Srbija = Srbijanci?

Da li je imenica za sve gradjane Srbije -

• Srbijanac

glasova: 11 34,4%
  • Srbijac

glasova: 2 6,3%
  • Srbin

glasova: 19 59,4%

• Ukupno glasova
    32
Vidim da ne znaš da povučeš geografsku liniju gde u centralnoj Srbiji možeš reći nekome da je Srbijanac.

U Nekim gradovima će reći da jesam u nekim gradovima će reći ne nisam !

Vidim da ovde ljudi diskutuju a pojma nemaju ni o geografiji ni o lokalnimidentitetima !

Ja kazem ovome iz Vojvodine da je Srbijanac, oni mi vele da su Srbijanci ovi juzni od Beograda. Ja onda velim ovome iz Uzica da je Srbijanac, on mi kaze to nije nego su Srbijanci ovi iz Krusevca. Onda kazem drugarici iz Krusevca da je Srbijanka pa i ona mi veli ne to su ovi sa juga Srbije! I tako u krug :hahaha:

Ocigledno vi morate da se dogovorite medjusobno ko je Srbijanac i da li se vasa drzava zove Srbija ili ne. :lol:

Pa i ja sam, ali smo smo se 10 generacija privikavali i učili šta je civilizacija i kultura dok nismo postali veleposednici!

Nemanjići su 52.generacija kraljeva, koja je spojila sve Srbe u Rasu(kulturu), vi ste to razdvojili, a ti sada to dodatno radiš.

Ništa ti ne kapiraš idi guslaj i verglaj

Ras se nalazi u Crnoj Gori. Raska je dinarski kraj druze. Zetsko-raski dijalekt je iz Podgorice.

Ne samo to, kod nas na severu je i dalje u narodu ostalo da kada govorimo o centralnoj Srbiji obično kažemo ''tamo dole u Srbiji''.
Па да, ја то знам. Али госн @Mystic+ и госн @Reefer очито нису упознати са тим како аутохтони војвођански Срби регионално поимају Србе испод Саве и Дунава.

Па да, ја то знам. Али госн @Mystic+ и госн @Reefer очито нису упознати са тим како аутохтони војвођански Срби регионално поимају Србе испод Саве и Дунава.
Moji iz Banata za sebe kažu da su Srbi, one iz Beograda zovu Srbima a one iz Niša isto zovu Srbima. Ne znam za one iz Vranja, milsim da njih zovu Srbima.

Iskreno, nema to veze sa njima. Ta glupost sa uništavanjem našeg jezika i odvajanjem od ostalih staroslovenskih jezika je bio rad Austrije da oslobođenu i ojačalu srbiju što više udalji od ojačane Rusije, ništa više.

Ne misliš dovoljno

Pa to ti je to - Broz, a posle su nastali Srbijanci samo u drugim republikama zahvaljujući administrativnoj Užoj Srbiji, ustavom 1974, bez pokrajina. Hrvat Vojvođanina ili Kosovara nije zvao Srbijanac.

Misli malo više i priseti se događaja 1990tih ! Tuđman je zvao Srpsku politiku Srbijanskom jer je mislio da će i KiM i Vojvodina biti države.

Taj Austrougarski projekat je nastavak ovog Milogorca koji tvrdi nešto o Srbijancima, a nema pojma koji je stvaran lokalidentitetski pojam, a koji je lažan iz tih separatističkih kuhinja

Da mozda rjedje, kao uticaj SNS na RS. Brisanje "Srbijanca" iz govora Srba RS-a je da bi pripremali teren za pripaganje Srbiji, ocigledno.
СНС нема посебно јак утицај у Српској, отклон према од србофобчних кругова наматанимпојмовма Србијанац и србијански у Српској је присутан много прије негошто е СНС уопште настала. Једноставно, Срби у Српској посебно образованији јако ријетко користе појмове Србијанац и србијански већ појмове Србин и српски из јединог разлога што сматрају да је тако примјереније.

A, bre, ne lupaj vise....gradjani i narodi se zovu onako kako se sami nazovu, a ne kako ih neka budala krsti iz tunguzije....

Ne možeš ti to objasniti dinaroidu, on te zove Marsovcem, a ti si sa Jupitera.

On te tako doživljava sirovo, prema svojoj sposobnosti viđenja stvarnosti.

Tako ste i siptarima dali "nadimak" albanci....

Šćipetari...

Moji su sa tromeđe Albanije, Metohije i CG, doseljeni 1690 u Šajkašku krajinu/oblast (Centar Vojvodine) - Vojna kompanija.

I mi smo Dinaroidi , ali smo se vremenom malo ispeglali ...

СНС нема посебно јак утицај у Српској, отклон према од србофобчних кругова наматанимпојмовма Србијанац и србијански у Српској је присутан много прије негошто е СНС уопште настала. Једноставно, Срби у Српској посебно образованији јако ријетко користе појмове Србијанац и србијански већ појмове Србин и српски из јединог разлога што сматрају да је тако примјереније.

SNS je godinama pokrovitelj SNSD-a. Ne postoji logican razlog da se odrekne termina Srbijanca. Nijesu svi stanovnici Srbije Srbi, a Srbi su etno-vjerska grupa, ne drzavnost. A mora da drzava ima svoj demonim.

Veci srbin i od mene i od tebe....

I od Svetog Save.

Комплекс инфериорности, без обзира што је познат и има пара. Мада је то било поодавно. Данас и неки Срби кажу да су Роми само да се лакше упишу на факултет или да прескоче цензус на неким изборима, јер Роми имају неке олакшице. Тако се својевремено Томислав Бокан (човек светле пути, плаве косе и очију као од брда одваљен) представио као Ром само да лакше уђе у новосадску скупштину.

.... a za RS kazu bosanska policija. Srpski separatizam najvise dolazi iz Srbije,
Нисам баш примијетио да за полицију Српске (могуће у антисрпским порталима Н1,Данас,Нова и сличним) у Србији кажу босанска полиција.
Srpski separatizam najvise dolazi iz Srbije, jer u Srbiji glavna struja insistira na to da Srbin je samo stanovnik Srbije. Za njih Srbin je pasos.
Србин је прије свега етничка (народносна) одредница. Може се користити и као одредница држављанства,али на источнијим меридијанима уопште више се користи као народносна одредница. А како ће ко у својој глави доживљавати те ствари, зависи од бројних околности.

Ne misliš dovoljno

Pa to ti je to - Broz, a posle su nastali Srbijanci samo u drugim republikama zahvaljujući administrativnoj Užoj Srbiji, ustavom 1974, bez pokrajina. Hrvat Vojvođanina ili Kosovara nije zvao Srbijanac.

Misli malo više i priseti se događaja 1990tih ! Tuđman je zvao Srpsku politiku Srbijanskom jer je mislio da će i KiM i Vojvodina biti države.

Taj Austrougarski projekat je nastavak ovog Milogorca koji tvrdi nešto o Srbijancima, a nema pojma koji je stvaran lokalidentitetski pojam, a koji je lažan iz tih separatističkih kuhinja
Ovo je sve iz vremena Vuka Karadžića, kakvi crni Broz i Tuđman? Oni su samo trula roba koja je tu podelu koristila.

Pa….ako gledam po mojim babama, dedama itd koji su iz zapadnih prečanskih krajeva…Srbijanac se koristio (jeste, realno je bio prisutan taj naziv) za nekoga iz Srbije, i to baš iz uže Srbije - znači Moravac, Šumadinac, Južnjak i sl, tipa e on je dobar majstor, Srbijanac …
A naravno da su znali, imali svest o jednom narodu - Srbima….mislim da je to glupost teška da tu ima neke podvojenosti, podeljenosti, ekskluziviteta ili nekog priznavanja manjeg ili većeg srpstva nekome.
Tako da, ne vidim zašto bi se neko ko stvarno jeste Srbijanac bilo kako i bilo zašto vređao, i da neko ko kaže Srbijanac Srbijancu misli bilo šta loše.
Ali.
Hehe ima ali :mrgreen:
To što okolne veštačke i poluveštačke nacije koriste to - Srbijanac, sa posebnim kompleskima različitih uzroka, eh to je druga tema. Jelte.

Back