Srbija je pred bankrotom ? Dug je 105,3 mlrd eura

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Немамо нити ћемо ми моћи икада да имамо високе технологије јер за то је потребно много тога: буквално преусмеравање земље у том правцу а ми то не радимо, подизање техничко-технолошког нивоа читаве државе-то не радимо.
I ogromna strana podrška i pomoć za to. Da ne kažem dozvola.

Nešto kao 🇯🇵🇰🇷🇹🇼🇩🇪🇮🇹🇵🇱🇪🇪 od strane Amerikanaca.

To Srbija nikada neće moći imati, čak ni od "dobrih istočnih sila".

To Srbija nikada neće moći imati, čak ni od "dobrih istočnih sila".
Srbiji je prirodno mesto u EU, dovoljno je pogledati mapu i samu brojke iz ekonomije- nas ubedljivo najveci trgovinski partner, i dobijamo dosta (bespovratnih) novaca od njih, no nasi politicari izigravaju neku neutralnost i na tom fonu imaju dosta dilova narocito s Kinezima koji su na nasu stetu, izvozimo jabuke- a uvozimo milijarde njihove robe i gusimo nase male preduzetnike koji ne mogu da se takmice s njihovim jeftinim proizvodima.
I otvaraju kod nas “prljave” fabrike (npr guma)koja nam daju vrlo male prihode- a truju i vazduh i zemlju i imati cemo mozda vise troskova za lecenje nego sto smo zaradili od tih fabrika.
Mi ne vodimo uzasno losu politiku 13 godina, vodimo je vec vise od 35 godina, i kako sad napraviti zaokret nakon decenija bajki s tv-a?

Srbiji je prirodno mesto u EU
Džabe, evropejeri, tačnije njihove birokrate neće da prime više nikoga, čak ni 🇲🇰 🇲🇪 i 🇦🇱 koje nema šta nisu učinile na putu za ulazak u EU.

Suvišni smo im i to je to.
I otvaraju kod nas “prljave” fabrike (npr guma)koja nam daju vrlo male prihode- a truju i vazduh i zemlju i imati cemo mozda vise troskova za lecenje nego sto smo zaradili od tih fabrika.
To svakako jeste.

Ево ти раст БДП.

Године 2004. било као у Кини у најбоље време.

163667226398981.jpg

Банкрото ниједан!
2000. je Srbija počinjala bukvalno od nule. Zato je rast bio ogroman, baš kao što je sada ogroman i u npr. Etiopiji ili Kambodži - iz istih razloga.

Tek se 2016-17 Srbija vratila na bedni nivo 2008. Godine koje su pojeli skakavci.

E da i 🇮🇱 i 🇮🇪 socioekonomska čuda kao ubedljivo najveća mezimčad 🇺🇸 .

To Srbija može nažalost da zaboravi , čak i od prijatelja iz 🇷🇺 i 🇨🇳 .
Ако погледаш реално ми више нисмо њима интересантни.
Немамо више неку озбиљну индустрију, немамо излаз на море, немамо енергенте (нафту, гас), немамо ми ни нешто руда осим литијума и нешто бакра и злата, мали број становника који константно опада, низак стандард, немамо континуитет у политици, немамо јасну визију сосптвеног развоја и самоодрживости, врло чести преврати и долазак на власт разних ликова са којима се треба изборити,веома смо склони корупцији и криминалу. Зашто би овај простор био некоме посебно интересантан.
Још им је боље овако јер смо каква-таква тампон зона за најезду са Блиског истока.

Ако погледаш реално ми више нисмо њима интересантни.
Немамо више неку озбиљну индустрију, немамо излаз на море, немамо енергенте (нафту, гас), немамо ми ни нешто руда осим литијума и нешто бакра и злата, мали број становника који константно опада, низак стандард, немамо континуитет у политици, немамо јасну визију сосптвеног развоја и самоодрживости, врло чести преврати и долазак на власт разних ликова са којима се треба изборити,веома смо склони корупцији и криминалу. Зашто би овај простор био некоме посебно интересантан.
Још им је боље овако јер смо каква-таква тампон зона за најезду са Блиског истока.
Kako sijaš tako i privlačiš.

i 🇮🇪 socioekonomska čuda kao ubedljivo najveća mezimčad
Irska je usla u EU, izvrsila reforme, imali su mnogo visoko-skolovanih ljudi i iskoristili su to da privuku ulagace, uopste se ne radi o “mezimcadi” ulagaci ulazu gde im se isplati, na ruku im je isla jaka emigracija.

I sto se Izraela tice- istina je da ih izvlaci njihov lobi, ali i oni su poprilicno inovativni i organizovani, nije sve na lepe oci.

Mi uvek trazimo lake izgovore i opravdanja- nikad ne gledamo sopstvene propuste i greske, a kojih smo toliko nanizali u zadnjih 35 i vise godina, da je to za neverovati.

Irska je usla u EU, izvrsila reforme, imali su mnogo visoko-skolovanih ljudi i iskoristili su to da privuku ulagace, uopste se ne radi o “mezimcadi” ulagaci ulazu gde im se isplati, na ruku im je isla jaka emigracija.

I sto se Izraela tice- istina je da ih izvlaci njihov lobi, ali i oni su poprilicno inovativni i organizovani, nije sve na lepe oci.

Mi uvek trazimo lake izgovore i opravdanja- nikad ne gledamo sopstvene propuste i greske, a kojih smo toliko nanizali u zadnjih 35 i vise godina, da je to za neverovati.
За ово смо експерти и увек нам је неко други крив.
Лакше је тако јер гордост не подноси истину.

USA je puna Iraca, štaviše ima ih jedno 3x više tamo nego u obe Irske zajedno.

Uostalom, to je primarni razlog zašto su mnoge evropske filijale američkih firmi stacionirane upravo u Irskoj.

I da, Srbi nemaju niti će ikada imati takvu vrstu zaleđine.

Надам се да ће доћи неке нове генерације које ће имати више снаге, знања и мудрости да се изборе са свим овим проблемима него наше генерације.
Видећемо.

немамо континуитет у политици, немамо јасну визију сосптвеног развоја и самоодрживости
Ovo je ubedljivo najbolja poenta na citavoj temi- i osnovni problem koji nas je doveo gde jesmo.
Porazavajuca cinjenica da je poslednji vladar Srbije koji je imao viziju i dugorocni strateski plan- Knez Mihajlo, tad je napravljeno “Nacertanije”, a nedostatak vizije o sopstvenom razvoji dovodi do poprilicno haoticnog pristupa daljem razvoju.

Umesto litijuma- mogli smo napraviti s domacim preduzecima i stedstvima posao s termaknim vodama- kojih ima dosta u Srbiji+ flasirana voda za izvoz u npr Afriku gde je potencijalno veliko trziste,
radjene su studije o termalnim vodama u jos u SFRJ i iz EU su radili studije o tome i prikazali ih- ali nista od toga nije uradjeno, zasto? Ne znam i nije mi jasno.

USA je puna Iraca, štaviše ima ih jedno 3x više tamo nego u obe Irske zajedno.

Uostalom, to je primarni razlog zašto su mnoge evropske filijale američkih firmi stacionirane upravo u Irskoj.

I da, Srbi nemaju niti će ikada imati takvu vrstu zaleđine.
Mi smo imali i imamo jaku emigraciju i imali smo Teslu i Pupina koji je jedan od osnivaca NASA, i vijorila se Srpska zastava na beloj kuci- samo sto mi to nismo iskoristili- upravo suprotno-
cini mi se da bi mi zapravo mogli bazirati nasu ekonomiju- na teorijama zavera.
Tu smo i inovativni i produktivni.
Ne postoji ni jedan komplikovan i slozen problem, a da mi ne nadjemo krivca ili opravdanje koje se moze izreci u jednoj recenici.

Mi smo imali i imamo jaku emigraciju i imali smo Teslu i Pupina koji je jedan od osnivaca NASA, i vijorila se Srpska zastava na beloj kuci- samo sto mi to nismo iskoristili- upravo suprotno-
Ne postoji ni jedan komplikovan i slozen problem, a da mi ne nadjemo krivca ili opravdanje koje se moze izreci u jednoj recenici.
Srba u USA ima 300 000, što je nula spram irske, poljske te naročito jevrejske dijaspore. O političkom uticaju da ne govorimo.

A da ne bude zabune, i istočne sile nas u ekonomskom smislu vide samo kao sirovinske baze i ništa više.

100% тачно.
Подсетио си ме на рођака мог таста. Човек живи у једном селу у источној Србији и у том селу имају амбуланту у којој ради медицинска сестра 3 дана недељно. Тада долази и млади доктор да прегледа. Њих двоје се таслачили неко време и потроше заједно паре из фонда, које је скупљало село, за набавку апарата (фрижидера) за чување вакцина, неких лекова и сл. Цифра око 1000 евра. Коментари свих су били "ау шта уради ЦИА сунце ти пољубим", "ма није то ЦИА то је МИ6" и слично. Тајне службе су их врбовале да нестане 1000 евра.
Докле иде наша блесавост.

Srba u USA ima 300 000, što je nula spram irske, poljske te naročito jevrejske dijaspore. O političkom uticaju da ne govorimo.
I koliko su imali Poljaci koristi od njihove dijaspore?
Pre 50 godina gde su bili Poljaci, a gde mi?
Napravili smo totalni geopoliticki promasaj (po vodstvom S. Milosevica) i nikad se nismo oporavili od toga- odbili smo da progutamo gorku pilulu i da povucemo crtu i da vise zaboravimo proklete 90-te, Srbija je ostala taoc proslosti- a to se svakodnevno koristi u propagandne svrhe da bi se opravdale malverzacije i razni promasaji.

Mi se ne bavimo o tome sta je neki strucnjak ili politicar konkretno uradio- mi se bavimo demagogijom i sta je ko rekao, a da gledamo dta ko tacno radi- ne bi nas krali non-stop vec 35 godina, i dosli do toga da smo po nekim istrazivanjima u prvih 5 najkorumpiranijih drzava u Evropi.

Проблем је што не ценимо ишта. Оно што не разумемо, што нам се чини страно и непознато, пљујемо и категорички одбацујемо. Да ли је завист или глупост, или оба, али обично ако је неко од наших способан у Србији, већином је омаловажаван, није цењен. Тек кад оде негде преко и достигне успех, и странци хвале, е онда је "наш."
Тако радимо и са својом храном, обућом, одећом или са било чим, јер је боље јести Мек и пити кока колу него пљескавицу и неки домаћи сок, или носити џорданке или рибок патике, уместо нечега домаће производње.
Кад је пао Милошевић, дошли су странци да купе за бедне паре оно што је вредело милијарде, али за Србију то је било безвредно или баласт или нешто треће.

Србија беше трећа или четврта по сиромаштву у Европи...
Nismo u prvih pet, ali jesmo u prvih 10, zavisno ko je obracunavao.
Samo su Ukrajina, Moldavija, Albanija, SMK i BiH siromašnije. Dakle 6. otpozadi.
Jermenija i Gruzija i Brlorusija.

Mada po korupciji smo “jaci”- na ovom indeksu smo rame u rane s Ukrajinom
https://tradingeconomics.com/country-list/corruption-index?continent=europe

Mislim da nije bas taj nivo korupcije kao tamo- ali jeste strasno i porazavajuce, a poznato je da korupcija gusi i ekonomiju i drzavu- i to se takodje mora resavati.

Samo su Ukrajina, Moldavija, Albanija, SMK i BiH siromašnije. Dakle 6. otpozadi.
Украјина је у рату, тако да их ни не бих рачунао тренутно, осим ако није било тако и пре рата?
За остале, опет ништа чудно. Економски тигар и те муње ;)

Bilo je. Čak je i 90-ih Balkan stajao bolje od Ukrajine i sličnih.
Аха. Хвала лепо на одговору. Има логике. Већина бивших совјетских земаља се и даље копрца. Типа, ортак ми прича да поред свега што је било Источна Немачка ни принети Западној.

Балкан је имао више могућности за шверц ;)

I koliko su imali Poljaci koristi od njihove dijaspore?
Razvili su se ko ludi od 1993. do danas. Jedina su zemlja u Evropi koja nije osetila SEKU 2008. i posledice iste.

Razlozi: Moćna dijaspora u USA, EU fondovi (trajno nedostupno za Srbiju i slične) , pare iz Vatikana, strateški položaj ka RUS , BLR a i UKR, ogromno unutrašnje tržište od 40 miliona ljudi.

Potpuno neuporediv primer sa Srbijom!!!

i dobijamo dosta (bespovratnih) novaca od njih
Ovo je netačno... navedi brojke - koliko smo dobili bespovratnih novaca od kad smo na putu "koji nema alternativu" (pa zaključi da li je reč dosta istinita). Pošto se takav iskaz često navodi (da su nam "mnogo dali bespovratno")
Mi ne vodimo uzasno losu politiku 13 godina, vodimo je vec vise od 35 godina, i kako sad napraviti zaokret nakon decenija bajki s tv-a?
Ovo već jeste tačno

Back