Srbija: Neozbiljnost najveći problem sajtova

Reckless

Buduća legenda
Poruka
25.578
07 Dec 2008. 12:37 | Izvor: RSE

Srbija: Neozbiljnost najveći problem sajtova

Albansko-kosovska hakerska grupa privremeno je u subotu srušila internet sajtove predsjednika Srbije, beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", sajt Podrži Srbiju, kao i portal Serbiankafe.

Internet prezentaciji aerodroma bilo je nemoguće pristupiti, dok se na ostalim sajtovima umjesto tekstova otvarala stranica sa crnom pozadinom, grbom Albanije u crvenoj boji, na kojem je po sredini bijelim slovima ispisana skraćenica Kosovske hakerske grupe - KHG.

Beogradski mediji navode da je ispod toga pisalo "srećan rođendan" i "ovo je poklon za vaš rođendan", dok je pored "živjelo Kosovo" u potpisu stajalo "Ujedinjena država Albanija". Ovi sajtovi su ponovo u funkciji.

Konsultant za Internet sigurnost Danilo Cvjetičanin kaže da u Srbiji do obaranja sajtova dolazi zbog neozbiljnosti sistem administratora domaćih vebsajtova.

Cvjetičanin objašnjava za B92 da u Srbiji do ovakvih slučajeva dolazi zbog velike neozbiljnosti sistem administratora domaćih vebsajtova.

“Oni nijesu ažurni u svom poslu, ne rješavaju probleme do samog sajta i servera. Redovno sam radio analize naših poznatih sajtova i obavještavao, pošto imam blizak izvor informacija od albanske hakerske grupe, da će sajtovi biti rušeni, čak i do mjesec dana unaprijed”, rekao je on.

Cvjetičanin kaže da je u saradnji sa Ministarstvom pravde u Srbiji već registrovan Centar za istraživanje kompjuterskog kriminala.

U tom centru vršiće se obuke, kako se problemi sa hakerskim grupama ubuduće ne bi više dešavali.

“Poslije rušenja tih naših velikih sajtova, dogovorili smo se da već u ponedjeljak imamo sastanak, kako bismo se dogovorili oko detalja, kako bismo odmah krenuli sa radom. Već sam sklopio dogovore sa veb-dizajnerskim kućama, koji su izrađivali ove i neke druge sajtove i počinjemo sa saradnjom, da bi se ti problemi riješili”, rekao je Cvjetičanin.

Podsjetimo, albanske hakerske grupe u Srbiji su već napadale sajtove Ministarstva poljoprivrede i SPC-a, koji su poslije nekoliko sati uspješno vraćeni u funkciju.

Back