Сребреница геноцид, шта је онда Јасеновац?

DraGO70
28.02. 1989 U Kninu održan "srpski miting upozorenja".

jesu li tada ti tvoji Srbi bili protjerani ili koji mjesec kasnije?

15.02. 1990 0držan tzv. Miting Srba u Karlovcu.

03.02. 1990 U Gospiću održan "protestni miting srpskoga naroda", pod naslovom: "Miting svih Srba Like i svijeta".

26.12. 1990 Statut tzv. SAO Krajine usvojile SO: Knin, D.Lapac, Gračac,Obrovac,Benkovac, Korenica i Vojnić

02.02. 1991 U Kninu održan protestni miting zbog ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj, pod naslovom" Za slogu i jedinstvo svih Srba"

28.02. 1991 - u Kninu, Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine usvojili Rezoluciju o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine.

je li, Srbine?

što je bilo prije?
nemoj me krivo shvatiti, ja ne odobravam tjeranje lojalnih Srba iz njihovih kuća. samo želim da vidiš što je prethodilo tim nemilim događajima.
višegodišnje mitingovanje srpskih ekstremista, otcjepljivanje, zlostavljanje i protjerivanje Hrvata (znaš i sam kako je bilo onima koji su živjeli na područjima sa srpskom većinom koja su se kasnije otcjepljivala) i tome slične stvari. još jednom ponavljam, to nije opravdanje za tjeranje lojalnih Srba iz njihovih kuća, ali mi ionako ne pričamo o tome je li to opravdanje ili ne, već o tome tko je prvi počeo.
a Srbi su ti koji su prvi počeli. Tada po Hrvatskoj nije bilo ni U od ustastva

slavonka:
DraGO70
28.02. 1989 U Kninu održan "srpski miting upozorenja".

15.02. 1990 0držan tzv. Miting Srba u Karlovcu.

03.02. 1990 U Gospiću održan "protestni miting srpskoga naroda", pod naslovom: "Miting svih Srba Like i svijeta".

26.12. 1990 Statut tzv. SAO Krajine usvojile SO: Knin, D.Lapac, Gračac,Obrovac,Benkovac, Korenica i Vojnić

02.02. 1991 U Kninu održan protestni miting zbog ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj, pod naslovom" Za slogu i jedinstvo svih Srba"

28.02. 1991 - u Kninu, Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine usvojili Rezoluciju o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine.

je li, Srbine?

što je bilo prije?
nemoj me krivo shvatiti, ja ne odobravam tjeranje lojalnih Srba iz njihovih kuća. samo želim da vidiš što je prethodilo tim nemilim događajima.
višegodišnje mitingovanje srpskih ekstremista, otcjepljivanje, zlostavljanje i protjerivanje Hrvata (znaš i sam kako je bilo onima koji su živjeli na područjima sa srpskom većinom koja su se kasnije otcjepljivala) i tome slične stvari. još jednom ponavljam, to nije opravdanje za tjeranje lojalnih Srba iz njihovih kuća, ali mi ionako ne pričamo o tome je li to opravdanje ili ne, već o tome tko je prvi počeo.
a Srbi su ti koji su prvi počeli. Tada po Hrvatskoj nije bilo ni U od ustastva

Ono što je istinito, a ovde si navela većinu stvari koje su se zaista tada i tako desile, neću ni pokušati da demantujem. To nije moj stil.
Međutim, ako baš hoćeš da se držiš hronoloških događanja, pokušaj između ovih datuma ubaciti i ove:

Povijest HDZ:

1989. i 1990.

26. siječnja 1989.
Sastanak na Plješevici - formiran je "Inicijativni krug Hrvatske demokratske zajednice".

28. veljače 1989.
Tribina Društva književnika Hrvatske - usvojen je "Prednacrt programskih osnova Hrvatske demokratske zajednice"

17. lipnja 1989.
Održana tajna Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice u prostorijama NK "Borac" u zagrebačkom naselju Staglišću, nakon zabrane javnog skupa zakazanog u hotelu "Panorama". Nakon nje došlo je do raskola unutar Inicijativnog kruga HDZ-a na tzv. "Tuđmanovu grupu" i ostale. Dr. Franjo Tuđman izabran je predsjednikom stranke.

30. rujna 1989.
Konstituiranje Središnjeg odbora, te odluka i izjava Središnjeg odbora o pravu svakoga, pa, dakle, i hrvatskoga naroda na trajno, neotuđivo i cjelovito pravo na samoodređenje do odcjepljenja, izjava o ponovnom uspostavljanju Matice Hrvatske, te preimenovanju JAZU u HAZU.

29. studenoga 1989.
Proglas građanima i Saboru SR Hrvatske i cijelom hrvatskome narodu o pravu hrvatskog naroda na samoodređenje u svojim povijesnim i prirodnim granicama.

30. svibnja 1990.
Konstituirajuća sjednica novoizabranoga državnog Sabora, na kojoj je dr. Franjo Tuđman najavio ciljeve HDZ - ove politike: novi ustav Republike Hrvatske, uređenje novoga ustavnog položaja Hrvatske u Jugoslaviji...

Dakle, ovo sve se dešavalo daleko pre nego tvoja druga stavka, tj. miting Srba u Karlovcu.
Trebam li te podsećati da su na mitinzima HDZ-a pevane ustaške pesme, da su se nosile kape sa slovom "U" na čelu, da se pretilo Srbima itd. itd...

Dakle, hajde da malo korigujemo ovo što si napisala o Srbima i njihovoj krivici.
Zatim, ako si pročitala onaj članak iz novina, u njemu si mogla videti šta se Srbima dešavalo u aprilu 1991., dakle pre izbijanja sukoba sa JNA u Vukovaru i u Dubrovniku...

Da, ovi datumi su tocni. Ali bilo je tajno okupljanje i nikakvo mitingovanje....A jesi ti bio prisutan pa ssi cuo da pjevaju ustaske pjesme...i sto je cinilo ugrozenost srba jer se JAZU preimenovala u HAZU.. SANU je oduvijek tako i zato se mi nismo osjecali ugrozenim..niti nas je smetalo...prva granata je pala na Osijek u lipnju 90-e.
Ne opravdavam pocinjeno zlo , ali ideja Velike Srbije je njen uzrocnik

slavonka:
Covjece HDZ je bila u pocetku zabranjena stranka...a ako je pjevanje Bana Jelacica ustaska pjesma...onda doista..a 89 -e je Kos po Slavoniji dijelio Srbima oruzje, i cetnici vec poceli na veliko da cetnikuju slavljeci popa djuica i ostale zlocince...htjeli mu kosti donijeti...

Ма шта ми наприча... е ко би рекао да су ове Славонке толико глупе... а знаш ли, лутко када је умро ПОП ЂУЈИЋ када већ трабуњаш да су 89. "хтјели му кости донијети"... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Ако већ хоћеш да лажеш и манипулишеш - мораш ипак бити мало пажљивија!!!

eremita:
Ма шта ми наприча... е ко би рекао да су ове Славонке толико глупе... а знаш ли, лутко када је умро ПОП ЂУЈИЋ када већ трабуњаш да су 89. "хтјели му кости донијети"... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Ако већ хоћеш да лажеш и манипулишеш - мораш ипак бити мало пажљивија!!!

Neznam kad je umro a i ne zanima me posebno.. Pitaj DraGo on ce ti reci kako su se htjele prenositi "mosti".. pretpostavljam da su mosti kosti, sad dali su to kosti djuica ili nekog drugog cetnika uopce nije bitno u ovoj diskusiji.., svi su isti

Чак и да су добили дозволу,и донели посмртне остатке,какву би то штету донело Хрватској?Хајде размишљај мало...Само би донело поене Хрватској и Хрватима.А,ако то не можеш да схватиш,онда не знам шта да кажем.Мултиетничке и мултикултуралне државе такве дозволе издају без проблема,пошто мртваци ни на какав начин не могу да утичу на политику државе,а веома позитивно на оне којима то нешто значи,да би стекли илузију да је то и њихова држава!8-)

slavonka:
Da, ovi datumi su tocni. Ali bilo je tajno okupljanje i nikakvo mitingovanje....A jesi ti bio prisutan pa ssi cuo da pjevaju ustaske pjesme...i sto je cinilo ugrozenost srba jer se JAZU preimenovala u HAZU.. SANU je oduvijek tako i zato se mi nismo osjecali ugrozenim..niti nas je smetalo...prva granata je pala na Osijek u lipnju 90-e.
Ne opravdavam pocinjeno zlo , ali ideja Velike Srbije je njen uzrocnik

Ovako možemo do sutra. Da bilo je "tajno okupljanje" i ja sam u društvu u Zadru sutradan čuo uz piće kako je bilo na sinoćnjim sastancima. Pošto nikada nisam bio ekstremista, mnogi su me smatrali za Hrvata, bez ustezanja predamnom pričali šta su radili i govorili, čak su mi nudili da se učlanim 8)
E, sada zamisli kada sedim sa mojim dojučerašnjim ortacima i kada jedan ili dvojica krenu sa pričom kako su zadužili oružje iz nekih policijskih magacina ili kako sutra brodom stiže neko naoružanje iz Italije koje su platila braća emigranti (znaš na koje mislim - siguran sam - a skraćenice su HRB, HOP, HOS)...
Pa kada pričaju kako su na sastancima određeni istaknuti članovi HDZ-a da nadgledaju i popisuju komšije po ulici u kojoj stanuju ili po ulazima u zgradama i da ih ocenjuju (Srbe i Hrvate) po podobnosti za "našu stvar"...
E, sve ovo se dešava krajem 1989. i početkom 1990.
A pesme... ma ne nisu bile one o Banu Jelačiću, nego "Vila Velebita" i "Jasenovac i Gradiska Stara", "Korak Ide Za Korakom, Mlad Ustasa Pod Barjakom" i sl.
Evo jednog refrena, čisto da te podsetim:

"Mlad ustaša na bojištu, ranjen izdiše..."
Ili:

Ustaška Budnica

Budimo spremni Ustase!
Oruzje svaki pripravi,
Pocet ce borba krvava,
Da nas iz ropstve izbavi!

Prema tome, ako želiš da budeš realna i sagledaš stvarnu situaciju, prati malo ovaj forum, prati malo istorijsku građu, čitaj srpske novine i časopise koji govore o tome, a ne samo hrvatske, pa ćeš videti da istina nije ono čemu vas poslednjih 15-ak godina uče u Hrvatskoj, nego malčice drugačija.

misoni:
Чак и да су добили дозволу,и донели посмртне остатке,какву би то штету донело Хрватској?Хајде размишљај мало...Само би донело поене Хрватској и Хрватима.А,ако то не можеш да схватиш,онда не знам шта да кажем.Мултиетничке и мултикултуралне државе такве дозволе издају без проблема,пошто мртваци ни на какав начин не могу да утичу на политику државе,а веома позитивно на оне којима то нешто значи,да би стекли илузију да је то и њихова држава!8-)

Pri tome zaboravljas samo jedno da su za nas cetnici ono isto sto su za vas ustase.
I nismo im to mi zabranili, nego smo poceli shvacati sto nam se smjera...

slavonka:
Covjece HDZ je bila u pocetku zabranjena stranka...a ako je pjevanje Bana Jelacica ustaska pjesma...onda doista..a 89 -e je Kos po Slavoniji dijelio Srbima oruzje, i cetnici vec poceli na veliko da cetnikuju slavljeci popa djuica i ostale zlocince...htjeli mu kosti donijeti...

Da, KOS je delio oružje Srbima, al' malo morgen što bi rekao S. Milošević.
Srbi su skupljali pare i sami kupovali uglavnom sportsko i lovačko oružje u to doba, a HDZ je delio oružje svojim istaknutim pripadnicima još od 1989.
Uostalom seti se onog čuvenog aviona koji je zaplenjen, kao i šlepera iz Mađarske...

A što se popa Đujića tiče, ne znam kako su mogli da mu donose kosti (mošti se odnose na svece, a ne na obične građane) kada je u to doba bio živ 8)
Malčice si pobrkala lončiće, zar ne??? :)

slavonka:
Neznam kad je umro a i ne zanima me posebno.. Pitaj DraGo on ce ti reci kako su se htjele prenositi "mosti".. pretpostavljam da su mosti kosti, sad dali su to kosti djuica ili nekog drugog cetnika uopce nije bitno u ovoj diskusiji.., svi su isti

Srećo, mošti mogu biti samo od nekog istaknutog sveca.
Posmrtni ostaci nekog laika (civila) se zovu jednostavno posmrtni ostaci ili kosti.
Srbi su u to vreme planirali da prebace posmrtne ostatke nekih srpskih velikana (pesnika, slikara, naučnika...) u zemlju i tu ih sahrane, a ako je reč o moštima, onda se to odnosilo na nekog sveštenika koji je u međuvremenu proglašen za sveca, a sahranjen je negde u inostranstvu.
Nisam vernik, pa ne znam na koga bi to moglo da se odnosi...
Što se tiče, toga, kako Srbima nije smetalo da u sred Zagreba u zagrebačkoj katedrali stoje posmrtni ostaci nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je podržavao ustašku vlast u NDH i njihove zločine i zbog toga i bio osuđen na zatvorsku kaznu.
Čak je u međuvremenu postao i svetac Rimokatoličke crkve.
Toliko o demokratiji 8)

slavonka:
Pri tome zaboravljas samo jedno da su za nas cetnici ono isto sto su za vas ustase.
I nismo im to mi zabranili, nego smo poceli shvacati sto nam se smjera...

Šta vam se smjera.................................

500.000 Srba je nešto smJeralo da uradi sa 4 miliona Hrvata...

Pa što jes' - jes' .
Planirali su da naprave novu Južnoafričku republiku u kojoj će manjina vladati većinom.
Zato su i napravili RSK na onim područjima na kojima su bili većina, a nisu je širili na Split, Rijeku, Varaždin, Zagreb...

Mis'im stvarno...........................

Slavonko...
Evo ti par linkova, pa onda ideš u arhivu, pronađeš stare brojeve iz devedesetih godina, malo čitaš i tako to...
Siguran sam da onda nećeš brkati pojmove i sahranjivati i premeštati kosti živih ljudi :)

www.politika.co.yu
www.novosti.co.yu
www.borba.co.yu

I na kraju veoma bitni sajtovi:

www.veritas.org.yu
www.sina.org.yu
http://www.krajinaforce.com/sajt/index.html

Znam da će boleti dok budeš čitala nešto drugačiju istoriju od one koju si do sada učila, ali ako želiš da ozbiljno polemišeš sa mnogim načitanim i pametnim forumašima na ovom sajtu, jednostavno ćeš morati da se držiš istine i dokazanih istorijskih fakata, a ne hrvatske ratne propagande.
Mislim, ne moraš da me poslušaš, ali ovo je prijateljski savet...
Pozz.

Nesumnjivo su ratovi nastali kao plod prethodnih frustracija, koje su postojale u svim južnoslovenskim narodima, a najviše u srpskom i hrvatskom, što je i logično, jer su bili najveći. Tokom dugog perioda je to sve u manjoj ili većoj meri potiskivano silom. Kad je ta sila nestala, osećanja su eksplodirala. Pre nekog vremena sam naleteo na jedno zanimljivo razmišljanje na tu temu, kao deo intervjua koji je dao Darko Rundek u Beogradu:

''Odrastajući i živeći u Hrvatskoj ja sam znao da je tamo cijelo vrijeme postojao otpor prema Jugoslaviji, i da su Hrvati koje sam oko sebe vidio imali dojam da žive u zemlji kojom dominiraju Srbi. Ja se vrlo dobro sjećam i Maspoka ’71, i sranja na Kosovu ’81, kada se hrvatski nacionalizam dizao. Srbi su vjerojatno trebali igrati pijemontsku ulogu u stvaranju neke buduće jugoslavenske nacije, ali nisu bili ni dovoljno brojni niti dovoljno spretni da to izvedu, a možda nisu imali ni dovoljno historijski datog vremena da to ostvare. Tako da ne mislim da se Jugoslavija mogla održati, jer se nije niti kulturološki ni politički dovoljno iskristalizirala. Pitanje je da li se Jugoslavija mogla održati i u nekim drugim ideološkim okvirima, nekomunističkim, ili u nekom drugom vremenu sa boljom perspektivom i u drugim okolnostima.''

Ceo intervju ovog veoma zanimljivog muzičara (ex Haustor, ako je neko zaboravio) možete naći ako vas zanima ovde.

Back