Quantcast

Средњевековна Србија

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Деспотица Ангелина је била супруга деспота Стефана Ђурђевића-Бранковића,у Српском народу је позната као ”Света мајка Анђелија”.По смрти деспота Вука Гргуревића она је примила деспотску власт у Србији.Од новца имала је само једну златну медаљу.

АV-Св Ђорђе убија аждају,око њега натпис ”СТI ВЛКОМНЧЕ ГIЕРГIЕ ПОМЛУИ СВОЕ”

RV-Деспотица стоји између своја два сина у дугим хаљинама држећи се испод руку и натпис око њих ”ГПО ДЕПОЦА АГГЛIНА-ГПО ДЕПОТЬ ГНЕОРГIЕ-ГПО ДЕПОТIWN+”

Ова медаља вероватно је била њен печат

 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Андрија Гропа велики Српски жупан је владао око 1380 год.од њега постоје само три врсте сребрних новаца на Српском језику.Изгледају као доле приложени и просечна тежина им је око 0,80 грама.Седиште му је било у Охриду.Новац му је редак и скуп.

 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Дмитар књаз Српски био је трећи син краља Вукашина владао је око 1390 год.Од њега су позната два сребрна новца као доле приложени,теже око 0,82 грама.Ретки су и скупи.

 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Никола Алтомановић је владао (1364-1374) од њега је познато 13 разних сребрних новаца као сто су доле приложени.На реверсу пише ”+ВЬ ХА.БА.БЛАГОВЕРИН ЖОПАИЬ НИКО”ретки су и скупи.

 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Ђурђе II Стратимировић-Зетски владао је (1385-1404).Имао је око 10 врсти сребрних новаца са разним фигурама као што су доле приказане.Просечна тежина им је ок о1 грам и нису пуно ретки.

 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Јован Оливера (великаш Српски) је владао (1341-1363).Од њега постоји 8 врсти сребрних новаца у просечној тежини од 1,05 грама.Приказани су на слици доле.Доста су ретки.

 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Српски Патријарх Арсеније(Јанићије)Од њега је постојао само један мали новац.Он је био у врло малој форми са пречником од 13 мм,а у просечној тежини од 0,40-0,45 грама.За њега немам слику.

АВ-Христос седи на престолу,десном руком даје благослов а у левој држи св.јеванђеље.Око главе му пише ”IC-XC”

РВ-У два реда пише ”ПАТ-ТР” или ”ПАТ-ТАЬ”

Не зна се сигурно да ли овај новац припада Патријарху Св.Арсенију I или Патријарху Јанићију.

Новац је веома редак и много скуп.
 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Ђорђе Балша III је владао (1404-1421).Он је син Ђурђа II Стратимировића.Имао је око 27 разних врсти сребрног новца у просечној тежини од 1 грам.Доле су приложени,доста су ретки и скупи.

 

Ognjen A

Obećava
Poruka
53
Поздрав свим нумизмаричарира.Ево отворићу једну тему о средњевековном Српском новцу,пошто сам приметио да се овде уопште не прича о њему,нико га не продаје,не тражи,једноставно као да не постоји.У теми ћу написати неке ствари које сам ја сазнао,и окачићу неке слике
Opet pozdrav i veoma hvala na slikama!

Da dodam, mene od nedavno i te kako zanima otkup naseg srednjovekovnog novca.
 

brajic286

Zainteresovan član
Poruka
112
Па кад те нешто интересује ти копаш,копаш,и све може да се нађе.:rolleyes: .Нумизматика и нотафилија ме јако интересује,па тако скоро сваки дан нешто чепркам по нету.А Веселој ћуфти да кажем да се баш не разумем у среднјовековни новац,више са разумем у нотафилију,и од тога не би било ништа да није форума крстарице,и добрих и упорних људи који понекад ту сврате.Ето мало и рекламе :lol:.Скоро сам почео да се интересујем за среднјовековни новац и зато сам поставио ову тему да бих видео шта људи знају о њој.Ајде људи прикључите се сигурно има неко ко нешто продаје,било какви подаци су корисни.Ја рецимо немам појма какве су цене ових новаца,где се могу набавити,.....
 

prob

Obećava
Poruka
62
POZDRAV AKO TE ZANIMA SRPSKI SRDNJOVEKOVNI NOVAC NAJBOLJE JE OPISAN U KATALOGU SRPSKOG SREDNJOVEKOVNOG NOVCA OD SERGEJA DIMITRIJEVIĆA KOJI JE BIO NAŠ NAJPOZNATIJI SAKUPLJAČ ISTRUČNJAK SRPSKOG NOVCA U KJIZI JE OPISANO 420 VRSTA NOVCA SA PODVRSTAMA I SVAKI SA SLIKOM 502 STRANICE . ON KAO PRVI SRPSKI NOVAC NAVODI ČANKASTI NOVAC KRALJA RADOSLAVA 1228 1234 GOD.AKO NEKOG ZANIMA KJIGA IMIM JE NA PRODAJU POTPUNO NOVA INFO NA TEL 064 175 44 65 POZDRAV
 
Top