Srbija uzima "kolonijalne" kredite

Bosko_Buha

Primećen član
Poruka
910
:bob::bob:

9. januar 2011. | 00:06


Ekonomisti upozoravaju da smo visokozadužena zemlja, da nam se zbog loše pozicije i krize nude “kolonijalni uslovi” u pregovorima o kreditima.

Jer ruski novac pokupe ruske firme, kineski kineske, a Srbija vraća novac i sabira gubitke domaćih firmi i radnika otpuštenih zbog krize.Srbija se zadužuje na sve strane, kod Rusa i Čeha za železnicu, kod Kineza za most, kod Turaka za autoput, sva je prilika da će se kod Francuza zadužiti za beogradski metro, iako nema završenih planova ni za mostove, ni za puteve, ni za železnicu. Nema ni analize isplativosti izgradnje i odgovora na pitanje kad će se vratiti uložen novac.

Uslov Francuza za metro
Često se iza poznatih aranžmana kriju dodatni uslovi stranih kreditora i dublje dugoročno vezivanje za samo jednog proizvođača opreme. Na primer, kako Blic saznaje, u pregovorima sa Francuzima koji su zainteresovani da grade beogradski metro nudi se donacija od tri miliona evra za projekat jedne linije, ali uz uslov da mi kupimo vozove od francuskog proizvođača u vrednosti od 200 miliona i da uplatimo još 500 miliona evra da radovi počnu.Ambiciozni planovi spskih političara koji žure da pred izbore biračima pokažu i nešto konkretno, poneki most, autoput, prugu ili metro, u očitom su sukobu sa stanjem stvari na terenu.

Zbog nedostatka projekata pristaje se na kredite drugih država pod skupljim i nepovoljnijim uslovima nego što ih daju međunarodne finansijske institucije. I ne samo to, kad posao počnemo bez tendera, ulazimo u začarani krug ovisnika i odričemo se stranih donacija.

Zašto Srbija uzima nepovoljne kredite od stranih vlada, koji su skuplji najmanje za jedan do jedan i po odsto od onih koje daje recimo Evropska investiciona banka (EIB) i unapred se odriče donacija? Pa većinom zato što EIB neće da ulaže novac bez urađenih projekata i ne ulazi u poslove gde zemlja nije otkupljena od vlasnika i gde nema planova.

Strane države, na to pristaju, jer tako upošljavaju svoje firme i građane, ali i oni počinju da uslovljavaju. Na primer, naša Vlada i projektanti su ubeđivali Ruse da počnu da grade prugu Valjevo-Loznica, “gde mogu da rade sigurno godinu dana, ako ne i više, dok mi za to vreme ne uradimo projektnu dokumentaciju za preostalih 40 kilometara pruge” priznao je generalni director CIP-a. Ali Rusi su tražili da sve bude isprojektovano do detalja, pre nego što dođu da rade.

"Sve se radi naopako. Prvo smo uzeli kredit za most Zemun-Borča, a sada radimo projekat, ne znamo gde će biti pristupne saobraćajnice. Svuda u svetu prvo morate da znate šta hoćete, da imate plan i strategiju kako ćete ga ostvariti, a zatim da uradite projekte i na kraju da tražite novac ili izvođače", kaže inženjer koji se dugo bavi infrastrukturnim projektima.Profesor Ekonomskog fakulteta i stručnjak za strana ulaganja Mlađan Kovačević kaže da je Srbija “narkomanski zavisna” od priliva stranog kapitala, a pošto su doznake zbog ekonomske krize presušile, kao i direktne investicije, uzima kredite koji se daju pod nepovoljnim uslovima i po sistemu uzmi ili ostavi.
:sanke:


U banana zemlji i ono malo sto se gradi grade stranci

A nekad nije bilo tako ,mali prilog o Branku Zezelju koji je rodjen pre 100 godina ,izumitelju prenapregnutog betona ciji most u Novom Sadu i ako su mislili da uopste ne moze da stoji (Lukovi su ne od celika vec od cistog betona) su NATO avioni morali da gadjaju cak u 12 navrata da bi ga srusili.


Nekad smo bili poznati graditelji a danas zahvaljujuci kolonijalnoj vlasti samo smo cuvari ovaca.
 

Back
Top