (reklame)

Ja pisem pisano cirilicom a stampano latinicom!

И ћирилица и латиница су - српска писма.

Ћирилица, наравно, пре свега, као традиционално српско писмо.

А ово је још једна порука турбоћириличарима, који латиницу проглашавају "хрватским писмом", дајући олако, и издајнички Хрватима оно што никада нису ни имали, језик, а самим тим ни писмо.

И арабица йе срПско писмо, попут латинице. Што значи да ми имамо три равноправна писма.

Ne mogu da veruje, kakvih zabludjenika ima, koji se bave Cirilica vs Latinica, u cemu je fora, nije mi jasno?
Većina knjiga je napisana na ćirilici, latinica se u skoli skoro ni ne upotrebljava, vec samo na netu fonu kompu i to! (reklame)

Већина новоиздатих књига у Србийи йе на хрватской латиници, а не на нашем писму. И гледаше ли ти некада по продавницах, колико има производа са надписом на ћирилици? Можда йедан од педесет, не више. Дотле доведе ваша политика "равноправности" нашега са страним писмом.
Моя порука турболатиничаремъ и домаћим безусловним обожаваоцемъ свега западнога йе да йе (њихова) латиница туђе писмо, писмо Павелића, Артуковића, Љуба Милоша, Петра Брзице, и да се клоне наметања Србом исте. Што нѣйе наше, нѣйе. Повѣст не почиње од вашега Тита. И пустите нас приче о Србах католицих. Ако има койега, нека йе слободно користи, али нас православце нека остави на миру и нека ни не намеће латинско писмо. Ми православци трѣбамо користити свойе писмо потѣкло од нашега православнога наслѣђа.

Ja pisem pisano cirilicom a stampano latinicom!
Мало свойим, мало туђим. Да се страни господари не љуте.

Слично томе, наш човѣк, да би (западном) свѣту доказао ширину свойих ставова и европско опрѣдѣљење, када раскине са девойком трѣба потражити момка. Мало йедно, мало друго, трѣба се трудити бити подйеднако и са свойим и са другим полом. Као прави узорни Европљанин. Све што йе западно ни не трѣба бити страно.:mrgreen:
Нема везе да ли йе мрзко Богу.

Poslednja izmena:
И ћирилица и латиница су - српска писма.

Ћирилица, наравно, пре свега, као традиционално српско писмо.

А ово је још једна порука турбоћириличарима, који латиницу проглашавају "хрватским писмом", дајући олако, и издајнички Хрватима оно што никада нису ни имали, језик, а самим тим ни писмо.

Svaka ti je ka Njegošu!

Latinicu ne treba progoniti:
1. zato što smo već latinično opismenjeni pa je samo po sebi glupo odbacivati latiničnu pismenost i razvijen sistem edukacije; latinična nepismenost danas je tako velik hendikep da predstavlja funkcionalnu nepismenost.

2. zato što imamo mnogo srpske latinične literature (stručna, beletristika, žurnalistika) i tradiciju pisanja latinicom.

3. zato što je to latinica srpskog jezika - stvorena je za srpski jezik (za austrijske katolike, pravoslavce i muhamedance srpskog jezika).

4. zato što dobro poznavanje i čitanje latinice umnogome olakšava učenje stranih jezika; latinična pismenost daje ogromnu prednost u učenju 4 svetska i drugih evropskih jezika.

5. zato što se nalazimo u situaciji u kojoj ne možemo da utičemo da polovina Srba koja živi u inostranstvu nauči ćirilicu; negujući i latinicu, pružamo im priliku da očuvaju srpski jezik, kulturu i duh unutar svojih porodica i zajednica i nakon druge generacije u rasevu.

6. zato što je naša renesansna i barokna književnost dominantno pisana na latinici.

7. zato što su latinicom pisali Srbi katolici.

8. zato što latinično opismenjeni mogu donekle da prate i imaju uvida u sadržaje latiničkih jezika; oni mogu da pročitaju nazive gradova dok putuju Zapadnom i Srednjom Evropom (20-tak zemalja) - prednost kod orijentacije i snalaženja u prostoru; mogu da se snalaze u stranim gradovima - sa nazivima ulica, hotelskog smeštaja, naziva životnih namirnica, administrativnih uputstava i drugih obaveštenja.

9. zato što njeno poznavanje podiže nivo opšte kulture pojedinca.

10. zato što uvozni lekovi, prehrambeni i drugi proizvodi imaju nazive i uputstva na latinici.

11. kompjuterska pismenost ne može bez dobrog poznavanja latinice - komunikacija sa operativnim sistemima i najrazličitijim programskim paketima.

12. latinica je interancionalno pismo i davno je ostvarilo svetski primat, dok ćirilica ima izrazito lokalni karakter.

13. zato što smo mi najzapadnija ćirilička zemlja koja na zapadu i severu graniči sa latiničnim zemljama od kojih, idući zapadno, latinica sve do zapadne američke obale seže; kada napišeš svoje ime i adresu latinicom ono je u velikom broju slučajeva čitljivo i prepoznatljivo.

14. zato što je Crna Gora (sa Srbima u njoj) zadržala srpski jezik i prešla na latinicu.

15. zato što je Hrvatska (sa Srbima u njoj) preuzela srpski jezik i prešla na latinicu.

16. zato što pisanjem latinicom odričemo jezičku posebnost onima koji korste srpski jezik, a pišu isključivo srpskom latinicom (odredba u Ustavu ovu je prednost već donekle narušila).

17. zato što su stotine hiljada Srba i milioni Ukrajinaca pounijaćeni upravo ćirilicom pa se ne treba plašiti da će to u budućnosti biti činjeno latinicom.

18. zato što je znanje prednost, pa su oni koji odbacuju ćirilicu u odnosu na nas hendikepirani.

19. zato što je i današnja srpska ćirilica nastala inicijativnom Austrije za standardizaciju srpskog jezika u Carstvu, kao i srpska latnica.

20. zato što ono što je napisano na srpskoj latinici može 4 puta više čitalaca da razume.

21. zato što Srbi nikada nisu imali problem sa višeazbučjem; u nas su kroz istoriju naporedo postojale (redom) staroslovenska ćirilica i glagoljica; ćirilica i latinica; ćirilica, latinica i arabica (književnost aljamijado); ćirilica i latinica; višeazbučje je specifičnost naše geopolitičke sudbine.

22. zato što nam omogućava da, sem muzikom i filmom, korišćenjem latinice ostvarujemo kulturni uticaj na okolne srbofone države i nacije u pismenom obliku.

23. zato što je Balkan jedan od nekoliko svetskih geopolitičkih čvorova u kojem vlada neprestana fluktuacija moći i uticaja; onaj koji uspeva da sedi na dvema stolicama može da se nada u bolje sutra.

24. zato što je ekonomičnija za upotrebu - u odnosu na ćirilicu, štampana latinica zauzima oko 60% prostora na papiru, a pisana oko 50%.

25. zato što nisi ništa manji Srbin

http://www.krajinaforce.com/
http://dijaspora.wordpress.com/,

ni pravoslavac

http://www.svetapetka.org/latinica/linkovi.html
http://www.istocnik.com/index-l.shtml
http://www.spcoluzern.ch/index.php?lang=srl
http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=368

ako pišeš latinicom.

26. zato što su ljudi koji srčano nameću ekskuzivitet Vukove ćirilice u teškoj kontradikciji budući da upravo oni gotovo bez izuzetka zdušno pljuju po Vuku i njegovom delu.

27. zato što oni koji se za njen progon zalažu priznaju hrvatski, a time po automatizmu i bosanski i crnogorski kao posebne jezike, što je naučna neistina kao što je naučna neistina da Kosovo nije istorijska srpska zemlja; svaki narod ima pravo da naučne činjenice primenjuje u svoju korist - Ćirilovi (Zbiljićevi) skauti se ovog prava odriču.

28. zato što omogućava evropsku latiničnu uzajamnost, odnosno doslovnu transkripciju pojmova iz srpskog jezika u ostale latinične jezike: "Dušan Petrović", "La situazione linguistica attuale nell’area a standard neoštokavi", "ziemlich große mittelserbische Stadte Čačak, Valjevo, Kragujevac, Kraljevo, Užice" itd; izgonom latinice ostavlja se na volju stranim urednicima da sprovedu transkripiciju u svoj jezik ili da koriste transkripciju u latinicu koja više nije srpska - npr. u (sada definitivno) hrvatsku latinicu koja, gle slučajnosti, potpuno odgovara fonemskom sistemu srpskog jezika. Tek negacijom srpskosti naše latinice, odnosno sa izgonom srpske latinice iz javne upotrebe u Srbiji, latinična imena naših gradova biće ispisana na hrvatskom jeziku.

29. zato što su latinicu za srpski jezik prema Vukovoj ćirilici pravili naši neprijatelji da bi nas Srbe deo po deo odrodili i raskomadali, ali nisu računali s tim da ćemo božjim promislom usvojiti latinicu za svoje drugo pismo u samom nacionalnom centru, Beogradu i time im potpuno pokvariti plan. Samo ukoliko i dalje održavamo srpsku latinicu, stvorenu za srpski jezik, mi se suprotstavljamo njenom odsrbljivačkom uticaju. Borci za izgon latinice (Zbiljićevi skauti) pisanje latinicom nazivaju "pisanjem hrvatskim jezikom" pa tako i Srbe koji pišu latinicom nazivaju Hrvatima čime slede rasrbljivački program srpskih neprijatelja.

30. zato što je danas nemoguće obezbediti jedno pismo srpskog jezika - za tako nešto morale bi da se usaglase četiri države u kojima je služben srpski standardni policentrični jezik sa svoje četiri varijante; izgonom latinice priznajemo nesrpskost drugim varijantama srpskog jezika.

Ево опет Мркаља, са његовом латиничарском и противсрбском пропагандом. Ко шта ради, он само смишља глупе и провидне изговоре за латиничење и одрођавање србскога народа, попут папско-натовско-циовских тайних служаба. Да ми йе само знати одакле му (или им) толико врѣмена за смишљање оваквих покрића за свойе циљеве, осим им ако им то нѣйе основно занимање, од койега хлѣб свой насушни зарађуйу.

Kakve veze ima vera sa pismom? pre svega pravoslavni ali oni pravi pravoslavni tj. Hriscani nece gledati na pismo, i nece im smetati ni jedno, a pravoslavcima tradiocionalistima smeta latinica i podsecaju me na Hitlera!

Ма немой! Какав закључак. Ко не мисли као ти, значи да йе Хитлер? По твойих схватањих би онда и муслимани цѣлога свѣта као и католици и протестанти трѣбали користити ћирилицу. А пошто йе не користе, по теби значи да су и они сви фашисти. Ево у Енглеской на примѣр, све сам Хитлер до Хитлера, нико не користи ћирилицу. Срам их било.:zcepanje:

Или я тебе погрѣшно разумех, ти мишљаше да су само православци не користећи туђе писмо Хитлери?

Доста шале. Човѣче, можеш ли ти схватити да ми имамо свойе писмо, ћирилицу и да ни друго нѣйе потрѣбно? Што ће ни прѣко хлѣба погача?

И одакле такав презир према србскоме народу и његовом писму? Види се да ти домаћи "Европљани" изпраше мозак.

Добро речено:ok:
Ја имам неку расистичку теорију да су нам за сва зла које су нас снашла у блиској историји криви "бранитељи србства",који су дошли са самих рубова српства да нама соле памет и да одређују правила о томе ко је србин а ко није.
То је безобразлук.Када ја дођем код некога у кућу ја се понашам по његовим правилима, а не по својим.
Зато се залажем за закон који би забранио бављење политиком и јавним радом онима који нису бар трећа генерација рођених у Србији.
Толико.

Poslednja izmena:
Ма немой! Какав закључак. Ко не мисли као ти, значи да йе Хитлер? По твойих схватањих би онда и муслимани цѣлога свѣта као и католици и протестанти трѣбали користити ћирилицу. А пошто йе не користе, по теби значи да су и они сви фашисти. Ево у Енглеской на примѣр, све сам Хитлер до Хитлера, нико не користи ћирилицу. Срам их било.:zcepanje:

Или я тебе погрѣшно разумех, ти мишљаше да су само православци не користећи туђе писмо Хитлери?

Доста шале. Човѣче, можеш ли ти схватити да ми имамо свойе писмо, ћирилицу и да ни друго нѣйе потрѣбно? Што ће ни прѣко хлѣба погача?

И одакле такав презир према србскоме народу и његовом писму? Види се да ти домаћи "Европљани" изпраше мозак.

Не презирем никога, већ ми је несхватлјив ваш презир према латиници и осталим стварима, На Хитлера ме подсећају они назови православци који су националисти у тим мерама да они могу рећи за неки народ да је Гамад! Е то је мени не схватљиво, чувају своје а све остало мрзе! Мени је све једно којим ћу писмом писати, јер су ми оба добра, и важна, нпр. крстарицу посећују и хрвати и шта онда? они не могу читати ћирилицом (баш се распарвљало о томе на некој теми)

То што ти пишеш је ћирилица о ова којом ја пишем је све само не ћирилица. И остајем при томе да нема везе са вером јер таквим делима показујете да је Бог мали што није.!

Добро речено:ok:
Ја имам неку расистичку теорију да су нам за сва зла које су нас снашла у блиској историји криви "бранитељи србства",који су дошли са самих рубова српства да нама соле памет и да одређују правила о томе ко је србин а ко није.
То је безобразлук.Када ја дођем код некога у кућу ја се понашам по његовим правилима, а не по својим.
Зато се залажем за закон који би забранио бављење политиком и јавним радом онима који нису бар трећа генерација рођених у Србији.
Толико.

А ко каже да си ти уопште Србин. :think:

Не презирем никога, већ ми је несхватлјив ваш презир према латиници и осталим стварима, На Хитлера ме подсећају они назови православци који су националисти у тим мерама да они могу рећи за неки народ да је Гамад! Е то је мени не схватљиво, чувају своје а све остало мрзе! Мени је све једно којим ћу писмом писати, јер су ми оба добра, и важна, нпр. крстарицу посећују и хрвати и шта онда? они не могу читати ћирилицом (баш се распарвљало о томе на некој теми)

То што ти пишеш је ћирилица о ова којом ја пишем је све само не ћирилица. И остајем при томе да нема везе са вером јер таквим делима показујете да је Бог мали што није.!

Човѣче, свѣстан ли си какве безсмислице говориш? Ми се трѣбамо одрећи сопственога писма само због чињенице што неколицина Хрвата, наводно незнайућих ћирилицу долази на ово разговаралиште? Боже свѣти, овакав глуп изговор за прогон ћирилице и латиничење србскога народа йош не чух. Ни сам Мркаљ овако нешто не би извалио!
Хрватом нико не брани долазити овдѣ, они то и чине, али не могу они тражити од нас нити очекивати да се због њих одрекнемо сопственога писма. А нећемо се одрећи ни због тебе, ко год да си.

Када одеш на енглеско, америчко, немачко, француско, или било койе друго западњачко разговаралиште, увѣрен сам да они одмах почињу писати србским йезиком и ћирилицом само због тога што си ти (можда) Србин? Не наравно.

И молим те, реци ми, сматраш ли ти Енглеза, Швеђанина, Арапина или Кинеза, живећега у свойой земљи, фашистом, националистом, нацистом, расистом и томе слично само због чињенице што се служи свойим и само свойим писмом? Или тиме сматраш само Србе? Твойи ставови найвише говоре о теби самом, и о твойой мржњи према србскому народу.

Poslednja izmena:
Човѣче, свѣстан ли си какве безсмислице говориш? Ми се трѣбамо одрећи сопственога писма само због чињенице што неколицина Хрвата, наводно незнайућих ћирилицу долази на ово разговаралиште? Боже свѣти, овакав глуп изговор за прогон ћирилице и латиничење србскога народа йош не чух. Ни сам Мркаљ овако нешто не би извалио!
Хрватом нико не брани долазити овдѣ, они то и чине, али не могу они тражити од нас нити очекивати да се због њих одрекнемо сопственога писма. А нећемо се одрећи ни због тебе, ко год да си.

Када одеш на енглеско, америчко, немачко, француско, или било койе друго западњачко разговаралиште, увѣрен сам да они одмах почињу писати србским йезиком и ћирилицом само због тога што си ти (можда) Србин? Не наравно.

И молим те, реци ми, сматраш ли ти Енглеза, Швеђанина, Арапина или Кинеза, живећега у свойой земљи, фашистом, националистом, нацистом, расистом и томе слично само због чињенице што се служи свойим и само свойим писмом? Или тиме сматраш само Србе? Твойи ставови найвише говоре о теби самом, и о твойой мржњи према србскому народу.

Не, погрешно тумачиш!

Енглези, немци итд немјау друго писму (хајде немци имају готицу али то је ипак латиница)
Није то изговор већ као пример, и не тражим да се ико одрекне ћирилице, нити је се ја одричем, већ поново питам јер одговор не добијам: чему та мржња према латиници! и да нешто сам као србин(не чист)

И КАЖЕМ ДА СМАТРАМ ФАШИСТАМА ОНЕ КОЈЕ МРЗЕ ДРУГЕ И ВОЛЕ СВОЈЕ, И СВЕ БИ ПОБИЛИ САМО ДА ОНИ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНУ; ПА ЕЛ ТО ОДЛИКА ПРАВОСЛАВЉА? УОПШТЕ ХРИШЋАНСТВА? НАРАВНО ДА НИЈЕ!

Не, погрешно тумачиш!

Енглези, немци итд немјау друго писму (хајде немци имају готицу али то је ипак латиница)
Није то изговор већ као пример, и не тражим да се ико одрекне ћирилице, нити је се ја одричем, већ поново питам јер одговор не добијам: чему та мржња према латиници! и да нешто сам као србин(не чист)

И КАЖЕМ ДА СМАТРАМ ФАШИСТАМА ОНЕ КОЈЕ МРЗЕ ДРУГЕ И ВОЛЕ СВОЈЕ, И СВЕ БИ ПОБИЛИ САМО ДА ОНИ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНУ; ПА ЕЛ ТО ОДЛИКА ПРАВОСЛАВЉА? УОПШТЕ ХРИШЋАНСТВА? НАРАВНО ДА НИЈЕ!

Ни ми немамо друго писмо. Само йе ћирилица наша, а хрватска латиница, преплавивша Србийу тек са Титом, йе наша колико йе и енглески йезик наш.
Ти не погрѣшно тумачиш, ми латиницу не мрзимо, односно мрзимо йе колико и клинасто или древноегипатско писмо. Само йе не желимо у свойой земљи йер њой овдѣ мѣсто нѣйе, бар не када йе србски йезик у питању (мањински народи йе трѣбайу користити за свойе йезике)! Свойе писмо имамо, туђе ни не трѣба, а употрѣба странога писма потискуйе употрѣбу нашега йединога писма. Йе ли то тако тешко схватити? И доста више подметања попут поређења са фашизмом. Такве глупости приличе Чеду и његовим следбеникомъ.
Очигледно йе да су у ствари фашисти особе желеће искорѣнити србско писмо и нашу вѣковну културу бесомучним наметањем странога писма, латинице. Вам латиничарем много боље стойи пришивак фашизма него нам, йер йе ваш циљ фашистички, родоистрѣбитељски. Уништење србске ћирилице йе само први корак ка уништењу србскога народа.

Не, погрешно тумачиш!

Наравно, да бисмо доказали како смо толерантни, ми Срби морамо на пример да излазимо у сусрет Хрватима, који не знају ћирилицу (они су наравно толерантни, али нису тако паметни и немају такав интелектуални капацитет да владају и ћирилицом), и морамо да користимо латиницу. Иако нико други то не ради са писмима, ни око нас ни даље од нас, ми, да бисмо пружили доказе да не дај боже не мрзимо, да не бисмо дошли под лупу, ми морамо да идемо много даље од онога што други сматрају прагом достојанства.
А кад већ то радимо, да нас после не би гризла савест, и да не бисмо осећали стид, ми Срби почињемо да лажемо, да измишљамо, да причамо приче о богатству два писма (нико други да се обогати тако осим нас)...

Ја се само бојим да ће нас неко сутрадан прозвати да мрзимо арапско писмо јер га нико у Србији не користи, можда не би било лоше да почнемо и њиме јавно да се служимо...

Da razjasnim: ne govorim za vas! vec za one koje poznajem koji su fanaticu i gledaju kako bi koga odagnali cim primete da koriste cirilicu, znaci pobiti sve!??

Kakvo unistenje kakve su to paranoje? nas niko nece d aunisti a pogotovo ne cirilicu, to sto je lakse pisati latinicom na kompjuteru i stampano to je sasvim normalno. Inace u bosnjaci koriste arabicu za pisanje ''nazovi bosanskog jezika++ tako da imamo i to!

Наравно, никоме никад није било ни на крај памети да нас уништава, то је само наша параноја, ми уопште нисмо угрожени, а поготово ћирилица није угрожена.
На рачунарима је јако тешко писати ћирилицом, јадни Руси и Бугари су јако заостали у рачунарској писмености у односу на напредан и модеран српски народ.

Не није тешко писати, већ стално мењати писмо, зар то није досадно?
Например, када тражиш нешто на нету и куцаш ћирилицом, изађе да не кажем шта! И да то је параноја, то да је ћирилица угрожена, увек се нађе неко ко би неког уништио ето ви би сте уништили латиницу!

А зашто је Вук онда реформисао и латиницу, и прилагодио је нашем изговору?

И то ово расправљање је стварно заблуда!

Не није тешко писати, већ стално мењати писмо, зар то није досадно?
Довољно йе на већини рачунара притиснути СХИФТ + АЛТ како би се са текућега распореда знакова прешло на други. За тако нешто йе потрѣбна цѣла секунда. Зар йе то толико тешко и досадно? То су иначе подразумевана подешавања у Виндоузу.

Например, када тражиш нешто на нету и куцаш ћирилицом, изађе да не кажем шта!
Прѣтраживачи попут Гугла за Србе (њњњ.гоогле.рс) се одлично сналазе са ћирилицом, наша писания прѣтражуйу и налазе странице без обзира да ли су писани нашим писмом или страним.

И да то је параноја, то да је ћирилица угрожена, увек се нађе неко ко би неког уништио ето ви би сте уништили латиницу!
Идеш ли ти човѣче по продавницах? У њих мораш свѣћом тражити производе са надписима на нашем писму. И гледаш ли ти надписе по улицах?
И како те онда нѣйе срамота тврдити да наше писмо нѣйе угрожено? Немой ми само рећи да продавнице нѣсу прављене за Србе, него само за припаднике мањина.
Што се наводнога "уништавања" хрватске латинице тиче, ко од нас икада захтеваше или хоћаше забранити латиницу народомъ чийе йе она писмо, или им наметнути наше писмо, ћирилицу? Ми само бранимо наше писмо од найезде странога. А припадникомь мањинских народа у Србийи нити другим земљам и народомъ нико од нас не покушава наметнути наше писмо. Свако свой йезик трѣба писати свойим писмом.

А зашто је Вук онда реформисао и латиницу, и прилагодио је нашем изговору?
Вѣроватно мислиш на Вука Караџића, полуписмена простака из Тршића, радившега за Аустрийско царство?
Колико я знам, он се не бављаше прѣобликовањем (тако се на србском каже енглеска рѣч "реформ(атион)") хрватске латинице. А чак и да йесте койим случайем, не видим чиме би нас то обавезивало? Он радияше оно што му налагаше његов послодавац Йерней Копитар, високи службеник аустрийске владе, и то се нас не би трѣбало тицати. По твойих накарадних схватањих, да он койим случайем прѣобликоваше арабско, клинасто или кинеско писмо за тршићки йезик, ми бисмо трѣбали данас и њима писати?

Back