Srećna Nova 7510 god. predačka!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mladicu, dragi, (iskreno se nadam da je to 1994 tvoje godiste), ovde svaki dan neki raspomamljeni bojovnik protiv vetrenjaca, belosvetskih urota, becko-berlinske skole, Vatikana, etc. izroni sa svojim istinama, underground objasnjenjima i teorijama zavere razno-raznih gulanfera, hohstaplera i trgovaca maglom, koji su otkrili ono sto je, toboz, svima pred nosom, ali se zahvaljujuci agendi, obicno, 'oficijelne istorije' i globalnih vladara iz senke zataskava i skriva od srpskog naroda. U tu grupu, i to onaj najprizemniji talog varalica i najodvratnijih smutljivaca spada i taj tvoj Milan Vidojevic. Vizantijski kalendar jeste koriscen u srednjevekovnoj Srbiji. Sta s tim, kakvo senzacionalno znacenje bi ta cinjenica trebalo da ima danas? U svetski priznatoj arheologiji ne postoji nikakvo vincansko pismo, sa izuzetkom pokojne Marije Gimbutas i nekolicine manje poznatih arheologa teorije o vincanskom pismu pronaci ces samo u okviru izdavacke delatnosti kuce 'Pesic i sinovi'. Da bi znao zasto su price o vincanskom pismu potpuno neosnovane, morao bi da znas dosta drugih stvari iz istorije, antropologije, sociologije... Za sve sto se tvrdi jesu najvazniji izvori, s tim sto je jedini problem da oni vise nego manjkaju za price koje si dosao ovde da guslas.Medjutim, sve dok kao ultima ratio koristis becko-berlinsku skolu i sve njene varijacije moci ces sebe da zamlacujes takvim pricama. Ne znam kako i cime si izmerio da je 95% istorije koju sam ja ucio laz, ali iz iskustva znam da takve stvari tvrde oni koji nisu savladali ni onih 5% za koje smatraju da su istiniti.

Koja tvrdokornost dostojna najstarijeg Topalovica.

Ako je istorija nauka, onda i ona mora da se menja sa novim otkricima. Pametan covek zna da je arheoloski otkriven samo delic onoga sto su ostavili narodi u starom veku. Pametan covek zna da su evropske civilizacije koristile drvo kao osnovni gradjevinski materijal koji brzo propada i otezava rad arheolozima. Savremene metode izucavanja proslosti su multi disciplinarne. Pametan covek zna da se u starom veku na pomenutoj teritoriji pisalo na drvenim tablicama i listovima posebne vrste palme. Prvi zakonik Rima je pisan na drvenim tablicama, i naravno nije preziveo do danas.

Oslobodi svoj um, istorija nije Sveto pismo da se ne bi menjala sa novim cinjenicama, razmisljaj kao intelektualac.

Ovo je neozbiljno.
Vizantija sebe nije nazivala tim imenom i smatrala se nastavkom rimskog carstva, pa je mogla brojati godine samo onako kako je to bilo u Rimu (negde od 6-og veka pre nove ere, stari Grci su brojali od 7-og veka pre nove ere), a sirenjem hriscanstva od Hristovog rodjenja.

Чекај, због чега је неозбиљно и због чега је немогуће променити календар? :dontunderstand:

Lepo sam objasnio na bazi naucnih otkrica sta se desilo te 5508 god. i kakve je posledice to imalo na balkanski zivalj.

Osim toga taj kalendar se ne zove kalendar postanka sveta nego prosto vizantijski jer se primenjivao na teritoriji koju je manje vise kontrolisala Vizantija.

Osim toga ovo je najstariji kalendar stariji i od Jevrejskog i bilo kog sa prostora Mesopotamije ili Egipta.

Правиш грешку у почетној поставци. Ти претпостављаш да је самим тим што је календар позиционирао свој почетак на 5508. годину пне, уједно и сам стар толико. То није тачно, овакво рачунање година није толико старо и настаје тек у време институционалног хришћанства.

На пример, сада кад бих ја за почетну тачку поставио 10.000. годину пне и прогласио да је ове године 12.010. година, то не значи да је мој календар "старији" од свих до сада. Календар је стар онолико колико се дуго примењује, а не онолико за коју годину постави свој почетак. Византијски календар је јулијански, управо календар Римског царства. То од које године се мери почетак не чини различите календаре. Календар је исти, ма бројао године од стварања Рима, првих олимпијских игара, рођења Исуса Христа или од прорачунатог стварања света.

Ако сматраш да је у питању словенски или српски календар, слободно напиши шта је то словенско у њему, а да није постојало већ независно од Словена.

Зна се и датум када је уведено бројање од 5508. пне, по чијем налогу итд. Ја стварно не знам коме је у животу могло да падне на памет да читајући средњовековне изворе закључи да се ради о неком "српском календару". Мислм, јесте он српски у смислу да су га користили и Срби, али једино у том смислу.

Koja tvrdokornost dostojna najstarijeg Topalovica.

Ako je istorija nauka, onda i ona mora da se menja sa novim otkricima. Pametan covek zna da je arheoloski otkriven samo delic onoga sto su ostavili narodi u starom veku. Pametan covek zna da su evropske civilizacije koristile drvo kao osnovni gradjevinski materijal koji brzo propada i otezava rad arheolozima. Savremene metode izucavanja proslosti su multi disciplinarne. Pametan covek zna da se u starom veku na pomenutoj teritoriji pisalo na drvenim tablicama i listovima posebne vrste palme. Prvi zakonik Rima je pisan na drvenim tablicama, i naravno nije preziveo do danas.

Oslobodi svoj um, istorija nije Sveto pismo da se ne bi menjala sa novim cinjenicama, razmisljaj kao intelektualac.

Управо тако - мења се са новим ОТКРИЋИМА и једино она могу да промене или измене досадашње схватање.

Не мења се у складу са новим идејама и маштаријама или новим заблудама и погрешним интерпретацијама. Само са новим открићима.

И мењају је историчари, а не људи који, ето, хоће да се нешто промени.

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo je neozbiljno.
Vizantija sebe nije nazivala tim imenom i smatrala se nastavkom rimskog carstva, pa je mogla brojati godine samo onako kako je to bilo u Rimu (negde od 6-og veka pre nove ere, stari Grci su brojali od 7-og veka pre nove ere), a sirenjem hriscanstva od Hristovog rodjenja.

Lepo sam objasnio na bazi naucnih otkrica sta se desilo te 5508 god. i kakve je posledice to imalo na balkanski zivalj.

Osim toga taj kalendar se ne zove kalendar postanka sveta nego prosto vizantijski jer se primenjivao na teritoriji koju je manje vise kontrolisala Vizantija.

Osim toga ovo je najstariji kalendar stariji i od Jevrejskog i bilo kog sa prostora Mesopotamije ili Egipta.

Naravno da se Vizantija nije tako nazivala,to je u neku ruku i pezorativni naziv... Jer je to ime sklempano po ugledu na Rimsko ime - u ovom slucaju po selu Vizant... Ispravite me ako gresim.. Ovim imenom osporavamo Vizantiju kao naslednika Rimske imperije.
Ali posto je ime prihvaceno u globalu kod istoricara i svog sveta koji se bavi istorijom,ja necu da glumim pametnjakovica. :think:

A ovo za kalendar....Ako sam dobro shvatio,napravljen je od strane Vizantijiskih teologa. A kako je onda stariji od Egipatskog,Jevrejskog ?

A to za ta "fazmona imena meseci" molim da neko dokumentuje i dokaze,jer smo do sada na forumu videli 10 varijacija imena meseci kod starih Slovena odnosno Srba.Isto bi bilo pozeljno i za taj "milenijumski kalendar".

Poslednja izmena od moderatora:
Чекај, због чега је неозбиљно и због чега је немогуће променити календар? :dontunderstand:

Правиш грешку у почетној поставци. Ти претпостављаш да је самим тим што је календар позиционирао свој почетак на 5508. годину пне, уједно и сам стар толико. То није тачно, овакво рачунање година није толико старо и настаје тек у време институционалног хришћанства.

На пример, сада кад бих ја за почетну тачку поставио 10.000. годину пне и прогласио да је ове године 12.010. година, то не значи да је мој календар "старији" од свих до сада. Календар је стар онолико колико се дуго примењује, а не онолико за коју годину постави свој почетак. Византијски календар је јулијански, управо календар Римског царства. То од које године се мери почетак не чини различите календаре. Календар је исти, ма бројао године од стварања Рима, првих олимпијских игара, рођења Исуса Христа или од прорачунатог стварања света.

Ако сматраш да је у питању словенски или српски календар, слободно напиши шта је то словенско у њему, а да није постојало већ независно од Словена.

Зна се и датум када је уведено бројање од 5508. пне, по чијем налогу итд. Ја стварно не знам коме је у животу могло да падне на памет да читајући средњовековне изворе закључи да се ради о неком "српском календару". Мислм, јесте он српски у смислу да су га користили и Срби, али једино у том смислу.

Управо тако - мења се са новим ОТКРИЋИМА и једино она могу да промене или измене досадашње схватање.

Не мења се у складу са новим идејама и маштаријама или новим заблудама и погрешним интерпретацијама. Само са новим открићима.

И мењају је историчари, а не људи који, ето, хоће да се нешто промени.

Niko od vas se ne obazire na geoloska istrazivanja u zoni Dardanela i Bosfora, a sigurno ste culi za te rezultate. Takodje ne komentarisete ispitivanja dna Crnog mora. Pa ko tu zaobilazi cinjenice???

Oba istrazivanja govore o tome da se desila neka prirodna katastrofa datirana na oko 5500 god pne. Kolika je verovatnoca da brojanje godina od 5508 bude slucajnost??

Nikada nisam u vezi sa ovim kalendarom pominjao Slovene a jos manje Srbe, pominjao sam stanovnike regiona gde se desila katastrofa. Nikada mi omiljeni pisci nisu bili Deratic i njemu slicni, kao ni ostrasceni kriticari tih pisaca. Samo zarobljeni umovi vide ono sto nije napisano, a ja mislio da su neki vajni intelektualci.

Ako bi neko hteo iz Biblije da izvuce zakljucak kada je nastao Svet, a to su vec neki radili, dolazi se do godine koja je par hiljada godina starija. Znaci ne radi se o postanku Sveta.

Izmisljeni kalendari postoje, i oni su stariji od ovog, ali ja ih ne uzimam u obzir. Takvih kalendara ima kod Maja i Indijaca.

Da li je neko od vas video crkvu na kojoj je godina izgradnje napisana brojeci godine od 5508 pne? Takvih crkava ima dosta na Balkanu. Interesantno je da su to uglavnom crkve koje je narod tog kraja podigao a ne neki poznati feudalci ili vladari. To su vrlo skromne i prlicno neugledne crkve. To me navodi na pomisao da je ovakvo brojanje vremena ukorenjeno u narodu, za razliku od vlastele koja je bila u neposrednoj vezi sa svestenstvom i prihvatila brojanje godina onako kao to priznaje hriscanska crkva.

Ako neko zeli dalju korektnu polemiku, to moze biti u okviru: da li su rezultati istrazivanja pomenutih ekipa validni, i ako jesu koliko je verovatno da je ta prirodna katastrofa zapamcena u narodu posluzila kao brojanje godina od nje. Mozda je ova katastrofa bila inspiraciija za bibliski potop, sobzirom da se obronci planine Ararat spustaju do Crnog mora. To ne znam, ali verovatnoca za tako nesto postoji.

Niko od vas se ne obazire na geoloska istrazivanja u zoni Dardanela i Bosfora, a sigurno ste culi za te rezultate. Takodje ne komentarisete ispitivanja dna Crnog mora. Pa ko tu zaobilazi cinjenice???

Oba istrazivanja govore o tome da se desila neka prirodna katastrofa datirana na oko 5500 god pne. Kolika je verovatnoca da brojanje godina od 5508 bude slucajnost??

Nikada nisam u vezi sa ovim kalendarom pominjao Slovene a jos manje Srbe, pominjao sam stanovnike regiona gde se desila katastrofa. Nikada mi omiljeni pisci nisu bili Deratic i njemu slicni, kao ni ostrasceni kriticari tih pisaca. Samo zarobljeni umovi vide ono sto nije napisano, a ja mislio da su neki vajni intelektualci.

Ako bi neko hteo iz Biblije da izvuce zakljucak kada je nastao Svet, a to su vec neki radili, dolazi se do godine koja je par hiljada godina starija. Znaci ne radi se o postanku Sveta.

Izmisljeni kalendari postoje, i oni su stariji od ovog, ali ja ih ne uzimam u obzir. Takvih kalendara ima kod Maja i Indijaca.

Da li je neko od vas video crkvu na kojoj je godina izgradnje napisana brojeci godine od 5508 pne? Takvih crkava ima dosta na Balkanu. Interesantno je da su to uglavnom crkve koje je narod tog kraja podigao a ne neki poznati feudalci ili vladari. To su vrlo skromne i prlicno neugledne crkve. To me navodi na pomisao da je ovakvo brojanje vremena ukorenjeno u narodu, za razliku od vlastele koja je bila u neposrednoj vezi sa svestenstvom i prihvatila brojanje godina onako kao to priznaje hriscanska crkva.

Ako neko zeli dalju korektnu polemiku, to moze biti u okviru: da li su rezultati istrazivanja pomenutih ekipa validni, i ako jesu koliko je verovatno da je ta prirodna katastrofa zapamcena u narodu posluzila kao brojanje godina od nje. Mozda je ova katastrofa bila inspiraciija za bibliski potop, sobzirom da se obronci planine Ararat spustaju do Crnog mora. To ne znam, ali verovatnoca za tako nesto postoji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_deluge_theory

Nikada nisam u vezi sa ovim kalendarom pominjao Slovene a jos manje Srbe, pominjao sam stanovnike regiona gde se desila katastrofa...

Зофр,

Извињавам се за оно за Словене и Србе.

Ово што говориш јесте могуће. То би се могло и доказати ако би се утврдило да је неко некада бројао године од 5508. пне пре него што је Византија то усвојила. Колико ја знам, ова година је установљена рачунањем према Библији, ако лажно говорим, онда су ме лажно обавестили.

Под претпоставком да је календар заиста и стар 7500 година и да 5508. пне означава не пројектовану тачку на прошост, већ годину од када тај календар траје и броји године, то би значило да постоји и континуитет културе од тог времена. Треба само показати која је то култура и навести доказ о коришћењу таквог календара. Или обезбедити довољан број посредних доказа ако нема непосредних, па на основу њих изградити најверодостојнију конструкцију.

Зофр,

Колико ја знам, ова година је установљена рачунањем према Библији, ако лажно говорим, онда су ме лажно обавестили.

.

Према записима из Старог Завета:

Адам је креиран 3950. п.н.е.

Десет библијских генерација је требало до Ноја (данашње рачунање 25 - 30 година по генерацији) или време од 1056 година.

Ноје је доживео у најбољим годинама потоп, у својој 600-тој години, исте године, кажу вероватно у потопу му је умро Пантелија ( Метузалем - Метузела ) у својој 969-ој години. Иначе, веома је идикативно његово име, које , наводно на старохебрејском има значење " Кад он умре, то долази".

Дакле, према Библији, од постања до потопа има 1656 година, то је, како кажу 2294. година пре нове ере.

Зофр,

Извињавам се за оно за Словене и Србе.

Ово што говориш јесте могуће. То би се могло и доказати ако би се утврдило да је неко некада бројао године од 5508. пне пре него што је Византија то усвојила. Колико ја знам, ова година је установљена рачунањем према Библији, ако лажно говорим, онда су ме лажно обавестили.

Под претпоставком да је календар заиста и стар 7500 година и да 5508. пне означава не пројектовану тачку на прошост, већ годину од када тај календар траје и броји године, то би значило да постоји и континуитет културе од тог времена. Треба само показати која је то култура и навести доказ о коришћењу таквог календара. Или обезбедити довољан број посредних доказа ако нема непосредних, па на основу њих изградити најверодостојнију конструкцију.

Slazem se sa tobom. I mene muci isto pitanje: postoje li dokazi o tom brojanju godina u predvizantijsko vreme? Uzgred, mozemo da se slozimo da to nije kalendar vec samo brojanje godina.

Da bi se brojale godine u tako dugackom periodu morao bi da postoji kontinuitet neke civilizacije u starom veku. Pitanje je da li Lepenski vir, starcevacka pa vincanska kultura imaju medjusobne veze i da li mogu da predstavljaju kontinuitet. Ocito je da je Vincanska kultura u centralnom mestu vezano za ovu temu. Koliko god se otkrivale nove cinjenice (rana obrada metala - Plocnik) malo se zna o religiji, stalezima i uopste o drustvenom zivotu u vreme Vincanske kulture.

Sada je prostor Vincanske kulture znatno prosiren, i sa tog aspekta toj kulturi nije mogla da bude nepoznata takva prirodna katastrofa. Iako nova otkrica kazuju da je ta kultura bila razvijenija nego sto se mislilo, nema neposrednih dokaza da je pismenost bila razvijena u toj meri da bi neki stalez (recimo svestenstvo) ostavilo neke pisane dokaze koji bi potkrepili ovo o cemu diskutujemo. Ono sto se zna, i kada je bilo pismenosti, pisalo se na drvenim tablicama ili na listovima jedne vrste palme.Ta podloga za pisanje ne bi mogla da se odrzi do danas. Dakle, vrlo je tesko doci do neposrednih dokaza.

Sa druge strane usmeno predanje ima znacajnu ulogu u kulturi znacajnog dela covecanstva. Setimo se Rg Veda koje su u Indiju kao usmenu knjizevnost od oko 1000 himni donele sa severozapada takozvane Arije. Medjutim, ja nisam nigde video da se neko poziva na usmena predanja vezana za ovu prirodnu katastrofu.

Sve u svemu, ovo je samo jedna od teorija koja pruza odgovor na postavljeno pitanje vezano za 5508 god. pne. Da podsetim postavljanje teorije nije nepoznata metodologija u nauci. Tako se u fizici postavi jedna ili vise teorija o istom problemu, matematicki sve one 'piju vodu', ali se kasnije traga u eksperimentima za dokazima. Tako i ovde, nije strasno postaviti teoriju, neko jednu, neko drugu i sve one izgledaju logicno, ali tek treba tragati za dokazima.

Zato me nervira start djonom na svaku teoriju. Sve se moze reci i smirenim tonom bez etiketiranja. Cak i skeptik moze reci: 'OK neka je to tacno hajde sada da vidimo gde su dokazi'. To je po meni pravi pristup. Tako ce mozda neki ucesnik diskusije uputiti na neki dokaz koji drugi neznaju, tako diskusija postaje bogatija i dobija smisao.

Према записима из Старог Завета:

Адам је креиран 3950. п.н.е.

Ja znam da se ti uglavnom ne razumes u bilo sta o cemu tupis, ali kojim 'zapisma iz Starog zaveta' ova racunica moze da se potkrepi? Po vizantijskoj hronologiji, Adam bi trebalo da je stvoren 6. dan po stvaranju sveta - 6. septembra 5508. godine p.n.e. Po poznatoj Aserovoj hronologiji iz 17. veka, to se desilo 28. oktobra 4004. godine. Kojom racunicom si ti dobio 3950. ili jos bolje kako se taj datum dobija prema 'zapisima iz Starog Zaveta'?

Десет библијских генерација је требало до Ноја (данашње рачунање 25 - 30 година по генерацији) или време од 1056 година.

10 generacija na svakih 25-30 godina ne mogu biti 1056 godina :lol: To je deset generacija po starozavetnoj genealogiji, po kojoj se prvo dete radjajlo kada su roditelji imali 90 i vise godina. Adam je Seta rodio kada je imao 130 godina, a Set prvenca Enosa sa 105. Takvih 10 generacija mogu da navuku 1056 godina.

Иначе, веома је идикативно његово име, које , наводно на старохебрејском има значење " Кад он умре, то долази".

:lol: Sta je tu indikativno, sto je neki jevrejski skribent posle vise vekova od izmisljenog dogadjaja o kome pise nadenuo sugestivno prorocko ime izmisljenom literarnom liku, kako bi pokazao da se planetarni potop ne samo desio vec da je bilo zapisano da ce se desiti ceo milenijum ranije. Bas indikativno, indikativno providno :roll:

Дакле, према Библији, од постања до потопа има 1656 година, то је, како кажу 2294. година пре нове ере.

Dakle, po starom dobrom obicaju, mlatis koje god nove teme da se dotaknes.

Ja znam da se ti uglavnom ne razumes u bilo sta o cemu tupis, ali kojim 'zapisma iz Starog zaveta' ova racunica moze da se potkrepi? Po vizantijskoj hronologiji, Adam bi trebalo da je stvoren 6. dan po stvaranju sveta - 6. septembra 5508. godine p.n.e. Po poznatoj Aserovoj hronologiji iz 17. veka, to se desilo 28. oktobra 4004. godine. Kojom racunicom si ti dobio 3950. ili jos bolje kako se taj datum dobija prema 'zapisima iz Starog Zaveta'?
Нека то остане моја мала тајна, ионако не би разумео.

10 generacija na svakih 25-30 godina ne mogu biti 1056 godina :lol: To je deset generacija po starozavetnoj genealogiji, po kojoj se prvo dete radjajlo kada su roditelji imali 90 i vise godina. Adam je Seta rodio kada je imao 130 godina, a Set prvenca Enosa sa 105. Takvih 10 generacija mogu da navuku 1056 godina.

Обично људи кад хоће да нагласе неслагање са неким чињеницама у заграду ставе другачије објашњење. Ти кад се не слажеш са нечим псујеш, јел тако беше?
Што нам бре не објасни да су можда рачунали месеце уместо година, жељно сам ишчекивао и ту твоју емоционално незрелу ситничарску примедбу.

:lol: Sta je tu indikativno, sto je neki jevrejski skribent posle vise vekova od izmisljenog dogadjaja o kome pise nadenuo sugestivno prorocko ime izmisljenom literarnom liku, kako bi pokazao da se planetarni potop ne samo desio vec da je bilo zapisano da ce se desiti ceo milenijum ranije. Bas indikativno, indikativno providno :roll:
Ма јок , предвидели потоп, шта ти је, ено, питај 60% Американаца да ли је то истина.

Dakle, po starom dobrom obicaju, mlatis koje god nove teme da se dotaknes.

Него, заборавио си да нам напишеш у колико је то сати било 28. октобра 4004.?

Нека то остане моја мала тајна, ионако не би разумео.

:lol:

Ultimativna misterija. Takav odgovor na pitanje kako znaju nesto sto niko drugi ne zna daju samo prozorljive, vidovite i osobe sa vizijama ili jednom recju hohstapleri i neznalice. Da i ti kao Mojsije nisi razgovarao sa zbunom? Javilo ti se u trnjinama ili gloginjama? :)

Обично људи кад хоће да нагласе неслагање са неким чињеницама у заграду ставе другачије објашњење.

U zagrade se obicno stavlja dodatno pojasnjenje. Ne znam kakvo neslaganje ti u svojim zagradama izrazavas kada ni blesav ne moze da zakljuci da savremeni generacijski okvir nije odgovarajuci za geneologiju Postanja, jer tamo eksplicitno stoji da su zene bile prvorotkinje sa 100 godina i da su ljudi ziveli po 9 vekova. Ako pak kazes da je generacija vremenski raspon od 25-30 a ne od 90-110 godina, onda to nije 1056 nego 250-300 godina, pa tvoja kalkulacija tek onda nema nikakvog smisla. :confused:

емоционално незрелу ситничарску примедбу.

Sitnica, stvarno, nekoliko stotina godina tamo-ovamo.

Ма јок , предвидели потоп, шта ти је, ено, питај 60% Американаца да ли је то истина.

E, ako 60% posto Amerikanaca kaze da je tako, onda je to stvarno jak razlog da Metuzalem ima respekt i tretman istorijske licnosti u najmanju ruku kao Napoleon. :roll:

btw, taj procenat je u SAD nesto veci od 40%, a skoro je identican s brojem onih Amerikanaca koji veruju da su ljudi ziveli kada i dinosaurusi. Od zemalja iz Evrope, gore stanje je samo u Turskoj. Mozda taj tvoj argumentum ad populum da iskoristimo da zapodenemo pricu i na tu temu?

Него, заборавио си да нам напишеш у колико је то сати било 28. октобра 4004.?

Ne bih znao, konsultuj Asera. Po njemu, stvaranje je pocelo u nedelju, u sumarak, 23. oktobra 4004. SZ u sake pa racunaj. Vidim da skreces u proroke i prozorljivce, a nema bolje literature za taj unosni zanat od biblijskih fantazama.

:lol:

Ne znam kakvo neslaganje ti u svojim zagradama izrazavas kada ni blesav ne moze da zakljuci da savremeni generacijski okvir nije odgovarajuci za geneologiju Postanja, .
Наравно да се генерацијски оквир Постања не слаже са данашњим генерацијским оквиром , ти си разумео:per: значи спреман си за Сремску Каменицу.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back