Srodne Duse

i posle sam ja hejter
misssim :|
Ja sam dao 2 mogutje solucije zato shto sam skeptik i cinik po prirodi.
Prva moze da se shvati kao transformisani urodjeni instinkt za odabir partnera koji se malo "istripovao"od evolutivnih procesa zivotnije zvane chovek.:
"srodna dusha"=ti al sa tukijem/sisama+nesvesna predubedjenja o ochekivanim psiholoshko-emotivnim karakteristikama potrebnim za emotivno ispunjenje i razvitak nastala josh u detinjstvu kao proizvod medjuuticaja niza isprepletenih faktora.
Interesantno je da obiuchno kada se jedinka samoobmanjuje time da je nashla "srodnu dushu"bar njoj izgleda i fizichki slichna njemu samom ali (najcheshce,ako nisi homo) samo suprotnog pola.To sam chitao d aima neki poseban naziv u psihologiji...neshto fora poklapaju se odr.crte kod oblika lica.
Drugo mu dodje kao negacija evolucije i ide vishe Arestotelovim shvatanjem nekadashnjeg visheg nivoa jednistva mushkarca i zene koje je raskinuto i kome se kroz""srodnu dushu" kao fol opet pojedinachno tezi.
Zadovoljna?:)

Dobro jutro. :-P

Pre neki dan Leptiric je ostavila citat na necijem blogu i mi zene se primile. :lol:
Zanima me, sta su za vas "srodne duse", ocigledno da se i na tu stvar moze gledati razlicito.

"Ljudi misle da je srodna dusa bice koje ce im savrseno odgovarati i svi ceznu za njom. Ali prava srodna dusa je ogledalo, osoba koja ti pokazuje sve sto te sputava, osoba koja te podstice da promenis svoj zivot nabolje. Prava srodna dusa je verovatno najvaznija osoba koju ces ikada sresti, zato sto cete mlatnuti o zid i probuditi te iz sna. Ali da doveka zivis sa srodnom dusom?Nema sanse, previse je bolno. Srodne duse ti udju u zivot samo da bi skinule jedan sloj tebe a onda opet nestanu. Zahvali bogu na tome. Tvoj problem je sto ovog jednostavno ne mozes da pustis. Gotovo je, Njupalice."

Sta vi kazete?:-)

Bash mi je malopre bila drugarica sa kojom sam prichala na tu temu. U postovanom tekstu sam se skroz pronashla i to jeste tachno. Ali imam da kazem neshto pored toga, prvenstveno namenjeno svim zenskim osobama sa ovog foruma.
Ma koliko odbijale da priznamo, sve u dubini dushe zelimo "princa na belom konju". Onog kog smo sanjale chitavog zivota, koji ce nas voleti, pruziti nam sigurnost, na koga mozemo da se oslonimo itd...I to jeste u nashoj glavi neko koga mozemo da nazovemo srodnom dushom. Neke od nas su je imale, pa izgubile, neke od nas su je nashle i sa njom su...Poenta je sledeca, iako je poprilichno surova:
Ljudi kroz nas zivot prolaze i odlaze. Za neke se emotivno duboko vezemo, i ukoliko nastane krah, jako nam je teshko da pustimo tu prichu da ode. I to je u stvari onaj najveci problem. Ne dozvoljavamo ni sebi ni drugima prostor za neshto novo, drugachije i bolje.
I ono shto nam pada najteze je chini mi se nedostatak motivisanosti za borbu za sopstveni zivot. Jer smo najmotivisanije kad smo voljene i kad volimo. Kada smo sa nashom "srodnom dushom"...onog momenta kada ta osoba izadje iz nasheg zivota, mi gubimo motiv za borbu, shto je u najmanju ruku strashno...
Isprichacu sopstveni poprilichno (barem za mene) surov primer, i nadam se da ce bar jednoj osobi koja ovo prochita sluziti za primer da ne udari sopstvenom glavom o zid, nego da se nauchi na tudjem iskustvu.
Do pre par meseci bila sam ubedjena da sam imala srodnu dushu, sa kojom sam se iz raznoraznih razloga rastala. On je nashao devojku sa kojom je sada, ja sam nashla dechka sa kojim sam sada. Od nasheg raskida je proshlo 8 meseci. Bili smo zajedno 5 godina. S tim shto postoji vrlo bitna razlika u razvoju zivota kod mene i kod njega. On se od starta borio za sebe, a ja sam lutala izgubljena u sopstvenom zivotu, trazeci motiv. Uzivala sam i uzivams a sadashnjim dechkom, ali sam se previshe opustila (kao da imam svo vreme ovog sveta). Bauljala sam po forumu, zivela u svom svetu, istrazivala sebe...I pravila jako male korake u zivotu.
On je pocheo da daje ispite, sredio se, i pre par dana mu je bio rodjendan. Poslala sam mu poruku sa chestitkom (nisam htela da ga zovem, jer je cela pricha davno zavrshena). Nazvao me sutra dan, i dok smo prichali o tome shta ima novo kod svakog saznala sam sledece. Dan pre njegovog rodjendana, preselio se, i pocheo da zivi sa svojom devojkom, koja je zavrshila fakultet (motivisana njihovom vezom, bila je jaka, i neverovatnom brzinom dala ispite...i diplomirala). Na taj nachin je omogucila i sebi i njemu da naprave ozbiljniji korak u zivotu. On je takodje ubrzao sa svojim ispitima, i dok on bude zavrshavao fakultet ona ce raditi za oboje...
Bilo mi je jako drago kad sam chula, jer je zaista srecan. Onda je doshao trenutak kada je meni postavljeno pitanje, shta ima novo u mom zivotu. Nisam znala shta da kazem. Osecala sam tako bedno i jadno, sa sve onom knedlom, koja mi je cepala grlo. Imam dechka kog volim, otaljavamo oboje fakultet, i uopshte se ne borimo koliko mozemo (prolazilo mi je kroz glavu). Rekla sam sam da je sve po starom (to je bilo najvishe shto sam mogla da kazem u datom trenutku). Na poprilichno surov nachin (barem sam ja to tako dozivela) me pitao zashto mi je tako plachljiv glas. Bedno od njega...zaista...Ali sam mu na neki nachin zahvalna. Jer ja ne bi bila ja kad me shamar ne bi digao iz mrtvih. Naravno uvredjena, rekla sam da zurim, i da nemam vremena da nastavim razgovor. To je bilo to.
Sushtina svega ovoga shto ja pricham je u sledecem. Nemojte chekati da vas zivot ishamara zestoko da bi shvatile da je sve prolazno. Zivot ima uvek vishe mashte od nas, i nece nas chekati. Kada neko umre (metafora) zivot se nastavlja, sasvim lepo i bez njega. Ne chekajte da vam "srodna dusha" upadne u zivot da bi vas pokrenula. Ne chekajte da vas neko stimulishe da bi postigli neshto u zivotu. Ne chekajte jer ni vas nece chekati.
Eto to bi bila i sushtina teksta koji je Divlja postovala. Zivot je suvishe kratak da bi protracili bilo koji njegov sekund na neshto shto nema smisla (iako nam se u datom momentu chini da itekako ima). Umesto da ga tracite na druge, protracite ga na sebe. Jer zaista ne postoji neko ko bi trebao da nas voli vishe, od nas samih.
I kao shto rekoh, nadam se da ce barem jedna osoba koja ovo prochita, izvuci pouku iz ovoga, (ne kao iz nekog lepo napisanog texta). I nadam se da ce barem jedna osoba izbeci udaranje glavom o zid...

SRODNA DUSA JE USTVARI DRUGA POLOVINA TEBE,NEKO KO TE SAVRSENO DOPUNJUJE.NE MORA DA BUDE SLICNA TEBI,NAPROTIV VASE RAZLIKE SU UPRAVO ONO STO VAS POVEZUJE.MISLIM DA POSTOJI PO JEDNA ZA SVAKOGA ALI TI NIKO NE GARANTUJE DA CES JE IKADA SRESTI,VALJDA JE U TOME TRAGEDIJA ZIVOTA,STO CESTO ZIVOT PROVEDEMO SA POGRESNIM OSOBAMA IZ STRAHA DA PROBAMO NESTO NOVO...A ONA NAS NEGDE CEKA....

o,kakvo obrnuto suprotno poimanje srodne duše,od mog...:roll:
prije svega...srodna duša nije ničija polovina,ona je cijela,neotkrnjena...znači 1/1...:)
"srodna duša" nikog ne dopunjuje,već razumije postojeće...jer,srodna je,zar ne?
ne postoji "po jedna za svakoga",već ih kroz život srećemo svakodnevno...ne mora biti u srodstvu s nama,ali može biti...i ne čeka te,već ti ide u susret...:-D

Tome nista ne fali
Tako treba
Deca, muz, kuca, posao
I uz to naravno i s vremena na vreme da izadje u grad...sa drugaricama..tada deca ostaju muzu na brigu

Ja samo ne podrzavam balkanski tip zene koja je ubedila sebe da ona ne treba da radi vec da visece sise ubaci u push ap brus, krijuci obrije brkove i gleda spanske serije po ceo dan

A cim je zena ambiciozna, ne oslanja se smao na msuakrca vec i na sebe, zna sta hoce..onda sa njom nema problema

bože, bože, šta je sa ovim Aleksom?!? Ljudi on je DŽEK TRBOSJEK glavom i bradom :evil:

SRODNA DUSA JE USTVARI DRUGA POLOVINA TEBE,NEKO KO TE SAVRSENO DOPUNJUJE.NE MORA DA BUDE SLICNA TEBI,NAPROTIV VASE RAZLIKE SU UPRAVO ONO STO VAS POVEZUJE.MISLIM DA POSTOJI PO JEDNA ZA SVAKOGA ALI TI NIKO NE GARANTUJE DA CES JE IKADA SRESTI,VALJDA JE U TOME TRAGEDIJA ZIVOTA,STO CESTO ZIVOT PROVEDEMO SA POGRESNIM OSOBAMA IZ STRAHA DA PROBAMO NESTO NOVO...A ONA NAS NEGDE CEKA....

Nesto slicno i ja mislim ALI NE VICEM TO OVOLIKO DA CELA KRSTARICA TRESTI!

Mene komsinica savrseno razume. Razume me do te mere da nekad i pogodi kako cu da reagujem ali smo daleko od srodnosti. Talentovan psiholog. Siroko shvatanje ali nema dubine.
Ima ih mnogo koji razmisljaju isto/slicno meni. Toliko slicno da ne moraju da budu 'psiholozi' kao gornja komsinica da bi me razumeli... jednostavno takvi su. Ali mi se nikad ne odmaknemo dalje od istih ideja. Nema sirine, samo pravac i brzina.
Moj otac je ogledalo mene tj u njegovim reakcijama ja vidim vrlo lako da li sam brljavio ili ne, kakav sam, gde gresim, kako da se popravim... srodna dusa? Ni najmanje.

Srodna dusa, po meni, je ona koja te nadopunjuje, do savrsenstva, pesnicki receno.
Osoba koja ne razmislja identicno tebi ali razume tvoju razlicitost i time je nadahnuta u sopstvenim razmisljanjima i obrnuto. Osoba koja ti svojom razlicitoscu prosiruje vidike.
Osoba koja ti je dovoljno daleka da nema uniformnog vidika ali i dovoljno blizu da zajedno mozete da okrenete zemlju da se vrti u suprotnom smeru.
Mislim da je kult srodne duse tj insistiranje na "pronalazenju" iste kao pronalazenju 1 u milijardu prica koju je sirotinja izmislila da bi dzaba dosla do...
Srodna dusa moze da bude pored vas ali da se nikad ne probudi. Trazite je pre svega u sebi (da bi spoznali kakva je vasa dusa tj kakva je druga polovina iste) i onima u neposrednom okruzenju (jer je nju moguce probuditi ako spava).

Ovo sa srodnom dušom kao sa novim modelima automobila. Srodna duša u ekspanziji da bude nešto više, nešto drugo... Samo kad se sjetim ascone iz kasnih osamdesetih. PogleN sadašnju vectru, njenu naslednicu :)

®:
Ovo sa srodnom dušom kao sa novim modelima automobila. Srodna duša u ekspanziji da bude nešto više, nešto drugo... Samo kad se sjetim ascone iz kasnih osamdesetih. PogleN sadašnju vectru, njenu naslednicu :)

Ja mislio da sam jedini koji ume da vadi poredjenja iz kupusa
Retko se slazem sa tobom ali ovako nesto i meni palo na pamet
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

@Medo_na_Božana
Pa kaži kad se ne slažeš, ko zna, možda ti samo smetaju kvačice dok čitaš :)

Ja nemah pardona da se, do-SRODNE-duše, ne baš tolikim gorohotom, nasmijem tvom liku i djelu. U b®k :) A ne znam si vid'o TI TO :)

More, kakve bre, srodne duse, gde je ona tema o analu? :)

Divlja, sorry... :P

Ne verujem, u stvari, nema sta da verujem, ne razmisljam o srodnim dusama i o ljubavi na taj nacin, ne zanosim se nekim savrsenstvima u ljubavi, niti mislim da ne postoje, jednostavno nisam u tom tripu...

®:
@Medo_na_Božana
Pa kaži kad se ne slažeš, ko zna, možda ti samo smetaju kvačice dok čitaš :)

Ja nemah pardona da se, do-SRODNE-duše, ne baš tolikim gorohotom, nasmijem tvom liku i djelu. U b®k :) A ne znam si vid'o TI TO :)

Ma meni smetam ja najvise... sve ostalo je lako.

Nisam se nasmejao ja tebi ni tvom delu (ili ne-delu) nego sebi kroz tvoj komentar. Cisto kazem da ne pod®kas pojmove. Ne smejem se drugima jer ko se zadnji smeje... znas vec sta.

No jeste mi kasno, ali ja sam sovjeršena pravilna razumela tvoju metaforu, zato sam se od srca nasmejala duhovitosti izvesnog podneblja.

E sad pošto misleći da ti znaš da sam razumela, počinjem da koketiram, tj. da te začikavam, ali nemam ravnopravnog sagovornika...........vidiš, každamu svajo. :D

@ Tema
Gornji dijalog prikazuje srodne duše na delu.
Gornji na delu?
U darogi ćibis! :P

Ma meni smetam ja najvise... sve ostalo je lako.

Nisam se nasmejao ja tebi ni tvom delu (ili ne-delu) nego sebi kroz tvoj komentar. Cisto kazem da ne pod®kas pojmove. Ne smejem se drugima jer ko se zadnji smeje... znas vec sta.
Moraću da pređem na nekvržičasto opĆenje, definitivno. Bar će mi biti lakše kad sam nes'vaćen, a kuCa puna... buva ;)

Aj', инџој...

Konkretnije, ne znam tačno kad, dopalo mi se kako si nešto napisao i to sam prokomentarisao. Maločas sam se pitao da li si TI TO vidio tada... Moja greška, zbog preslobodnog stila. To je sve u vezi sa shvatanjem i neshvatanjem.

Back