Srpska ćirilica i latinica

• Začetnik teme Začetnik teme Recycle Bin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
greyjaguar:
markoBG:
ps - izvini sto stalno menjam nadimke --->

markoBG = mdanon1984

Σ= Recycle Bin (iscaseni borac protiv pravoslavlja, cirilice i svega sto je nacionalno, prvo na B92, a posle na Krstarici) :evil:

greyjaguar= budala
"borac protiv pravoslavlja, cirilice i svega sto je nacionalno"
kakva debilna recenica...
Evo zamisljam se sa sve puskom i u uniformi kako se "borim" protiv pravoslavlja i cirilice...
Cek... evo da bacim bombu na pravoslavlje i cirilicu...
Kakva borba... Pljuste meci i bombe oko nas...

Izvini Sigma, ali ja zaista ne vidim na koju bi se stranu ova diskusija mogla nastaviti! Stvarno. Nemoj pogresno da me shvatis, ali i ti i ja vec vrtimo stare argumente, a to me zamara. No, u svakom slucaju, sustina mog stava je u tome sto sam protiv svih mogucih konzervativistickih ideja, ali za mene, i za mnoge druge Srbe, cirilica predstavlja mnogo vise od samo pisma. Kao sto ni pravoslavlje nije originalno srpsko, ono je nasem narodu donelo, preko Vizantije, specifican mentalitet, arhitekturu, kulturu itd. Tako za nas cirilica predstavlja i suvise da bismo je jednostavno tek tako izjednacili sa drugim pismom. Latinicu ne osecam kao svoje pismo. Iskreno. Cirilica mi je bliza. To je naravno subjektivno, oprostices, ali ja nisam lingvista, niti sam cak amater u tom polju. Ovo ti kazem kao laik.

Ne zelim da izvlacim argumente poput onog da "su nasi preci pisali cirilicom..." itd, jer izbegavam velike, a prazne reci, ali nikako ne prihvatam guranje u stranu specificnosti naseg naroda. Zatim, vecina ljudi pise latinicom, nazalost, ali to je samo zato sto ona zaista mnogo mnogo zastupljenija u svetu, a tim prakticnija od cirilice. Ali, zaturiti cirilicu bi meni mnogo tesko palo, jer bi (za mene) to bilo zaturanje dela nase istorije. I taj stav cvrsto zastupam. A sto se tice latinice, ona je dosla zajedno sa mnogim negativnim idejama u srbiju, kao sto je jugoslovenstvo (koje je u osnovi divno), komunizam itd. Naravno da latinicu ne smatram "komunistickim" pismom, ali se ona lakse probila zbog istih onih stvari koji su uzrokovali katastrofu naseg naroda. I ne zelim svoj jezik da pisem tim pismom, osim na kompjuteru. Toliko od mene. Pozdrav, Marko.

Σ:
greyjaguar:
markoBG:

markoBG = mdanon1984

Σ= Recycle Bin (iscaseni borac protiv pravoslavlja, cirilice i svega sto je nacionalno, prvo na B92, a posle na Krstarici) :evil:

greyjaguar= budala
Evo zamisljam se sa sve puskom i u uniformi kako se "borim" protiv pravoslavlja i cirilice...

Budala je onaj koji odgovara na postove upucene drugima, i to iskljucivo uvredama, a ne argumentima, i bulazni raznorazne gluposti po forumu, kao sto se moze videti iz skoro svakog tvog posta. Inace pozdravi sve baptiste i adventiste u juznoj Kaliforniji, oni se sigurno raduju tvojim postovima i navijaju za tebe. Da, ja sam "budala" koja te odlicno prepoznala. prepoznaj i ti mene, pa mi reci ko sam ja na, recimo, drenik.net forumu? Cik, da te vidim? Nisi to ucio na casovima baptisticke veronauke, je li? :evil:
Recenica ne moze biti debilna, moze biti gramaticki i pravopisno ispravna ili pogresna. Takodje, njen sadrzaj moze biti tacan i pogresan. Debilan moze biti samo covek, za sta si ti zivi dokaz.

Pravoslavlje jeste odavno medju Srbima dobilo nacionalnu dimenziju(kao katolicizam medju Poljacima), a ne malu ulogu u tome je imao sv. Sava koji je postao i prvi arhiepiskop Srpski (1219), kada je i voljom Vaseljenskog patrijarha Srpska(tako se zove, mada ti to ne znas)pravoslavna crkvapostala autokefalna. Ona ima nacionalnu dimenziju i organizaciono i istorijski(dok je duhovno u sferi tradicionalnog hriscanstva, ni po cemu razlicita od bilo koje druge pravoslavne crkve), a ako mi ne verujes, pitaj naseg istaknutog istoricara- medievistu dr Peter Rokaia, koji je, sem sto je autoritet za istoriju sr. veka, privatno Madjar i katolik, pa posto meni kao Srbinu i pravoslavcu ne verujes, neka ti on mirne duse objasni, kad vec ne razumes i ne znas. Pomenuti svetac, koji nije samo nacionalni simbol, je zasluzan i za reformu cirilice krajem XII veka, kao i za vodjenje efikasne diplomatije i stvaranje i ucvrscenje nacionalne drzave i, kako hriscanskog, tako i nacionalnog identiteta medju Srbima. Cirilica jeste nacionalna tradicija, ma sta ti bulaznio po forumu. Zasto se mrznjom i neistinama boris protiv pravoslavlja je jasno svakom ko pazljivije cita moj tekst. Zasto se boris protiv cirilice, takodje.

Evo jedne ilustracije tvojih gluposti:

"2) Kako moze neko pismo koje nisu Srbi izmislili da bude kulturno dostignuce naseg naroda??? Samo zato sto imamo nekoliko slova koje drugi nemaju? Pa to je nonsens. Onda bi svaki narod imao svoje pismo. Nemacka latinica bi bila kulturno dostignuce nemackog naroda jer imaju ö i ü, francuzi imaju ç itd...Gluposti.
Cirilicu niti su izmislili Srbi niti je to srpsko pismo. Nju su izmislili Grci a koriste je mnogo narodi osim Srba.
I latinica je NASE pismo !

Ne moze meni (a ni tebi) NIKO da naredjuje kojim ces se ti pismom sluziti jer je to moje (i tvoje) PRAVO.
Jel sad ti razumes? "

Cirilica ima nacionalnu dimenziju iz vise razloga koji su sasvim ocigledni. Najpre, nju nisu izmislili bilo koji "Grci" nego ucenici Cirila i Metodija,predvodjeni Gorazdom, Klimentom i Naumom. Cirilo i Metodije su vec, kao oci glagoljice, stvorili sezdesetih godina IX veka pismo prilagodjeno fonetski slovenskom jeziku. Iz nje, ali i iz grcke uncijale sa elementima starojevrejskog, samaricanskog i koptskog pisma,redukcijom i usavrsavanjem nastaje u X veku cirilica, kao noviji i savrseniji odgovor na potrebe slovenskih naroda za vlastitim pismom (umesto grckog alfabeta i latinice). Dakle, vec tada, cirilica ima nacionalne (u sirem smislu) dimenzije za sve slovenske narode, i sprecava odrodjavanje Slovena bilo latinizacijom (germanizacijom) bilo helenizacijom.

Danasnje latinica, kakva se nalazi u upotrebi od XIX veka, je nastala zahvaljujuci hrvatskom jezickom reformatoru Ljudevitu Gaju,ocu ilirskog pokreta, koji je preuzeo resenja iz, pre svega, ceskog jezika, a u manjoj meri i drugih slovenskih jezika, ne bi li prilagodio latinicu hrvatskom jeziku. Odatle se ona, tek pre nesto vise od jednog veka preuzima postepeno i medju Srbima. Naravno da svaki narod ima donekle drugacije pismo- engleski nema preglase kao nemacki, nemacki nema sedilju i akcente kao francuski, a francuski nema dijakriticke znake kao ceski. Srpska cirilica je specificna, i dosta se razlikuje od drugih evropskih cirilicnih pisama. Ono sto je najsmesnije, ali i najopasnije je sto nam jedan beslovesni klipan ovde protura ocitu neistinu da pismo nije deo nacionalne tradicije i kulture,te da je sve sto je nacionalno anahrono i pogresno. To je smisao njegovih istupanje, kojima nemam vremena da se bavim.

Da na kraju bude jasno, ja koristim oba pisma ravnopravno, a na forumima pretezno latinicu zbog toga da bi me mogli citati i oni koji ne koriste cirilicu, ili je slabo znaju. Oba pisma imaju svoju primenu i smisao u savremenom srpskom jeziku, ali tradicije vezane za cirilicu su daleko znacjnije i duze.

mdanon1984:
Izvini Sigma, ali ja zaista ne vidim na koju bi se stranu ova diskusija mogla nastaviti! Stvarno. Nemoj pogresno da me shvatis, ali i ti i ja vec vrtimo stare argumente, a to me zamara. No, u svakom slucaju, sustina mog stava je u tome sto sam protiv svih mogucih konzervativistickih ideja, ali za mene, i za mnoge druge Srbe, cirilica predstavlja mnogo vise od samo pisma. Kao sto ni pravoslavlje nije originalno srpsko, ono je nasem narodu donelo, preko Vizantije, specifican mentalitet, arhitekturu, kulturu itd. Tako za nas cirilica predstavlja i suvise da bismo je jednostavno tek tako izjednacili sa drugim pismom. Latinicu ne osecam kao svoje pismo. Iskreno. Cirilica mi je bliza. To je naravno subjektivno, oprostices, ali ja nisam lingvista, niti sam cak amater u tom polju. Ovo ti kazem kao laik.

Ne zelim da izvlacim argumente poput onog da "su nasi preci pisali cirilicom..." itd, jer izbegavam velike, a prazne reci, ali nikako ne prihvatam guranje u stranu specificnosti naseg naroda. Zatim, vecina ljudi pise latinicom, nazalost, ali to je samo zato sto ona zaista mnogo mnogo zastupljenija u svetu, a tim prakticnija od cirilice. Ali, zaturiti cirilicu bi meni mnogo tesko palo, jer bi (za mene) to bilo zaturanje dela nase istorije. I taj stav cvrsto zastupam. A sto se tice latinice, ona je dosla zajedno sa mnogim negativnim idejama u srbiju, kao sto je jugoslovenstvo (koje je u osnovi divno), komunizam itd. Naravno da latinicu ne smatram "komunistickim" pismom, ali se ona lakse probila zbog istih onih stvari koji su uzrokovali katastrofu naseg naroda. I ne zelim svoj jezik da pisem tim pismom, osim na kompjuteru. Toliko od mene. Pozdrav, Marko.

Najzad si pogodio. U tome se razlikujemo.

Kako ti nije tesko palo sto smo napustili glagoljicu ili crkvenoslovensku cirilicu... Nego ti je bas tesko palo sto sve manje i manje ljudi pise Vukovom cirilicom...
Kazes da je latinica dosla sa negativnim idejama medju Srbe...
Tako su govorili i srpske vodje kada je zeleznica trebalo da dodje u Srbiju. Da je to zlo... da nam ne treba to sto dolazi sa zapada... da ce da pokvari sve...
Sve sto dolazi sa zapada je zlo...
A odakle je dosla cirilica?
I ona je dosla sa strane.

Ti smatras cirilicu i pravoslavlje za nas nacionalni identitet a ja ne smatram.
Jedino mi (Srbi, ali cak i ne svi Srbi) smatramo da je nas nacionalni identitet cirilica i pravoslavlje...
Ostali narodi ne smatraju da je npr. katolicanstvo nacionalni identitet ili latinica...
Jer je to glupo.
Nemacki narod npr. ima 40% protestanata i 40% katolika i nikome ne pada na pamet da kaze da je protestantstvo ili katolicanstvo nemacki nacionalni identitet. Ili latinica.
A Nemci su nekada pisali (i dan danas u malom broju) i goticom.
Skoti i Irci govore engleski a ne skotski ili Irski...

Sve ovo samo potvrdjuje na kom smo mi niskom nivou svesti.

I na kraju zbog ovakvih shvatanja nas svi napustaju.
Izgubili smo Bosnu, Srbi muslimani su postali Bosnjaci, Srbi u Crnoj Gori su postali Crnogorci i sada rade na crnogorskom jeziku, u Vojvodini se javljaju glasovi o vojvodjanskom jeziku...
Nije dovoljno da jednom izgubimo... ni dva puta... ni tri puta... ni cetiri...
Izgleda da ce dovoljno biti dok nas nema.
Kako neko dodje moderan i pokusa da reformise i modernizuje Srbiju, tako se javljaju dezurni dusebriznici koji sve koce.
Reforma skole? ... ne valja.. gubi se tradicionalisticka srpska skola...
Reforma ekonomije i privatizacija? ... ne valja... javljaju se bogatasi... radnici se bune...
Reforma vojske? ... ne valja... nasa vojska je savrsena i najbolja i ne treba da se menja... Pobedili smo ih sve i tako treba i da nastavimo...
I tako dalje...
Nista ne moze da se reformise jer na zalost vecina Srba nece moderno.
Oni zele da zive ovako kako zive.
I onda ona manjina (kao sto sam ja) odlaze iz Srbije i sada nas ima oko 4 miliona van Srbije... I tako ce biti jos duuuugo, duuuugo...
Dok ne nestanemo skroz.

Kazes da bi zaturanje cirilice bilo zaturanje nase i istorije... Pa to isto stoji i za latinicu. I latinica je deo nase istorije. I zaturanje latinice bi isto bilo zaturanje nase istorije.

I na kraju da ti kazem nesto...
Ja nemam nista protiv cirilice.
Samo zelim da budemo slobodni da pisemo kako god zelimo i u sluzbene svrhe.
A sad ako tocak istorije povuce na jednu stranu ... sta da se radi.. necemo propasti...
Ti izgleda smatras da cemo propasti nacisto...

Malo sam promasio temu ali to je samo da bi' docarao kako sve to izgleda.
Po meni nenormalna izjednacavanja Srpstva i pravoslavlja, cirilice, opanaka itd dovodi do propasti Srba.
Nijedan uspesan narod na svetu ne izjednacava sebe sa takvim stvarima.
A posto smo mi izuzetno neuspesni onda i bolje ne zasluzujemo.

greyjaguar:
Σ:
greyjaguar:
markoBG:

markoBG = mdanon1984

greyjaguar= budala

Budala je onaj koji odgovara na postove upucene drugima, i to iskljucivo uvredama, a ne argumentima, i bulazni raznorazne gluposti po forumu, kao sto se moze videti iz skoro svakog tvog posta. Inace pozdravi sve baptiste i adventiste u juznoj Kaliforniji, oni se sigurno raduju tvojim postovima i navijaju za tebe. Da, ja sam "budala" koja te odlicno prepoznala. prepoznaj i ti mene, pa mi reci ko sam ja na, recimo, drenik.net forumu? Cik, da te vidim? Nisi to ucio na casovima baptisticke veronauke, je li? :evil:
Recenica ne moze biti debilna, moze biti gramaticki i pravopisno ispravna ili pogresna. Takodje, njen sadrzaj moze biti tacan i pogresan. Debilan moze biti samo covek, za sta si ti zivi dokaz.

Pravoslavlje jeste odavno medju Srbima dobilo nacionalnu dimenziju(kao katolicizam medju Poljacima), a ne malu ulogu u tome je imao sv. Sava koji je postao i prvi arhiepiskop Srpski (1219), kada je i voljom Vaseljenskog patrijarha Srpska(tako se zove, mada ti to ne znas)pravoslavna crkvapostala autokefalna. Ona ima nacionalnu dimenziju i organizaciono i istorijski(dok je duhovno u sferi tradicionalnog hriscanstva, ni po cemu razlicita od bilo koje druge pravoslavne crkve), a ako mi ne verujes, pitaj naseg istaknutog istoricara- medievistu dr Peter Rokaia, koji je, sem sto je autoritet za istoriju sr. veka, privatno Madjar i katolik, pa posto meni kao Srbinu i pravoslavcu ne verujes, neka ti on mirne duse objasni, kad vec ne razumes i ne znas. Pomenuti svetac, koji nije samo nacionalni simbol, je zasluzan i za reformu cirilice krajem XII veka, kao i za vodjenje efikasne diplomatije i stvaranje i ucvrscenje nacionalne drzave i, kako hriscanskog, tako i nacionalnog identiteta medju Srbima. Cirilica jeste nacionalna tradicija, ma sta ti bulaznio po forumu. Zasto se mrznjom i neistinama boris protiv pravoslavlja je jasno svakom ko pazljivije cita moj tekst. Zasto se boris protiv cirilice, takodje.

Evo jedne ilustracije tvojih gluposti:

"2) Kako moze neko pismo koje nisu Srbi izmislili da bude kulturno dostignuce naseg naroda??? Samo zato sto imamo nekoliko slova koje drugi nemaju? Pa to je nonsens. Onda bi svaki narod imao svoje pismo. Nemacka latinica bi bila kulturno dostignuce nemackog naroda jer imaju ö i ü, francuzi imaju ç itd...Gluposti.
Cirilicu niti su izmislili Srbi niti je to srpsko pismo. Nju su izmislili Grci a koriste je mnogo narodi osim Srba.
I latinica je NASE pismo !

Ne moze meni (a ni tebi) NIKO da naredjuje kojim ces se ti pismom sluziti jer je to moje (i tvoje) PRAVO.
Jel sad ti razumes? "

Cirilica ima nacionalnu dimenziju iz vise razloga koji su sasvim ocigledni. Najpre, nju nisu izmislili bilo koji "Grci" nego ucenici Cirila i Metodija,predvodjeni Gorazdom, Klimentom i Naumom. Cirilo i Metodije su vec, kao oci glagoljice, stvorili sezdesetih godina IX veka pismo prilagodjeno fonetski slovenskom jeziku. Iz nje, ali i iz grcke uncijale sa elementima starojevrejskog, samaricanskog i koptskog pisma,redukcijom i usavrsavanjem nastaje u X veku cirilica, kao noviji i savrseniji odgovor na potrebe slovenskih naroda za vlastitim pismom (umesto grckog alfabeta i latinice). Dakle, vec tada, cirilica ima nacionalne (u sirem smislu) dimenzije za sve slovenske narode, i sprecava odrodjavanje Slovena bilo latinizacijom (germanizacijom) bilo helenizacijom.

Danasnje latinica, kakva se nalazi u upotrebi od XIX veka, je nastala zahvaljujuci hrvatskom jezickom reformatoru Ljudevitu Gaju,ocu ilirskog pokreta, koji je preuzeo resenja iz, pre svega, ceskog jezika, a u manjoj meri i drugih slovenskih jezika, ne bi li prilagodio latinicu hrvatskom jeziku. Odatle se ona, tek pre nesto vise od jednog veka preuzima postepeno i medju Srbima. Naravno da svaki narod ima donekle drugacije pismo- engleski nema preglase kao nemacki, nemacki nema sedilju i akcente kao francuski, a francuski nema dijakriticke znake kao ceski. Srpska cirilica je specificna, i dosta se razlikuje od drugih evropskih cirilicnih pisama. Ono sto je najsmesnije, ali i najopasnije je sto nam jedan beslovesni klipan ovde protura ocitu neistinu da pismo nije deo nacionalne tradicije i kulture,te da je sve sto je nacionalno anahrono i pogresno. To je smisao njegovih istupanje, kojima nemam vremena da se bavim.

Da na kraju bude jasno, ja koristim oba pisma ravnopravno, a na forumima pretezno latinicu zbog toga da bi me mogli citati i oni koji ne koriste cirilicu, ili je slabo znaju. Oba pisma imaju svoju primenu i smisao u savremenom srpskom jeziku, ali tradicije vezane za cirilicu su daleko znacjnije i duze.

"Budala je onaj koji odgovara na postove upucene drugima"
To te cini budalom.
Ali inace ti si budala na bilo kom forumu da se pojavis.
To je tvoj identitet.

Adventisti i baptisti su isto ljudi kao i ja. (ali ne kao i ti, posto ti nisi covek nego budala)

Sto se tice Srpstva i pravoslavlja, nazalost vecina Srba izjednacava jedno i drugo (ali to ne znaci da su u pravu)

Pravoslavlje je deo hriscanstva. Hriscani veruju u Isusa Hrista a ne u Srbovanje.
Ja se zalazem za jednu Hriscansku Crkvu i po meni je glupo imati 100 crkava jer je jedan Isus Hrist.
Gde je logika da postoji srpska pravoslavna crkva a ne postoji npr. makedonska? Sto su Makedonci losiji od nas?
Oni traze isto ono sto smo mi trazili od Vaseljenskog Patrijarha pre skoro 900 godina .
Ili da svi narodi sveta imaju svoju crkvu (sto je glupo) ili da postoji jedna hriscanska crkva za sve narode na svetu.
Nacionalno i religiozno NE IDE jedno sa drugim.
Samo kod nas ide.

I latinica je nacionalna tradicija, ma sta ti "mislio" (posto nisi sposoban da mislis) i bulaznio po forumima.

"Dakle, vec tada, cirilica ima nacionalne (u sirem smislu) dimenzije za sve slovenske narode, i sprecava odrodjavanje Slovena bilo latinizacijom (germanizacijom) bilo helenizacijom"

Pola slovenskih naroda ne pise cirilicom nego latinicom. Poljaci, Cesi, Slovaci, Slovenci, Hrvati... I Srbi (Bosnjaci i Crnogorci)
To sto pricas je nekada daaaavno bilo...

Germani pisu latinicom. Latinica je strano pismo za njih posto su je izmislili Latini. Kako onda moze da latinizacija bude isto sto i germanizacija...
Ti izrazi "odrodjavanje" zadrzi za Seselja i ostale maloumnike.
Mi smo svi jedinke i individue na ovom svetu. Nemoj da ti mene stavljas u isti kos sa drugima.

Evo sto pricas o pismima nema veze sa temom...
Kakve veze ima ko je i kada doprineo razvitku latinice? Ljudevit Gaj... pa sta...
I Djura Danicic (Srbin) je izuzetno doprineo razvoju latinice.
Kakve veze imaju par slova koju su specificni za neki jezik.
Sam sebe demantujes.
Francuski jezik ima sedilju i specifican je u tom. Dakle, po tebi je latinica nacionalno pismo Francuza i do je bitan identitet njih... Gluposti...

"Srpska cirilica je specificna, i dosta se razlikuje od drugih evropskih cirilicnih pisama."
Sta bre lupetas? DOSTA se razlikuje???
Ima par slova drugacijih i to je po tebi velika razlika?

Tupane neobrazovani i glupi, sa tvojim uvredama si dokur_cio i meni i svetu. Odlazi jer ne umes da polemises normalno. Sa vredjanjima si se priblizio wadikalima i ostalim patriJotama i maloumnicima koji bulazne o tradicijama i nacionalnim identitetima a nemaju 'leba da jedu.

Niko te nije pozvao da se raspravljas a ti dolazis i vredjas na samom pocetku.

Ako nisi sposoban da polemises bez vredjanja onda idi u svoju sobu (posto zivis sa roditeljima jos uvek) i placi...

Jadni Covece,

Ako je to nivo na kom mislis da treba da se vodi rasprava, onda u redu, ali bez mene. Samo , jadan je tvoj nivo kulture, ako mislis da si ovim nesto dobio.

Ako se negde uopste budem ukljucivao u raspravu sa tobom, bice to samo zato da te, kao i sada, izvedem iz takta cinjenicama i argumentima, a ne vredjanjima.

Inace, hrabar si kada vredjas izdaleka.
Voleo bih da te vidim da mi ove bljuvotine koje postujes kazes u lice.

Pozdravi sve u juznoj Kaliforniji kazi im da si procitan. :lol: :lol: :lol:[/b]

Ama covece citaj pazljivo moje postove! Ne izjednacujem ja srpstvo pravoslavlje i cirilicu!!! A nazalost, pravoslavni deo srpskog naroda je iz svog korpusa izopstio srbe muslimane, srbe katolike, cak su nekada postojali i srbi davidove vere (srbi-jevreji). E, i jos jednom! Ja ne zastupam tradicionalne ideje! Molim te upamti to! Nemoj da se odmah hvatas za djavolje rabote, zeleznicu itd. Progres je dobar, ali takodje, nemoj izjednacavati progres i "liberalizaciju" koriscenja latinice. Takodje, svaki narod je specifican, pa nemoj uporedjivati Srbe, Nemce, Irce itd. Nemacka nacija je ustrojena na nemackom jeziku, irska i skotska nacija su ustrojene na keltskom-gelskom poreklu I katolickoj veri, jer je upravo vera ono sto ih sustinski razlikuje od Engleza. Tako i nasa nacija ima sopstvene simbole. A latinica je, kao sto kaze grej jaguar, stvorena za potrebe zapadnih jezika. A za nas slovenski jezik je stvorena glagoljica. Koja je MODIFIKOVANA, bez obzira sto je mi danas ne razumemo. Vuk je usavrsio i uprostio dotadasnje pismo. Stvar sa latinicom je pitanje mode. Tako da su istorijeske okolnosti ucinile da se medju srbima prosiri arapsko pismo, da li bismo sada mozda imali dilemu izmedju cirilice i arapskog pisma mozda??? Znaci ukratko, OVA CIRILICA JE "POTOMAK" starijih srpskih pisama, i kao takva APSOLUTNO STARIJA (zakonski) od latinice. Da li treba da je se odreknemo?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back