Srbija i Filipini razlika u plati

Niko ne priča ni o kakvom "raju" , naravno da narod na Kubi živi jako skromno, da je uglavnom sve već staro, dotrajalo i da im štošta fali, ali ti kapiraš da se protiv te male zemlje vodi jedan beskrupolozni ekonomski, propagandni i medijski rat (koji je konstantno na ivici oružanog sukoba), da je zemlja već preko 60 godina pod sankcijama (mi eto koliko smo bili nekih par godina pa još ne možemo da se oporavimo od toga) i da za razliku od nas oni su ostrvo i sa svih strana okruženi morem pa ne mogu ni da švercuju bilo šta kao što smo mi mogli , ali to si izgleda ti tamo očekivao neki Monte Karlo i ne znam kakav luksuz, ekskluzivne prodavnice i megamarkete i tržne centre prepune svega, brzi internet svuda i uvek dostupan, itd, naravno da toga tamo nema , ali je zaista činjenica da imaju vrhunsku medicinu, najbolje lekare i da su po tome čuveni, da imaju tropsku klimu gde je toplo i sunčano tokom cele godine , da sve raste i da im je voće i povrće okolo svuda dostupno, da su nenormalno solidarni, da uprkos krizi niko nije umro od gladi niti generalno iko gladuje, niti recimo ima beskućnika.
Takođe moraš da razumeš da im je način funkcionisanja potpuno drugačiji nego ovde, da ti kao stranac i kao turista samo neke stvari nit možeš da doživiš i osetiš iz prve ruke nit da ih razumeš (kao što neki stranac i turista ne može baš ni nas da doživi i razume u potpunosti jer prosto nije prošao kroz neke određene procese koje smo mi prošli ovde niti se saživeo sa okolinom) i sad ti kad odeš kao stranac normalno da ti to sve deluje malo ono jer prosto nisi navikao na to, da ne znam gledaju sve da ti naplate više, da te spopadaju neke žene jer prosto gledaju te samo kao hodajući novčanik jer pretpostavljaju da čim možeš da kao turista doputuješ iz tamo nekog dela sveta da verovatno imaš i pare.

Sad ja ne kažem da oni žive bolje od nas ali verujem i takav život tamo ima nekih svojih prednosti i sumnjam da bi se Kubanac mnogo usrećio da sad ima platu kao prosečan Srba 500,600 evra a da ne znam 200-250 evra plaća samo režije ili da mu cela plata ode samo na kiriju negde i da ne znam kilo mesa plaća po 10 evra, kilo pasulja 4,5 evra, da jednu lubenicu plaća po 5 do 10 evra, da mu za jednu večeru negde treba barem 50 evra, itd, da ne znam ne može da si priušti odlazak kod lekara ili zubara, itd.

Inače na Kubance sam baš retko nailazio kod nas, a što se tiče Karađorđeve i Volta, nažalost Karađorđevu nisam jeo već dugo a usluga Volta ne koristim jer nemam viška para niti njima da plaćam dostavu a hvala Bogu nisam invalid pa da ne mogu da odem i sam donesem što mi treba i da neko mora da mi donosi na noge hranu ili namirnice.
Tačno je da ne čini sve ljude iste stvari i vrednosti srećnim, ali kako god okreneš nisam čuo da je Finac, Srbin ili Grk skoro pojeden od ajkula dok je očajnički bežao od prilika u svojoj zemlji. U najgorem slučaju je prekoračio dužinu boravka i rizikovao zabranu ulaska.
Jel shvataš ti kolika je razlika u "ceni" toga? I koliko je očaja potrebno da se krene tim putem? E vidiš ta činjenica ti je dovoljna da ti bude jasno o kakvim parametrima života mi pričamo.

Istorijski oni su više od pola veka pod blokadom i to je činjenica, ali ta činjenica ne znači ništa u smislu konkretne teme. Činjenica koja nas interesuje je da je tamo loše, a zbog koga je loše je potpuno sekundarno.

Back