Ко узима новац из ЕУ фондова?

Slavenska

Domaćin
Poruka
4.786
ауторска тема

Ако некада одете на званични сајт ЕУ фонда можете да укуцате у претраживач "Србија" и да вам изађе листа пројеката које финасирају различити ЕУ фондови .

Постоји направљен програм рада од 2018 до 2025 године , подржан од стране ЕУ и финансиран од различитих ЕУ фондова а бави се интеграцијом ромских повратника тј ромских расељених лица .

Ако неко памтим велика бура се дигла пре пар година када је овај пројект усвојен и било је широм медија вести о доласку 250 000 Рома расељних назад у Србију . Радило се о Ромима који су избегли из бивших република и са Косова током 90тих и почетком 2000 година .

Свака општина је добила новац за кординацију и реинтеграцију ових расељених Рома које је ЕУ планирала да депортује , они су платили да се Роми прихвате , да им се обезбеди смештају , посао и да се интегришу у друштво .

Овде говоримо о милионима и милионима евра ..највише новца је отишло у Ромски национали савез , то је институција која се бави инклузијом Рома и едукацијом а остатак је распоређен по локалним општинама и оне су биле дужне да обезбеде све што је програмом било обухваћено .

Да ли је ваша општина урадила нешто тим поводом , ако није , где је онда отишао новац ?

Колико ја могу да видим сви Роми који су били депортовни из ЕУ су се вратили назад у ЕУ а новац за њихову интеграцију је узео неко други .
 
Овде није реч само о ЕУ фондовима , него и углавном о фондовима које финасира Немачка држава лично а највише је заступљена Немачка развојна сарадња (ГИЗ) која је одвајала и одваја највећи део новца и интересанто да су баш имали састанк са Ромскиим национални савезом и са представницима министраства за људска и мањинска права , запослење и борачка права ..што значи да је дошло још новца и долази још Рома које треба збринути .
 
Meni se svidjao pristup EU fondova dok je to bila pojedinacna prijava, tj svako zainteresovan je mogao da se prijavi za neki razvojni projekat, 200 strana dokumentacije napravis, objasnis sta hoces i jos ko iz EU ucestvuje i moze biti u 2 ili vise etapa , sto ti odgovara jer nekad ti odgovara u vise etapa...
Ali nemas nista sa Srbijom, imas sa komsijama imas sa nekom EU drzavom ali minimalno....

A onda je Drzava Srbija bacila sape na to da bi unapredila opstinski priliv para...i onda su se kao nesretni sporedni efekt nasli pojedinci koji su sad morali da idu preko agencije i preko birokratije koja nije dorasla ali su i iz EU i iz SR trazili da to mora preko agencije..

Cim imas jedan novi faktor u lancu , a imas 3 clana u tri drzave sad odjednom zbog naseg poznatog kvaliteta svesti i odgovornosti imas nepoznate rokove, nista vise nije dogovorljivo , imas samo mnogo smetnje i nikakvu rec koju mozes da das ozbiljnim ljudima ili poluozbiljnim iz drugih drzava...

Niti ti je kontrola u EU kakva je bila, niti mozes ti sam da budes odgovoran kako si navikao , jer EU jeste mozda manje odgovorna od tebe licno ako si naucnik ili onaj koji gura projekat ali je ipak odgovorna, a sad nit oni , nit Srbija, nit znas kome da se obratis...

Skoro je bilo pitanje ko je nadlezan, niko nije znao odgovor, pa ni za ovo tvoje pitanje ne znam..
 

Back
Top