Srbija trošenje plate na hranu

Kilo pasulja 400-500 dinara kilo rebaraca 2000 din kilo luka 150 din 200 grama aleve 600 din.

Pasulj za četvoro 3000 din.
Је ли брате....
А јесте се сетили мало Овсене Каше,па Просо,па Качамак,па Ланено семе које туриш у Јогурт и које у потпуности замењује више него штетни бели Хлеб а НЕУПОРЕДИВО здравији..
Мислим,да је бар то јефтино?

Је ли брате....
А јесте се сетили мало Овсене Каше,па Просо,па Качамак,па Ланено семе које туриш у Јогурт и које у потпуности замењује више него штетни бели Хлеб а НЕУПОРЕДИВО здравији..
Мислим,да је бар то јефтино?
Evo malo jeftinije. Paradajz supa, Ajnper juha, krompirusa, sataras, palenta, solo pasulj u sezoni paradajza...
Ja uvijek imam bar jedan paket tortilja i napravim od onoga što nadjem u frižideru.

Da cudno ili ne vecinu Srba posto je sramota , ne tangira cena hrane, uglavnom samo ja i Mario primetimo kad skoci hrana za 15% kao sto je skocila prosli vikend...ostali nisu ni primetili niti ce....kao da se nista nije desilo..

Sa druge strane, Mario putuje po Balkanu , ja po Srbiji , tako da nije da nemamo troskove osim jela...nismo bas penzionerski niti ja imam stan, itd itd, ..
Ali to je tako , ko ima 2000e , njega ne svrbi , a na forumu su ljudi koji mahom kuckaju po ceo dan i imaju plate 2000e , tako da nije ovo prava slika..

Mnogi ljudi su tupsonu , to stoji , nemaju para, a trose ko ludi , znam po mojima, penzosi nemaju sta da rade, a ne stizu da obidju 3 prodavnice...a pokretni su..
Jednostavno ne interesuje ih , to je to..
Ja kupujem u spec prodavnici kopaonicki kackavalj za 450 500 din po kg, oni kupuju u disu koji je 2 stanice blizi po 900 din ili 800 kad je na akciji ...a moj im ukusniji...jos ja nekad dobijem na akciji od ne znam koga, jos duplo snizenje...tako je to kad kupujes cesto u nekoj radnji...
Ja ne pravim kompomis u kvalitetu , ali malo zongliram u vremenu nabavke, i mogu da napravim kratkotrajne zalihe, ali je laz da ljudi imaju dovoljno za hranu..
Vrlo se lose hrane...cak i ovi sto razbacuju , kao moji roditelji , lose se hrane...i orpavadanje je nema para...a razbacuju pare...
A takvi su svi u narodu ,
Isto mozda je povezano , ja kupim pakovanje od kg menaza, po ceni od 450 din po kg, isto su pakovanja od po 200g, ali je jeftinije kad kupis kg, Moji to ne vole jer ne mogu da se uzdrze i onda pojedu brzo cokoladu pa im steti..ja to ne razumem uopste, kao da mi nisu roditelji....a nema kud, licimo likom totalno , i organima i telom...
Pored mene nmoze i stoje evo stoje vec 4 meseca 2 menaz od 330g, kupio sam ih na novogodisnjoj akciji ili malo posle, po 170 din komad..
Kad mi se jede jedem, kad ne, ako je trajna roba, ne jedem, moze da stoji ispred ociju koliko hoce...ili u frizideru ,
Meni nije jasno zato sto ti isti moji roditelji prave zimnicu , pa kako zimnicu ne pojedu za prvih mesec dana tu mogu da se uzdrze...nista tu meni nije jasno , ali takvi su vecina u narodu , ne mogu nista da kazem takva je vecina, samo sto meni nije jasno zasto su ljudi takvi...nekontrolisani...

Ja zamalo da ozenim jednu popovu cerku , koja je bila nestidljiva da racionalno pazi na trosak pri kupovini..
Biti tako hrabar i otvoren u srpskom narodu je nesto sto mene odusevljava...jer ti takav profil licnosti treba , timski igrac...

Poslednja izmena:
Jel možeš ovo malo pojasniti, na što se točno misli? Samo na jednu plaću ili na primanja cijelog kućanstva? Da li se misli na hranu za jednu osobu ili po jednoj osobi ili na hranu za cijelo kućanstvo? Koliko to kućanstvo ima članova?
Evo npr. nas je četvero i mi mjesečno na hranu trošimo oko 650-700€. Ali tu mislim i na kozmetiku, higijenu, čišćenje, pizze vani, ćevape, tople sendviče...

Jel možeš ovo malo pojasniti, na što se točno misli? Samo na jednu plaću ili na primanja cijelog kućanstva? Da li se misli na hranu za jednu osobu ili po jednoj osobi ili na hranu za cijelo kućanstvo? Koliko to kućanstvo ima članova?
Evo npr. nas je četvero i mi mjesečno na hranu trošimo oko 650-700€. Ali tu mislim i na kozmetiku, higijenu, čišćenje, pizze vani, ćevape, tople sendviče...
Ovo je jedna plata. Minimalna plata je 50 000 din. 70 80 je nesto malo iznad minimalna neka prosečna.

Ovo je jedna plata. Minimalna plata je 50 000 din. 70 80 je nesto malo iznad minimalna neka prosečna.
Pa dobro. Kod nas je medijalna plaća oko 1200€. Nas je četvero i kažem trošimo oko 650-700€ na hranu, špeceraj mjesečno. To bi bilo oko 58% medijalne plaće (jedne plaće) za nas četvero. Kažem, bitno je koliko je članova kućanstva, koliko imaju primanja u tom kućanstvu...

Pa dobro. Kod nas je medijalna plaća oko 1200€. Nas je četvero i kažem trošimo oko 650-700€ na hranu, špeceraj mjesečno. To bi bilo oko 58% medijalne plaće (jedne plaće) za nas četvero. Kažem, bitno je koliko je članova kućanstva, koliko imaju primanja u tom kućanstvu...
Dodaj na tu platu kiriju 300 400 evra i računi dodje još 200 evra.

Ne kazem da ti sanjas i crtaš. Nisi me razumeo. Mi u Srbiji mozemo da sanjamo i crtamo.
Aha, OK. Evo vjerovao ti meni ili ne, ali evo recimo katalog od Plodina pred 12 godina, kad je Hrvatska ušla u EU.
1000011834.jpg

https://issuu.com/katalozi.net/docs/plodine_katalog_b5db2211466317/1

Evo kad gledaš današnje cijene nešto je više, nešto manje, ali evo akcijske cijene.
Svinjska lopatica 1kg: 3.59€ (27.04kn)
Grill pile 1kg: 3.18€ (23.96kn)
Mladi krumpir (uvozni) 1kg: 0.65€ (4.90kn)
Šećer 1kg: 0.75€ (5.65kn)
Vegeta 200+50g: 2.19€ (16.50kn) - redovna cijena
Ementaler 1kg: 7.89€ (59.45kn)
Barcaffe (400g): 7.99€ (60.20kn) - redovna cijena

Prosječna neto plaća 2013: 5515kn
Prosječna neto plaća 2025: 1448€ (10910kn)

Back