Срећна православна Нова Година

није уопште папска тековина. то је тековина Римске републике, јер су једногодишњи мандати конзула, као најважнијих магистрата (по којима је година носила име) почињали увек 1. јануара, да би два последња месеца у години (јануар и фебруар) у току којих услед зиме није било никаквих значајних друштвеним догађаја дала времена конзулима да се припреме за јавну службу и боље упознају са својим дужностима. римска (народна и верска) Нова година била је 1. марта, док је конзулска (политичка/грађанска) била 1. јануара.
U smislu da je tek od pape Grgura došla ideja da hrišćani uz jedinstven kalendar ubace promenu brojača na 1. januar.

Ako se ne varam, i u srednjovekovnoj Evropi su postojale različite prakse, u Srbiji su se brojale godine i "Leta Gospodnjeg" i "od stvaranja sveta" i po onim indiktima itd. Poenta je da je to stvar dogovora jer NG može da se broji i od 1. jula i da niko u Srbiji nema problem sa tim da umesto 1. septembra posluša Grgura i uzme 1. januar, a ima problem sa korekcijom datumske greške koja je čisto objektivna

To je tako jer se godišnji ciklus sunčev povezuje sa životnim vekom čoveka. Rođenje mladog sunca ili Božić je spomen na Svarožića(Božić, mali bog-beba) na 25.decembar. To je isti bog samo beba i nazvan Svarog. Mladi(punoletan je Jarilo-Žarilo, sprema se da "žari"...navešćuje leto) a ne leto je Kupalo-odatle praznik Ivana Kupala kod nekih hrišćana..koji je na 21.jun i odatle proslave Kupala(trećeg stadijuma boga sunca) "dodolskim igrama". To je već zreo bog i nakon toga sledi postepeno starenje ili treće doba. Sedmodnevni ciklus Kupala(zrelog boga-kada dan traje najduže u tom sedmodnevnom ciklusu) traje do 28. juna kada sunce "lazi"..odatle idu i pesme "Lazi, lazi Lazare"...taj 28.jun je prekretnica kada dan počinje da se smanjuje.
Какве везе са Сварогом имају: Грци, Талијани, Шпанци, Енглези, Французи...
Јел ти то тврдиш да су Срби најстарији народ, па су и ови остали преузели те датуме од њих :D ?

Јел ти то тврдиш да су Срби најстарији народ, па су и ови остали преузели те датуме од њих :D ?

Ne znam da li si razumeo ono što sam napisao? Pišem o datumima..o sunčevom ciklusu i datumima povezan sa njim. :p

Ne znam da li si razumeo ono što sam napisao? Pišem o datumima..o sunčevom ciklusu i datumima povezan sa njim. :p
Мени се чини да ти ниса разумио шта сам те питао, ево цитираћу те поново:
Rođenje mladog sunca ili Božić je spomen na Svarožića(Božić, mali bog-beba) na 25.decembar

Питање је било, какве везе имају други народи који не припадају словенској групи народа са Сварогом, ако је тај датум везан за њега, а и сви они прослављају тај датум?

možda i jesmo :D

svi narodi na severnoj hemisferi računali su novu godinu od kratkodnevnice a onda su umetali "svoje bogove". međutim čitao sam čajkanovića on je došao do zaključka da su tadašnji srbi računali samo leto i zimu (današnji đurvdan i mitrovdan) a tek ulaskom u hrišćanstvo preuzima se božić tj nova godina na zimski solsticij.

Rođenje mladog sunca ili Božić je spomen na Svarožića(Božić, mali bog-beba) na 25.decembar

Питање је било, какве везе имају други народи који не припадају словенској групи народа са Сварогом, ако је тај датум везан за њега, а и сви они прослављају тај датум?
Zato što je solarni kalendar i sistem bio poznat svim narodima. Ne samo Slovenima. I Persijanci i Rimljani i Germani su imali praznike u čast zimskog solisticijuma u tim danima.

Zato nisam ovim rekao da su svi uzeli od Slovena ili Srba već je to opšte poznato.

Zato što je solarni kalendar i sistem bio poznat svim narodima. Ne samo Slovenima. I Persijanci i Rimljani i Germani su imali praznike u čast zimskog solisticijuma u tim danima.

Zato nisam ovim rekao da su svi uzeli od Slovena ili Srba već je to opšte poznato.
Можда да нацртам, какве везе Сварог има са НеСловенима, ок јасно ми је, ти не славиш Божић, па ето да га мало попаганиш, али си се ето мало занио, какве везе Персијанци имају са Сварогом!? :D

Можда да нацртам, какве везе Сварог има са НеСловенима, ок јасно ми је, ти не славиш Божић, па ето да га мало попаганиш, али си се ето мало занио, какве везе Персијанци имају са Сварогом!? :D
za pravoslavne fizički su opasni rimokatolici a duhovno protestanti
stara strategija novi regruti

Ne znam kako da ti pomognem😁. Nemoj se mučiti, pusti druge

Ne znam kako da ti pomognem😁. Nemoj se mučiti, pusti druge
Не требаш ти мени ништа помагати, али немој износити небулозе као чињенице, само да би навлачио воду на свој млин, уосталом шта друго рећи на твоју тврдњу да су Шпанци, Французи, Грци, Персијанци и Јапанци славили Сварога.

Не требаш ти мени ништа помагати, али немој износити небулозе као чињенице
Kažem još jednom, ne mogu ti pomoći jer ne poznaješ činjenice, istoriju. Pogledaj recimo i sam šta su Jule kod Germana i kada su padale. Pogledaj i kod Persijanaca šta je Mitra..ili kod Rimljana šta su brumalije.

To nisu nebuloze već činjenice.

само да би навлачио воду на свој млин, уосталом шта друго рећи на твоју тврдњу да су Шпанци, Французи, Грци, Персијанци и Јапанци славили Сварога.
Opet nisi razumeo ono što sam rekao. Evo treći put. Ne slave oni Svaroga, nego poznati im je kalendar sunčevih ciklusa kao i Slovenima. Oni slave kratkodnevicu kao i Sloveni. A kratkdnevica je svuda u istom periodu pa su zato datumi kraktodnevide isti s tim da oni slave svoje bogove a Sloveni svog.

Kažem još jednom, ne mogu ti pomoći jer ne poznaješ činjenice, istoriju. Pogledaj recimo i sam šta su Jule kod Germana i kada su padale. Pogledaj i kod Persijanaca šta je Mitra..ili kod Rimljana šta su brumalije.

To nisu nebuloze već činjenice.

Opet nisi razumeo ono što sam rekao. Evo treći put. Ne slave oni Svaroga, nego poznati im je kalendar sunčevih ciklusa kao i Slovenima. Oni slave kratkodnevicu kao i Sloveni. A kratkdnevica je svuda u istom periodu pa su zato datumi kraktodnevide isti s tim da oni slave svoje bogove a Sloveni svog.
Краткодневница је 21.12., не 25.12., а поготово не 14.01. За словене се каже да су негдје у 7-8 вијеку примили хришћанство, а за прослављање Божића имамо изворе из 4. вијека. Нема никаквих реалних доказа за такве тврдње о поријеклу празника, осим наклапања. Ја сам се осврнуо на твој пост, зато што си ти увео словенски пантеон као претечу хришћанских празника.

Краткодневница је 21.12., не 25.12., а поготово не 14.01. За словене се каже да су негдје у 7-8 вијеку примили хришћанство, а за прослављање Божића имамо изворе из 4. вијека.

Ja ne govorim o Božiću već o kratkodnevici kod pagana koja jeste padala na ove datume. Ti to ne želiš prihvatiti iz svojih razloga ali to je drugo nešto.

Mi smo ovde ukazali na sunčeve cikluse kod Slovena i ne samo kratkodnevice već i drugih delova tih ciklusa. A samu kratkodnevicu sam uporedio sa istom kod drugih naroda. Svi paganski narodi su znali za ove sunčeve cikluse..posebno za kratkodnevicu.

Što se tiče 21.decembra, to si upravu ali je nakon reforme kalendara od strane Cezara 45 p.n.e to pamaknuto na 24/25.decembar. To i sami rimski istoričari navode...Brumalija ili kratkodnevica nakon reforme u I veku p.n.e je padala je na 24/25.decembar

Zato sto je Sunce Bog u svim religijama pocevsi od sumerske...

а и сви они прослављају тај датум?
астрономске појаве, а не датуми. датуми су везани за календаре, а астрономске појаве за кретања небеских тела. пролећна равнодневица је свима у исто време, без обзира какав календар користе и у који датум им пада.

астрономске појаве, а не датуми. датуми су везани за календаре, а астрономске појаве за кретања небеских тела. пролећна равнодневица је свима у исто време, без обзира какав календар користе и у који датум им пада.
Али није била ријеч о датумима ни астрономским појавама, већ је експлицитно наведен словенски пантеон (Сварог, Сварожић, Купало) као својеврсни атавизам паганства у хришћанству.

Али није била ријеч о датумима ни астрономским појавама, већ је експлицитно наведен словенски пантеон (Сварог, Сварожић, Купало) као својеврсни атавизам паганства у хришћанству.
нема никаквог паганства у хришћанству. остаци старе паганске вере постоје само у народним обичајима и веровањима Срба. што не треба да нас чуди, јер је христијанизација Срба била дуг и постепен процес, ненасилан, зато је толико тога преживело и очувало се до данас.

нема никаквог паганства у хришћанству.
:D dobar fazon
христијанизација Срба била дуг и постепен процес, ненасилан, зато је толико тога преживело и очувало се до данас
kao i kod drugih rimokatoličkih i pravoslavnih naroda,
oni su nenasilno dok proteastanti nasilno a? :D

ne postoji slovenski panteon, otud i zbrka i malo saznanja i pokušaja da se sklopi neka priča.
najveću zbrku su napravili bečko-berlinski zastupnici istorije koju i danas propagiraju nažalost mnogi srbi. takođe i ovi alternativni istoričari koji zastupaju da potičemo od sema kao i oni ekstremi amebe srbi.
a i realno to više nikog ne zanima već ajfon-prozor u budućnost

а шта је то паганско у хришћанству?

kao i kod drugih rimokatoličkih i pravoslavnih naroda,
oni su nenasilno dok proteastanti nasilno a? :D
да, христијанизација Срба била је дуга и спора, и никад окончана, управо зато што је била ненасилна.

а шта је то паганско у хришћанству?

да, христијанизација Срба била је дуга и спора, и никад окончана, управо зато што је била ненасилна.
božić, zadušnice i kod nas slave (za početak)

srbi još nisu prihvatili hrišćanstvo sem deklarativno suštinski smo staroverci. sve običaje smo zadržali a to ti je znak kakva nam je vera. u srednjem veku samo vlastela je prihvatila hrišćanstvo jer je moralo tako zbog vatikana i romeja. politički gledano za opstanak je bilo dobro.

па зашто онда то помињеш? ја сам те питао шта је паганско у хришћанској вери, а не у обичајима Срба.
pa ja ti kažem da nismo hrišćani sem deklarativno
ne znam šta podrazumevaš pod "pagan", pagan znači seljak (poljoprivrednik) i nema veze da li je mnogobožac ili jednobožac.
u smislu vere epitet od vlastele smo dobili kao nešto nakaradno.
dakle što se tiče srba (bar ja tako gledam) postojala je stara vera srpska i nova srpska pravoslavna, kao što znamo pravoslavne crkve su nacionalne. plus što smo pored pravoslavne dodali svetosavci.

Back