Srbijanac

Šiptari sebe zovu šiptari, ali se vređaju ako ih mi tako zovemo ili isto tako cigani sebe među sobom zovu cigani, ali mi ne smemo tako.

Za razliku od njih, niko sebe ne zove Srbijancem, već isključivo Srbinom.A, ti možeš sebe tako da zoveš ako ti se baš sviđa :lol:

za siptare ne znam posto nikad nisam imao prilike da razgovaram sa njima, a i nemam neku zelju... za cigane znam da ih ne vredja... jedino one malo obrazovanije koji znaju da mi kad nekog zelimo da uvredimo kazemo mu da je cigan, pa zato i njima smeta, al ovako obicnim ljudima ne smeta

ok mozes ti da pricas sta hoces, da prihvatas ovo, a ovo da ne prihvatas, cinjenica je da Vojvodina kao AP postoji... a Srem, Banat i Backa su u Vojvodini ono sto su Sumadija, Timocka krajina u centralnoj Srbiji

Па постоји али као друштвено-политичка организација. Као када би грађанин Луксембуршког војводства рекао да је Војвођанин, или када бих ја рекао да сам Србин Републиканац...:)
Или Србин Града Београда...

Допуна: По твојој "теорији", становници северне Србије су "Војвођани" (како ти кажеш да је чињеница да АП Војводина постоји), становници централне Србије су "Србијанци". А шта су становници јужне Србије? "Косовометохијци"?(чињеница је да АП Косово и Метохија постоји")

Poslednja izmena:
Inace, rec 'Srbijanac' u svojoj jezickoj praksi koriste milioni ljudi, sa obicno tacno odredjenim znacenjem koje obicno uopste nije uvredljivo. Sto znaci da postojanje te reci svakako nije besmisleno, jer ona obicno ukazuje na pojam koji je racionalno odredjen.

Za razliku od nekih drugih reci, tipa 'srpstvo', za koje i ovi sto je koriste u ozbiljnom kontekstu ne znaju sta znaci.

Eto to je sustina celokupne price oko pomahnitalosti srpskih patriota po ovom pitanju. Jezik je ziva stvar, i reci postoje u praksi, ne u nekakvim istoprijskim lekcijama koje ste nabubali u osnovnoj skoli. Ne cak ni u recnicima, nego u JEZICKOJ PRAKSI! Daj bre shvatite to vec jdnom u zivotu.

Srbijanci su oni čiji su đedovi nosili šajkače kao dio svakodnevne odjeće.

Sajkaca nije deo odela svih delovi centralne Srbije.

A prvi koji su nosili sajkacu su oni koji su imali camce na dunavu.

Sam naziv je projizvod vremena kad veliki deo Srba nisu ziveli u Srbiji a veliki deo stanovnistva Srbije su bili Nesrbi (Vlasi, Cincari, Cigani, Grci, Armenci i.t.d). I tako je bio potreban da se podeli stanovnik Srbije od naroda Srba.

Jedino za sta nisam siguran dal se taj termin ikad upotrebilo za Muslimana Sumadije u vremenu kad je njih i bilo u vecem broju jos.

Sam naziv je projizvod vremena kad veliki deo Srba nisu ziveli u Srbiji a veliki deo stanovnistva Srbije su bili Nesrbi (Vlasi, Cincari, Cigani, Grci, Armenci i.t.d). I tako je bio potreban da se podeli stanovnik Srbije od naroda Srba.

Jedino za sta nisam siguran dal se taj termin ikad upotrebilo za Muslimana Sumadije u vremenu kad je njih i bilo u vecem broju jos.

Možda nije bila dio narodne nošnje na istoku Srbije gdje su Vlasi ali u ostlaim dijelovima Srbije nije bilo Srbina da je nije nosio s izuzetkom stanovnika većih varoši kakav je Beograd.
Ne znam o kakvim Muslimanima pričaš,možda ti je podmenuto nešto u drogu.

Poslednja izmena:

Kako si sad prosuo glupost. Izraze "Srbijanac" i "Precanin" su izmislili Austrougari da bi razlikovali Srbe koji zive u Srbiji od Srba koji zive u Austrougarskoj. Srbijance su zvali Srbe iz Srbije, a domace Srbe su zvali precani. Znaci precani tj. Srbi od preko su bili Srbi iz Vojvodine, Bosne i Hrvatske ali ne i Srbi iz Crne gore. Vlasi, Cincari, Cigani, Turci iz srbije su i dalje bili Vlasi, Cincari, Cigani, Turci iz Srbije, a ne Srbijanci. Znaci ovi termini su se koristili samo u Austrougarskoj. Ostalim drzavama sveta taj pojam Srbi srbijanci i Srbi precani nije poznat. Obzirom da Austrougarske vise nema, nema ni potrebe za terminima srbijanci i precani. Ako neko zeli i dalje da koristi te izraze, moraju da znaju da su sada i Srbi iz Vojvodine srbijanci jer zive u Srbiji. Nekad su bili precani, a sada su srbijanci. I sta je sa izrazom "precani"? Zasto se oni vise nespominju? Zasto se koristi samo ta odrednica 'Srbijanac", a "Precanin" se vise nekoristi?

Kako si sad prosuo glupost. Izraze "Srbijanac" i "Precanin" su izmislili Austrougari da bi razlikovali Srbe koji zive u Srbiji od Srba koji zive u Austrougarskoj. Srbijance su zvali Srbe iz Srbije, a domace Srbe su zvali precani. Znaci precani tj. Srbi od preko su bili Srbi iz Vojvodine, Bosne i Hrvatske ali ne i Srbi iz Crne gore. Vlasi, Cincari, Cigani, Turci iz srbije su i dalje bili Vlasi, Cincari, Cigani, Turci iz Srbije, a ne Srbijanci. Znaci ovi termini su se koristili samo u Austrougarskoj. Ostalim drzavama sveta taj pojam Srbi srbijanci i Srbi precani nije poznat. Obzirom da Austrougarske vise nema, nema ni potrebe za terminima srbijanci i precani. Ako neko zeli i dalje da koristi te izraze, moraju da znaju da su sada i Srbi iz Vojvodine srbijanci jer zive u Srbiji. Nekad su bili precani, a sada su srbijanci. I sta je sa izrazom "precani"? Zasto se oni vise nespominju? Zasto se koristi samo ta odrednica 'Srbijanac", a "Precanin" se vise nekoristi?
Аустроугари су измислили и израз "Велика Србија", да би осујетили наше уједињење.

Srbijanac je izraz koji su koristili Srbi sami prvi. Ovo osalo su gluposti.

Da je to Austrougarska propaganda nebi bilo toliko u narodu poznato a niko nebi pisao narodne pesme o Srbijancima (koje ima na milione).

Poslednja izmena:
Isto kao što ne postoji ni bugarstvo ,ni francuzstvo , a postoji srpstvo , al to zanimljivo protivnicima termina Srbijanac ne smeta kada se pozivaju na tu drugu jezičku specifičnost .

Molim srpske patriote da daju svoj komentar na ovo....:think:

Evo red je da ja, kao osvedoceni forumski patriJota, dam izjavu za Dnevnik.

Postoji Hrvatstvo - bosanski muslimani su za vreme NDH smatrani "cvijecem Hrvatstva"

Poslednja izmena:
Србија-Србијанац.
Словенија-Словенијанац.
Не иде пријатељу никако!

Bosna - Bosanac, Hercegovina - Hercegovac, Vojvodina - Vojvođanin, Šumadija - Šumadinac... E sad, kod nas u Srpskoj kad neko kaže Srbijanac, to obično znači "živi u Srbiji", čak ne znači da je Srbin. Geografska odrednica na nivou države. Ja sam Bosanac prema geografskoj odrednici, moglo bi se reći i Bosanac&Hercegovac, a nacionalnost srpska. Mada mi nije toliko čudno što se neki bune za termin Srbijanac koliko se veliki procenat takvih čudi što nama smeta Bosanac. Meni lično, a i većini mog društva ne smeta dok god sagovornik (obično Srbin iz Srbije) zna razliku između geografskog i nacionalnog naziva.

Bosna - Bosanac, Hercegovina - Hercegovac, Vojvodina - Vojvođanin, Šumadija - Šumadinac... E sad, kod nas u Srpskoj kad neko kaže Srbijanac, to obično znači "živi u Srbiji", čak ne znači da je Srbin. Geografska odrednica na nivou države. Ja sam Bosanac prema geografskoj odrednici, moglo bi se reći i Bosanac&Hercegovac, a nacionalnost srpska. Mada mi nije toliko čudno što se neki bune za termin Srbijanac koliko se veliki procenat takvih čudi što nama smeta Bosanac. Meni lično, a i većini mog društva ne smeta dok god sagovornik (obično Srbin iz Srbije) zna razliku između geografskog i nacionalnog naziva.

Normalni i racionalni ljudi (kakvi su na Balkanu u manjini), znaju da treba da te vredja samo i iskljucivo nesto sto je receno u negativnom kontekstu. Znaci, kontekst je najbitnija stvar, a ne sama rec. Tacno se zna da reci 'Bosanac' i 'Srbijanac' upotrebljavaju u vecini slucajeva u potpuno normalnom i neutralnom kontekstu. Tako da su onaj Srbin preko Drine koji se buni i vredja sto ga neko tamo zove Bosanac, i onaj Srbin iz Srbije koji se buni i vredja sto ga neko tamo zove Srbijanac obican par iskompleksiranih debila koji veze nemaju o zivotu, drustvu i jeziku.

"Srbijanac" je GEOGRAFSKA ODREDNICA, a ne NACIONALNA!

To 95% Srba ne razume dobro.

Da su i Albanci na Kosovu bili SRBIJANCI (ne Srbi, posto nisu Srbi, ali jesu Srbijanci, posto su gradjani drzave Srbije) - nikada se ne bi mogli ocepiti od Srbije !

Samo što tu postoji problem jer Srbija nije geografska već nacionalna i politička odrednica. Geografske odrednice su na primer Makedonija ili Bosna, Banat Srem, Šumadija, Pomoravlje, Mačva... Srbija je izraz državotvorne volje srpskog naroda.

Back