mdanon1984:
Izvini Sigma, ali ja zaista ne vidim na koju bi se stranu ova diskusija mogla nastaviti! Stvarno. Nemoj pogresno da me shvatis, ali i ti i ja vec vrtimo stare argumente, a to me zamara. No, u svakom slucaju, sustina mog stava je u tome sto sam protiv svih mogucih konzervativistickih ideja, ali za mene, i za mnoge druge Srbe, cirilica predstavlja mnogo vise od samo pisma. Kao sto ni pravoslavlje nije originalno srpsko, ono je nasem narodu donelo, preko Vizantije, specifican mentalitet, arhitekturu, kulturu itd. Tako za nas cirilica predstavlja i suvise da bismo je jednostavno tek tako izjednacili sa drugim pismom. Latinicu ne osecam kao svoje pismo. Iskreno. Cirilica mi je bliza. To je naravno subjektivno, oprostices, ali ja nisam lingvista, niti sam cak amater u tom polju. Ovo ti kazem kao laik.
Ne zelim da izvlacim argumente poput onog da "su nasi preci pisali cirilicom..." itd, jer izbegavam velike, a prazne reci, ali nikako ne prihvatam guranje u stranu specificnosti naseg naroda. Zatim, vecina ljudi pise latinicom, nazalost, ali to je samo zato sto ona zaista mnogo mnogo zastupljenija u svetu, a tim prakticnija od cirilice. Ali, zaturiti cirilicu bi meni mnogo tesko palo, jer bi (za mene) to bilo zaturanje dela nase istorije. I taj stav cvrsto zastupam. A sto se tice latinice, ona je dosla zajedno sa mnogim negativnim idejama u srbiju, kao sto je jugoslovenstvo (koje je u osnovi divno), komunizam itd. Naravno da latinicu ne smatram "komunistickim" pismom, ali se ona lakse probila zbog istih onih stvari koji su uzrokovali katastrofu naseg naroda. I ne zelim svoj jezik da pisem tim pismom, osim na kompjuteru. Toliko od mene. Pozdrav, Marko.
Najzad si pogodio. U tome se razlikujemo.
Kako ti nije tesko palo sto smo napustili glagoljicu ili crkvenoslovensku cirilicu... Nego ti je bas tesko palo sto sve manje i manje ljudi pise Vukovom cirilicom...
Kazes da je latinica dosla sa negativnim idejama medju Srbe...
Tako su govorili i srpske vodje kada je zeleznica trebalo da dodje u Srbiju. Da je to zlo... da nam ne treba to sto dolazi sa zapada... da ce da pokvari sve...
Sve sto dolazi sa zapada je zlo...
A odakle je dosla cirilica?
I ona je dosla sa strane.
Ti smatras cirilicu i pravoslavlje za nas nacionalni identitet a ja ne smatram.
Jedino mi (Srbi, ali cak i ne svi Srbi) smatramo da je nas nacionalni identitet cirilica i pravoslavlje...
Ostali narodi ne smatraju da je npr. katolicanstvo nacionalni identitet ili latinica...
Jer je to glupo.
Nemacki narod npr. ima 40% protestanata i 40% katolika i nikome ne pada na pamet da kaze da je protestantstvo ili katolicanstvo nemacki nacionalni identitet. Ili latinica.
A Nemci su nekada pisali (i dan danas u malom broju) i goticom.
Skoti i Irci govore engleski a ne skotski ili Irski...
Sve ovo samo potvrdjuje na kom smo mi niskom nivou svesti.
I na kraju zbog ovakvih shvatanja nas svi napustaju.
Izgubili smo Bosnu, Srbi muslimani su postali Bosnjaci, Srbi u Crnoj Gori su postali Crnogorci i sada rade na crnogorskom jeziku, u Vojvodini se javljaju glasovi o vojvodjanskom jeziku...
Nije dovoljno da jednom izgubimo... ni dva puta... ni tri puta... ni cetiri...
Izgleda da ce dovoljno biti dok nas nema.
Kako neko dodje moderan i pokusa da reformise i modernizuje Srbiju, tako se javljaju dezurni dusebriznici koji sve koce.
Reforma skole? ... ne valja.. gubi se tradicionalisticka srpska skola...
Reforma ekonomije i privatizacija? ... ne valja... javljaju se bogatasi... radnici se bune...
Reforma vojske? ... ne valja... nasa vojska je savrsena i najbolja i ne treba da se menja... Pobedili smo ih sve i tako treba i da nastavimo...
I tako dalje...
Nista ne moze da se reformise jer na zalost vecina Srba nece moderno.
Oni zele da zive ovako kako zive.
I onda ona manjina (kao sto sam ja) odlaze iz Srbije i sada nas ima oko 4 miliona van Srbije... I tako ce biti jos duuuugo, duuuugo...
Dok ne nestanemo skroz.
Kazes da bi zaturanje cirilice bilo zaturanje nase i istorije... Pa to isto stoji i za latinicu. I latinica je deo nase istorije. I zaturanje latinice bi isto bilo zaturanje nase istorije.
I na kraju da ti kazem nesto...
Ja nemam nista protiv cirilice.
Samo zelim da budemo slobodni da pisemo kako god zelimo i u sluzbene svrhe.
A sad ako tocak istorije povuce na jednu stranu ... sta da se radi.. necemo propasti...
Ti izgleda smatras da cemo propasti nacisto...
Malo sam promasio temu ali to je samo da bi' docarao kako sve to izgleda.
Po meni nenormalna izjednacavanja Srpstva i pravoslavlja, cirilice, opanaka itd dovodi do propasti Srba.
Nijedan uspesan narod na svetu ne izjednacava sebe sa takvim stvarima.
A posto smo mi izuzetno neuspesni onda i bolje ne zasluzujemo.