Srbi su sačuvali Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac u Federaciji BiH jer nisu prodali i zamenili svoju imovinu. Recept da i nakon rata sačuvaš svoje.

Slobodni mislilac

Aktivan član
Poruka
1.941
AUTORSKA TEMA:

Razmišljam, nakon rata ili nakon 1995 godine i potpisivanja "Dejtonskog mirovnog sporazuma" u Bosni i Hercegovini , opšta je tendencija bila da su ljudi masovno prodavali i zamenjivali svoju imovinu kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj "brže bolje su potrčali da zamene ili prodaju sve svoje sa svojim "koliko jučerašnjim protivnicima, s kojima su se gledali preko nišana", pa se pitam zašto im je trebalo da ratuju , mogli su to uraditi i za veću cenu u novcu i bez rata, jednostavno da su napustili sve svoje, prodali, zamenili i rekli "nema više ništa što me veže za ovu zemlju ili opštinu ili naselje ili selo ili nebitno.

U svemu tome jedini svetao primer su Srbi u Drvaru, Glamoču, Grahovu i Petrovcu koji su sačuvali svoje i sada su opet većina, nisu prodali, nisu zamenili i gruntovno i katastarski sve je to srpska zemlja ili najveći deo, pored toga što je "prošla neprijateljska vojska u ratu preko svega", opet su sačuvali, pa se pitam zašto se to niej desilo i na drugim mestima, ili po čemu su upravo Srbi tih mesta svetao izuzetak od pravila? Svaka čast moji Srbi koji niste prodali i zamenili a ostalima, što ste ratovali, kad ste mogli tako i bez rata prodati, zameniti, otići uz veću novčanu nadokandu.

Zašto ratuješ ako ćeš nakon što se potpiše mirovni sporazum "potrčati što pre da prodaš ili zameniš svoju imovinu sa vojnikom vojske koja te terala silom sa tvoga"? Zašto nisi odmah i bez rata prodao ili zamenio, pokupio se i otišao, mogao si i veće novce dobiti? Mnogo puta sam to pitanje postavio svojim Srbima koji su prodali ili zamenili imovinu u Federaciji BiH.

Evo, ja lično ne bih iz inata prodao niti zamenio, a testamentom bi odredio da i deca ne smeju. Tako su Srbi izgubili imovinu na Kosovu i Metoohiji prodajom, pa sada kuknjava. Nikada ne bih uzeo novac i svojevoljno predao svoju imovinu bilo kome ko mi je koliko juče dolazio na moje i terao me na silu da idem a ja nisam hteo i borio se protiv toga da ne odem. I nakon toga "da potrćim" svojevoljno da prodam i zameni? Ne, nikako.

Дрварчани ни за живу главу нису и неће да продају земљу досељеним Хрватима, то врло добро знам.

Хрватски досељеници се исељавају из Дрвара и на задњем попису Срба је било 85% (прије рата их је било 96%) https://sr.wikipedia.org/wiki/Дрвар#Становништво

Дрварчани ни за живу главу нису и неће да продају земљу досељеним Хрватима, то врло добро знам.

Хрватски досељеници се исељавају из Дрвара и на задњем попису Срба је било 85% (прије рата их је било 96%) https://sr.wikipedia.org/wiki/Дрвар#Становништво

Znači recept da se sačuva svoje?

Дрварчани не продају своју земљу Хрватима и то је добро. Али да се 5000 прогнаних Дрварчана није вратило у Дрвар након рата само непродавање имовине не би било довољно да Срби тамо поново буду апсолутна већина.

Muslimani su najslicniji SNSovcama.Znaci radi se o nabiguzijama.Tu ne pomazu nikakvi recepti.Dzabe se trudis.
Ti ustvari ni nemas pojma ko gde vlada unutar 51% zajednice bih.Ne znam sta ce ti ovo.Muslimanima ne mozes pomoci.

Дрварчани не продају своју земљу Хрватима и то је добро. Али да се 5000 прогнаних Дрварчана није вратило у Дрвар након рата само непродавање имовине не би било довољно да Срби тамо поново буду апсолутна већина.

Ali se vratilo, jer nije prodata imovina, da je prodata ili zamenjena, da li bi se vratili na tuđe, kada su prodali i zamenili sa drugima?

On jadan smislja kako bi vratio ljudozdere u Republiku Srpsku.

Nije stvar da su Srbi tamo nešto sačuvali jer ne daju nego te čuke nitko ne želi.
Šumu tamo ionako ruše hrvatske firme sa licencom države.
Tko bi mijenjao plodnu zemlju u Posavini za kamen na 1000m visine gdje samo šuma raste i slabo taj kraj stoji sa civilizacijskim tekovina?

Nije stvar da su Srbi tamo nešto sačuvali jer ne daju nego te čuke nitko ne želi.
Šumu tamo ionako ruše hrvatske firme sa licencom države.
Tko bi mijenjao plodnu zemlju u Posavini za kamen na 1000m visine gdje samo šuma raste i slabo taj kraj stoji sa civilizacijskim tekovina?

Ko Hrvati iz Srednje Bosne ne bi kupili?

On jadan smislja kako bi vratio ljudozdere u Republiku Srpsku.

Занимљиво код Дрвара и Грахова је то што тамо и у околним селима уопште није било муслимана и Хрвата. У Дрвару и Грахову никад није било џамије. Дрвар и Грахово по томе одударају од остатка БиХ. У општини Дрвар је 1991 било 97% Срба, а у општини Грахово 95% и то су биле 2 општине са највећим % Срба у читавој БиХ. Оних 3% и 5% не-Срба нису били аутохтоно становништво, него дошљаци из других крајева који су дошли због службе и посла.

Ko Hrvati iz Srednje Bosne ne bi kupili?
Bili su tamo naselili Hrvate, ne znam više od kuda, dali im poslove u šumarstvu , drvopreradi i administraciji, pa su svejedno nakon nekog vremena odlazili.
Zakon o povratu imovine Srbima im je bio samo finalni razlog da odu jer nitko nije htio otkupljivati tamo nekretnine ni graditi.

За оне који не знају.
Дрвар се у османско доба звао Унац, а Грахово се звало Арежина-бријег. Данашња имена носе од аустроугарског доба. Аустроугари су у Унцу отворили пилану, па су га зато прозвали Дрвар. Не знам зашто је дошло до трансформације Арежина-бријега у Босанско Грахово. Назив Арежина-бријег је очито по Арежинама српском роду који је ту некад живио. Арежина је било у околини Книна, могуће да су дошли одозго из Грахова у даљој прошлости.

Ali se vratilo, jer nije prodata imovina, da je prodata ili zamenjena, da li bi se vratili na tuđe, kada su prodali i zamenili sa drugima?
Pa vecina Srba iz RSK nije prodala svoju imovinu ali postoji jedna ogromna razlika izmedju SrBa iz Drvara i onih iz RSK i Kosmeta, oni su deo drzave gde su Srbi vazan faktor.

Bili su tamo naselili Hrvate, ne znam više od kuda, dali im poslove u šumarstvu , drvopreradi i administraciji, pa su svejedno nakon nekog vremena odlazili.
Zakon o povratu imovine Srbima im je bio samo finalni razlog da odu jer nitko nije htio otkupljivati tamo nekretnine ni graditi.

Одлазили су зато што им то није родна груда и ништа их ту не веже, за разлику од Срба којима је то завичај.

Back