Srednjevekovne zastave Srbije

E malo sam pročaprkao po guglu u pretrazi: Banner of St Peter i naletim na ovo:

Zastava svakako nije original, već nekog društva St Peter Ludlow Centenary

Mene mnogo podseća na crnogorski krstaš barjak, pa sam odmah nešto spojio u glavi... :) i ova zastava je u formi "vexillum-a" tako da je verovatno rađena prema originalnoj zastavi Svetog Petra...

Грбови, заставе и химне у историји Србије

Ђакон Ненад М. Јовановић

...Једна друга застава, која се, такође, везује за име цара Душана, се чува у манастиру Хиландару. Реч је о крсташ-барјаку троугластог облика. Од танке свиле је и састављена је од шест пола наранџасте, зелене и жуте боје, али постоји могућност и да су наранџасти делови плод доцнијег додавања. На зеленом пољу заставе се налази златни осмокраки крст. Према традицији се ова застава доводи у везу са царом Душаном, а извесно је да се заставе управо оваквог облика могу видети и на средњевековном нумизматичком материјалу...

Сребрни динар краља Драгутина (1276-1282)
Представка барјака крсташа

slika-986251x640.jpg

Милутинов крстасти динар (1253-1321)

Milutinov_krstasti_dinar.jpg

Mene mnogo podseća na crnogorski krstaš barjak, pa sam odmah nešto spojio u glavi... :) i ova zastava je u formi "vexillum-a" tako da je verovatno rađena prema originalnoj zastavi Svetog Petra...

100px-Serbian_flag_takovo.png

Застава другог Српског устанка

100px-Serb_clans.jpg

U vrijeme vladara i mitropolita Petra II. Petrović Njegoša krstaš-barjak promijenio je izgled pa je na crvenom platnu bio bijeli križ i postao je ratnom zastavom postrojbi crnogorskih plemena.

100px-Mitropolija.jpg

Za doba kneza Danila I. Petrovića krstaš-barjak, nešto modificiran (crveno polje, obrubljeno zlatnožutim porubom s bjelim križem u sredini) postaje zastava crnogorskih satnija i bataljuna. Ta će se praksa nastaviti sve do konca postojanja Kraljevine Crne Gore.

220px-Vucji_Do_flag.jpg

Crnogorski vojni krstaš-barjak izrešetan kuršumima nakon pobjeda u ratovima 1876. - 1878.

izvor: internet stranica

колико сам ја упућен, ''застава Св. Петра'' је у средњем веку био барјак који је папа слао неком хришћанском владару као знак његовог покровитељства и благослова.
био је беле боје, а на себи је имао извежене предсаве Светих апостола Петра и Павла, оснивача Римске Цркве.

колико сам ја упућен, ''застава Св. Петра'' је у средњем веку био барјак који је папа слао неком хришћанском владару као знак његовог покровитељства и благослова.
био је беле боје, а на себи је имао извежене предсаве Светих апостола Петра и Павла, оснивача Римске Цркве.

ma nisam ja uopšte upućen, ali se trudim :mrgreen: samo mi ovo zapalo za oko...

Nisam se nešto bavio ovom temom ali sve što budem saznao napisaću ovde...

iz knjige Grbovi, Zastave i Himne u istoriji Srbije i Crne Gore u izdanju Svetigore:

...prvi nagoveštaj o postojanju srpske zastave seže u XI vek za vreme vladavine zetskog kralja Mihajla Vojisavljevića... Tadašnji zetski Knez Mihajlo... je poručio kraljevsko dostojanstvo od Pape Grgura II... da mu se pošalju znaci njegovog visokog kraljevskog dostojanstva. To je podrazumevalo: Kraljevsku krunu, plašt i zastavu(vexillum)... Ne postoji opis pomenute zastave, ali možemo je reći da se radilo o zastavi Sv.Petra koja je između ostalog da posluži kao vidljivi znak papskog pokrivetljstva...

ne postoji opis zastave Sv.Petra

Ne znam da li se negde drugde možda javlja opis, ako je papa to svima slao :D
Ti ključevi jesu simbol apostola Petra, i nalaze se i na zastavi Vatikana.
Ali kako postoji zastave sa Andrejinim krstom(Ruska pomorska, Škotska) i krstom Svetog Đorđa (Engleska, Gruzija)
možda je ta zastava bila sa Petrovim krstom (naopaki krst) ?

Jedna od srpskih zastava, veoma starih po formi, jeste i tradicionalni svetosavski lavarum Miholjskog zbora u Boki Kotorskoj... Reč je o zastavi tipa labaruma, za koju se veruje da je prvobitno izrađena po uputstvima samog Sv.Save... Zastava nalikuje ranim, istočno-aramejskim laburima sa tetragramima i tetravasilionima... Na belom nosi crveni puni krst(Svetog Georgija) i četiri zlatna kružića između krakova...

Tačkice su delovi teksta koji sam izostavio. Dalje ide tekst o "crveno-plavoj" zastavi koja se pominje 1281. godine za vreme Velikog Župana Dese(Desa). Bila je načinjena od lake svile, ali se pominje podatak da je bila načinjena od "čohe"). Ova zastava je zaživela u 20. veku u toku pripreme 600-godišnjice kosovske bitke prema viđenju Bore Anđelkovića...

Nisam siguran šta je "svetosavski lavarum", ali je opisana ova zastava sa sajta Projekat Rastko - Boka Kotorska http://www.rastko.rs/rastko-bo/
zastava.gif

поздрав ВоСлаву,
ма какав ''наопаки крст'', написао сам горе шта је ''застава Св. Петра''.

Možda, mada ovaj sajt : http://flagspot.net/flags/va_hist.html
Takvu zastavu navodi kao pomorsku, uz to da se koristi dosta kasnije.

Ovo bi trebalo istražiti:
The first attested Papal flag was red with white cross, dated probably from c. 1195. In 1204 for sure (and perhaps before) it's attested the red flag with white cross containing white keys. The first available image is from 1316. The flag is rectangular with the fly rounded in the corners and swallow tailed in center and has four white keys, one in each quarter. The four keys were the keys called of St Peter. About 100 years later, a similar flag is attested on red cloth without white cross. In next centuries a red flag with keys or religious motives seems to be in use.

Što se tiče obrnutog krsta, on se naziva i Petrov, jer je apostol Petar razapet na takvom krstu.
npr. i ona zastava koju je naveo wllayco sadrži naopaki krst. (gledati u odnosu na slova)

Edit Još malo guglanja pred spavanje :D

Vezano za gornji citat.
Na ovom sajtu :http://www.krigsspil.dk/download/download_2.html
Pod linkom Flags for the Papal state, pogledati ovu sliku : http://www.krigsspil.dk/download/medieval/italy_papal.jpg

Poslednja izmena:
све то што си навео је тачно. иначе, хвала за ове корисне линкове :)
знам врло добро шта је крст Св. Петра и на каквом је крсту он разапет.

међутим, ми овде не тражимо заставу папске државе, него заставу из 11. века, коју је папа обећао послати дукљанском краљу Михаилу, а какву је већ послао хратском краљу Звонимиру пар година раније. та застава Св.Петра из предхералдичког периода није имала на себи никакву форму крста него ликове Апостола- и у каснијим вековима ће се употребљавати као папска поморска застава.

иначе, све похвале за твој рад :)

ову сам пронашао на твом линку, бургундска је и има необична оцила.

http://www.krigsspil.dk/download/burgundy/burgun13.jpg
Koliko sam ja razumeo to ognjilo je bilo lično obeležje Šarla smelog, vojvode Burgundije(1433 - 1477).
Iz francuske dinastije Valoa.

Ovo je njegov grb, kombinovan sa njegovim ličnim znakom:
embroideredfiresteel.jpg

Ovo ispod ognjila je kremen sa varnicama.

Tada je valjda nastao i orden zlatnog runa.
lightergoldenfleececoll.jpg

Još njegovih predmeta:
http://img19.imageshack.us/img19/7647/hornsshield.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/157/firesteelcope.jpg
http://web.mac.com/rhynemaid/Asteri..._part_2_files/center of philippe tapestry.png
http://img706.imageshack.us/img706/3203/img01402.jpg

Itd. da se ne udaljavamo od teme :D

Poslednja izmena:
све то што си навео је тачно. иначе, хвала за ове корисне линкове :)
знам врло добро шта је крст Св. Петра и на каквом је крсту он разапет.

међутим, ми овде не тражимо заставу папске државе, него заставу из 11. века, коју је папа обећао послати дукљанском краљу Михаилу, а какву је већ послао хратском краљу Звонимиру пар година раније. та застава Св.Петра из предхералдичког периода није имала на себи никакву форму крста него ликове Апостола- и у каснијим вековима ће се употребљавати као папска поморска застава.

иначе, све похвале за твој рад :)

Uredu. Ali onda je ta zastava bila simbolična.
Mislim nije se isticala kao zastava države ili kralja, zar ne?

p_nobile_sala2_05.jpg

Vidi ovu sliku "Krunisanje kralja Zvonimira" iz Vatikana naslikanu 1611.
Izvor: http://asv.vatican.va/en/visit/p_nob/p_nob_2s_05.htm

Zastava je crvena sa ključevima.

''vexillum sancti Petri'' је била застава коју су увели папе у 11.веку спроводећи клинијевску реформу цркве. била је вид инвеституре владара од стране папе, тј. његовог хијерархијског подређивања папи као врховном владару (обрати пажњу на вазалску заклетву коју је том приликом морао да положи краљ Звонимир); а све у склопу борбе папства са немачким царем око инвеституре бискупа и световне превласти (која ће доживети климакс са Гргуром VII и Хенриком IV). да, мислим да је била строго симболична и не верујем да се истицала као застава краља у било којој прилици осим можда у рату.

Rečke ovde navodi :

Na vikipediji stoji ova rečenica, bez ikakve reference.

To bi ovako nešto izgledalo:
zelez-1.jpg

Ima li ko nešto preciznije o ovome ? Neki bliži opis.

Ta kako nikoga nikada nije interesovalo kakva je to zastava.
Kako neko nije otišao do Hilandara i barem je fotografisao.
Postoji li neka knjiga o zastavama, neko veksilološko društvo u Srbiji ?

Što se tiče zelene boje ja sam pokušao da dobijem ovu nijansu sa svešteničkih odeždi.
zele-1.jpg

(zelena odežda se nosi npr. na Duhove)

što se tiče zastave čiji si opis citirao uopšte ne mogu da se setim gde sam to pročitao. Plava boja bi trebalo da simboliše nebo, a zelena zemlju, ako se dobro sećam. Mislim da taj podatak nisam našao na internetu već u nekoj knjizi

Hvala wllayco ! Hvala =GUSAR= !
Hvala vam na ovim informacijama.
Dakle definitivno je zastava trouglasta, zelena i sa nekakvim krstom u sredini. :D

Ja sam crtao ove ustaničke, čije sam fotografije uspeo da nađem na internetu...
ust-1.jpg

I što se tiče one zastave Stefana Dušana sa mape Angelina Dulcerta, ja i dalje ostajem pri mišljenju da je to bela boja.
card-1.jpg
casa-1.jpg

Orla sam nacrtao po uzoru na ovog sa čaše cara Dušana.(Perje je razmaknuto jer je tako i na mapi)

Šteta što Stema ne svraća na forum.

zanimljivo je ovde što si nacrtao crvenog orla. Danas sam kupio martovski broj časopisa "istorija" i video sam da se u njemu nalazi obiman tekst o tome da je naš orao u srednjem veku bio crven, možda tu bude nekog pomena o zastavama, pa ću postaviti kad pročitam tekst

Pre 4-5 godina, prilikom neke manifestaciej koje je organizovao "Svibor" prodavali su nekoliko vrsta "srpskih srednjevekovnih zastava", žute boje, sa crvenim orlom i ćiriličnim tekstom u krugu oko njega. To su navodno bile zastave Stefana Prvovenčanog i nekih potonjih kraljeva, a razlikovale su se neznatno u stilu u kome je orao nacrtan i mislim u ispisanom tekstu. Ali osim tada nikada pre ni posle nisma video takve verzije naših srednjevekovnih zastava

Pre 4-5 godina, prilikom neke manifestaciej koje je organizovao "Svibor" prodavali su nekoliko vrsta "srpskih srednjevekovnih zastava", žute boje, sa crvenim orlom i ćiriličnim tekstom u krugu oko njega. To su navodno bile zastave Stefana Prvovenčanog i nekih potonjih kraljeva, a razlikovale su se neznatno u stilu u kome je orao nacrtan i mislim u ispisanom tekstu. Ali osim tada nikada pre ni posle nisma video takve verzije naših srednjevekovnih zastava

A чука војводе Мишића? ;)

Nisam siguran šta je "svetosavski lavarum", ali je opisana ova zastava sa sajta Projekat Rastko - Boka Kotorska http://www.rastko.rs/rastko-bo/
zastava.gif

da, da to je to - Labarum Miholjskog zbora (Prevlačke metohije).

Ne znam da li se negde drugde možda javlja opis, ako je papa to svima slao :D
Ti ključevi jesu simbol apostola Petra, i nalaze se i na zastavi Vatikana.
Ali kako postoji zastave sa Andrejinim krstom(Ruska pomorska, Škotska) i krstom Svetog Đorđa (Engleska, Gruzija)
možda je ta zastava bila sa Petrovim krstom (naopaki krst) ?

Pa to ne bih znao da ti kažem :mrgreen: vrlo je moguće da se koristila i kao pomorska zastava.

zanimljivo je ovde što si nacrtao crvenog orla. Danas sam kupio martovski broj časopisa "istorija" i video sam da se u njemu nalazi obiman tekst o tome da je naš orao u srednjem veku bio crven, možda tu bude nekog pomena o zastavama, pa ću postaviti kad pročitam tekst

мислим да је то широко прихваћен став. занима ме шта је аутор текста закључио у вези са бојом заставе (тј. штита) да ли је била златна или бела (сребрна)?!
ВоСлаву то питање основано поставља.

Back