Srbi - Jedini Mnogobozacki Narod Medju Hriscanima Danas

• Začetnik teme Začetnik teme nonk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naveo sam primjer covjeka dok spava, jer ne moze tada da otjera mrava da mu ne udje u otvorena usta, u nos ili u usi.Ali ni tada mravi ne ulaze ni u usta, ni u nos nu u usi.

Isus je kao Bog sisao sa neba na Sebe obukao ljusko tijelo i preko tijela primio i ljudsku prirodu.Vaskrsao je silom Bozijom i obozio ljudsko tijelo i ljudsku prirodu o postao je prvi bogocovjek.

Ima nešto u tome, čovek deluje najpitomije i najlepše kada spava. Mada neki izgledaju užasno i kada spavaju, još ako hrču i imaju masne snove. :lol:

Šta znači obožio ljudsku prirodu? Misliš da ljudi tada nisu obožavali, ono što su u sebi imali, u svojoj prirodi?

Bio je i ostao zadnji

"Isus mu pak reče: lisice imaju jame i ptice nebeske gnezda, a Sin čovečiji nema gde da nasloni glavu."

Bog je i danas zadnje na zamlji o cemu ljudi svakodnevno razmisljaju.

Zar je tako, zar nema pravde Božije bez zemaljskog suda, i milosti Božije bez licemerja, među ljudima danas?

A zašto nema Sin čovečiji gde glavu da nasloni?

Zar je tako, zar nema pravde Božije bez zemaljskog suda, i milosti Božije bez licemerja, među ljudima danas?

A zašto nema Sin čovečiji gde glavu da nasloni?

Cudni su putevi ostvarivanja pravde Bozije na zemlji, a u drzavnim sudovima sigurno je nema, jer su tamo zakoni od ljudi na vlasti za prekrsitelje ljudskih zapovijesti napisani.

A zašto nema Sin čovečiji gde glavu da nasloni? Jer su Ga apostoli pobjegavsi napustili i posakrivali se po skrovistima u Jerusalimu, svjetina ga prezrela, odbacila i bez ikakve krivice na Njemu predali ga zemaljskom sudu (Pilatu) i zaprijetili tom zemaljskom sudu (Pilatu) da ce se zaliti cezaru licno ako Ga ne sud (Pilat) ne osudi na smrt raspinjanjem.

Cudni su putevi ostvarivanja pravde Bozije na zemlji, a u drzavnim sudovima sigurno je nema, jer su tamo zakoni od ljudi na vlasti za prekrsitelje ljudskih zapovijesti napisani.

A zašto nema Sin čovečiji gde glavu da nasloni? Jer su Ga apostoli pobjegavsi napustili i posakrivali se po skrovistima u Jerusalimu, svjetina ga prezrela, odbacila i bez ikakve krivice na Njemu predali ga zemaljskom sudu (Pilatu) i zaprijetili tom zemaljskom sudu (Pilatu) da ce se zaliti cezaru licno ako Ga ne sud (Pilat) ne osudi na smrt raspinjanjem.

Zar nisu ljudske zapovesti u skladu sa Božijim zapovestima?
Ta svetinja, koja ga je prezrela, da li je ostala svetinja? Da li je uopšte i bila svetinja, ili se samo tako deklarisala?

Tu su u pitanju Gali. Opet si pobrkao lončiće.

Loncice si ti pobrkao, ali desava se to ljudima u kosuljama. Gali su PAGANI, Pago.

Nije. Ali, sveta knjiga hrišćanstva dopušta ropstvo: Ponovljeni zakon 15,12-15; Efežanima 6,9; Kološanima 4,1

Ne lupetaj, ocajnice, sram te bilo.

.

Mhm. Države u kojima je hrišćanska religija dominantna, i koja NIKAD NIŠTA nije uradila protiv ropstva, naprotiv, podržavala ga i pokrštavala domoroce ognjem i mačem. Nebrojene crkve i manastiri u Mezo- i Južnoj Americi podignute su robovskim radom. Iz istorije si imao keca, vidim.

Da, DRZAVA ga podrzavala, Pago, sta tu crkvi preostaje nego da povladjuje drzavi? Da ne govorim da su i u crkvi tada bile jajare na vlasti. Opet je zloupotreba u pitanju, maglino, shvati to vise i razdvoji u svom zamagljenom umu! Ti iz zdravog razuma imas keca, vidim. Tuzno je to. Tuzno.

Poslednja izmena:
Citati Svetog Pisma koji dopustaju robovlasnistvo odnose se na vrijeme kad je hriscanska Crkva tek bila u zacetku i to iz jednog vrlo prostog razloga: Bog nije zelio da da povoda ondasnjem rimskom neznabozackom drustvu da hriscane optuze za revolucionare protiv rimske vlasti.

Hriscanin ne moze imati roba ako je srcem i dusom hriscanin, niti moze silom ognja, maca i krvi siriti vjeru u Hrista. Svi koji su to radili bili su i ostali lazni hriscani, hriscani svoje koristi radi.

Hriscanima je Boziji zakon ispisan u srcu, a ne u knjigama. Prema drugim ljudima, bez obzira na vjeru, hriscanin ce da se rukovodi po onim blagim Hristovim rijecima covjekoljublja: "Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe."
Čudno, zaista čudno.
Kako ropstvo nije zakonski ukinuto sve do kraja XIX veka, a postoji i danas u državama sa većinskim hrišćanskim stanovništvom? :think:
Avramski bog je zaboravio da to pomene svojim vernicima nekih 1500 godina ili je nešto drugo u pitanju? :lol:

Neopagani su ljudi koji ismisljaju neke paganske kultove i prodaju onda kao da su oni povratili bilo kakvu tradiciju.
Posotje neopaganske religije i neopagani koji ne ističu bilo kakvu povezanost sa tradicijom, tako da ti definicija nije dobra.

Uzgred, nazvati Rimljane vernike rimske religije, neznabošcima, s asvim njihovim božanstvima je u najmanju ruku neuko.

Kako ropstvo nije zakonski ukinuto sve do kraja XIX veka, a postoji i danas u državama sa većinskim hrišćanskim stanovništvom?

Pod hriscanstvom je bar uveliko ukinuto, a pod paganstvom je cvetalo. Ropstvo.

Avramski bog je zaboravio da to pomene svojim vernicima nekih 1500 godina ili je nešto drugo u pitanju?

Bog je pomenuo, ali vernici ne slusaju. Uvidjas li ti to? Ili se namerno i sad pravis blesav?

Pod hriscanstvom je bar uveliko ukinuto, a pod paganstvom je cvetalo. Ropstvo.
Čudno. :think:
Kod Slovena, dok su bili pagani ropstva nije bilo. A isto važi i za mnoge druge paganske religije i narode. Zapravo za većinu njih.
Sa druge strane, kod avramskih religija čitava je ekonomija jedno vreme bila bazirana, o gle čuda, upravo na ropstvu.
U stvari, hrišćani najviše od svih pravili robove, transportovali robove i koristili robove... sve dok se nisu države sekularizovale u dovoljnoj meri.

Bog je pomenuo, ali vernici ne slusaju. Uvidjas li ti to? Ili se namerno i sad pravis blesav?
Zanimljivo. Ono što kaže avramski bog malo važi, malo ne važi, i na to se poziva ili ne, kako se kome avramskom verniku ćefne i kako mu odgovora u datom trenutku. :roll:

Koliko ja vidim ce da bude jos jedno veliko deljenje srba - na hriscane na jednoj i na mnogobosce i ateiste na drugoj strani.
Odbaceni od mnogobozaca, morali bi da se priklone katolicanstvu, a termin pravoslavni bi verovatno nestao ili bi se srpski mnogobosci oznacavali njime, kao sto nas sve danas oznacavaju.
U ovom topiku sam naucio da rec ortodox znaci pravi, gde je slava u tom katolickom terminu? Ne postoji jer ne priznaju slave kao deo hriscanstva. Svi koji hoce da budu hriscani morace da se odreknu slave. Tj oni to moraju i sad, nego lepse je sa jednim dupetom na dve stolice da sede, cas sam srbin, cas sam hriscanin, kako u kom momentu mu odgovara. Takvi su nam i najgori izdanci.

Jedno bitno zapazanje, rec slava ti ne mozes da prevedes na engleski niti bilo koji drugi jezik jer oni nemaju slavu. To je vlastita imenica koja oznacava nas paganski obred, a vlastite imenice ne mogu da se prevode.
Sto znaci nije slava = glory. Slava = Slava.
A glagol slaviti i imenicu slava proisteklu iz tog glagola, nek prevode po njihovom.
E kad to skontate onda cete da shvatite da nas ne bi mogli nikako da recimo nazovu ortodox glory, ortodox slava ili tako nesto bi trebali da nas zovu. A sta je to onda slava posto hriscanstvo ne zna za to, to nek razjasnjavaju posle.

Loncice si ti pobrkao, ali desava se to ljudima u kosuljama. Gali su PAGANI, Pago.

Pa? Čini li ih to nižom rasom? Pogledaj kakva prava su imale žene kod paganskih Gala i paganskih Germana, recimo, i pogledaj koliko su ponižene u hrišćanstvu.

Ne lupetaj, ocajnice, sram te bilo.

Ako ti se proda koji zemljak, Hebrejin ili Hebrejka, neka ti služi šest godina! A sedme godine otpusti ga od sebe slobodna!

Ponovljeni zakon 15:12.

5. Robovi, slušajte svoje zemaljske gospodare kao Krista - sa strahom i trepetom, u jednostavnosti srca.
6. Ne naoko, kao oni koji se ulaguju ljudima, nego kao sluge Kristove koje zdušno vrše volju Božju;
7. dragovoljno služe - kao Gospodinu, a ne ljudima,

Poslanica Efežeanima 6:5-9. Dakle, ovde se robovima preporučuje da služe svojim gospodarima kao samom Hristu (što je huljenje) i da ne pomišljaju na pobunu, jer je to božija volja da budu robovi.

Gospodari, postupajte prema vašim robovima s pravednošću i pravičnošću, znajući da i vi također imate Gospodara u *nebu.

Kološanima 4:1

Ovde se preporučuje gospodarima da pravedno postupaju prema svojim robovima, ne da ih oslobode, jer su svi jedno u Hristu.

Izgleda, jado, da ti nikad Bibliju čitao nisi. Lupetaš napamet.

Da, DRZAVA ga podrzavala, Pago, sta tu crkvi preostaje nego da povladjuje drzavi? Da ne govorim da su i u crkvi tada bile jajare na vlasti. Opet je zloupotreba u pitanju, maglino, shvati to vise i razdvoji u svom zamagljenom umu! Ti iz zdravog razuma imas keca, vidim. Tuzno je to. Tuzno.

Srednjevekovna katolička crkva povlađivala državi? Ti stvarno pojma sa životom nemaš. Ti izgleda ne shvataš da se hrišćanstvo bazira na Svetom pismu, koje se u celosti uzima kao nepromenjiva i konačna božija reč, dakle ako sveto pismo podržava ropstvo, podržava ga i hrišćanstvo. Pa i pravoslavna crkva u SRbiji, iako nemerljivo manjeg uticaja nego katolička u Evropi, navela je vlast da počini pokolj i progon bogumila. Rekoh, ti blage veze ni sa čim nemaš, nego kad ti se objasni i dokaže da nisi u pravu, ideš na vređanje i dranje, kao da to ikog može da impresionira.

srbi su jedan od mnostva mnogobozacko-hriscanskih naroda.
Ajd daj jos jedan primer takvog naroda i reci mi po cemu su ti drugi mnogobosci.
btw
Kad si vec tu semire (verujem da si musliman sudeci po niku) imaju li muslimanski srbi u bosni nesto kao mi pravoslavci, neke slave, odnosno nesto sto nije tipicno za islamstvo i sto ga samo srbi muslimani u bosni slave? Moguce da imate tako nesto. Jel ima?

Ajd daj jos jedan primer takvog naroda i reci mi po cemu su ti drugi mnogobosci.
btw
Kad si vec tu semire (verujem da si musliman sudeci po niku) imaju li muslimanski srbi u bosni nesto kao mi pravoslavci, neke slave, odnosno nesto sto nije tipicno za islamstvo i sto ga samo srbi muslimani u bosni slave? Moguce da imate tako nesto. Jel ima?

gledao sam bas danas na nacional geografic kanalu jednu emisiju istrazivac svestenik rkc koji je dosao do zakljucka da su svi hriscani mnogobosci.
Muslimani na nasim prostorima su Bosnjaci po naciji.
Islam ne trpi mnogobostvo i svece. Ili imas cist monoteizam pa se nazivas muslimanom ili nisi musliman.

Koliko ja vidim ce da bude jos jedno veliko deljenje srba - na hriscane na jednoj i na mnogobosce i ateiste na drugoj strani.
Zašto bi se Srbi delili na osnovu verske pripadnosti? :dontunderstand:
To je glupost.

Odbaceni od mnogobozaca, morali bi da se priklone katolicanstvu, a termin pravoslavni bi verovatno nestao ili bi se srpski mnogobosci oznacavali njime, kao sto nas sve danas oznacavaju.
'aj da ponovim i tebi. :roll:
I pravoslavci su katolici. Katolik znači saboran, kao na primer u izrazu "sveta, apostolska, saborna crkva".
Ti misliš na rimokatolike.

U ovom topiku sam naucio da rec ortodox znaci pravi, gde je slava u tom katolickom terminu? Ne postoji jer ne priznaju slave kao deo hriscanstva. Svi koji hoce da budu hriscani morace da se odreknu slave. Tj oni to moraju i sad, nego lepse je sa jednim dupetom na dve stolice da sede, cas sam srbin, cas sam hriscanin, kako u kom momentu mu odgovara. Takvi su nam i najgori izdanci.
Prvo, nema razloga da se neko nečega odriče. Srpsko narodno pravoslavlje je sinkretizam između jevrejsko-novogrčke vere i slovenske religije. Potpuno druga stvar su pokušaji frakcija u SPC da narodno pravoslavlje zamene vizantijskim.
Drugo, slažem se da su izrodi oni Srbi koji tvrde da Srbi mogu biti samo pravoslavci.

Maje, Inke, Asteci, itd. Oni delovi tih naroda koji su rimokatolički ili protestantski još uvek obavljaju obrede iz svojih paganskih religija i proslavljaju svoja božanstva i svete vladare, samo zamaskirane u hrišćanske svece.
Bukvalno! Kada ide procesija o kakvom hrišćanskom prazniku, ono što na ramenima nose Inke su mumije njihovih svetih vladara, samo preobučene u hrišćanske svece.

Na primer, tokom festivala "Corpus Christi" u Kusku koji se održava istog dana kada i festival "Inti Raymi", posvećen bogu Sunca koji se zove Tayta Inti.

To izgleda otprilike ovako, samo što je ispod sve te odeće mumija nekog Inke:
sanantonio.jpg

Zašto bi se Srbi delili na osnovu verske pripadnosti? :dontunderstand:
To je glupost.

Kako brate sto bi se delili? Pa danas imas katolike srbe u hrvatskoj koji tvrde da su hrvati, imas muslimane srbe u bosni koji tvrde da su bosanci, ma sta to da znacilo, i imas pravoslavce ovde, u bosni, u makedoniji i u crnoj gori. Tu smo se kao pravoslavci izdelili nemam pojma zasto. Logicno mi je da cemo da se delimo dalje cim nadjemo razlog, a ovde u ovom topiku videh sta bi moglo to da bude.
Umesto da se ujedinjujemo, mi se cepkamo na najsitnije delove.

Čudno, zaista čudno.
Kako ropstvo nije zakonski ukinuto sve do kraja XIX veka, a postoji i danas u državama sa većinskim hrišćanskim stanovništvom? :think:
Avramski bog je zaboravio da to pomene svojim vernicima nekih 1500 godina ili je nešto drugo u pitanju? :lol:

Posotje neopaganske religije i neopagani koji ne ističu bilo kakvu povezanost sa tradicijom, tako da ti definicija nije dobra.

Uzgred, nazvati Rimljane vernike rimske religije, neznabošcima, s asvim njihovim božanstvima je u najmanju ruku neuko.

Odgovor je vrlo jasan:
i onda i danas vlastodrsci i crkvena hijerarhija nisu srcem i dusom hriscani, nego biznismeni svog vremena!

Back