Quantcast

Сретење и претсказивање краја зиме - доказ о неисправности јулијанског календара

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
Сретење Господње, 2. фебруар.

Према јулијанском календару, 2. фебруар пада на 15. фебруар. Тог дана је било облачно и, наводно, то је значило крај зиме. А зима ударила још жешћа. И ове, и прошле године.

Према Миланковићевом календару, 2. фебруар заиста пада на 2. фебруар. 2. фебруара је било сунчано време, што је значило трајање зиме још 40 дана, односно до средине марта.

Ко је био у праву? :think:
 

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
Ево, да видимо:

1. Новокалендарци су за Сретење (2. март) прогнозирали још 40 дана зиме јер је било сунчано. Тих 40 дана истиче 14. марта. Већ јуче, 12. марта, имали смо високе температуре и зиме више нема.

2. Старокалендарци су за Сретење (2. март по поквареном календару, а 15. март по исправном) прогнозирали "крај зиме" јер је било облачно, па нас је опи3дио такав хладан талас да је пало више снега него у целој зими пре тога.

:think:

Pa to ne znaci da ce ODMAH zima da prodje, nego da nece biti vise ostra.
То значи да је зими крај.

(А ако температуре од -10 и снежни намети с почетка марта који се још нису отопили нису знак оштрине, онда ја стварно не знам шта је оштра зима. :))
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.