Сремски фронт

Možda da navedeš gde su još u Hrvatskoj hapsili i ubijali viđenije domaćine, oduzimali im imovinu i hapsili članove porodica? Ono što Nemci nisu uradili, dovršili su KPJ kadrovi pokupljeni s konca i konopca. Naravno, imali smo mi i svoje na tvrdoj KPJ liniji, koja je posle rata 'čistila' Srbiju od pravih Srba.
Komunisti su hapsili i ubijali viđenije domaćine širom bivše Jugoslavije.To nije rađeno samo u Srbiji.
Srbe iz Hrvatske i BiH su nasilno kolonizirali u Vojvodinu,a Hrvate iz zapadne Hercegovine i Bosne u Slavoniju i manjim dijelom u Vojvodinu (Bunjevci).

To uopšte nije
To uopšte nije istina. Druga armija Milana Nedića u Makedoniji je uradila sve što je mogla ne bi li zaustavila glavni prodor nemačke 12. Armije iz Bugarske, potpomognute sa dve okopne divizije.

Tri srpske divizije bukvalno ništa veće nisu mogle da naprave, usled iznenadnog napada koncentrisanih nacističkih snaga, sa pešadijom, tenkovima i avijacijom.
Pregaženi su, kako je najvažniji nemački cilj bio onemogućiti spajanje jugoslovenskih i grčkih snaga u Makedoniji i eventualno formiranje novog Solunskog fronta.
Upravo na tom pravcu su nacisti imali i najveće gubitke u Aprilskom ratu.
Kolonu zaustavljenu kod Stracina, rasuli su jugoslovenski bonbarderi koji su poleteli iz Uroševca. Valjda i neki pukovnik ili general stradao. Kod Ljuberađe Drinska divizija vodila višednevne žestoke borbe i zaustavila prodor neprijatelja.
Problem je nemački manevarski rat i upotreba oklopnih snaga.
Šta ti vredi odbrana Strumice i Debra kada su nemački tenkovi u Skoplju.
Šta ti znači odbrana Sičevačke klisure, kad su Nemci već u Nišu
Je, Nedićeva armija je pružila tako žestok otpor da su Švabe ušle u Skoplje već 9.4.41.dan prije nego u Zagreb.

Možda da navedeš gde su još u Hrvatskoj hapsili i ubijali viđenije domaćine, oduzimali im imovinu i hapsili članove porodica? Ono što Nemci nisu uradili, dovršili su KPJ kadrovi pokupljeni s konca i konopca. Naravno, imali smo mi i svoje na tvrdoj KPJ liniji, koja je posle rata 'čistila' Srbiju od pravih Srba.

Pred sam kraj rata 45, (kada su ustaše prelazile u partizane,) dogadja u Slavoniji...moj .dalji rođak,utaša mu ubija majku.Posle rata ga nađe i izvrši osvetu,dobio je robiju.

Kod nas više nije imao ko da gine, većina je poginula braneći tuđe posede. Istorijski gledano, Srbe su slali na Solunski front da brane kraljevine Hrvata i Slovenaca, dok su usred Srbije ginuli opet Srbi. Možda ne poznajem istoriju toliko dobro, ali me zanima neka veća bitka za Hrvatsku? I protiv koga? Osim protiv Srba.
Nije bilo većih bitaka za Hrvatsku,jer su se ustaše spakovale i pobjegle za Bleiburg.
Bile su neke manje bitke poput kninske operacije,zauzimanje Gospića.

Nije bilo većih bitaka za Hrvatsku,jer su se ustaše spakovale i pobjegle za Bleiburg.
Bile su neke manje bitke poput kninske operacije,zauzimanje Gospića.

Gluposti. Bitka za Knin je bila velika vojna operacija.

Screenshot_20250427_113654_Chrome.jpg

Koja nije imala podršku srpskog naroda? Naš usud je razjedninjenost, četnici i partizani. Ali su obe vojske bile protiv Nedića. Za razliku od Hrvatske koja je odmah formirala ustaške čete za potrebe nemačke vojske.
Nije imala podršku čitavog srpskog naroda, djelimično da.Draža je sarađivo s Nedićom tajno.Hrvatska nije formirala nikakve ustaške čete za potrebe njemačke vojske,nego 369 pukovniju pod njemačkom komandom.

:
—масовна мобилизација у Титову партизанску војску свих мушкараца од 13. и 14. година до 65. године старости,
—масовна стрељања свих виђенијих Срба домаћина, предузетника, интелектуалаца, свештеника и
—масовна хапшења и осуде на дугогодишње робије свих српских патриота и свих патриотских жена до година када биолошки више нису у стању да рађају бунтовне Србе националисте.

Kao sto mozes procitati mobilizirana su godista od 17-30 .Druge gluposti koje si prepisala bez proveravanja ne treba ni komentarisati.Cudi me da si ti toliko podlozna medijimaMobilizacija 1944.jpg

Kao sto mozes procitati mobilizirana su godista od 17-30 .Druge gluposti koje si prepisala bez proveravanja ne treba ni komentarisati.Cudi me da si ti toliko podlozna medijimaPogledajte prilog 1720200
Nije prepisivanje samo ako mogu da potvrdim da su posle mobilizacije popunjavali čete i decom mlađom od 17 godina. A ovaj dokument je nepregledan, teško da mogu pročitati šta piše.

Nije prepisivanje samo ako mogu da potvrdim da su posle mobilizacije popunjavali čete i decom mlađom od 17 godina. A ovaj dokument je nepregledan, teško da mogu pročitati šta piše.

Bilo je djece, ali u ogromnoj većini to je bila ratna siročad koja je u to vrijeme imala izbor priključit se partizanima i imat kakvu takvu šansu da prežive ili umrijet od gladi. Nikada nisu bila mobilizirana djeca od 14 ili 15 godina. Takve pamflete može prodavat ona budaletina Samardžić koji je tvrdio kako su partizani mogli pješke prijeći nabujalu rijeku Neretvu i to još u zimskim mjesecima 1943.

Bilo je djece, ali u ogromnoj većini to je bila ratna siročad koja je u to vrijeme imala izbor priključit se partizanima i imat kakvu takvu šansu da prežive ili umrijet od gladi. Nikada nisu bila mobilizirana djeca od 14 ili 15 godina. Takve pamflete može prodavat ona budaletina Samardžić koji je tvrdio kako su partizani mogli pješke prijeći nabujalu rijeku Neretvu i to još u zimskim mjesecima 1943.
To što su bili ratni siročići je samo otežavajuća okolnost.

Pred sam kraj rata 45, (kada su ustaše prelazile u partizane,) dogadja u Slavoniji...moj .dalji rođak,utaša mu ubija majku.Posle rata ga nađe i izvrši osvetu,dobio je robiju.

Ali je zato Užička republika oslobođena zajedničkim snagama Četnika i Partizana.

Onda sunse Tito i Draža posvađali u kafani oko toga kolika Srbija treba da bude unutar nive Jugoslavije na kraju rata. Draža je hteo da bude veća a Tito manja pa je puklo.. :)

Prosto gledaš na stvari, nije za Kraljevinu borila samo zatečena vojska, bilo je još vojski.

Hteli bi oni itekako, ali nemaju koga.
Hrvatica kod hoće da otkači frajera, kaže mu nađemo se kod grobnice Hrvatskih kraljeva.. :)

Potražiću link iz njihovih novina kada su nekog lika Austrijanca-plemića ubeđivali da je Hrvat poreklom i nudili mu krunu, ali ovaj je rekao da nije zainteresovan.. :)
To unuk ili rođak od Ferdinanda što je ubijen u Sarajevu 1914.

Je, Nedićeva armija je pružila tako žestok otpor da su Švabe ušle u Skoplje već 9.4.41.dan prije nego u Zagreb.

Ali je zato Užička republika oslobođena zajedničkim snagama Četnika i Partizana.

Onda su se Tito i Draža posvađali u kafani oko toga kolika Srbija treba da bude unutar nove Jugoslavije na kraju rata. Draža je hteo da bude veća a Tito manja, pa je puklo.. :)

Prosto gledaš na stvari, nije se za Kraljevinu borila samo zatečena vojska, bilo je još vojski.

To što su bili ratni siročići je samo otežavajuća okolnost.

Šta je trebao neko napravit ko je ostao bez oca i majke, koju je mogućnost imao? Taj cijeli partizanski pokret je bio specifičan. Ne postoji vojska na svijetu u kokoj je bilo toliko žena. O tome niko ne priča. Oko 100 000 žena je bilo u partizanima, 25 000 ih je poginulo. I te žene su okolnosti natjerale da se nađu tamo gdje su bile. Sumnjam da im je bolje bilo pentrat se po onim planinama nego da sjede kući i kuhaju ručak

Oficijelno da.Nedić je generalno bio protiv rata s Nijemcima, zato je onako brzo predo armiju Nijemcima u aprilskom ratu.Nije bio jedini srpski oficir koji je bio protiv rata s njima.
S druge strane Srbi za propast kraljevine vole optuživat sve druge.A nije bilo tako.
И официјелно и практично.Није био против рата са Немцима него је рат прихватио као и већина југословенских официра и борио се у њему, чак је био један од креатора југословенског ратног плана.Срби су се у том рату једини и борили против окупатора уз нешто Словенаца.Његов ратни план је у суштини био погрешан и нереалан па се зато брзо и распао, а он касније постао сарадник окупатора, па је ражалован у редова од стране Југословенске владе.

Што се тиче Сремског фронта, потпуно непотребно изигравање неке велике војне силе од стране КПЈ ради политичких поена код савезника, а како нису били способни за тако нешто то су платили српски младићи од 17-18 година, недовољно обучени и послати на кланицу, под командом комунистичких официра тоталних аматера у фронталном ратовању какав је био тај фронт.Од када су их Совјети оставили у Срему октобра месеца 1944 и извукли се на север према Будимпшти, ови се нису са тог места макли све до априла месеца 1945, пуних 5 месеци, када су Совјети већ стигли до Беча и Немци кренули да се сами повлаче како не би остали опкољени, тако да никаквог пробоја и није било, иначе ко зна до када би партизани безуспешно покушавали да пробију ту линију и колико би још војника било изгубљено.Да не помињем да партизански славонски корпус за цело то време борби у Срему уместо да Немцима наноси губитке са леђа они или не раде ништа или нападају четнике који се повлаче кроз Босну према Словенији.

Poslednja izmena:
Jedi citao nekad o rimsko srpskim ratovima?
Ili su to bili rimsko makedonski ;)
Koliko se ime Srbija spominje u Bibliji a koliko Makedonija :)
Sve je to super, al' kako to da ti danas govoriš slovenski( jezikom slovena), a ne antičkih Makedonaca?
Kako tačno ti izvodiš vezu između npr tebe i antičkih Makedonaca?
Ta Makedonija nije čak ni na poziciji ove današnje Makedonije :think:

Elem ne negiram Makedonce, mislim da se Srbi nikada nisu trebali cimati oko MK, eventualno samo oko onog dela u kojem su naseljena srpska plemena, ostatak definitivno ne, al' me interesuje na kom osnovu se povezujete sa antičkom Mk?

Poslednja izmena:
Sve je to super, al' kako to da ti danas govoriš slovenski( jezikom slovena), a ne antičkih Makedonaca?
Kako tačno ti izvodiš vezu između npr tebe i antičkih Makedonaca?
Ta Makedonija nije čak ni na poziciji ove današnje Makedonije :think:
Kojim jezikom pričaju Crnogorci?
Mislim ako negirate Makedonce i govorite da su oni Srbi zašto to ne pišete i o crnogorcima.
To bi mogao i ja da kažem Tribali = Srbi.
Ja sam Srbin tako da ne poredim se sa antičkim Makedoncima ;)
Kad su je podelili Bugari i Grci naravno da nije cela.
Ali mi smeta negiranje jedne nacije a branite drugu crnogorsku naciju.
A svi smo jedno te isto pleme :)

Kojim jezikom pričaju Crnogorci?
Mislim ako negirate Makedonce i govorite da su oni Srbi zašto to ne pišete i o crnogorcima.
To bi mogao i ja da kažem Tribali = Srbi.
Ja sam Srbin tako da ne poredim se sa antičkim Makedoncima ;)
Kad su je podelili Bugari i Grci naravno da nije cela.
Ali mi smeta negiranje jedne nacije a branite drugu crnogorsku naciju.
A svi smo jedno te isto pleme :)
Ne znam ko brani Montenegrine, oni su sprdnja i psihičko obolenje, nikakva nacija, niti će ikada biti.
Ja ne negiram Makedonce, baš naprotiv. Mene zanima perspektiva iz koje Makedonci gledaju na ova pitanja koja meni recimo nisu jasna.
Već napomenuh da se Srbi nisu trebali baviti Makedonijom, osim delom u kojem je de facto bilo Srba kroz istoriju.

Back