Srbija = Srbijanci?

Da li je imenica za sve gradjane Srbije -

• Srbijanac

glasova: 11 34,4%
  • Srbijac

glasova: 2 6,3%
  • Srbin

glasova: 19 59,4%

• Ukupno glasova
    32
За Црну Гору не могу тврдити. За Србе из Српске, барем за огромну већину, Срби у Србији нису Србијанци

Ма добро, "ископао" си агенцијске вијести од прије осам, девет година где је може бит само преузет неки текст из медија у ефбиху. Могуће би нашао још пар случајева (понављам, аутошовинисте из Српске ту не бројим, они су друга прича иони се труде да користе за Србе што више иритирајући дискус, а неки аутошовинисти пишу текстове и за РТВ БН), но то је једноставно занемарљиво. У Српској се употреба појмова Србијанац и србијански у правилу избјегава.

Imam bivsu iz RS i oni su koristili Srbijanci. Stavimo na stranu Dodikovog politikanstva "nijesam Bosanac" itd on to radi da bi prebacio RS u politicko krilo Srbije, ali obican narod ne voli kad u Srbiji kazu "srpski broj" ili "srpska policija" jer to nije, i to ugrozava i njihov i moj identitet.

Koliko ima srbijanskih tabloida koji proglasavaju Srbinom Roma, Albanca ili koji naslov glasi "Srbin i Bosanac" "Srbin i Crnogorac" itd.

Procurio snimak: Srbin i Bosanac kolima upali u Guči radnju, za 4 minuta ukrali robu od 200.000 evra​

https://www.telegraf.rs/vesti/svet/...ju-ukrali-robu-od-oko-200000-evra-za-4-minuta

Došli Crnogorac, Srbin i Bosanac na železničku stanicu​

https://www.alo.rs/razonoda/zanimlj...ac-srbin-i-bosanac-na-zeleznicku-stanicu/vest

Sta je ovo? Vama u Srbiji je "Srbin" zvanicno samo drzavljanin Srbije.

Они православци у ЦГ који се не изјашњавају ки Срби већ ки етнички Црногорци се не рачунају, а поготово не муслимани. Срба је на прошлом попису у ЦГ било око 29%, а на наредном биће их максимум 35%.
По твојој логици (која се коси са реалношћу) трпања дукљанских усташа, *********а и муслимана у Србе испада 95% Срба у ЦГ, а по истој би испало скоро 100% Срба у РС. Муслимани из РС/БиХ јесу бивши Срби који су се потурчили, али они себе не сматрају Србима исто ки ни они из ЦГ.

Jeste u pravu ste. RS je 100% bioloski srpska a CG 95%. Dok je Srbija samo 80% (mozda i manje).

Pricamo bioloski. Otac Srbin, jedan sin Crnogorac, taj sin je bioloski Srbin kako god izjasnio. Nije to isto kao Madjari, Siptari, Romi i Slovaci u Srbiji.

Netačno !

Nedostaju Srbi sa severa Albanije, Makedonije (npr. brsjaci i mijaci), šopski Srbi itd...

Što više trpate nasilno dinaroide u srpski korpus, on je sve siroviji, zatucaniji, ograničeniji - violentniji
У Албанији су Срби обрисани под режимом Евере Хоџа, данас их има око 30 000 који знају да су Срби али имају шиптарска имена и презимена (која су им наметнута) и званично се воде као Шиптари. Мијаци и Брсјаци су данас Македонци. Шопи у југоисточној Србији су Срби, а они на западу Бугарске су Бугари.

Jeste u pravu ste. RS je 100% bioloski srpska a CG 95%. Dok je Srbija samo 80% (mozda i manje).

Pricamo bioloski. Otac Srbin, jedan sin Crnogorac, taj sin je bioloski Srbin kako god izjasnio. Nije to isto kao Madjari, Siptari, Romi i Slovaci u Srbiji.
Већина тих синова који се изјашњавају етничким Црногорцима се неће вратити српству колико год ми говорили да су они биолошки/генетски Срби.

Србијанац је изведено из назива државе Србије. Тако су сви држављани Србије (Мађари, Бугари, Албанци...) Србијанци.

Али у држави Србији живе народи Срби, Мађари, Бугари, Албанци...

Дакле ради се о два различита појма која не треба да се мешају.

У Албанији су Срби обрисани под режимом Евере Хоџа, данас их има око 30 000 који знају да су Срби али имају шиптарска имена и презимена (која су им наметнута) и званично се воде као Шиптари. Мијаци и Брсјаци су данас Македонци. Шопи у југоисточној Србији су Срби, а они на западу Бугарске су Бугари.

Ima u Albaniji zvanicno ima jos 2-3.000 Srba, zive u Vraki kod Skadra, uglavnom porijeklom iz Crne Gore.

Ти синови који се изјашњавају етничким Црногорцима се неће вратити српству колико год ми говорили да су они биолошки/генетски Срби.

To nije tako, znam licno mnogo primjera da se to desi, ili njihova djeca budu opet Srbi.

Србијанац је изведено из назива државе Србије. Тако су сви држављани Србије (Мађари, Бугари, Албанци...) Србијанци.

Али у држави Србији живе народи Срби, Мађари, Бугари, Албанци...

Дакле ради се о два различита појма која не треба да се мешају.
Формално правно Србијанци су сви држављани Србије укључујући и мањине. Али у пракси нико Мађаре, Шиптаре, "Бошњаке" итд. из Србије не зове Србијанцкма. Већ Срби из ЦГ, БиХ, Хрватске и Војводине Србијанцима зову Србе из уже Србије тј. оне испод Саве и Дунава.

To kada se bude vratilo u Srpski korpus onda ćemo biti ponovo Rasa (kultura)

Ovako srbe praviti samo od dinaroida neće nikada ništa biti - zatucano, divlje, ograničeno i samo ja pa ja - nevaspitanje ukusa

Manje su to Srbi, a više Dinarci !

- -
Rasa=Kultura=KraljevskoBaštovanstvo=NegovanjeVaspitanjeUkusa

Формално правно Србијанци су сви држављани Србије укључујући и мањине. Али у пракси нико Мађаре, Шиптаре, "Бошњаке" итд. из Србије не зове Србијанцкма. Већ Срби из ЦГ, БиХ, Хрватске и Војводине Србијанцима зову Србе из уће Србије тј. оне испод Саве и Дунава.

Formalno pravno u evidenciji ne piše nigde Srbijanac, već Srbin.

Srbijanac je geografske odrednice.

Формално правно Јапанац који је добио српско држављанство се може сматрати Србијанцем, али наравно не и Србином.

Oklen si ti ?

Формално правно Јапанац који је добио српско држављанство се може сматрати Србијанцем, али наравно не и Србином.

Ovo ne postoji u pravnom govoru !

Формално правно Србијанци су сви држављани Србије укључујући и мањине. Али у пракси нико Мађаре, Шиптаре, "Бошњаке" итд. из Србије не зове Србијанцкма. Већ Срби из ЦГ, БиХ, Хрватске и Војводине Србијанцима зову Србе из уже Србије тј. оне испод Саве и Дунава.
Нема везе, ствар културе и образовања. Амерички медији су својевремено писали Србијанка Моника Селеш не улазећи у њено национално порекло. Тако и када кажеш Британац ниси означио ни Енглеза ни Шкота ни Велшанина ни Ирца или било ког другог држављанина В. Британије било ког националног порекла.

Што би се сада потресали због неких будаластих схватања.

Imam bivsu iz RS i oni su koristili Srbijanci. Stavimo na stranu Dodikovog politikanstva "nijesam Bosanac" itd on to radi da bi ojacao politicku vezu RS i Srbije,....
Ја не знам који дискурс користе Срби из Српске које познајеш, наравно да у колоквијалном говору имамо употребу појма Србијанац, али то је ријетко и све рјеђе, млађа и образованија популација све више избјегава употребу појма Србијанац. Узгред у Српској се избјегава писати "RS", не кажем да се не пише/збори, врло агресивно се намеће, на жалост и кроз медије у Србији, али у Српској умјесто "RS" Срби више воле казати/написати Српска.
....ali obican narod ne voli kad u Srbiji kazu "srpski broj" ili "srpska policija" jer to nije, i to ugrozava i njihov i moj identitet.
Не угрожава идентитет Срба у Српској, и за полицију у Србији и за полицију у Српској кажемо српска полициа. Превише чангризаво инсистираш на ситним и небитним стварима, Срби не требају робовати перфидно подваљеним (небитним) разликама којима се уносе деобе у српском корпусу.
Koliko ima srbijanskih tabloida koji proglasavaju Srbinom Roma, Albanca ili koji naslov glasi "Srbin i Bosanac" "Srbin i Crnogorac" itd.
Таблоиди, и српски, нису узор који треба сиједити. Српски таблоиди раде на лоботомији нације, зато и инсистирају на пежоративним и за неке колективитете (етничке, вјерске, територијалне) више иритирајућим појмовима, но како написах, они нису узор према којима се ваља равнати.

Back