Srbija = Srbijanci?

Da li je imenica za sve gradjane Srbije -

• Srbijanac

glasova: 11 34,4%
  • Srbijac

glasova: 2 6,3%
  • Srbin

glasova: 19 59,4%

• Ukupno glasova
    32
Иначе ако већ морамо да дефинишемо ко је "Србијанац" по мени то је сваки Србин становник Србије чији су преци учествовали у њеном стварању од устанка 1804, до Кајмакчалана и Солунског фронта...Комунисти који су дошли 1944. и њихови потомци себе не сматрају Србијанцима а и "Србијанци" њих не сматрају Србијанцима...Зашто је тако, ваљда је свима јасно...комунизам је донео зло и раздор међу Србе...

m? Mozes da potcenis nesto sto ima vrednost, ovi mozga nemaju, ali vole da upravljaju ljudima poturacinom i lazima...

Ма далеко им красна кућа, њих треба заобилазити у широком луку !

Вишевековна српска политика
"хајде да их асимилујемо"
је дубоко погрешна.

НЕ ТРПАЈУ СЕ ЗМИЈЕ У ЊЕДРА !!!

Ма далеко им красна кућа, њих треба заобилазити у широком луку !

Вишевековна српска политика
"хајде да их асимилујемо"
је дубоко погрешна.

НЕ ТРПАЈУ СЕ ЗМИЈЕ У ЊЕДРА !!!
Opsa, menjas stavove ko zmija kozu:) hahaha salim se obilice...

Иначе ако већ морамо да дефинишемо ко је "Србијанац" по мени то је сваки Србин становник Србије чији су преци учествовали у њеном стварању од устанка 1804, до Кајмакчалана и Солунског фронта...Комунисти који су дошли 1944. и њихови потомци себе не сматрају Србијанцима а и "Србијанци" њих не сматрају Србијанцима...Зашто је тако, ваљда је свима јасно...комунизам је донео зло и раздор међу Србе...

Целокупну ту српску историју ми модерни Срби прихватамо,
и разумемо свако опредељење кроз векове које су наши преци имали.

Такође све Србе, ма одакле били сматрамо равнима себи,
што је и небројено пута доказано
нарочито у последњих 50 турбулентних година.

Зато нам и сметају злонамерне поделе Срба
које подмукло врше хрватске усташе
и посрбљено шиптарско племе Црногорци.

У модерној Србији се не говори "Србијанци, србијанско",
већ Срби, српско ...

Дакле ми не желимо да нашој браћи ма одакле били
будемо странци и нешто што они нису.

Живео Српски свет.

U svemu postoji istoriografija i genealogija.

Srpski dinaroidi pokušavaju da nametnu osećaj niže vrednosti upravo onih Srba koji su stvorili srpsku državnost i srpsku društvenost samo sopstvenom žrtvom i sopstvenim zalaganjima koju sada svi arče i zloupotrebljavaju.

To nije samo drugosrbijanerstvo i autošovinizam, to je krajnje nevaspitanje.

Srpski dinaroidi pokušavaju da nametnu osećaj niže vrednosti upravo onih Srba koji su stvorili Srbiju.
...

Али не сви, Личани то не раде.
Само ови шиптароиди.

Лички Срби из заебањције и разазнавања кажу "Србијанци"
али кад их опоменеш и кажеш им:
"Ћути брате сад смо сви Срби !"
они то прихвате на кеца
исто као босански Срби.

Али нам се увукли ови крпељи црногорски,
силују, силују ...

Али не сви, Личани то не раде.
Само ови шиптароиди.

Лички Срби из заебањције и разазнавања кажу "Србијанци"
али кад их опоменеш и кажеш им:
"Ћути брате сад смо сви Срби !"
они то прихвате на кеца
исто као босански Срби.

Али нам се увукли ови крпељи црногорски,
силују, силују ...

Onaj izvorni narod iz Like je predivan, ali onaj koji je došao 1944.g sa terorom je pendemonijski !

Znam i jedne i druge ! Ili duša od čoeka ili fukara

možda svi tvoji jesu, ali ja izdvajam koji jesu moji, a koji nisu moji.

Размишљајући на тај начин
доћи ћеш до закључка да неки "прави Србин" не постоји.

А постоји
то је свако чији је матерњи језик српски,
живи у Србији,
ратује за Србију у српској војсци,
и плаћа порез држави српској.

Крвна зрнца и генотип не бих никоме пребројавао,
јер дубоко верујем и знам
да су сви људи на свету браћа.

То поштујем
али знам и да та браћа имају свако свој новчаник.

Крај става.

Da li su ljudi iz Srbije - Srbijanci?

Vuk Stefanović Karadžić je u izdanju „Srpskog rječnika“ iz 1852. godine zabeležio da se pojam Srbijanac odnosi na čoveka iz Srbije, uz naznaku: nem. Einer von Serbien, odnosno „neko iz Srbije“.

Osim Karadzica, termin "Srbijanac" su koristili mnogi poznati pjesnici i velikani kao Branko Radicevic, Njegos, Matica Srpska, Kralj Nikola, Sima Sarajlija, Jovan Cvijic, i drugi.

U nasem jeziku svaka imenica koja zavrsava sa -ija, dobijamo demonim sa "-ijanac", naprimjer Australijanac, Belgijanac, Austrijanac, Kolumbijanac itd.

Srbi u Srbiji uglavnom insistiraju da termin Srbijanac je "anti-srpski" i da je "uvredljivo", i da cak "Srbijanac" znaci Srbin iz nekog kraja blizu Krusevca. :D

Ali iza ovih nelogicnih izgovora, krije se politicki razlog. Srbi iz Srbije zele primat nad Srpstvom (da budu glavni i reprezentivni Srbi) i da preuzmu na sebe cijelu srpsku istoriju i kulturu, koja geografski i vremenski nijesu pripadali pojmu danasnje Srbije.

Iz wiki:

"Хрватски медији као и многи црногорски Срби користе придев србијански. Овај назив избегавају становници Црне Горе који се осећају као Црногорци у етничком смислу којима погодује да се говори о Србима и Црногорцима а не о Србијанцима и Црногорцима, јер по томе називању испада да Црногорци нису Срби. У Србији се овај назив скоро не користи па тако и у новинама српске патријаршије Православље можемо наћи текстове оваквог садржаја :

или оваквог:

Isto tako nijesu svi stanovnici Srbije etnicki Srbi, pa mogu jedino biti Srbijanci. Pokojni Muhamer Zukorlic o ovome govorio i zalagao za koriscenje termina Srbijanac u Srbiji.

(Srbija je % manje bioloski srpska nego RS i CG)
Kolumbijanac? Sve mi je jasno 😅

Srpski dinaroidi pokušavaju da nametnu osećaj niže vrednosti upravo onih Srba koji su stvorili srpsku državnost i srpsku društvenost samo sopstvenom žrtvom i sopstvenim zalaganjima koju sada svi arče i zloupotrebljavaju.

Не сви у ствари мањина је таква остали су нормални фини и поштени људи као и свуда... патриоте и монархисти који прихватају идеју на којој је настала модерна Србија. Када у потпуности рашчисте са титоизмом све ће лећи на своје место...Краљевина би брзо решила све наше унутарсрпске проблемчиће...Што се тиче Црне Горе она је некада била 100% српска а да ли ће у будућности немам појма а кад читам размишљања Гуслара напр. онда ме нешто баш и заболе куррац да ли ће или неће...ипак није Гусли је само један форумаш Крстарице и мој утисак је да је највероватније монтенегрински трол који се лажно представља као Србин...Остали његови земљаци су потпуно симпатични и пристојни форумаши тако да бих замолио све да не наседају и да не узвраћају на његове провокације...

Жао ми је али, али ко каже да сви Срби треба пошто пото да буду Срби.

Они који су слаби , нису способни и јаки да издрже притисак, треба сами да одустану и они то чине.

То је процес прочишћења. И то је добро.

Da li su ljudi iz Srbije - Srbijanci?

Vuk Stefanović Karadžić je u izdanju „Srpskog rječnika“ iz 1852. godine zabeležio da se pojam Srbijanac odnosi na čoveka iz Srbije, uz naznaku: nem. Einer von Serbien, odnosno „neko iz Srbije“.

Osim Karadzica, termin "Srbijanac" su koristili mnogi poznati pjesnici i velikani kao Branko Radicevic, Njegos, Matica Srpska, Kralj Nikola, Sima Sarajlija, Jovan Cvijic, i drugi.

U nasem jeziku svaka imenica koja zavrsava sa -ija, dobijamo demonim sa "-ijanac", naprimjer Australijanac, Belgijanac, Austrijanac, Kolumbijanac itd.

Srbi u Srbiji uglavnom insistiraju da termin Srbijanac je "anti-srpski" i da je "uvredljivo", i da cak "Srbijanac" znaci Srbin iz nekog kraja blizu Krusevca. :D

Ali iza ovih nelogicnih izgovora, krije se politicki razlog. Srbi iz Srbije zele primat nad Srpstvom (da budu glavni i reprezentivni Srbi) i da preuzmu na sebe cijelu srpsku istoriju i kulturu, koja geografski i vremenski nijesu pripadali pojmu danasnje Srbije.

Iz wiki:

"Хрватски медији као и многи црногорски Срби користе придев србијански. Овај назив избегавају становници Црне Горе који се осећају као Црногорци у етничком смислу којима погодује да се говори о Србима и Црногорцима а не о Србијанцима и Црногорцима, јер по томе називању испада да Црногорци нису Срби. У Србији се овај назив скоро не користи па тако и у новинама српске патријаршије Православље можемо наћи текстове оваквог садржаја :

или оваквог:

Isto tako nijesu svi stanovnici Srbije etnicki Srbi, pa mogu jedino biti Srbijanci. Pokojni Muhamer Zukorlic o ovome govorio i zalagao za koriscenje termina Srbijanac u Srbiji.

(Srbija je % manje bioloski srpska nego RS i CG)
Imaš Srbe.
Sa druge strane imaš crnogorijance, albanijance, hrvatijance, englezijance, amerikanijance, francuzijance i druge majmunijance.

У праву је човек,
једино му није јасно да то више није тако.

Тако се изражавају само на ХТВ,
телевизија коју он гледа.

Не мислиш ваљда да би гледао РТС ?
Он то презире !
Ne gledam HTV,to se možda u Posavini samo još gleda. Pratim RTS. Prvo ide Happy Tv,Pink pa RTS.

Dinaroidi su prastari stanovnici Evrope :)))))

Mada ja mislim da sam EvroAzijat onaj sa R1a :hahaha:

Шта још треба Црногорци да ураде,
да људи као ти схвате ко су нама они ?
Covek je u pravu tako da tvoj komentar nema smisla. Kod Srba je dosao razdor sa dolaskom komunizma i unistavanjem Pravoslavlja. Danas su najveci regionalisti ateisti ili neki sektasi, dok se vecina pravoslavaca solidarise sa Srbima iz svih krajeva.

Onaj izvorni narod iz Like je predivan, ali onaj koji je došao 1944.g sa terorom je pendemonijski !

Znam i jedne i druge ! Ili duša od čoeka ili fukara
Znaci svi Licani su losi zbog nekoliko hiljada onih iz 1944, a sta ces sa hiljadama onih sto su iz Like dosli 1914 do 1918 i dali zivote za drzavu. Mada ne shvatam sto je tolika mrznja samo prema Licanima kada su vodece pozicije imale komunj-are iz AVNOJ Srbije i Crne Gore. Isto tako FF iz Cacka je osnovao JKP jos davnih danas, a komunisti dobili izbore prvo u Beogradu 1919, a onda i po nekim drugim vecim gradovima Jugoslavije.

Ти мислиш да нас Србе Црногорци воле,
да су нам браћа
и да би било добро да опет будемо заједно ?
Mislim da je u interesu srpskog naroda da se ujedini i prosiri. Ja ne verujem u zajednicu sa milogorcima tj onima sto su po nacionalnosti crnogorci ali u Crnoj Gori postoji ogroman procenat Srba crnogoraca tj onih pravih a ne otpadnika ateista kojima su komunisti stvorili “naciju”. Sa dolaskom komunista dolazi do formiranja te kvazi nacije, a nekada su bili 100% Srbi.

Mislim da je u interesu srpskog naroda da se ujedini i prosiri. Ja ne verujem u zajednicu sa milogorcima tj onima sto su po nacionalnosti crnogorci ali u Crnoj Gori postoji ogroman procenat Srba crnogoraca tj onih pravih a ne otpadnika ateista kojima su komunisti stvorili “naciju”. Sa dolaskom komunista dolazi do formiranja te kvazi nacije, a nekada su bili 100% Srbi.

Пошто у суседној држави Црној Гори постоји известан проценат Срба,
хоћемо ли ићи на то да преотмемо ту државу
и прогласимо је за део Србије
без обзира што већина тог суседног народа то изричито неће
и бежи од нас ко ђаво од крста !?

Back