Србија и Русија привилеговани партнери

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.177
среда, 10. апр 2013, 10:48 -> 19:56
Србија и Русија привилеговани партнери

Владимир Путин оценио да ће посета Ивице Дачића Москви допринети развоју односа Русије и Србије. Москва подржава став Србије по питању Косова, рекао руски премијер Медведев и поручио да су Русија и Србија привилеговани партнери чији односи треба да буду ефикасни. Дачић рекао да Србија намерава дијалогом да дође до одрживог решења косовског питања.

Председник Владе Србије Ивица Дачић састао се у Москви са руским председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевом. Председник Русије је оценио да ће Дачићева посета дати додатан импулс развоју билатералних односа.

Извештај Бојана Бркића(тонски запис)
http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...6/Србија+и+Русија+привилеговани+партнери.html

Дачић: Добили смо савезника који стоји иза нас

Премијер Ивица Дачић рекао је да сарадња са Русијом иде узлазним током, додајући да је почела нова ера у односима две земље.
Гостујући у Дневнику РТС-а, Дачић је рекао да Русија не очекује да Србија мења стратешке правце.
"Русија ће следити политику Србије. Разговарало се о свим модалитетима како Русија може да помогне", рекао је Дачић говорећи о темама разговора са председником Владимиром Путином.
Премијер је рекао да су Србија и Русија највећи могући партнери и да је Србија добила савезника који стоји иза ње.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је рекао да је он пребачен на ЕУ а да о томе није обавештена Русија. Према његовим речима, није лако да се тај процес сада врати под окриље УН-а.
Путин и Медведев су обећали да ће у оквиру разговора са светским званичницима разговарати о томе како може да се реше проблеми. "То ће много допринети да се види да неко стоји иза нас", навео је Дачић.
Премијер је рекао да се разговарало и о економској сарадњи нагласивши да има простора за сарадњу у пољопривреди.

"Уверен сам да ће ваша посета бити подстицај развоју економских односа", рекао је Путин, подсетивши да се прошле године обим трговинске размене смањио, а да је почетком ове године забележен раст од 38 одсто, што је оценио као "добар знак".

Председник Русије је навео да је његова земља највећи инвеститор у привреду Србије, као и да постоји много занимљивих и великих пројеката. Путин је уверен да ће сусрет премијера Дачића и Дмитрија Медведева бити значајан подстицај даљем ширењу сарадње.

Ивица Дачић је Путину захвалио за принципијелну подршку када је реч о Косову, обративши се на руском језику. "Српски народ то зна, памти и сматра да је Русија најбољи пријатељ Србије", рекао је српски премијер.

"Желимо што ближе односе са Русијом у свим областима, у политици, економији, култури, до одбране и безбедности", рекао је Дачић, истакавши да је то посебно потребно Србији, пошто се она, геостратешки гледано, налази у тешком положају, будући да је окружена државама чланицама НАТО-а.
Председник Русије је, у сусрету са српским премијером у подмосковској резиденцији у Новом Огарјову, упутио поздраве председнику Србије Томиславу Николићу и позив да посети Русију "у било које време".

Медведев: Увек ћемо подржавати став Србије о Косову
Русија подржава став Србије по питању Косова, али сматра да је решење тог питања привилегија Срба, рекао је у Москви руски премијер Медведев после састанка са српским колегом.
"Не треба ми да 'гурамо' тај процес, већ Србија. Ви треба да будете у највећој могућој мери заинтересовани за ваљано решавање тог питања", рекао је Медведев.

Потписан уговор о кредиту за српски буџет

У Москви је потписан Споразум о кредиту Русије од пола милијарде долара за подршку српском буџету, при чему ће прва транша од 300 милиона долара бити исплаћена у најскорије време, а друга након што Србија закључи стабилизациони уговор са ММФ-ом.
Споразум су, у присуству премијера двеју држава, потписали министри финансија Млађан Динкић и Антон Силуанов.
Како је изјавио Силуанов, кредит се одобрава на 10 година са каматом од 3,5 одсто.
Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да су услови под којима је Србији одобрен кредит за подршку буџету изузетно добри, на шта је председник Владе Србије Ивица Дачић уз шалу одговорио да га српски министар финансија не би ни узео да није тако, преноси Танјуг.

Руски премијер је додао да полази од тога да политичке нијансе, одвојене разговоре и суштински интерес по том питању треба да иницира српска страна. Медведев је, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да Русија схвата колико је косовски проблем важан за пријатеље Србе и да се то питање увек покреће у разговорима.
Према његовим речима, у последње време стекао се утисак да се од "Русије очекује више него од саме Србије". Оцењујући да "то није исправно", Медведев је истакао да Србија треба да одлучи какав став ће да заузме. Ту тему треба покретати и пред УН и у преговорима са ЕУ, рекао је руски премијер.

Медведев је подвукао да ће Русија подржати Србију по том питању. "Увек ћемо подржавати став коју буде формулисали српски руководиоци", поручио је Медведев.ж

Дачић: Дијалогом до одрживог решења

Премијер Дачић је рекао да Србија има намеру да настави дијалог о косовском питању и да дође до одрживог решења.
"Србија не може да прихвати принципе који су у основи те варијанте документа, јер они не гарантују пуну безбедност и заштиту права српског становништва на Косову", истакао је Дачић, додајући да потписивање таквог документа не би довело до коначног и одрживог решења за проблем у покрајини.
"Никада се нећемо сагласити са једностраним проглашењем независности Косова", рекао је Дачић и истакао да такви преседани нису у складу са међународним правом.
Како је нагласио, српске власти су заинтересоване да заштите Србе који живе на Косову. "Управо зато смо спремни да наставимо дијалог", рекао је Дачић, према чијем мишљењу, преговоре треба вратити под окриље УН.

Потписано седам споразума

Србија је привилегован и посебан партнер, а прави пријатељи треба не само да разговорају телефоном и да се дописују него и да се сретну, рекао је Медведев на почетку састанка са Дачићем. Традиционално пријатељство две земље треба осавремењивати, рекао је руски премијер истакавши да партнерски односи треба да буду ефикасни.
Ивица Дачић је изразио захвалност због потписивања низа споразума, посебно издвојивши Споразум којим Влада Русије одобрава кредит Србији за попуну буџета. Он је премијеру Русије рекао да оно што је до сада урађено у области енергетске сарадње, развоју НИС-а и припремама за почетак изградње гасовода "Јужни ток", има позитиван ефекат на економију Србије.

Састанку двојице премијера присуствовали су министри влада Србије и Русије. Након састанка потписано је седам билатералних споразума у присуству премијера Дачића и Медведева.
Осим споразума о кредиту за подршку српском буџету, потписани су и Споразум о сарадњи у области железничког транспорта, План заједничких активности на обезбеђењу рада и развоја српско-руског хуманитарног центра у Нишу за период 2013–2015. године.

Потписани су и Споразум између двеју влада о узајамном признавању и еквиваленцији јавних исправа о стеченом образовању и научним називима, Споразум о статусу српских војних меморијала на територији Русије и руских на територији Србије.

Потписани су и Меморандум између Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије и Владе Калушке области о трговинско-економској сарадњи и Меморандум о размени статистичких података о спољнотрговинској размени између царина Србије и Русије.

********************************************************************************************************

Па баш лепо........:klap::klap::klap::klap::klap:

_spacer.gif

Oces treci svetski rat, ali samo Rusi da ratuju a mi da ladimo jaja?

Ko bi se usudio napasti Rusiju ako bi pokrenula vojsku?

Dovoljno je da Srbiju osposobe nuklearno, i ne moraju da mrdnu malim prstom.
Ali, Srbija nije ljubljeni Iran niti je najvazniji Putinov trgovacki partner - Nemacka.

Dace Bog, pasce trgovci iz kgb, docice pravoslavni Rusi na celo zemlje, i sve ce se izmeniti. Potrebno je vreme i da jos padnu maske.

Ko bi se usudio napasti Rusiju ako bi pokrenula vojsku?

Dovoljno je da Srbiju osposobe nuklearno, i ne moraju da mrdnu malim prstom.
Ali, Srbija nije ljubljeni Iran niti je najvazniji Putinov trgovacki partner - Nemacka.

Dace Bog, pasce trgovci iz kgb, docice pravoslavni Rusi na celo zemlje, i sve ce se izmeniti. Potrebno je vreme i da jos padnu maske.

Srbija ima americke spijune i vrhu vlasti, rusi da nam daju atomsku bombu ovi bi odmah to predali amerikancima zarad buducnosti obecane. Oni su sami razmontirali reaktor u Vinci da udovolje Amerima.

Treba prvo sami da ocistimo sljam, pa da aneksiramo Crnu Goru i onda da ponudimo rusima pomorsku bazu. A onda ce i Rusi da nam daju atomsku bombu, ako dokazemo da smo stabilna drzava bez stranih spijuna.

Rusija pristala na bescarinski uvoz malog kontingenta Fijata
dacic-moskva-b.jpg

MOSKVA, 11. aprila 2013. (Beta) - Rusija je obećala da će dozvoliti bescarinski uvoz odredjene kvote Fijatovih automobila, proizvedenih u Srbiji, iako to nije njen ekonomski interes, izjavio je u četvrtak u Moskvi premijer Srbije Ivica Dačić.

Na kraju posete, tokom koje je razgovarao sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom i predstavnicima Vnještorgbanke (VTB), Dačić je spskim novinarima izjavio da uvoz Fijatovih automobila nije prioritet za Rusiju.

"Ona ima svoju automobilsku industriju, ima milion zaposlenih u toj industriji, koja i sama ima problema. Nelogičan je zahtev da nam oni odobre da izvoz Fijata bude pod režimom slobodne trgovine, jer imaju svoje proizvodjače", rekao je Dačić.

Kazao je da je "molio" Putina jer više ne može da "izdrži pritiske javnosti i ministra finansija" Mladjana Dinkića, da pristane na bescarinski uvoz.

"Putin mi je obećao da će to da učcini, da će uvesti neke male količine za početak", rekao je Dačić.

"Ako bi se gledao ekonomski interes, oni su apsolutno protiv toga, jedino zbog tog našeg privilegovanog partnerstva, odnosno statusa koji imamo ovde (u Rusiji), oni će izaći u susret tim zahtevima. Odobriće odredjene kvote koje će na početku biti znatno manje od onoga što Fijat može da proizvede", naveo je srpski premijer.

Dodao je da je Srbija za početak tražila kvotu od 10.000 automobila.

:super::super::super:...........:klap::klap::klap:

Ovdasnji politicari idu da se bore za interes parazitskog Fiata.
Idu da se bore za interese stranog kapitala koji nam je orobio i opljackao zemlju.

A sta mi imamo od toga, sem sto sluzimo kao medijum za prolaz okupacionog kapitala na rusko trziste?
Gora situacija nije mogla biti.
Nisu isli da se bore za Zastavu i da u nju uloze MILIJARDU evra drzavnog novca, nego to rade za strane, okupacione interese.

Nema veceg stetocinstva.

Ovdasnji politicari idu da se bore za interes parazitskog Fiata.
Idu da se bore za interese stranog kapitala koji nam je orobio i opljackao zemlju.

A sta mi imamo od toga, sem sto sluzimo kao medijum za prolaz okupacionog kapitala na rusko trziste?
Gora situacija nije mogla biti.
Nisu isli da se bore za Zastavu i da u nju uloze MILIJARDU evra drzavnog novca, nego to rade za strane, okupacione interese.

Nema veceg stetocinstva.

Dakle, jedini spas je da narod ne iyadje na izbore čime će se jasno staviti do znanja ne samo glavnim likovima iz UO stranke nego i njihovim podguznim satelitima koji u Fiatu na normu neće raditi - da niko ne eli da radi na normu bez ljudskih prava a o radničkim da ne polemišemo

- - - - - - - - - -

Jer možda je po zakonu da se izbori uvažavaju iako izadje pet na glasanje
ali baš zato što su sve stranke nezasiti paraziti svako će se od oni što nisu dobili 5 glasova pobuniti

izem ti izbore na koje izadje 10.000 ljudi

Srbija ima americke spijune i vrhu vlasti, rusi da nam daju atomsku bombu ovi bi odmah to predali amerikancima zarad buducnosti obecane. Oni su sami razmontirali reaktor u Vinci da udovolje Amerima.

Treba prvo sami da ocistimo sljam, pa da aneksiramo Crnu Goru i onda da ponudimo rusima pomorsku bazu. A onda ce i Rusi da nam daju atomsku bombu, ako dokazemo da smo stabilna drzava bez stranih spijuna.

Hmmmm .... ima dosta istine u ovom tvom tekstu.

Rusija pristala na bescarinski uvoz malog kontingenta Fijata
dacic-moskva-b.jpg

MOSKVA, 11. aprila 2013. (Beta) - Rusija je obećala da će dozvoliti bescarinski uvoz odredjene kvote Fijatovih automobila, proizvedenih u Srbiji, iako to nije njen ekonomski interes, izjavio je u četvrtak u Moskvi premijer Srbije Ivica Dačić.

Na kraju posete, tokom koje je razgovarao sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom i predstavnicima Vnještorgbanke (VTB), Dačić je spskim novinarima izjavio da uvoz Fijatovih automobila nije prioritet za Rusiju.

"Ona ima svoju automobilsku industriju, ima milion zaposlenih u toj industriji, koja i sama ima problema. Nelogičan je zahtev da nam oni odobre da izvoz Fijata bude pod režimom slobodne trgovine, jer imaju svoje proizvodjače", rekao je Dačić.

Kazao je da je "molio" Putina jer više ne može da "izdrži pritiske javnosti i ministra finansija" Mladjana Dinkića, da pristane na bescarinski uvoz.

"Putin mi je obećao da će to da učcini, da će uvesti neke male količine za početak", rekao je Dačić.

"Ako bi se gledao ekonomski interes, oni su apsolutno protiv toga, jedino zbog tog našeg privilegovanog partnerstva, odnosno statusa koji imamo ovde (u Rusiji), oni će izaći u susret tim zahtevima. Odobriće odredjene kvote koje će na početku biti znatno manje od onoga što Fijat može da proizvede", naveo je srpski premijer.

Dodao je da je Srbija za početak tražila kvotu od 10.000 automobila.

:super::super::super:...........:klap::klap::klap:

Ovde posle potpisivanja SSP ..Ladu ,, carinimo sa 24 % - a i cinimo je tako nekonkurentnom automobilima proizvedenim u EU i rusimo bescarinski rezim sa Rusijom .. :think:

Hvala Rusiji sto , iako nema nijedan ekonomski razlog , a ima i fabriku ,,FIAT ,,u Rusiji iz bratskih razloga i na svoju stetu kupuje ,,FIAT ,, samo zato da bi pomogla kragujevackim radnicima da ne ostanu bez posla !!

Braca se na muci poznaju -Rusijo volimo te !!

Au, sunce ti ebem...:hahaha1:

Ovde posle potpisivanja SSP ..Ladu ,, carinimo sa 24 % - a i cinimo je tako nekonkurentnom automobilima proizvedenim u EU i rusimo bescarinski rezim sa Rusijom .. :think:

Hvala Rusiji sto , iako nema nijedan ekonomski razlog , a ima i fabriku ,,FIAT ,,u Rusiji iz bratskih razloga i na svoju stetu kupuje ,,FIAT ,, samo zato da bi pomogla kragujevackim radnicima da ne ostanu bez posla !!

Braca se na muci poznaju -Rusijo volimo te !!

Nemoj da si neozbiljan.
Drzava placa radnike Fiatu i investirala je u Fiat vise od milijardu evra.
Steta bi bila nebrojeno manja da ti radnici ne rade nista a da im drzava daje po 30000 din koliko sad dobijaju sa budyeta za plate dok rade za strance i strani pljackaski interes.

Za potrosene novce mogli su da izbrisu Fiat Euro-scene da su to ulozili u Zastavu ili potpuno novu srpsku auto-industriju.

Ovo je strasno kolike su razmere pljacke pod palicom europskih partija.

Rusija i Srbija NIKADA ne mogu biti partneri, jer ma koliko ljubav bila slepa u ovom slučaju toliki je disbalans u svemu da je prosto neumesno pričati o bilo kakvom partnerstvu.
Onaj ko je video Ivicu Dačića juče razumeće o čemu ja to ovde čkrabam. Meni je čoveka bilo toliko žao da se to rečima opisati ne može, tolika doza servislnosti, straha, očaja, pa to je bilo prosto neumesno :sad2:. Reći će neko pa dobro mi smo takvi i kad nam dodje zamenik podsekretara zamenika Državnog Sekretara US na primer (ili neki sličan budža :hahaha:) i to stoji, doduše ovde moram istaći da su Rusi ipak velikodušni pa nas bar ne ponižavaju i ne nabijaju nam na nos to što smo mali i jadni :lol:.

Rusija i Srbija NIKADA ne mogu biti partneri, jer ma koliko ljubav bila slepa u ovom slučaju toliki je disbalans u svemu da je prosto neumesno pričati o bilo kakvom partnerstvu.
Onaj ko je video Ivicu Dačića juče razumeće o čemu ja to ovde čkrabam. Meni je čoveka bilo toliko žao da se to rečima opisati ne može, tolika doza servislnosti, straha, očaja, pa to je bilo prosto neumesno :sad2:. Reći će neko pa dobro mi smo takvi i kad nam dodje zamenik podsekretara zamenika Državnog Sekretara US na primer (ili neki sličan budža :hahaha:) i to stoji, doduše ovde moram istaći da su Rusi ipak velikodušni pa nas bar ne ponižavaju i ne nabijaju nam na nos to što smo mali i jadni :lol:.

a tebi su izgleda isti ti koji su nas bombardovali i unistavali - a unistavaju i dan danas - sa Rusima - koji nas pomazu i na svoju stetu ( u slucaju FIAT - I NE SAMO U TOM SLUCAJU ) !!!!

:dash::dash::dash::dash::dash::dash::dash::dash:

a tebi su izgleda isti ti koji su nas bombardovali i unistavali - a unistavaju i dan danas - sa Rusima - koji nas pomazu i na svoju stetu ( u slucaju FIAT - I NE SAMO U TOM SLUCAJU ) !!!!

:dash::dash::dash::dash::dash::dash::dash::dash:

Nisu isti, ali su slični, prosto i jedni i drugi gledaju svoj interes i nikako na svoju štetu. Niko nama ništa ne poklanja pa ni "braća" Rusi!

Ovo je baš jadno od vlade Srbije, da jadnije ne može biti...:rida: molim vas, kupite našeg fićuuu ( ali srpski fića = imbecilizam na treći pa na kvadrat ) za manje pare nego što košta :ok: odličan potez vlade Srbije
Ovoj državi treba više trovača Kneževića i menadžera Mrkonjića...kad je bal, nek je bal

- - - - - - - - - -

Ovo je baš jadno od vlade Srbije, da jadnije ne može biti...:rida: molim vas, kupite našeg fićuuu ( ali srpski fića = imbecilizam na treći pa na kvadrat ) za manje pare nego što košta :ok: odličan potez vlade Srbije
Ovoj državi treba više trovača Kneževića i menadžera Mrkonjića...kad je bal, nek je bal

Ne lupetaj zucko ....

Prvo 2x si me uvredio ... jer niti lupetam, niti sam žut, al nije mi namera da se svadjam i raspravljam!

Drugo ako ti nisi ja sam jako pažljivo slušao sve što su nam rekli da se u Moskvi juče dešavalo. 1. Poklonjeno nam nije ništa - dobili smo komercijalni kredit koji moramo s kamatom vratiti. 2. Rečeno je da za Kosovo sami moramo da se borimo i rvemo sa celim svetom, a mi da smo mogli sami , ne bi ni od kog pa ni "braće" Rusa tražili pomoć. 3. Južni tok koji je mislim samo u Srbiji u ruskom većinskom vlasništvu, u srpskom delu kolača neće se finansirati iz naših novaca (koje nemamo :hahaha:) nego iz ruskih para, a braća Rujke će naravno kad za to dodje vreme to što su uložili refundirati od novca koji bi Srbija dobila od tranzitnih taksi. 4. Šuška se da bi kontignet srpskog :rotf: Fiata 500L mogao bez carine da se izveze u Rusiju, naravno uz reciprocitet za ruska vozila uvezena u Srbiju ...
U celoj priči kao najveći benefit naš Premijer :zcepanje::hahaha::rotf: ističe to što nas Rusija za ove gore "poklone" ničim neće uslovljavati.
Boro ništa ja protiv Rusije nemam, ali mi i Rusi ne možemo biti partneri, prosto mi smo bre kap u moru za Ruse i Rusiju, i imaju oni rezervnih "Srbija" koliko im duša ište ... eto toliko od mene!

Prvo 2x si me uvredio ... jer niti lupetam, niti sam žut, al nije mi namera da se svadjam i raspravljam!

Drugo ako ti nisi ja sam jako pažljivo slušao sve što su nam rekli da se u Moskvi juče dešavalo. 1. Poklonjeno nam nije ništa - dobili smo komercijalni kredit koji moramo s kamatom vratiti. 2. Rečeno je da za Kosovo sami moramo da se borimo i rvemo sa celim svetom, a mi da smo mogli sami , ne bi ni od kog pa ni "braće" Rusa tražili pomoć. 3. Južni tok koji je mislim samo u Srbiji u ruskom većinskom vlasništvu, u srpskom delu kolača neće se finansirati iz naših novaca (koje nemamo :hahaha:) nego iz ruskih para, a braća Rujke će naravno kad za to dodje vreme to što su uložili refundirati od novca koji bi Srbija dobila od tranzitnih taksi. 4. Šuška se da bi kontignet srpskog :rotf: Fiata 500L mogao bez carine da se izveze u Rusiju, naravno uz reciprocitet za ruska vozila uvezena u Srbiju ...
U celoj priči kao najveći benefit naš Premijer :zcepanje::hahaha::rotf: ističe to što nas Rusija za ove gore "poklone" ničim neće uslovljavati.
Boro ništa ja protiv Rusije nemam, ali mi i Rusi ne možemo biti partneri, prosto mi smo bre kap u moru za Ruse i Rusiju, i imaju oni rezervnih "Srbija" koliko im duša ište ... eto toliko od mene!

А са меркианцима и еурупцима може да будете партнери... њима нисмо кап у мору него прасе на ражњу.

Stefanović sa predsednikom Dume Rusije
stefanovich-zastavab.jpg

BEOGRAD, 11. aprila 2013. (Beta) - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i predsednik Državne Dume Rusije Sergej Jevgenevič Nariškin izrazili su u četvrtak na sastanku u Sankt Peterburgu zadovoljstvo zbog jačanja medjuparlamentarne saradnje i prijateljskih veza srpskog i ruskog naroda, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Stefanović se zahvalio što je srpski Parlament stekao status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) i na taj način se priključio radu svih struktura te organizacije, navodi se u saopštenju.

Sergej Jevgenevič Nariškin je i predsedavajući Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB).

Stefanović je ukazao da Srbija želi da ostane vojno neutralna, ali da razvoj odnosa sa ODKB podrazumeva saradnju u svim oblastima, posebno u borbi protiv terorizma, ali i drugih bezbednosnih pretnji i izazova.

Back