Srbija = Srbijanci?

Da li je imenica za sve gradjane Srbije -

• Srbijanac

glasova: 11 34,4%
  • Srbijac

glasova: 2 6,3%
  • Srbin

glasova: 19 59,4%

• Ukupno glasova
    32
Znaci svi Licani su losi zbog nekoliko hiljada onih iz 1944, a sta ces sa hiljadama onih sto su iz Like dosli 1914 do 1918 i dali zivote za drzavu. Mada ne shvatam sto je tolika mrznja samo prema Licanima kada su vodece pozicije imale komunj-are iz AVNOJ Srbije i Crne Gore. Isto tako FF iz Cacka je osnovao JKP jos davnih danas, a komunisti dobili izbore prvo u Beogradu 1919, a onda i po nekim drugim vecim gradovima Jugoslavije.

Nisu. Moj bivsi najbolji drug (pokojni) je dosao 1995 i bio je Licanin!

Пошто у суседној држави Црној Гори постоји известан проценат Срба,
хоћемо ли ићи на то да преотмемо ту државу
и прогласимо је за део Србије
без обзира што већина тог суседног народа то изричито неће
и бежи од нас ко ђаво од крста !?
Vecina su Srbi.

Vecina su Srbi.
Nisu, Srba je 28% i to sa tendencijom opadanja. Ne trebamo mi terati nikog da bude Srbin ko nece, to su ionako labilni identiteti. Ali ne trebaju nam ni ovakvi ko ovaj guslar kod kog postoje vise i manje vredni Srbi a to potkrepljuje nekom neutemeljenom i istorijski netacnom mitomanijom. Takvi su i jos vece opasnost od onog otpada od srpstva jer se jaka drzava i nacija gradi jedinstvom. Dobro, mozda covek ima neke licne razloge jer striko nije imao jaku vezu da ga uvali u neku drzavnu sluzbu u Beogradu, ali te licne frustracije treba da ostavi po strani jer ne trebamo svi ziveti u BG :)

Мени делује да није ни један.
Ne vodi se komunistickom ideologijom vec vjerom pravoslavnom. U Crnoj Gori se istice manjina koja je antisrpska ali ne treba uzimati tu manjinu kao odliku cjele Crne Gore. Vecina te manjine je bezboznicka grupacija koja mrzi Srbe i pravoslavlje i koja ima podrsku srpskih neprijatelja kao sto au siptari i muslimani. Dolaze bolja vremena i obnova pravoslavlja i srpstva, jer je svakim danom sve manje Srba *********.

Nisu, Srba je 28% i to sa tendencijom opadanja. Ne trebamo mi terati nikog da bude Srbin ko nece, to su ionako labilni identiteti. Ali ne trebaju nam ni ovakvi ko ovaj guslar kod kog postoje vise i manje vredni Srbi a to potkrepljuje nekom neutemeljenom i istorijski netacnom mitomanijom. Takvi su i jos vece opasnost od onog otpada od srpstva jer se jaka drzava i nacija gradi jedinstvom. Dobro, mozda covek ima neke licne razloge jer striko nije imao jaku vezu da ga uvali u neku drzavnu sluzbu u Beogradu, ali te licne frustracije treba da ostavi po strani jer ne trebamo svi ziveti u BG :)
Srba je oko 65% u Crnoj Gori (to se moze zakljuciti po maternjem jeziku). U Crnoj Gori ce biti sve vise Srba jer sa jacanjem pravoslavlja dolazi do slabljrnja ateizma i tih kvazi lokalnih nacija.

Силујеш брате и њих да су оно што нису
и нас Србе да их волимо.

Не волимо ми овде ни Србе оданде,
а камоли Црногорце.

Сад ми је криво што морам своје негативне ставове да износим овако јавно
и трујем околину,
али ето шта постижеш ти са таквим наступом.

Ти нашо да нас учиш ко су они,
па ми бре цео живот проведосмо са њима,
знамо ми ту ђубрад одлично !
Auu ne bi se mogao sloziti sa tim stavovima da pricamo o srpskim dusmanima, a mozes onda misliti kada pricamo o crnogorcima 😁 da budem iskren nisam imao mnogo interakcija sa crnogorcima osim sa jednom osobom koja mi je sada “rod” kada smo dosli u “mali sukob” zbog moje tvrdnje da su oni svi Srbi i da su se odrekli onoga sto jesu ali je ona ateista koliko znam, tako da taj lokal patriotizam i lazna istorija nije nista novo medju tom populacijom.
Mada ja shvatam da ne mozemo svi gledati isto na stvari i da nam zivotno iskustvo oblikuje misljenje i ideale. Za mene srpstvo ne postoji bez pravoslavlja i jedini razlog ove danasnje “mrznje” medju Srbima je bas nedostatak vjere 😁. Kada prihvatis pravoslavlje lokal patriotizam nema smisla i uvek dolazi do ujedinjenja i jacanja naroda. Tako po mom misljenju sto vise bude jacalo pravoslvlje u CG tako ce jacati i srpstvo. Vreme ce pokazati ...

Auu ne bi se mogao sloziti sa tim stavovima da pricamo o srpskim dusmanima, a mozes onda misliti kada pricamo o crnogorcima 😁 da budem iskren nisam imao mnogo interakcija sa crnogorcima osim sa jednom osobom koja mi je sada “rod” kada smo dosli u “mali sukob” zbog moje tvrdnje da su oni svi Srbi i da su se odrekli onoga sto jesu ali je ona ateista koliko znam, tako da taj lokal patriotizam i lazna istorija nije nista novo medju tom populacijom.
Mada ja shvatam da ne mozemo svi gledati isto na stvari i da nam zivotno iskustvo oblikuje misljenje i ideale. Za mene srpstvo ne postoji bez pravoslavlja i jedini razlog ove danasnje “mrznje” medju Srbima je bas nedostatak vjere 😁. Kada prihvatis pravoslavlje lokal patriotizam nema smisla i uvek dolazi do ujedinjenja i jacanja naroda. Tako po mom misljenju sto vise bude jacalo pravoslvlje u CG tako ce jacati i srpstvo. Vreme ce pokazati ...

Јел волиш и Хрвате ?

Србијанац је тотално океј термин, само што је наш народ склон теоријама завере и неких других глупости, па у свему види неку заверу против српског народа.

Наравно да има будала ко комшија који је измислио своју теорију о СРбијанцима али то за термином који је забележео Вук Карађић нема ниакве везе.

Људи морате ако се бавите неким дневним стварима, макар да покушате да мислите ко човек из 19. века (шта свакако и није лако) а не даншње перцепције термина и речи превести на давна времена.

Na prostorima Srbije oduvek su živeli Srbi, pod okupacijom, bez okupacije. Srbi.
Na celom prostorimu danasnje Srbije nisu oduvek ziveli Srbi. Sada sto je za tebe granica koju je Tito zacrtao prava Srbija to je vec drugi problem. Ja se ipak slazem sa Srbima koji su se bavili ovim pitanjem pre 1945. Trebaju se ponekad procitati knjige koje su izdate pre 1918 ili 1945. Problem je sto su neki Srbi navodno odbacili komunizam ali su oberucke prihvatili njihova ucenja i danas se dolazi do toga se velica neki nacionalizam a mrze ljudi iz istog nacionalnog korpusa (i ne samo van tih komunistickih granica). Tako ti isti dolaze do zakljucka da je recimo Subotica oduvek srpska, a dedovina Nemanjica kao pripada nekima drugima :).

Ps nacionalizam koji se zagovara danas sam po sebi nema nikakvog smisla i izmisljen je od strane masona, ako ne postoji nesto vise sto ga veze od navodnog osecaja da pripadas nekom narodu. Kako mogu da se bratime komunista, ateista i pravoslavac samo zato sto kao "pripadaju istom narodu" kada se zalazu za totalno razlicite vrednosti. Jedan pravoslavac ima vise zajednickog sa istinskim pravoslavcima iz Bugarske ili Grcke nego ateistom koji je iz istog mesta kao on.

pss ne ocekujem da ti ovo shvatis, tebi treba nesto da hranis svoju mrzu prema ovom ili onom :lol:

Србијанац је тотално океј термин, само што је наш народ склон теоријама завере и неких других глупости, па у свему види неку заверу против српског народа.

Наравно да има будала ко комшија који је измислио своју теорију о СРбијанцима али то за термином који је забележео Вук Карађић нема ниакве везе.

Људи морате ако се бавите неким дневним стварима, макар да покушате да мислите ко човек из 19. века (шта свакако и није лако) а не даншње перцепције термина и речи превести на давна времена.
Nije u redu da se koristi taj termin u zvanicnim medijima (iako navodno oznacava regionalnu pripadnost), kao sto se desava u hrvatskoj ili bosni. Njihov cilj je potenciranje razlika medju Srbima i samim tim slabljenje srpskog korpusa. To jos samo prolazi kod ove starije generacije sto se ulizuje hrvatima i ostaloj "braci".

Da li su ljudi iz Srbije - Srbijanci?

Vuk Stefanović Karadžić je u izdanju „Srpskog rječnika“ iz 1852. godine zabeležio da se pojam Srbijanac odnosi na čoveka iz Srbije, uz naznaku: nem. Einer von Serbien, odnosno „neko iz Srbije“.

Osim Karadzica, termin "Srbijanac" su koristili mnogi poznati pjesnici i velikani kao Branko Radicevic, Njegos, Matica Srpska, Kralj Nikola, Sima Sarajlija, Jovan Cvijic, i drugi.

U nasem jeziku svaka imenica koja zavrsava sa -ija, dobijamo demonim sa "-ijanac", naprimjer Australijanac, Belgijanac, Austrijanac, Kolumbijanac itd.

Srbi u Srbiji uglavnom insistiraju da termin Srbijanac je "anti-srpski" i da je "uvredljivo", i da cak "Srbijanac" znaci Srbin iz nekog kraja blizu Krusevca. :D

Ali iza ovih nelogicnih izgovora, krije se politicki razlog. Srbi iz Srbije zele primat nad Srpstvom (da budu glavni i reprezentivni Srbi) i da preuzmu na sebe cijelu srpsku istoriju i kulturu, koja geografski i vremenski nijesu pripadali pojmu danasnje Srbije.

Iz wiki:

"Хрватски медији као и многи црногорски Срби користе придев србијански. Овај назив избегавају становници Црне Горе који се осећају као Црногорци у етничком смислу којима погодује да се говори о Србима и Црногорцима а не о Србијанцима и Црногорцима, јер по томе називању испада да Црногорци нису Срби. У Србији се овај назив скоро не користи па тако и у новинама српске патријаршије Православље можемо наћи текстове оваквог садржаја :

или оваквог:

Isto tako nijesu svi stanovnici Srbije etnicki Srbi, pa mogu jedino biti Srbijanci. Pokojni Muhamer Zukorlic o ovome govorio i zalagao za koriscenje termina Srbijanac u Srbiji.

(Srbija je % manje bioloski srpska nego RS i CG)
Sto se tice % bioloskog materijala. Sta je osnova? U odnosu na sta se uporedjuje? Original? I ko je to uporedjivao? Neko na zapadu? Privatno ili drzavno? Veca dnk raznovrsnost znaci manja izopacenost kao incest na primer sto je normalno u nekim drzavama zapada.

Nije u redu da se koristi taj termin u zvanicnim medijima (iako navodno oznacava regionalnu pripadnost), kao sto se desava u hrvatskoj ili bosni. Njihov cilj je potenciranje razlika medju Srbima i samim tim slabljenje srpskog korpusa. To jos samo prolazi kod ove starije generacije sto se ulizuje hrvatima i ostaloj "braci".

Па где ти је веча потврда да Срби постоје изван Србије, него постојање Србијанац. Да није било Срба изван границе Србије и да се српство ограничило само на Србију, термин никад не би ни оживео, тако да не знам у чему је проблем.

Или су за време Вука сви живели Срби у Србији и у Србији било само Срба, па није било потребе за посебним изразом???

Јошједна тенденциозна а бесмислена тема!
Чимуспете да научите ралику изеђу националности и народности престаћете да се препирете

Која глупост од теме. Те наше локалпатриотске поделе и племенска свест ! Увек нас је много коштала. Мене Срби из Босне и ЦГ и Крајине зову Србијанцем. Ја њих зовем босанцима и црногорцима и притом они знају да искључиво мислим да су Срби и не љуте се ни они ни ја.

Da li su ljudi iz Srbije - Srbijanci?

Vuk Stefanović Karadžić je u izdanju „Srpskog rječnika“ iz 1852. godine zabeležio da se pojam Srbijanac odnosi na čoveka iz Srbije, uz naznaku: nem. Einer von Serbien, odnosno „neko iz Srbije“.

Osim Karadzica, termin "Srbijanac" su koristili mnogi poznati pjesnici i velikani kao Branko Radicevic, Njegos, Matica Srpska, Kralj Nikola, Sima Sarajlija, Jovan Cvijic, i drugi.

U nasem jeziku svaka imenica koja zavrsava sa -ija, dobijamo demonim sa "-ijanac", naprimjer Australijanac, Belgijanac, Austrijanac, Kolumbijanac itd.

Srbi u Srbiji uglavnom insistiraju da termin Srbijanac je "anti-srpski" i da je "uvredljivo", i da cak "Srbijanac" znaci Srbin iz nekog kraja blizu Krusevca. :D

Ali iza ovih nelogicnih izgovora, krije se politicki razlog. Srbi iz Srbije zele primat nad Srpstvom (da budu glavni i reprezentivni Srbi) i da preuzmu na sebe cijelu srpsku istoriju i kulturu, koja geografski i vremenski nijesu pripadali pojmu danasnje Srbije.

Iz wiki:

"Хрватски медији као и многи црногорски Срби користе придев србијански. Овај назив избегавају становници Црне Горе који се осећају као Црногорци у етничком смислу којима погодује да се говори о Србима и Црногорцима а не о Србијанцима и Црногорцима, јер по томе називању испада да Црногорци нису Срби. У Србији се овај назив скоро не користи па тако и у новинама српске патријаршије Православље можемо наћи текстове оваквог садржаја :

или оваквог:

Isto tako nijesu svi stanovnici Srbije etnicki Srbi, pa mogu jedino biti Srbijanci. Pokojni Muhamer Zukorlic o ovome govorio i zalagao za koriscenje termina Srbijanac u Srbiji.

(Srbija je % manje bioloski srpska nego RS i CG)
Ako hoces da pises o nacijama mora prvo da odgovoris šta ujedinjuje Srbe u naciju Srba ili bilo koje druge ljude u njihovu naciju.

Ovde kod mene u Vojvodini uglavnom one koji su poreklom iz centralne Srbije nazivaju Srbijancima. Tako i mene, pošto potičem odatle. Meni ne smeta.
Srbijanac je Srbin iz Srbije
Srbin moze biti iz Hercegovine,Crne Gore i Brda ,Bosne ,Krajine ,Like, Semberije,Posavine i drugih srpskih regija
Spletom istorijskih okolnosti i uticajem velikih sila Srbi kao narod nisu uspjeli da objedine sav svoj etnicki i zivotni prostor u jednu drzavu ,ostali su podjeljeni i stvorili 3 drzave prvo CG i Srbiju a 1992 i Republiku Srpsku i mislim da odatle potice taj pojam srbijanac kako bi se napravila razlika od Srba iz Srbije i ostalih Srba van Srbije

Srbijanac je Srbin iz Srbije
Srbin moze biti iz Hercegovine,Crne Gore i Brda ,Bosne ,Krajine ,Like, Semberije,Posavine i drugih srpskih regija
Spletom istorijskih okolnosti i uticajem velikih sila Srbi kao narod nisu uspjeli da objedine sav svoj etnicki i zivotni prostor u jednu drzavu ,ostali su podjeljeni i stvorili 3 drzave prvo CG i Srbiju a 1992 i Republiku Srpsku i mislim da odatle potice taj pojam srbijanac kako bi se napravila razlika od Srba iz Srbije i ostalih Srba van Srbije
Malo je naroda koji su sve svoje uspeli da ubace u jedan prostor tako da to što si napisao važi i za Ruse, Mađare, Nemce i mnoge druge. Upravo su pokušaji takvog ujedinjavanja dovodili do mnogih ratova u Evropi.

Back