Srbija i Filipini razlika u plati

Jos je teze naci gde lekari rade za 60 evra.

Možda eventualno na Kubi recimo (ako i tamo), ali opet treba imati u vidu da je kubanska medicina verovatno najbolja u svetu, da su prava medicinska sila, da imaju najviše lekara po glavi stanovnika na svetu, da su im uprkos 60-togodišnjim sankcijama klinike odlično opremljene, itd, a pritom da je tamo život potpuno drugačije koncipiran, tipa ono kilo voća (i to najboljeg i najkvalitetnijeg) ti je fazon 30 centi (a ako te ne mrzi možeš i sam da ga nabereš jer ima ga svuda), fazon ne plaćaju info stan, grejanje, održavanje zgrade, kablovsku, internet i ostalo, ono ako nemaš prevoz samo stopiraš i svako će te povesti, ako nemaš kući da klopaš dobrodošao si kod bilo kog komšije ili poznanika na ručak, itd.
Pa prema tome šta znači nekom prosečnom Srbendi što radi za 500,600 evra za razliku od Kubanca koji radi za 50 kada ne znam više od pola toga mu ode samo na režije ili kada kilo boranije ili pasulja košta 400,500 dinara, kada kilo mesa košta 900 dinara, kada kilo trešanja ili jedna poveća lubenica košta 10 evra, kada litra benzina košta 200 dinara, kada ne može nigde da sedne na večeru bez bar 50 evra, itd , mislim bolje smo i mi živeli dok je plata bila tipa 150 maraka (što je možda otprilike isto što i danas 500,600 evra) ali zato skoro ništa nismo plaćali i maltene sve bilo bagatela.
Ja se sećam ono ko klinac kad nije bilo ručka kući ja ono eee tata aj promeni 10 marki pa idemo na Karađorđevu , sad đoku, za neku prosečnu večeru za dvoje negde ti treba bar 40,50 evra.

Iskreno čisto sumnjam da prosečni Crnotravac ima 650 evra, realno to možda prosečni Beograđanin ili Novosađanin zarađuje 650 evra a prosečni Crnotravac čisto sumnjam, mislim imam i ja rodbinu, prijatelje i poznanike širom Srbije i to kad mi kažu za koje pare neki ljudi rade ja ne verujem, to je baš ono tragi-komično.
Prosecna plata u Srbiji je 500 evra plafon 550....

Prosecna plata u Srbiji je 500 evra plafon 550....

Pa sad zavisi kako gde ali ajmo reći da neki prosek negde 60-70 hiljada i ajmo biti malo i optimisti pa reći nek je prosek recimo 600 evra dok recimo 80-100 hiljada se smatra već nekom da kažemo dobrom i pristojnom platom za naše prilike.

E sad imamo taj neki globalni trend gde su kao svuda plate porasle a narod živi sve teže, pa tako recimo imamo slučaj da je recimo u Moldaviji kao prosečna plata 750 evra ili u jednoj Albaniji 800 evra (iako verujem da i tamo kao i ovde u stvarnosti narod radi za znatno manje).
Mislim da je neko rekao recimo pre 10-15 godina da će realna prosečna plata u Srbiji biti 500,600 evra ili 60,70 hiljada mi bi rekli wooow super, da Vučiću da za života podignemo spomenik, ali samo što je tad litar dizela koštao 60 ili 80 dinara a sad košta 200, što je burek koštao 50 dinara a sad košta 200-250, što je kilo mesa koštalo 300 dinara a sad košta 800,900, što je kvadrat u Beogradu koštao 1000 evra a sad košta 2500, što je pljeskavica koštala 150 dinara a sad košta 450, što smo infostan plaćali 5 hiljada a sad plaćamo 12 , itd, itd, znači kad uzmemo u obzir devalvaciju novca, inflaciju, enormni rast cena i troškova i to koliko se zadužuju i koliko su milijardi skrckali kako bi veštački održavali nerealan kurs dinara (mislim na ove cene realan kurs evra je barem 200) ispada da mi u praksi zapravo i dalje imamo plate od 300 evra.

Recimo ja se sećam mislim da je to bilo 2017-te kad sam u kladionici nekim čudom na 20 kinti uplate dobio nekih 700-800 evra i sećam se vrlo dobro šta je to bilo tad a šta sad, sećam se ono kupio sam Playstation 4 (i to onu jaču Pro verziju koju sam platio malo više), kupio sam mojima neku sliku i ćaletu neki pribor za slikanje (jer se amaterski bavi malo slikarstvom), kupio sam mojima beše i neki polovan usisivač (koji je faktički bio nov i koji još uvek radi), kupio sam beše i sebi neke dve dukserice i mislim i neke stripove i knjige ili šta već i još mislim da mi ostalo nekih 100-150 evra u šteku, sećam se bre ono maltene nisam mogao da potrošim tolke pare, trebalo je potrošiti to, a sad to nije ništa, sad mislim da bi za dan ili dva to potrošio, mislim da sam tokom ove godine maltene samo na stripove potrošio toliko, mislim za jednu skromnu večericu negde za dvoje treba barem 40-50 evra.

prica mi drug da je plata doktora na Filipinima 60 evra mesecno

kod nas nijedan doktor nije ispod 2000

ovi najjaci zaradjuju desetine hiljada evra, bukvalno se izdrkavaju
Новине те демантују. Опет.

Lekar-specijalista preći će 170.000 dinara, medicinske sestre 90.000! Evo kolike su plate po zanimanja posle povećanja od danas​

Kumulativno povećanje plata u prosveti dostiglo je 22,4 odsto tokom ove godine

Minimalna zarada od januara sledeće godine dostići će 551 evro
Anica Jelovac
1. oktobar 2025.

Možda eventualno na Kubi recimo (ako i tamo), ali opet treba imati u vidu da je kubanska medicina verovatno najbolja u svetu, da su prava medicinska sila, da imaju najviše lekara po glavi stanovnika na svetu, da su im uprkos 60-togodišnjim sankcijama klinike odlično opremljene, itd, a pritom da je tamo život potpuno drugačije koncipiran, tipa ono kilo voća (i to najboljeg i najkvalitetnijeg) ti je fazon 30 centi (a ako te ne mrzi možeš i sam da ga nabereš jer ima ga svuda), fazon ne plaćaju info stan, grejanje, održavanje zgrade, kablovsku, internet i ostalo, ono ako nemaš prevoz samo stopiraš i svako će te povesti, ako nemaš kući da klopaš dobrodošao si kod bilo kog komšije ili poznanika na ručak, itd.
Pa prema tome šta znači nekom prosečnom Srbendi što radi za 500,600 evra za razliku od Kubanca koji radi za 50 kada ne znam više od pola toga mu ode samo na režije ili kada kilo boranije ili pasulja košta 400,500 dinara, kada kilo mesa košta 900 dinara, kada kilo trešanja ili jedna poveća lubenica košta 10 evra, kada litra benzina košta 200 dinara, kada ne može nigde da sedne na večeru bez bar 50 evra, itd , mislim bolje smo i mi živeli dok je plata bila tipa 150 maraka (što je možda otprilike isto što i danas 500,600 evra) ali zato skoro ništa nismo plaćali i maltene sve bilo bagatela.
Ja se sećam ono ko klinac kad nije bilo ručka kući ja ono eee tata aj promeni 10 marki pa idemo na Karađorđevu , sad đoku, za neku prosečnu večeru za dvoje negde ti treba bar 40,50 evra.
Ja bio na Kubi i moram ti reći, nemoj brate sr...

Znači ona najjeftinija propaganda o srećnom životu u Kastrovom raju. Te najopremljenije klinike koje se hvale da leče rak imaju hroničnu nestašicu antibiotika unazad decenijama. 4/5 Kubanki koje se profesionalno bacaju strancima u zagrljaj su po zanimanju "enfermera" valjda jer je sve bajno u zdravstvu tog raja i lepo se živi od toga, taj fazon da je kilo voća 30 centi pričaj nekome drugom jer kad uđeš u njihovu prodavnicu imaš džakčiće pirinča, konzerve crnog pasulja i rum na polici ali bukvalno, nije čak ni sarkazam, ako hoćeš meso ono se prodaje na otvorenom štandu i muve izgleda nisu problem, internet ne plaćaju iz vrlo pragmatičnog razloga jer ga nemaju van većih centara,radi na nivou iz 2010-te otprilike i za njihove uslove je apsolutni luxuz...i strogo kontrolisan pride.

Jeste cool da uživaš za smešne pare sa prelepim ženama u divnom okruženju u nekom all inclusive aranžmanu u Varaderu ali tvrditi da iz bilo koje percepcije stvarnosti je bolji život kao Kubanca tamo nego čak i napaćenog Srbina koji plati ručak dvaes evra (idi jbt :lol: ) i gleda u rascvetali memljivi zid bolnice je jednostavno suludo.

U krajnjem slučaju pitaj ove Kubance kad naručiš tu karađorđevu preko Wolta ili zađeš u neki kafić na nbg-u, nije da nemaš prilike, da ti direktno uporede.

I da se razumemo Vučićeva Srbija kao manifestacija ovde popularnog i večnog koncepta apsolutističke gubernije, je dno protiv kojeg se borim skoro celi život , ali ipak je evropsko dno , što je je još uvek nekoliko klasa od "lepota globalnog juga" kako se sada politički korektno zovu rupčage trećeg sveta. Naročito te "ideološke".

Ja bio na Kubi i moram ti reći, nemoj brate sr...

Znači ona najjeftinija propaganda o srećnom životu u Kastrovom raju. Te najopremljenije klinike koje se hvale da leče rak imaju hroničnu nestašicu antibiotika unazad decenijama. 4/5 Kubanki koje se profesionalno bacaju strancima u zagrljaj su po zanimanju "enfermera" valjda jer je sve bajno u zdravstvu tog raja i lepo se živi od toga, taj fazon da je kilo voća 30 centi pričaj nekome drugom jer kad uđeš u njihovu prodavnicu imaš džakčiće pirinča, konzerve crnog pasulja i rum na polici ali bukvalno, nije čak ni sarkazam, ako hoćeš meso ono se prodaje na otvorenom štandu i muve izgleda nisu problem, internet ne plaćaju iz vrlo pragmatičnog razloga jer ga nemaju van većih centara,radi na nivou iz 2010-te otprilike i za njihove uslove je apsolutni luxuz...i strogo kontrolisan pride.

Jeste cool da uživaš za smešne pare sa prelepim ženama u divnom okruženju u nekom all inclusive aranžmanu u Varaderu ali tvrditi da iz bilo koje percepcije stvarnosti je bolji život kao Kubanca tamo nego čak i napaćenog Srbina koji plati ručak dvaes evra (idi jbt :lol: ) i gleda u rascvetali memljivi zid bolnice je jednostavno suludo.

U krajnjem slučaju pitaj ove Kubance kad naručiš tu karađorđevu preko Wolta ili zađeš u neki kafić na nbg-u, nije da nemaš prilike, da ti direktno uporede.

I da se razumemo Vučićeva Srbija kao manifestacija ovde popularnog i večnog koncepta apsolutističke gubernije, je dno protiv kojeg se borim skoro celi život , ali ipak je evropsko dno , što je je još uvek nekoliko klasa od "lepota globalnog juga" kako se sada politički korektno zovu rupčage trećeg sveta. Naročito te "ideološke".

Niko ne priča ni o kakvom "raju" , naravno da narod na Kubi živi jako skromno, da je uglavnom sve već staro, dotrajalo i da im štošta fali, ali ti kapiraš da se protiv te male zemlje vodi jedan beskrupolozni ekonomski, propagandni i medijski rat (koji je konstantno na ivici oružanog sukoba), da je zemlja već preko 60 godina pod sankcijama (mi eto koliko smo bili nekih par godina pa još ne možemo da se oporavimo od toga) i da za razliku od nas oni su ostrvo i sa svih strana okruženi morem pa ne mogu ni da švercuju bilo šta kao što smo mi mogli , ali to si izgleda ti tamo očekivao neki Monte Karlo i ne znam kakav luksuz, ekskluzivne prodavnice i megamarkete i tržne centre prepune svega, brzi internet svuda i uvek dostupan, itd, naravno da toga tamo nema , ali je zaista činjenica da imaju vrhunsku medicinu, najbolje lekare i da su po tome čuveni, da imaju tropsku klimu gde je toplo i sunčano tokom cele godine , da sve raste i da im je voće i povrće okolo svuda dostupno, da su nenormalno solidarni, da uprkos krizi niko nije umro od gladi niti generalno iko gladuje, niti recimo ima beskućnika.
Takođe moraš da razumeš da im je način funkcionisanja potpuno drugačiji nego ovde, da ti kao stranac i kao turista samo neke stvari nit možeš da doživiš i osetiš iz prve ruke nit da ih razumeš (kao što neki stranac i turista ne može baš ni nas da doživi i razume u potpunosti jer prosto nije prošao kroz neke određene procese koje smo mi prošli ovde niti se saživeo sa okolinom) i sad ti kad odeš kao stranac normalno da ti to sve deluje malo ono jer prosto nisi navikao na to, da ne znam gledaju sve da ti naplate više, da te spopadaju neke žene jer prosto gledaju te samo kao hodajući novčanik jer pretpostavljaju da čim možeš da kao turista doputuješ iz tamo nekog dela sveta da verovatno imaš i pare.

Sad ja ne kažem da oni žive bolje od nas ali verujem i takav život tamo ima nekih svojih prednosti i sumnjam da bi se Kubanac mnogo usrećio da sad ima platu kao prosečan Srba 500,600 evra a da ne znam 200-250 evra plaća samo režije ili da mu cela plata ode samo na kiriju negde i da ne znam kilo mesa plaća po 10 evra, kilo pasulja 4,5 evra, da jednu lubenicu plaća po 5 do 10 evra, da mu za jednu večeru negde treba barem 50 evra, itd, da ne znam ne može da si priušti odlazak kod lekara ili zubara, itd.

Inače na Kubance sam baš retko nailazio kod nas, a što se tiče Karađorđeve i Volta, nažalost Karađorđevu nisam jeo već dugo a usluga Volta ne koristim jer nemam viška para niti njima da plaćam dostavu a hvala Bogu nisam invalid pa da ne mogu da odem i sam donesem što mi treba i da neko mora da mi donosi na noge hranu ili namirnice.

To ni Beograd nema.

Ni blizu, ono možda 1 osoba od njih 10 ili 20 koje znam ima možda toliku platu, mislim neki prosečan Srba ovde može samo da sanja toliko platu i tipa ako ima 700-800 može da nakrivi kapu i kaže kako mu je upala sekira u med, kojih bre crnih 1000 evra, ono čista naučna fantastika (iako naravno kakva god situacija bila, kakva god kriza, uvek i u svakom sistemu postoje uvek neki koji imaju i kojima je dobro).

Međutim ta verska prokuvanost mozga kao da nešto uopšte ne utiče na finansije UAE, Katara i Saudijske Arabije. Izglda da nema bašni kakve zavisnosti jednog od drugog.
Kad vec ne znas da ti kazem, njihovo blagostanje nema veze sa verom vec sa naftom dok beda jednog Pakistana, Filipina ili Jemena itekako ima veze sa verom i ispranim mozgom.

Veoma je tendenciozno porediti najsiromašniju opstinu u Srbiji (Crna Trava) sa ogromnom zemljom koja ima značajnih prihoda od turizma.
cuti, mogo je Crnu Travu da uporedi i sa Cirihom.........kad pljujes po necemu izgubis razum.
Nije uzeo naprimer Beograd ciji je BDP po glavi na nivou Rijeke, Maribora..........a moze se meriti i sa najsiromasnijim pokrajinama u Nemackoj i Austriji.
A u Beogradu zivi 30 posto stanovnika Srbije, znaci da svaki treci gradjanin Srbije ima standard siromasnijih regiona nemacke, austrije.......a u najgorem slucaju, zive ko slovenci u Mariboru il ko hrvati u Istri (najrazvijeniji deo hrvatske).

Back