Србијански

ЧичаДража

Aktivan član
Poruka
1.113
Званично је утврђено да је правилан назив за становништво у Србији - Србијанци. Правилно је "србијанска влада" а не српска влада, србијански фудбалер а не српски фудбалер итд. - наравно кад се мисли на територијално а не национално. Тако да је нпр. Љајић србијански фудбалер а не српски.
И поред овога, многи погрешно користе ове изразе (на вијестима, спортски коментатори итд.) Нпр. у Војводини појам "србијански" значи шумадијски.
Шта ви мислите о томе и како се изражавате?

Управо су о томе говорили лингвисти. Србијанац је свако ко живи у Србији (Србин, Мађар, Бугар итд.) Исто као што је Босанац свако ко живи у Босни (Србин, Хрват, Муслиман). Овакви појмови постоје само код нас, јер нема назив за нпр. Француза у Шпанији и сл. из простог разлога што су Босна,Херцеговина и Црна Гора српске земље, и вјештачки створене као независне, тако да би требало појам Босанац да буде исто као и Сремац, Шумадинац, Црногорац итд..

Званично је утврђено да је правилан назив за становништво у Србији - Србијанци. Правилно је "србијанска влада" а не српска влада, србијански фудбалер а не српски фудбалер итд. - наравно кад се мисли на територијално а не национално. Тако да је нпр. Љајић србијански фудбалер а не српски.
И поред овога, многи погрешно користе ове изразе (на вијестима, спортски коментатори итд.) Нпр. у Војводини појам "србијански" значи шумадијски.
У Воши: Увек Србин никад србијанац.
Ту будалаштину о тзв србијанцима потурала је К&К монархија зарад подвајања Срба.
Нпр војска Краљевине Србије звала се Српска војска, а не србијанска војска, или нека слична халуцинација, такође САНУ је Српска академија наука и уметности, а не некаква србијанска академија којечега.
Чак је и у СФРЈ придевска именица(јел има тако нешто?) нпр србијанска телевизија сматрана погрдном, ко што и јесте.

Ма шта кажеш. А где је то званично утврђено?

]Званично је утврђено да је правилан назив за становништво у Србији [/B]- Србијанци. Правилно је "србијанска влада" а не српска влада, србијански фудбалер а не српски фудбалер итд. - наравно кад се мисли на територијално а не национално. Тако да је нпр. Љајић србијански фудбалер а не српски.

Pa ja ne znam kako i sta da mislim o budalastinama koji ti ovde prosipas.
Mozda imas neki aber, beleg ako vec tvrdis da je to sada sve ozvaniceno.
I kojim jezikom ja govorim, a nisam iz Shumadije, ali sam iz Srbije?

Рајела, нисам рекао да је званично, то у Војводини је у народу тако, они за све јужно од Београда кажу Србија тј. "идем у Србију".
Ти говориш српским језиком, исто као и Србин на Мадагаскару.

Бастиани, међу лингвистима и лекторима. Али то је тако само у теорији, у пракси је другачије.

Познавалац ствари, значи и Мађар који живи у Србији је Србин?

Сви ви мијешате ТЕРИТОРИЈАЛНО и НАЦИОНАЛНО. Па тако у Србији се нпр. каже: Иду Србин, Босанац, Хрват и Енглез - што је нетачно.

Poslednja izmena:
Управо су о томе говорили лингвисти. Србијанац је свако ко живи у Србији (Србин, Мађар, Бугар итд.) Исто као што је Босанац свако ко живи у Босни (Србин, Хрват, Муслиман). Овакви појмови постоје само код нас, јер нема назив за нпр. Француза у Шпанији и сл. из простог разлога што су Босна,Херцеговина и Црна Гора српске земље, и вјештачки створене као независне, тако да би требало појам Босанац да буде исто као и Сремац, Шумадинац, Црногорац итд..

Ako je Srbijanac iz Srbije, onda je Bosnijanac iz Bosne, Hrvatijan iz Hrvatske, Francuzijan iz Francuske, Tekijanac iz Tekije, Stradunijac sa Straduna..sve u svemu, mnogo dugačko za izgovor i pisanje. Izgovori ŠUMADIJANAC :mrgreen: Isto je i kad izgovoriš BRITANIJANAC.

Da ja pišem pravila medijima i ostalim, vratila bih stari naziv Serblji (Сербли) , mnogo je milozvučniji i nežnije deluje na bubnu opnu.
U jednini Serblin i Serbalj ;)

Poslednja izmena:
Рајела, нисам рекао да је званично, то у Војводини је у народу тако, они за све јужно од Београда кажу Србија тј. "идем у Србију".
Ти говориш српским језиком, исто као и Србин на Мадагаскару.

Бастиани, међу лингвистима и лекторима. Али то је тако само у теорији, у пракси је другачије.

Познавалац ствари, значи и Мађар који живи у Србији је Србин?

Сви ви мијешате ТЕРИТОРИЈАЛНО и НАЦИОНАЛНО. Па тако у Србији се нпр. каже: Иду Србин, Босанац, Хрват и Енглез - што је нетачно.
Каквом ли си ти суманутом логиком ово докучио да је Мађар у Србији Србијанац????
Након те тврдње могао би од Мађара само да добијеш по носу.
Српског држављанства, мађарске националности и крај.
Бтв Шпанија, Шпанијанац.
Португалија, Португалијанац.
Русија, Русијанац.
Итд...
Јел теби јасан бесмисао тог што заступаш?

Poslednja izmena:
Украјинајац или, правилно, Украјинанац :think::zcepanje:
Грузијанац, то је лако.
Само да не сретнеш русијанизованог Грузијанца који говори украјинанским акцентом, ожењеног Португалијанком шпанијанског порекла :eek:

Poslednja izmena:
Ма шта кажеш. А где је то званично утврђено?

CicaDraza94 ocigledno zivi u Republici Srpskoj i verovatno je njihova SANU ( ili kako se vec zove) to tako odredila, a to je ono sto mene stvarno
izbacuje iz trocetvrtinskog takta.
Kada Hrvati nas nazivaju Srbijancima meni je to totalno svejedno, ali kada vidim ovakve clanke u medijima iz Republike Srpske onda
mi padne mrak na ochi:

Tijelo Slađane Guduraš nađeno u slupanom golfu u kanalu?!
Danica Popović - 16.12.2014 15:31 ⇒ 19:00

ŠID - Srbijanska policija pronašla je danas beživotno tijelo ženske osobe, državljanke BiH, u smrskanom vozilu golf u kanalu pored puta Sremska Rača - Kuzmin.

Prema pisanju medija, policija sumnja da se radi o poznatoj starleti Slađani Guduraš (27) iz Srpca, opštine u blizini Banjaluke, a koja je nestala 10. decembra ove godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije potvrdili su nam da je pronađeno tijelo, te da znaju samo da je riječ o mlađoj ženskoj osobi.

"Vozilo je pronađeno pored opasne krivine, koja nije obilježena znakom i koja je bez zaštitne ograde, a na mjestu koje je zbog gustog rastinja bilo slabo vidljivo", rekli su u srbijanskom MUP-u.

CicaDraza94 ocigledno zivi u Republici Srpskoj i verovatno je njihova SANU ( ili kako se vec zove) to tako odredila, a to je ono sto mene stvarno
Kada Hrvati nas nazivaju Srbijancima meni je to totalno svejedno, ali kada vidim ovakve clanke u medijima iz Republike Srpske onda
mi padne mrak na ochi:

ŠID - Srbijanska policija pronašla je danas beživotno tijelo ženske osobe, državljanke BiH, u smrskanom vozilu golf u kanalu pored puta Sremska Rača - Kuzmin.

Prema pisanju medija, policija sumnja da se radi o poznatoj starleti Slađani Guduraš (27) iz Srpca, opštine u blizini Banjaluke, a koja je nestala 10. decembra ove godine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije potvrdili su nam da je pronađeno tijelo, te da znaju samo da je riječ o mlađoj ženskoj osobi.

"Vozilo je pronađeno pored opasne krivine, koja nije obilježena znakom i koja je bez zaštitne ograde, a na mjestu koje je zbog gustog rastinja bilo slabo vidljivo", rekli su u srbijanskom MUP-u.

Србијански се користи само када треба направити разлику између тога а је нешто у националном смислу српско и нечега што припада држави Србији, а ово је такав случај. Просто је медиј из БиХ/Републике Српске сматрао да треба да нагласи да је полиција из Србије а да је рекао српска полиција могло би значити и да је из Републике Српске.

Слично раде и Хрвати, тако да томе не треба придавати нарочити значај.

Главу дајем да сви ви из Србије и Србина и Муслимана из Босне зовете Босанцем (а да притом не мислите на територијално).

Али све то није битно за ову причу, јер наводим шта је утврђено У СРБИЈИ међу лингвистима.

Главу дајем да сви ви из Србије и Србина и Муслимана из Босне зовете Босанцем (а да притом не мислите на територијално).

Али све то није битно за ову причу, јер наводим шта је утврђено У СРБИЈИ међу лингвистима.
Већ сам ти рекао да уображаваш, у Србији није стандардизована употреба речи србијански уместо српски. Евентуално је дозвољена опциона употреба, у оном смислу у коме сам то горе навео.

Што се тиче Босанца, не разумем шта хоћеш да кажеш, а уосталом како рече није ни важно.

Srbijanski. Srbijanac.

1. značenje unutar Srbije - pojam se odnosi na teritoriju nekadašnje Kneževine Srbije: Vojvođani nisu Srbijanci;

2. značenje za Srbe izvan Srbije (Crnogorce, Bosance, Slavonce, Dalmatince itd.) - pojam se odnosi na celokupnu državu Srbiju: i Vojvođani su Srbijanci;

3. i najzanimljivije frankovsko značenje u antisrpskoj retorici (i) današnje politike naših suseda (prednjači hrvatska koja ju je patentirala): sve srpsko se pokušava svesti na "srbijansko" kako bi se onda sve nesrbijansko proglasilo "nesrpskim".

Poslednja izmena:
Хоћу да кажем да се у Србији користи појам који је уврједљив за Србе у Босни.
Опет претерујеш. Ако се користи, онда је у контексту који то омогућава. Ако се и каже "Босанац", то једино значи "из Босне". Нема ни говора о томе да се не прави разлика између народа, то време је давно прошло.

П.С. Мислим да не би требало да се каже "уврједљив", него "увредљив". Јат у овој ситуацији даје Е, то смо се чак и са Хрватима споразумели, немој да са вама Босанцима не можемо. :)

Poslednja izmena:
mi padne mrak na ochi:

Шта је тако исправно&слатко&мило кад то сUсједи кажу?

Званично је утврђено да је правилан назив за становништво у Србији - Србијанци. Правилно је "србијанска влада" а не српска влада, србијански фудбалер а не српски фудбалер итд. - наравно кад се мисли на територијално а не национално.

Imaš li referencu, tj. odakle ti to?

Ne sve, ako su iz Hercegovine onda su Hercegovci.

Мислим да не би требало да се каже "уврједљив", него "увредљив". Јат у овој ситуацији даје Е, то смо се чак и са Хрватима споразумели, немој да са вама Босанцима не можемо. :)

Џаба ти Босанца нуткаш на српском: „Ево, узми то и себи.” Не конта. Пружа руку тек кад проговориш босански: „Ево, узми то и сјеби.” :D

Џаба ти Босанца нуткаш на српском: „Ево, узми то и себи.” Не конта. Пружа руку тек кад проговориш босански: „Ево, узми то и сјеби.:D
Pa taj i nije Bosanac. Ja stvarno ne znam kada ide to slovce ,a kada ne, ali ne znam ja jos svasta, a takve stvari me i ne zanimaju.
MedjutiSH, nekako mi bode ochi i moje devojacko srce ovo J za koje mi moj sofisticirani filing kaze da ne bi trebalo tu da bude.

Хоћу да кажем да се у Србији користи појам који је уврједљив за Србе у Босни.

Ја у последње време, откако измишљају неке "Бошњаке", баш намерно говорим за цело становништво Босне (и у прошлосто и у садашњости) да су Босанци, што мени значи Србин из Босне, без обзира које вере био . Да се област звала Бошња, онда бих говорила Бошњанац. И да је будиста, опет је свако из Босне Босанац. Нисам ни помислила да то може да буде увредљиво, као што ни у Србији не треба да буде увредљиво да је Србин и онај који је католичке вере, и онај Србин из Горе, што је исламске вере.

Шалу на страну, знам ја да постоје Срби из Босне који никако не пристају да их се назива Босанцима, а неки такво називање заиста осјећају чак и као увреду. Стицајем околности, имао сам неколико жучнијих расправа на ту тему, али не са Босанцима, него са Црногорцима (суштина је потпуно иста) који су се силно увриједили кад сам их назвао Црногорцима. Ни говора! Они су СРБИ, какви црни Црногорци, ни да чују. Занимљива је то појава, вишеструко занимљива, а питање је да ли је изворна па само подстакнута извана или је увезена. Наиме, суштински потпуно иста ствар је и са језиком. У корист српске штете заједно раде и Ватикан (са својим истуреним одјељењима) и они који се покушавају представити као његови највећи противници (тзв. „ћириличари”). Е управо тако се понашају и они који се сматрају посебним народом као нпр. Босанци (тј. Бошњаци, свеједно је) или Црногорци и они који су им, само наизглед, најљући противници. Нажалост, и једни и други дувају у исту тикву. Сваки Србин из Босне (Црне Горе) који неће ни да чује да је и он Босанац (Црногорац) заправо потврђује оно против чега се, наизглед, најљуће бори, сводећи завичајно одређење на припадност народу. Како би звучало да нпр. Шумадинци громогласно завичу: „А не, нисмо ми Шумадинци, ми смо СРБИ!”? Управо тако звуче и остали Срби који се одричу свог завичаја и ословљавања по њему.

Back