Srbi u Crnoj Gori

NAJSVJETLIJA SRPSKA GORA - CRNA GORA

Njemacki slavista Gerhard Gezeman (1888-1948) u svom ratnom dnevniku pisanom pri odstupanju sa srpskom vojskom preko Albanije 1915. i 1916. pise:

"Crna Gora se po svojoj tradiciji dijeli na plemena cak i danas jos, nakon sto su se centralisticka vlast i dinastija Petrovica vec tokom nekoliko generacija trudili da narod odviknu od starih partikularistickih, cesto anarhicnih plemenskih osjecanja i nametnu mu crnogorsko drzavno osjecanje. Ja, medjutim, u razgovorima s Crnogorcima - i obrazovanim i neukim - nailazim zacudo malo ,crnogorskog' drzavnog osjecanja i drzavne svijesti.
Oni su izvanredno dobri Srbi. Njihovo srpsko nacionalno osjecanje i nacionalna svijest nesumnjivi su kao kod Sumadinaca ili bosanskih revolucionara. Kad hoce da povuku crtu pri razlikovanju izmedju sebe i drugih Srba, to sigurno nije politicke prirode vec crta koja odvaja patrijarhalne staroplemenske od modernizovanih kolonista. Cijela Kraljevina Srbija do 1912. je zemlja naseljenika...
Jedina razlika koju Crnogorci izmedju sebe i ,drugih' isticu jeste: da su oni ,bolji Srbi', jos bolji Srbi nego drugi..".

Uživaju ista prava kao i većinski narod, Crnogorci, zato što činjenično oni to i jesu.

How yes no :eek:

Vlast želi da ih prizna za nacionalnu manjinu, osim organa za manjinska i ljudska prava

Нема шта да хоће или неће, основан је Српски национални савет 2008.

Njihov identitet nije ugrožen; ako oni misle da neko može tako promijeniti za samo par godina svoje nacionalne osjećaje preko noći, iako je u osnovi podjela na Crnogorce i Srbe u Crnoj Gori politička

Наравно, као што је подела на Србе и Мађаре у Суботици по политичкој основи. Мађари гласају за СВМ, Срби не...

Moja zena je poreklom iz Crne Gore mislim da je 10 puta vatreniji Srbin od mene. NJeni su iz mesta Krusevice na Orjenu ali vecinom zive u Herceg Novom i Beogradu gde su i rodjeni.Voli svoje ,znam da joj je tesko palo odvajanje i da su je podhebavali na poslu ima ovde seljanije kolko hoces .. eto za sada toliko

Najviše mi svidelo kada nam Grad heroja objašnjava našu istoriju na čistom hrvatsko-crnogorskom
Inače je vizionar. Taj se jezik sve više upotrebljava na TV CG.
Čak i voditeljice iz Hrvatske uvozimo.

Poslednja izmena:
Ne sudi o Šukovićima preko jednog čoveka.
Kao i svaki voditelj traži vruće teme, Inače se u tim temama Srbija malo pominje.
Više "čačka" domaće vruće teme.
Šukovići su iz starinom (H)Erakovića, ispod planine Njegoš
O svim bratstvima imaš najbolje podatke u Hrebeljanovićevoj knjizi "Stara Crna Gora"
Inače su Obradovići, Kujovići, Šukovići i Didanovići (Srbija-Zlatibor) od istog pretka.
Moj sin zna po imenu 14 direktnih predaka.

Poslednja izmena:
Po mom doživljaju, Srbi i Crnogorci bi mogli i trebalo bi da žive zajedno i da se opet ujedine.
Ista vera, skoro pa isti jezik (veoma male razlike su u pitanju), Srbija i Crna gora se graniče....dakle treba da se opet spopjimo :D
Jer zajedno smo jači

Ne sudi o Šukovićima preko jednog čoveka.
Kao i svaki voditelj traži vruće teme, Inače se u tim temama Srbija malo pominje.
Više "čačka" domaće vruće teme.
Šukovići su iz starinom (H)Erakovića, ispod planine Njegoš
O svim bratstvima imaš najbolje podatke u Hrebeljanovićevoj knjizi "Stara Crna Gora"
Inače su Obradovići, Kujovići, Šukovići i Didanovići (Srbija-Zlatibor) od istog pretka.
Moj sin zna po imenu 14 direktnih predaka.

Erakovići su Njegoševi preci.

Back